Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

sergej lavrov ger löfte till sverige efter usa:s varningar om rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons

Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen.

Läs också

Som svar på dessa påståenden, försäkrade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Sverige, Finland och andra europeiska länder att Ryssland inte har några imperialistiska planer.

Lavrov förnekade, till den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, aggressiva eller expansionistiska ambitioner och upprepade Kremls ståndpunkt att Rysslands agerande i Ukraina var ett svar på vad de beskriver som en utrotning av det ryska inflytandet.

Denna försäkran från Lavrov står i kontrast till bedömningar från västerländska analytiker och experter.

Martin Kragh, biträdande chef vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet, tolkar Putins agerande som ett försök att återupprätta ett ryskt imperium.

Han påpekade vid invasionen av Ukraina att Putin inte strävar efter att återinföra kommunismen, men drömmer om ett stort och mäktigt nytt ryskt imperium.

“En central händelse som han ständigt återkommer till är Berlinmurens fall 1989 och Sovjetunionens fall två år senare. Han har kallat det för en tragedi och det historiska Storrysslands kollaps,” sa Martin Kragh till TV4 efter den ryska invasionen.

Historien visar att Ryssland tidigare brutit militära löften, vilket höjer skepticismen mot Lavrovs uttalande.

Kreml förnekade till exempel en rysk invasion av Ukraina fram till dess verkställande.

Läs också

News Related

OTHER NEWS

NHL-kaoset: Alla utespelare på isen visades ut

Ett stort slagsmål bröt ut i matchen mellan Ottawa och Florida. Det blev rejält stökigt i NHL-matchen mellan Ottawa Senators och Florida Panthers – med bland annat ett storslagsmål och ... Read more »

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »

JUST NU: Första fallet av nytt djurvirus bekräftat hos människa

Foto: Shutterstock I Storbritannien har ett fall av en ny form av svininfluensa bekräftats hos en människa, enligt United Kingdom Health Security Agency (UKHSA). Läs också Incidentchefen Meera Chand meddelade ... Read more »
Top List in the World