Guldskatt återlämnad till Ukraina

guldskatt återlämnad till ukraina

En halsprydnad i guld från 200-talet har återlämnats till Ukraina.

Historiska föremål som i åratal fastnat på ett museum i Amsterdam i Nederländerna, har återlämnats till Ukraina.

Bland de 300 föremålen finns en halsprydnad i guld från 200-talet och en skytisk hjälm i massivt guld som väger över ett kilo och dateras till 400-talet före Kristus.

Andra föremål som lånades ut till Allard Pierson-museet i Amsterdam och som nu sänts tillbaka till Ukraina är bronssvärd och ädelstenar. De finns nu på ett museum i Kiev.

Föremålen lånades ut från fyra museer på Krim till utställningen “Guld och hemligheter från Svarta havet” som öppnade en månad före Rysslands illegala annektering av Krim 2014. Sedan dess har både museerna på Krim samt Ukrainas regering krävt att få föremålen åter.

I juni beslutade högsta domstolen i Nederländerna att föremålen är en del av Ukrainas kulturarv och hör hemma där.

– Det här är ett speciellt fall, i vilket ett kulturarv blev offer för en geopolitisk konflikt, säger museichefen i Amsterdam Els van der Plas och fortsätter:

– Vi är glada att klarhet har skapats och att föremålen nu har återlämnats.

Ukrainas kulturminister kallar det en “stor historisk seger”.

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »
Top List in the World