Marie Göranzons skakande tragedi – orden om privata sorgen

Marie Göranzon förlorade sin bästa vän i cancer.

Nu berättar hon om den stora saknaden.

– Det är klart att det måste gå att rädda en 49-årig kvinna med tre barn, tänkte jag hela tiden, säger hon.

Marie Göranzon är en av våra mest respekterade skådespelare. Dramaten-stjärnan har haft många stora roller på både teaterscenen såväl som i filmer och tv-serier.

Mellan 1964–1967 studerade hon vid Dramatens elevskola – innan hon blev värvad som en del av ensemblen vid Sveriges nationalscen för det talade dramat.

På hennes cv finns bland annat rollen som Alice i Strindbergs pjäs ”Dödsdansen”, i regi av mångårige kollegan Lars Norén (1944-2021). Dessutom hade hon titelrollen i uppsättningen ”Fröken Julie” och rollen som Mary Tyrone i O’Neills ”Lång dags färd mot natt”. Hon har också haft filmroller i biosuccéer som ”Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” och flera ”Beck”-filmer.

Redan år 1999 belönades Göranzon med medalj av kungen, för framstående konstnärliga insatser inom främst musik, scenisk framställning och litteratur.

Dessutom fick hon Guldmasken som ”Bästa kvinnliga skådespelare” efter pjäsen ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”. Hon har även fått ta emot Svenska Dagbladets Thaliapris och Svenska Akademiens teaterpris.

Den folkkära skådisen drar sig heller inte för att säga vad hon tycker och tänker om samhälleliga fenomen – något som tv-tittarna i många år blev varse när hon medverkade i ”Malou efter tio”.

Göranzon har genom åren också använt sitt kändisskap för att sätta fokus på för henne viktiga frågor.

marie göranzons skakande tragedi – orden om privata sorgen

STOCKHOLM 20121119 Skådespelaren Marie Göranzon. Foto: Robin Haldert / TT

Nu vill hon göra det återigen. Tillsammans med Cancerfonden har Göranzon nyligen genomfört en stor intervju, där hon berättar om sin bästa vän Carin som avled i sviterna av cancer, 49 år ung.

– Jag hälsade på henne på sjukhuset kvällen innan hon dog. Jag hade inte tagit in att hon kunde dö, inte ens på begravningen tror jag att jag gjorde det. Det är klart att det måste gå att rädda en 49-årig kvinna med tre barn, tänkte jag hela tiden, säger Marie Göranzon i en intervju med Cancerfonden.

Det har nu gått 30 år sedan Göranzon miste sin bästa vän.

Och fortfarande slås hon av väninnans närvaro. Skådespelaren tänker på sin vän varje dag. Hon sörjer att de inte fick fira fler födelsedagar tillsammans.

– ”Oj, det där ser ju ut som Carin”. Det är den gamla Carin jag ser, som hon såg ut då. Och jag funderar ofta över hur hon skulle ha åldrats och sett ut idag, säger Göranzon.

Att ställa upp för Cancerfonden för att bland annat uppmärksamma Rosa bandet-kampanjen menar Marie är självklart.

– Ska man använda sitt namn så ska det vara till något vettigt. Jag känner en tillfredställelse att vara engagerad i något som kan generera pengar till forskning. Så jag hoppas vid min gud att det här bandet säljer bra, säger Göranzon.

Fantastiska Marie! Nu gör vi som Marie och hjälps åt för att uppmärksamma Cancerfondens viktiga arbete.

Artikeln Marie Göranzons skakande tragedi – orden om privata sorgen är skriven och publicerad av Nöjeslivet.

News Related

OTHER NEWS

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »

JUST NU: Första fallet av nytt djurvirus bekräftat hos människa

Foto: Shutterstock I Storbritannien har ett fall av en ny form av svininfluensa bekräftats hos en människa, enligt United Kingdom Health Security Agency (UKHSA). Läs också Incidentchefen Meera Chand meddelade ... Read more »
Top List in the World