Variant av svininfluensa hittad hos människa

variant av svininfluensa hittad hos människa

En person i Storbritannien har smittats med variant av svininfluensa som annars ästan bara smittar mellan grisar Arkivbild.

En variant av svininfluensa har för första gången bekräftats hos människa i Storbritannien.

Det är virusvarianten H1N2 som smittat en person, rapporterar Vetenskapsradion. Viruset drabbar vanligen grisar och det är mycket ovanligt att det också smittar människor. Bara ett 50-tal fall har konstaterats sedan 2005 och bara ett fåtal av dessa har varit i Europa.

Enligt Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, finns det ingen anledning till oro i nuläget för den H1N2.

– Man ska ha bevakning av den här typen av virus men än så länge har det inte blivit någon spridning från person till person.

Den smittade personen har bara lätta luftvägssymtom och smittan upptäcktes vid en rutinkontroll.

Under 2009 cirkulerade en annan variant av svininfluensa, H1N1, som utvecklades till en pandemi och ledde till att hundratusentals människor dog.

News Related

OTHER NEWS

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »

JUST NU: Första fallet av nytt djurvirus bekräftat hos människa

Foto: Shutterstock I Storbritannien har ett fall av en ny form av svininfluensa bekräftats hos en människa, enligt United Kingdom Health Security Agency (UKHSA). Läs också Incidentchefen Meera Chand meddelade ... Read more »
Top List in the World