Rusland bombardeert scholen | Vraag naar abortuspillen gestegen

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Eén keer per dag geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Oekraïne. Met deze keer: Russische troepen hebben scholen gebombardeerd, vrouwenrechtenorganisaties zien een stijging in de vraag naar abortuspillen en de EU komt met nog eens voor een half miljard aan zware wapens.

Rusland bombardeert scholen | vraag naar abortuspillen gestegen
Overzicht

Russische troepen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag scholen in de Oekraïense regio Chernihiv gebombardeerd. Dat liet president Volodymyr Zelensky in een videotoespraak weten.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

“Natuurlijk vindt de Russische staat dat elke vorm van onderwijs haar alleen maar in de weg zit. Maar wat bereik je met het vernietigen van Oekraïense scholen? Alle Russische bevelhebbers die dergelijke bevelen geven zijn gewoon ziek.”

Ook een raffinaderij in het centrale industriële centrum Kremenchuk werd aangevallen, net als de regio’s Zaporizhzhia en het Donetsbekken.

Krementsjoek zwaar getroffen, Oekraïne weigert Slangeneiland op te geven

Global Tech News Daily

De Oekraïense stad Krementsjoek, een belangrijk industrieel knooppunt in het midden van het land, is donderdag getroffen door de zwaarste raketaanval sinds het begin van de Russische invasie. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt in zijn gebruikelijke toespraak van een “zinloze aanval”, waarbij onder meer een olieraffinaderij werd getroffen.

Het Oekraïense persbureau UNIAN meldt op basis van de gouverneur van de regio dat er geen gewonden zijn gevallen bij de aanval. Zeker twaalf Russische raketten zouden verschillende doelwitten hebben geraakt. Vooral de raffinaderij kwam onder vuur te liggen.

Global Tech News Daily

Verder is Oekraïne niet van plan het strategisch gelegen Slangeneiland op te geven aan het Russische leger. Het hoofd van de inlichtingendiensten Kirilo Boedanov zegt vrijdag voor het eiland te zullen blijven vechten “zolang dat nodig is”.

Het eiland kreeg grote bekendheid op de eerste dag van de oorlog toen Oekraïense militairen de Russische marine te verstaan gaven dat ze weigerden te vertrekken van het eiland. “Russisch oorlogsschip, krijg de klere” zeiden ze tegen het marineschip de Moskva, dat later is gezonken, volgens Oekraïne door een raketaanval.

Mensen lopen langs het overblijfsel van een raket dat zich in het wegdek heeft geboord in Luhansk, in het oosten van Oekraïne.

Mensen lopen langs het overblijfsel van een raket dat zich in het wegdek heeft geboord in Luhansk, in het oosten van Oekraïne. Foto: AP

Groeiende vraag naar abortuspillen in Oekraïne en Polen

Vrouwenrechtenorganisaties zien een stijging in de vraag naar abortuspillen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Op dit moment gaan er leveringen naar dat land en naar buurland Polen, dat meer dan drie miljoen vluchtelingen opvangt. Het doel: veilige abortus mogelijk maken voor Oekraïense vrouwen die tijdens hun vlucht voor de oorlog ongewenst zwanger zijn geraakt.

Zeker 25 Oekraïense vrouwen werden verkracht door Russische soldaten in Bucha. Dat meldde de Oekraïense ombudsman Lyudmila Denisova in april aan de BBC. Negen van die vrouwen, de jongste pas veertien jaar oud, raakten zwanger. Hoeveel soortgelijke gevallen van seksueel geweld er zijn in heel Oekraïne, wordt nog onderzocht.

Bij Women on Web zagen ze met name een toename in het aantal aanvragen voor abortuspillen na het drama in Bucha, zegt directeur Venny Ala-Siurua tegen NU.nl.

Zie ook: Groeiende vraag naar abortuspillen in Oekraïne en Polen sinds uitbreken oorlog

EU steunt Oekraïne met nog eens half miljard euro voor zware wapens

De Europese Unie heeft nog eens een half miljard euro gedoneerd aan het fonds dat EU-landen kunnen gebruiken om wapens en militair materieel voor Oekraïne te bekostigen.

De bedoeling is dat het geld wordt gebruikt voor zware wapens voor Oekraïne, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Het totaalbedrag van het fonds komt nu op 2 miljard euro voor dit jaar.

Volgens Borrell is het duidelijk wat het Westen moet doen om de Russen in Oekraïne een halt toe te roepen. “Meer van hetzelfde: meer steun voor Oekraïne, inclusief militaire steun”, zei hij in Duitsland, waar hij aanwezig is voor de G7-top.

Oekraïner en hond uit Mariupol lopen 225 kilometer naar veilig gebied

Een Oekraïense man en zijn hond hebben zichzelf in veiligheid gebracht door 225 kilometer aan oorlogsgebied te voet te overbruggen naar Zaporizhzhia. Wat de tocht extra bijzonder maakt, is dat de man vertrok uit het zwaar belegerde Mariupol, schrijft The Guardian vrijdag.

De 61-jarige Pedin nam op 20 april de beslissing om te vertrekken en begon drie dagen later te lopen. Op dat moment was Mariupol al twee maanden lang gebombardeerd en vrijwel even lang omsingeld. “Maar ik vertrok omdat de Russen mijn huis naderden en tijdens huiszoekingen mensen executeerden”, beweert hij.

De Oekraïner wist uit de stad te ontsnappen door te ontglippen aan andere Russische soldaten die voedsel en water uitdeelden aan inwoners van de stad.

De tocht die de man aflegde vanuit Mariupol naar Zaporizhzhia.

De tocht die de man aflegde vanuit Mariupol naar Zaporizhzhia. Foto: Bart-Jan Dekker

Inreisverbod voor 13 buitenlandse journalisten, onder wie een Nederlandse

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft de geheime dienst van het land in totaal dertien buitenlandse journalisten een inreisverbod opgelegd. Zij zijn vermoedelijk ook het land uitgezet.

Een van de journalisten die het land is uitgezet was de Nederlandse journalist Robert Dulmers, die daar werkte voor het Nederlands Dagblad. Hij publiceerde foto’s van een raketinslag bij een olieopslag in de havenstad Odesa vlak na de gebeurtenis. Dulmers mag daardoor de komende tien jaar niet meer in Oekraïne komen.

De Oekraïense autoriteiten hebben vlak na de Russische inval strenge regels opgesteld voor het publiceren van doelen die door de Russen zijn bestookt. Ook over posities van het Oekraïense leger mag onder de staat van beleg niet bericht worden. Journalisten die de regels overtreden kunnen beschuldigd worden van spionage.

Zie ook: Oekraïne zet correspondent Nederlands Dagblad uit na tweet over Odesa

News Related

OTHER NEWS

FC Eindhoven mag blijven hopen op Eredivisie na zege op De Graafschap

FC Eindhoven heeft zich vrijdag ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finales van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Rob Penders won thuis met 3-1 van de club uit de Achterhoek en stuit nu op ADO Den Haag of NAC Breda. Read more »

Eindhoven mag blijven hopen op Eredivisie na overtuigende zege op De Graafschap

FC Eindhoven heeft zich vrijdag ten koste van De Graafschap geplaatst voor de halve finales van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De ploeg van trainer Rob Penders won thuis met 3-1 van de club uit de Achterhoek en stuit nu op ADO Den Haag of NAC Breda. Read more »

Zo veel energie verbruikt een jacuzzi in de tuin

Of het nu midden in de winter is of hartje zomer: een jacuzzi in de tuin kan een heerlijke luxe zijn. Hoeveel stroom verbruikt zo'n bubbelbad gemiddeld en wat betekent dat voor de energierekening? NU.nl zocht het uit. Read more »

Getest: Dit is de beste stofzuiger

Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. Read more »

Amerikaanse topbasketbalster Griner nog een maand langer in Russische cel

Brittney Griner moet nog zeker een maand langer in een Russische gevangenis blijven. De 31-jarige topbasketbalster uit de Verenigde Staten zit al drie maanden vast, volgens de Amerikaanse regering op onrechtmatige gronden. Read more »

Aantal klachten over eerste eindexamendag fors opgelopen tot 50.000

Het aantal klachten dat actiegroep LAKS binnenkreeg over de eerste dag van de eindexamens voor scholieren is vrijdag opgelopen tot circa 50.000. Dat is bovengemiddeld veel, meldt een woordvoerder. Donderdagavond stond de teller nog op 31.000 klachten. Read more »

Verdachte van schietpartij in metro New York zegt onschuldig te zijn

De verdachte die in april werd opgepakt voor een schietpartij in de metro van New York, beweert onschuldig te zijn. Read more »

WNF waarschuwt voor naderend 'kantelpunt' Amazoneregenwoud door ontbossing

De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Read more »

Vooruitblik Giro-etappe 8: Heuvels rond Napels lijken ideaal voor Van der Poel

De achtste etappe van de Giro d'Italia heeft wel wat weg van een kleine versie van de Amstel Gold Race en dus lijkt de rit van zaterdag met start en finish in Napels op het lijf geschreven van Mathieu van der Poel. Read more »

Russische inflatie naar hoogste niveau in twintig jaar

Het leven van Russen wordt sinds de oorlog in Oekraïne en de vele sancties tegen Rusland steeds duurder. Volgens het federale Russische statistiekbureau is de inflatie in het land in april opgelopen tot bijna 18 procent op jaarbasis. Daarmee lopen de prijzen het hardste op sinds begin 2002. Read more »

Steijn en Sparta dicht bij handhaving: 'De omgeving denkt al aan vakantie'

Trainer Maurice Steijn is vol vertrouwen en ziet dat vertrouwen ook bij zijn spelersgroep nu handhaving in de Eredivisie dichtbij is voor Sparta Rotterdam. De Hagenaar voelt dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door vervroegd in te stappen bij de degradatiekandidaat, al wil hij voorkomen dat zijn ploeg denkt dat de missie al geslaagd is. Read more »

Rapport over omstreden mondkapjesdeal vermoedelijk niet voor de zomer af

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost. Read more »

Rapport omstreden mondkapjesdeal Sywert van Lienden vermoedelijk uitgesteld

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) vrijdag. Er is volgens haar meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij, wat mogelijk nog twee weken kost. Read more »

Ministerie: Rapport omstreden mondkapjesdeal Sywert vermoedelijk uitgesteld

Waarschijnlijk is het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden toch niet klaar voor het zomerreces van de Tweede Kamer, schrijft zorgminister Conny Helder. Er is meer tijd nodig voor hoor en wederhoor met een betrokken partij. Read more »

Opnieuw vernielingen op station Europapark Groningen

Woensdagnacht hebben vandalen vernielingen aangericht op station Europapark in Groningen. De daders vernielden op perron 4 meerdere informatieborden, glazen platen en ramen. Read more »

Ontdekkingen in het Drostenhuis bij lezing in Waanders in de Broeren

Het Drostenhuis staat op vrijdagavond 20 mei centraal tijdens een lezing in de serie Verhalen over Zwolle in Waanders in de Broeren. Onder meer Gerrit Korenberg van het Monumenten Advies Bureau komt aan het woord, hij vertelt over zijn bevindingen tijdens onderzoek in het historische pand. Read more »

Kwaliteit Zwols zwemwater op orde, twee plassen wel negatief zwemadvies

Het water van de Wijthmenerplas, Milligerplas en Agnietenplas in Zwolle is bij de start van het zwemseizoen op orde. Dat blijkt uit de eerste metingen van dit jaar door Waterschap Drents Overijsselse Delta. Toch geldt er dit jaar voor die laatste twee plassen een negatief zwemadvies. Read more »

Mollema geniet ondanks tweede plek van Nederlandse kopgroep in Giro

Bauke Mollema vond het leuk dat hij vrijdag in de zevende etappe van de Giro d'Italia in een door Nederlanders gedomineerde kopgroep zat. De 35-jarige klimmer kwam in Potenza net tekort om voor het eerst een rit te winnen in de Ronde van Italië. Read more »

Harde clash in politiek over bitterballen, bloemetjes en wegwerpbekers

Alleen maar vegetarische maaltijden, geen bloemetje meer voor iemand die iets te vieren heeft en wegwerpbekers de deur uit. Zo hopen GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren de raad van Breda duurzamer te maken. Hun loon: verzet en verwijten. Read more »

Inspecties: Kinderen lopen schade op door veel te lange wachtlijsten jeugdzorg

Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg. Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid vrijdag. De lange wachtlijsten ontstaan doordat er te weinig personeel is. Read more »

Kermis in Europapark beviel goed en lijkt een blijvertje

De kermis eind vorige maand in het Alphense Europapark is volgens de gemeente zonder grote problemen verlopen en dus ziet het ernaar uit dat deze nieuwe plek een blijvertje wordt. Read more »

Inspecties: wachtlijst jeugdzorg veel te lang, kinderen lopen schade op

Jongeren moeten nog altijd veel te lang wachten op jeugdzorg, Daardoor worden hun problemen erger en raken ze meer beschadigd. De lange wachtlijsten komen doordat er te weinig personeel is, concluderen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid. Read more »

Nepwapens en politieauto's in De Ridderhof

Nepwapens en politieauto's in en rondom De Ridderhof in Alphen? Geen paniek, het gaat aanstaande maandag om filmopnames. Read more »

Jongeren moeten vertrekken uit pand voor vluchtelingen, politiek in actie

Verschillende politieke partijen gaan tóch nog proberen om het verblijf van jongeren in het complex aan de Noorderkeerkring in Alphen langer te laten duren. Read more »

Wilfred Genee kon ophef rond wel of niet doorgaan VI 'ook niet meer volgen'

Wilfred Genee kon de afgelopen week zelf "ook niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het tv-programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR. Read more »

Twee jaar cel voor overval kapsalon

Voor de overval op een kapsalon in Middelburg heeft de rechtbank in die stad vrijdag de 23-jarige Vlissinger M. K. een gevangenisstraf van twee jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk opgelegd. Read more »

Nu al net zoveel Zeeuwse verkeersdoden als in heel 2021

2022 is nog maar op ruim een derde, maar er zijn nu al net zoveel dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren als heel vorig jaar: 11. Bijna de helft van de ongevallen, vijf, vond plaats in Zeeuws-Vlaanderen. Read more »

Rapport Blok over sancties tegen Rusland: 'Geen aanwijzing dat er iets gemist is'

Sanctiecoördinator Stef Blok heeft vrijdag zijn eindrapport gepubliceerd over de naleving van de sancties tegen Rusland. Hij concludeert dat er minder misging bij de uitvoering van de strafmaatregelen dan eerder werd gevreesd. Wel komt hij met achttien aanbevelingen om het beleid te verbeteren. Het kabinet heeft al laten weten die aanbevelingen over te nemen. Read more »

Ongelukje met onkruidbrander in Amersfoort: brandweer moet in actie komen

Aan de Utrechtseweg in Amersfoort stond vrijdagmiddag het houtwerk van een gevel in brand door een ongelukje met een onkruidbrander. De brandweer moest uitrukken om het vuurtje te blussen. Read more »

Groep van drie kinderen in Soest schopt 10-jarige tegen het hoofd

Een geweldsexplosie gericht op een tienjarige jongen in Soest is wonder boven wonder relatief goed afgelopen. Drie jongens van dezelfde leeftijd sloegen het kind en toen hij op de grond lag, kreeg hij schoppen tegen het hoofd. Read more »

Man (51) probeert te vluchten, en wordt nu gelinkt aan vier bedrijfsinbraken

Na een achtervolging heeft de politie donderdagnacht een 51-jarige man uit Amersfoort aangehouden voor het plegen van meerdere bedrijfsinbraken. Al deze kraken vonden plaats in de Amersfoort. Read more »

Genee kon ophef rond wel of niet doorgaan VI 'ook niet meer volgen'

Wilfred Genee kon zelf de afgelopen week ook "niet meer volgen" wat er allemaal gebeurde rond de mogelijke terugkeer van het programma Vandaag Inside. Dat vertelde hij vrijdagmiddag in zijn radioshow The Friday Move op BNR. Read more »

Namen, adressen en bsn-nummers gestolen uit auto van studente politieacademie

Uit een auto van een studente van de politieacademie zijn vorige week donderdagavond in de parkeergarage 't Eindje in Eindhoven persoonsgegevens van burgers gestolen. De studente was voor haar studie werkzaam bij de politie Oost-Brabant en parkeerde haar auto in de garage in haar vrije tijd. Dat meldt de politie vrijdag. Read more »

WNF: Amazoneregenwoud nadert kantelpunt door versnelde ontbossing

De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) vrijdag. De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Read more »

Grote stroomstoring rondom PSV-stadion Eindhoven opgelost

In Eindhoven is vrijdagmiddag rond 14.55 uur een grote stroomstoring ontstaan. Daardoor kwamen 2326 adressen in de omgeving van het PSV-stadion zonder stroom te zitten. Rond 15.48 uur was de storing opgelost, meldt Enexis. Read more »

Passagier mishandelt buschauffeur in Nieuwegein

Een buschauffeur van een Qbuzz bus is in de nacht van donderdag op vrijdag in Nieuwegein mishandeld door een passagier. Dat gebeurde in de wijk Batau-Noord, op de Middenweide. Wat er precies gebeurd is, is nog niet bekend. Read more »

Jakobsen sprint opnieuw naar ritwinst in Hongarije en verovert leiderstrui

Fabio Jakobsen heeft vrijdag opnieuw een etappe gewonnen in de Ronde van Hongarije. De Nederlandse sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl veroverde bovendien de leiderstrui. Read more »

Brand in centrum van Utrecht: vuur onder controle

In een woning aan de Lange Jufferstraat in Utrecht is vrijdagmiddag brand uitgebroken. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht sloegen de vlammen uit het dak. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Read more »

Ploegmaat Dumoulin: 'Niemand verdient deze zege meer dan Koen Bouwman'

Tom Dumoulin speelde vrijdag een belangrijke rol bij de fraaie ritzege van Koen Bouwman in de Giro d'Italia. De 31-jarige Limburger was dolblij dat zijn ploegmaat bij Jumbo-Visma de beste was in Potenza. Read more »

Aantal bewoners van explosieflat Bilthoven mogen woning even in

Een deel van de bewoners van het appartementencomplex in Bilthoven dat vorige maand deels verwoest werd door enkele explosies, kan binnenkort hun woning kort bezoeken om dierbare bezittingen op te halen. Achttien woningen aan de buitenzijden van het gebouw zijn volgens woonstichting SSW veilig genoeg om 'onder strenge veiligheidsvoorwaarden' te betreden. Read more »