Valami baj van, egyelőre nem kap engedélyt a Szputnyik V az Európai Unióban

© Technológia: Index.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felfüggesztette a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésének folyamatát.

A WHO amiatt döntött így, hogy májusban aggályok merültek fel a vakcina gyártásával kapcsolatban. A The Moscow Times értesülése szerint Jarbas Barbosa, a WHO pánamerikai részlegének igazgatóhelyettese azt mondta, hogy az egyik vakcinagyártó üzem megtekintése után döntöttek erről.

Azért függesztettük fel a Szputnyik V vészhelyzeti engedélyeztetését, mert az egyik, a vakcinát készítő gyártóüzem vizsgálatakor a szakemberek úgy látták, hogy a gyártási folyamat nincs összhangban azzal, amit elvárunk

– fogalmazott.

A WHO korábban már jelezte, hogy több problémát is találtak a vakcina gyártásával összefüggésben az oroszországi Ufa városában található, a Pharmstandard nevű cég által üzemeltetett gyárban.

Állításuk szerint a gyártási folyamatban nem biztosították kellően azt, hogy más vírusok vagy baktériumok ne kerülhessenek be az oltóanyagba.

A WHO erről szóló jelentése után a Pharmstandard azt állította, hogy az üzemben már megoldották azokat a problémákat, amelyeket a WHO felvetetett, valamint azt állították, hogy a vakcinák biztonságosságát és hatásosságát nem vonták kétségbe a szakemberek. Ezzel szemben viszont a WHO azt közölte szerdán, hogy továbbra is várják, hogy a Pharmstandard helyrehozza a hibáit, valamint jelezték, hogy más gyártóüzemeket is meg kell tekinteniük majd, mielőtt engedélyezhetnék a vakcinát.

A WHO azt várja a gyártótól, hogy értesítse őket arról: a gyár készen áll és megfelel az elvárásaiknak

– mondta erről Jarbas Barbosa.

Nem tudni, Európában mikor jöhet

A WHO mellett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is további adatokat vár az orosz oltóanyagról a vakcina engedélyezéshez, bár ők nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan mire vonatkoznának ezek az adatok. Marco Cavaleri, a testület vakcinastratégiáért felelős tisztviselője csupán annyit mondott:

nem tudni, hogy mikor érhetnek az engedélyeztetése folyamat végére.

A Szputnyik V fejlesztője idén februárban kezdte meg az orosz oltóanyag engedélyeztetési folyamatát a WHO-nál és az EMA-nál is, amely azóta nagyon elhúzódott és egyelőre egyáltalán nem látni, hogy mikor kaphat engedélyt ezektől a szervektől az orosz vakcina – ha egyáltalán megkapja majd.

Ettől függetlenül az orosz vakcinát világszerte több tucat országban használják már. Azonban ahhoz, hogy a beutazási feltételeknél is egyenrangúvá váljon a többi oltóanyaggal a Szputnyik V, szükség lenne arra, hogy mindkét szervtől megkapja az engedélyt.

(Borítókép: Stanislav KrasilnikovTASS / Getty Images)

Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Legalizálják a marihuánát Luxemburgban

© Technológia: Index.hu Háztartásonként legfeljebb négy tő, a marihuána előállítására használható kendernövény termesztését engedélyezi a luxemburgi kormány – írja az MTI. Bár a marihuána birtoklását és fogyasztását továbbra is tiltja ... Read more »

Kidöntöttek egy '56-os kopjafát a Széna téren

© Technológia: Index.hu Az elesett, bebörtönzött és kivégzett ’56-os Széna téri felkelők emlékére a Politikai Foglyok Szövetsége hét kopjafát állíttatott a rendszerváltás idején, 1989-ben. Azóta háborítatlanul álltak a Széna téren, mára virradóra ... Read more »

Kormányszóvivő: a csok révén csaknem 600 milliárdhoz jutottak a családok

© Technológia: Index.hu Több mint 120 milliárd forintot költöttek bölcsődei és óvodai férőhelyek bővítésére az országban az elmúlt években, ezek az intézmények jelentik egy-egy település jövőjét, mondta a kormányszóvivő a ... Read more »

Koszovó kiutasított két kémgyanús orosz diplomatát

© Technológia: 444.hu Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót – közölte a Koha Ditore című pristinai ... Read more »

A NATO enyhítené a Kína-Tajvan feszültséget

© Virginia Mayo/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved A Kína és Tajvan közötti feszültség volt napirenden a NATO miniszteri találkozóján pénteken, miután Joe Biden amerikai elnök kijelentette; Washington ... Read more »

Támogatási programot indított a BKIK

© Technológia: Index.hu Sikerrel zárult a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) „Újra nyitva Budapest” fogyasztásösztönző kuponprogramja a vendéglátók támogatására, olvasható a köztestület Indexnek megküldött közleményében. A BKIK Szolidaritási Alapjának 50 millió ... Read more »

A Bige Csoport bíróságon támadja meg a GVH gigabüntetését

© Technológia: 444.hu „A határozat 250 oldal terjedelmű, ezért annak értékelése még folyamatban van. Az viszont már most is elmondható, hogy a döntés érdemével nem értünk egyet,” – közölte a ... Read more »

A NATO-nak már a mesterséges intelligenciára is van stratégiája

© Technológia: Index.hu A globális biztonság folyamatosan romlik, a NATO célja azonban továbbra is a béke megőrzése és az agresszió megakadályozása. Ezt a NATO főtitkára mondta a tagországok védelmi minisztereinek ... Read more »

A Kúrián fennakadt az Orbán-féle népszavazás egyik kérdése

© Technológia: Index.hu Ha átengedik a kiskorúak nemváltó kezelésére vonatkozó kérdést, az olyan kavarodást okozna, hogy csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani. A háromtagú tanács megállapítása szerint „ha a Kúria arra a ... Read more »

Orbánozós órákat is fel lehet venni az ELTE politológián

© Technológia: Mandiner.hu Vezérdemokrácia: az Orbán-rezsim és azon túl – ezzel a címmel lehet szemináriumi órát felvenni az ELTE jogi karán, a politológia szakon a 2021/22-es tanév első félévében. A kurzust ... Read more »

Egyszerűen nem hisszük el, mennyire jól néz ki Eva Longoria fürdőruhában

Született feleség, született bombázó. © Getty Images/ Amy Sussman / Staff Kockás has, ránctalan arc, hibátlan alak – Eva Longoria talán még huszonévesen sem volt ennyire fitt és csinos. A ... Read more »

Cselekvést követeltek a berlini klímatüntetők

© Michael Sohn/AP „Nem hagytok nekünk más választást!” – ez volt a mottója a pénteki berlini klímatüntetésnek. A szervezők előzetesen tízezerre becsülték a résztvevők számát. A demonstrálók a Brandenburgi kapunál ... Read more »

Megszólalt Alec Baldwin a forgatáson történt halálos lövés kapcsán

Mint korábban megírtuk a 42 éves Hutchinst a Rust nevű western forgatásán lőtték le, a fényképezés vezetőjeként dolgozott. A film rendezője is megsebesült.  „Megszakad a szívem a férjéért, a fiáért, ... Read more »

Ezeket a mellékhatásokat tapasztalhatod magadon a harmadik oltás után

Míg az EU-ban átlagban 72,5 százalékos az átoltottság – van, ahol már a 80 százalékot is meghaladja-, addig Magyarországon az oltási kedv erősen visszaesett, az embereknek csupán 65,9 százaléka adatta ... Read more »

Hányadik is az Index? A krumplikat vagy a zsákokat kell számolni?

© Technológia: Index.hu Online médiapiaci szájbarágó a szeptemberi és úgy általában a látogatottsági adatok értelmezéséhez. Több szakmai médium feldolgozta az elmúlt napokban a DKT (Digitális Közönségmérési Tanács – bővebben a ... Read more »

Iránban ismét megnyílnak az iskolák

© Technológia: Index.hu Irán több városában, köztük Teheránban ismét tartanak pénteki imádságot, miután a hagyományosan közösségben elvégzendő szertartást a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették, csaknem húsz hónapja. Helyszíni beszámolók szerint megtelt a ... Read more »

Jobboldali a Twitter algoritmusa

© Technológia: Index.hu Megvizsgálta saját platformjait hét fejlett országban a Twitter, és rádöbbent, hogy az algoritmusa a jobboldali politikusok és médiumok tweetjeit részesíti előnyben.  A techcég összehasonlította a hírfolyam két ... Read more »

Romániában ismét elrendelték az éjszakai kijárási tilalmat és a kötelező maszkviselést

© Technológia: 444.hu A drámai helyzetet látva a bukaresti Országos Vészhelyzeti Bizottság új járványügyi korlátozó intézkedéscsomag elrendeléséről döntött pénteken. A hétfőtől harminc napig érvényben lévő intézkedések Romániában a Transindex beszámolója ... Read more »

Amerikai versenyzőt igazolt az akadémiájába a Williams

© Technológia: motorsport.com Logan Sargeant, Williams A Williams nemrégiben jelentette be, hogy megváltak az F2-es Dan Ticktumtól, aki nyilvánosan kritizálta a csapat kanadai pilótáját, Nicholas Latifit – bár állításuk szerint ... Read more »

Mutatjuk, hogyan törnek darabokra az autók az M1-esen

© Technológia: Index.hu Nyolc kocsi  ütközött össze  az M51-es autóútról az M5-ös sztráda felé tartó szakaszon. A Magyar Közút autópálya-kamerája rögzítette a tömegkarambolt.  A bejegyzés megtekintése az Instagramon Magyar Közút ... Read more »

Híres emberek, akik nemcsak buták, de büszkék is rá

Bár hajlamosak vagyunk minden sztárral szemben szkeptikusak lenni, hogy pontosan hogyan és miért vitte sokra, ám nem mindegyiknél tévedünk olyan nagyot…. © Gareth Cattermole/Getty Images Egyes hírességek, ugyanis nemcsak nem ... Read more »

Az amerikai műanyagipar lekörözi a szénnel fűtött erőműveket

© Technológia: Index.hu Az amerikai műanyagipar az évtized végére több üvegházhatású gázt fog kibocsátani, mint a szénnel fűtött villamoserőművek. A Bennington College Beyond Plastics (Műanyagokon túl) projektjének jelentés megállapította, hogy ... Read more »

Csökkenhetnek a dugók a Balaton irányába, négysávossá bővül a 8-as főút

© Technológia: Index.hu A 8-as számú főút Magyarország nyolc egyszámjegyű főútvonalának egyike. Az 1-estől a 7-esig mindegyik autópálya, ahol kétszer két sávon lehet autózni, éppen csak a 8-as az, amelynek ... Read more »

A Kúria elmeszelte Orbán népszavazásának egyik kérdését

© Technológia: 444.hu A Kúria „arra a megállapításra jutott, hogy a népszavazásra javasolt kérdésben megtartott érvényes és eredményes népszavazás olyan alapjogi kollíziót eredményezne, amelyet csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani, ... Read more »

Ki lehet 2021 legjobb atlétája?

Ezen a héten kezdődik a szavazási folyamat, mely során a 2021-es World Athletics díjra esélyes férfi atlétára lehet voksolni. Az ünnepélyes díjátadó decemberben kerül megrendezésre. 10 sportoló neve került a ... Read more »

Mutatjuk, hogyan törtnek darabokra az autók az M1-esen

© Technológia: Index.hu Nyolc kocsi  ütközött össze  az M51-es autóútról az M5-ös sztráda felé tartó szakaszon. A Magyar Közút autópálya-kamerája rögzítette a tömegkarambolt.  A bejegyzés megtekintése az Instagramon Magyar Közút ... Read more »

Megfenyegette kislánya Ráskó Esztert, a híres humoristát.

Első önálló estjével jelentkezik a humorista a Comedy Club új évadában © Technológia: Joy Milyen érzés lányos anyának lenni? Hogyan hat a párkapcsolat dinamikájára egy gyermek? A családi minták közül ... Read more »

Tűz ütött ki egy oroszországi lőporgyár egyik műhelyében

© AP/Russian Emergency Ministry Press Service Tűz a Rjazanyi területen egy lőszer üzemben 270 kilométerre Moszkvától Tűz ütött ki egy oroszországi lőporgyárban Lesznojei járás székhelyén Lesznoje faluban, a Rjazanyi területen ... Read more »

Karácsony Gergelynek fogalma sincs, hogy került az Elkxrtuk című filmbe

© Technológia: Index.hu Bemutatták az Elkxrtuk című filmet, amelynek továbbra is rendkívül alacsony az értékelése a legnagyobb filmes internetes adatbázisban (IMDb). A Gyurcsány-film díszbemutatóját a Corvinban tartották csütörtökön, az alkotásban ... Read more »

Száz eurót kap mindenki Franciaországban a kormánytól

© Technológia: Index.hu Adómentes egyszeri állami támogatásban részesíti a francia állam mintegy 38 millió állampolgárát, hogy így csökkentsék a csillagos egekbe emelkedő üzemanyagárak miatti anyagi terheket.  Jean Castex francia belügyminiszter, ... Read more »

Fájni fog, olyan hideg lesz

© Technológia: Index.hu Tegnap még a sokévi átlagnál 5–7 fokkal melegebb időjárás volt a jellemző, mivel az érkező hidegfront maga előtt tolta a meleg levegőt. Ennek mostantól vége, ma megkezdődik ... Read more »

Meghalt Mádl Dalma

© Technológia: Index.hu Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye – tudatta a család pénteken az MTI-vel. Életének 89. évében meghalt Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági ... Read more »

A Magyar Orvosi Kamara azt kéri, hogy csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vegyenek részt az október 23-i tömegrendezvényeken

© Technológia: 444.hu Felhívást tett közzé pénteken a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, amiben arra kérik a lakosságot, hogy „a koronavírus járvány agresszív, súlyos szövődményeket okozó változatának gyors terjedése miatt tömegrendezvényeken ... Read more »

Justin Bieber tarol a listán: elindult a szavazás az MTV EMA jelöltjeire

© Technológia: Index.hu Justin Bieber nyolc, míg a tavalyi gálán legtöbb díjat elhozó BTS négy jelöléssel szerepel az MTV EMA idei listáján. A díjkiosztóra november 14-én Budapesten, a Papp László ... Read more »

Varga Judit: a magyar nép egybeforrt a szabadsággal

© Technológia: Index.hu A szabadság összefogja a közösségeket. A magyar nép egybeforrt a szabadsággal, ezt 1956 történései is bebizonyították. Ezt hangoztatta az igazságügyi miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés és a ... Read more »

Kásler márciusban kitüntette, most 45 millióval megtolta a Karthago zenekart

© Technológia: 444.hu Közel ötvenmillió forint támogatást kapott az emberi erőforrások miniszterétől a Karthago együtteshez köthető Karthago Media Kft.. Az NKA honlapján közzétett adatsor szerint a miniszteri keretből Kásler Miklós ... Read more »

15 évet kapott, miután egy szögvassal megölte és felgyújtotta a főnökét

A Tatabányai Törvényszék 15 év börtönbüntetésre ítélte első fokon azt a férfit, aki megölte, gázolajjal lelocsolta, majd felgyújtotta munkaadóját. Az elkövető és élettársa az áldozat alkalmazásában állt, birtokain különböző feladatokat ... Read more »

Sebastian Vettel rajtbüntetést kap Austinban

© Technológia: Index.hu Sebastian Vettel rajtbüntetést kap a vasárnapi Formula–1-es Egyesült Államok Nagydíján, mivel csapata, az Aston Martin motort fog cserélni az autójában. A négyszeres világbajnok német pilóta az austini ... Read more »

A volt barátomat birtokolja az új barátnője

Márti jóban maradt volna Mátéval, de az új lány közbelépett. Meddig van jogunk beleszólni a társunk életébe, és honnan válik a szerelmi kapcsolat birtoklássá? © Goodfreephotos.com Máté és én három ... Read more »

Szerbiában elkezdték beadni a saját gyártású Szputnyik oltásokat

© Technológia: 444.hu Elkezdték használni péntektől Szerbiában a Szputnyik V nevű, a koronavírus elleni orosz oltóanyagnak a nyugat-balkáni országban gyártott változatát – közölte Nenad Popovic innovációs miniszter a szerbiai közszolgálati ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic