Stiernstedt: Förstod inte vad jag gav mig in på

Stiernstedt: Förstod inte vad jag gav mig in på
© HBO Max Hedda Stiernstedt som völva i nya säsongen av HBO Max-serien “Beforeigners”. Pressbild.

Så här har ni aldrig sett Hedda Stiernstedt tidigare.

I andra säsongen av den norska tv-serien ”Beforeigners” spelar hon en häxa från vikingatiden, som har hamnat i det nutida Oslo.

Hedda Stiernstedt har en hel del roller på sitt cv, men gestaltningen av völvan i “Beforeigners” skiljer sig från hennes tidigare erfarenheter.

Stiernstedt: Förstod inte vad jag gav mig in på
© Terje Pedersen/NTB/TT Hedda Stiernstedt lärde sig uråldrig norska för rollen som völvan. Arkivbild.

– Det är så olikt något jag gjort förut, säger hon till TT via Zoom från Oslo.

– Att få spela en häxa, att vara smutsig… jag hade ”Vår tid är nu” och ”Min pappa Marianne” i bagaget och blev lockad av att göra nånting helt annat.

HBO Max-serien ”Beforeigners” handlar om hur människor från stenåldern, vikingatiden och det sena 1800-talet dyker upp runt om i världen i modern tid och om hur man på olika sätt försöker assimilera dem. I Oslo blir en sköldmö från vikingatiden (Krista Kosonen) arbetspartner med en manlig polis med psykiska problem (Nicolai Cleve Broch).

Stiernstedt: Förstod inte vad jag gav mig in på
© Terje Pedersen/NTB/TT Nicolai Cleve Broch, Krista Kosonen och Hedda Stiernstedt på pressträff i Oslo inför nya säsongen av “Beforeigners”. Arkivbild.

Jack the Ripper misstänkt

I säsong två sker flera kvinnomord och indicierna pekar på att det är mördaren Jack the Ripper som har rest genom tiden. Samtidigt försöker vikingakungen Olav få sin status officiellt erkänd, med hjälp av den spåkvinna och häxa, völvan, som Hedda Stiernstedt spelar.

– Att serien blivit en internationell framgång, det tror jag beror på att den är så kul och underhållande. Det finns också en allvarlig tematik i den, det är lite samhällskritik när det gäller invandring. Det finns en air av allvar, sedan är det underhållning, konstaterar Hedda Stiernstedt.

Vikingarna i serien talar en uråldrig norska och manusförfattarna har arbetat mycket med språkforskare för att få det korrekt – Tobias Santelmann, som spelar kung Olav, säger att den lilla skandinaviska minoritet som har studerat det språket är oerhört begeistrade över det man gör i ”Beforeigners”.

Men det är svårt.

– Jag förstod inte vad jag gav mig in på, Man sade till mig att ”du måste ge det tid”. Och det tog låååång tid. Jag gick runt hela nätterna och repade. Det är ett annat alfabet, det var nya ljud, säger Hedda Stiernstedt.

Kommunicerade med ögonen

Det tidigare okända språket innebar vissa problem eftersom alla lärde sig sina repliker, inte de andras, och därför fick man kommunicera med ögonen för att veta när det var dags för den egna repliken. Och skådespelarna hade ett extra ansvar för att verkligen kunna replikerna, för om de sade fel hade ju regissören inte en aning om detta.

– Fast det är ju kul med utmaningar. Det vore skitkul om nån inför ett jobb kunde säga ”lär dig spela fiol eller gå upp 40 kilo”. Jag skulle gärna lära mig att spela ett instrument, säger Hedda Stiernstedt.

Inför TT:s invändning att en sådan kunskap sitter ju kvar, medan kunskapen kring ett utdött nordiskt språk försvinner, svarar hon med en lång harang på seriens gammalnorska.

– Det betyder ”gudar och gudinnor, var vår ledstjärna”, och så vidare.

Huruvida hon överlever andra säsongen av ”Beforeigners” och därför kommer att vara med i en fortsättning låter vi vara osagt. Men hon förklarar att 2022 kommer att vara ett hektiskt år jobbmässigt.

– Fast allt är hemligt än så länge.

News Related

OTHER NEWS

Ukraina kritiserer tysk beslutning om å ikke sende våpen

© Leveres av ABC Nyheter USAs utenriksminister Antony Blinken (til venstre) møtte onsdag Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba i Kiev. Utenriksminister Dmytro Kuleba ba Berlin om å «slutte å undergrave fellesskapet». ... Read more »

Bengtströms rivstart– sprang på världstid

© Christine Olsson/TT Carl Bengtström. Arkivbild. Inomhussäsongen fick en bra start för Carl Bengtström. I Växjö drog han till med nytt personbästa på 400 meter med tiden 45,91 – den ... Read more »

Tyskland i dubbelt bråk med Ukraina – marinchef sa att Putin förtjänar respekt

© Tillhandahålls av Omni Flera incidenter skakar relationen mellan Ukraina och Tyskland. Tyskland förser inte Ukraina med vapen och stoppar genom en klausul även Estland från att skicka tysktillverkade vapen ... Read more »

Islands EM-skräll – krossade Frankrike

© Zsolt Szigetvary/AP/TT Island slog Frankrike i handbolls-EM. Island stod för en jätteskräll i handbolls-EM och krossade Frankrike med 29–21 i mellanrundan i Budapest. Båda lagen har drabbats hårt av ... Read more »

Observation i Huskvarna får ufo-beteckning

© Tobias Lindgren/Ufo-Sverige Ufo-Sveriges illustration av iakttagelsen i Huskvarna, baserat på observatörens beskrivning. En kväll i februari ser en man ett märkligt föremål i luften från sin balkong i Huskvarna. ... Read more »

Taliban håper Oslo-samtaler bidrar til fredsatmosfære

© Leveres av ABC Nyheter Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) understreker at møtene i Norge ikke innebærer en legitimering eller anerkjennelse av Taliban. – Det islamske emiratet har tatt skritt for ... Read more »

Backdoldisen Eric Hjorth tillbaka i Sverige: "Trivs riktigt bra i AIK"

Eric Hjorth flyttade till Kanada för spel i OHL, men efter en säsong i Sarnia Sting hamnade han till slut i Finland och KalPa. Efter nästan två säsonger i det ... Read more »

Barn flydde dödsskjutning i Helsingborg: ”De skjuter!”

© Tillhandahålls av Omni Tisdagens mord i Helsingborg där en man i 40-årsåldern sköts till döds skedde bara ett kvarter från Tågaborgsskolan. Såväl lärare som elever befann sig i närheten ... Read more »

Fängelseattacken i Jemen fördöms – koalitionen nekar

© Tillhandahålls av Omni Minst 82 människor dödades i gårdagens flyganfall mot en fängelsebyggnad i ett rebellkontrollerat område i norra Jemen, enligt uppgifter från huthirebeller och människorättsgrupper. I ett gemensamt ... Read more »

Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt

© Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Mamma dödade dotter med funktionsnedsättning – svalt ihjäl långsamt Mamman dödade 24-åriga dottern Debbie med funktionsnedsättning genom att vanvårda och långsamt svälta ... Read more »

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende

Mener «Farmen»-kollegaen har blitt feil fremstilt: – Rett og slett veldig fascinerende Forrige uke ble vårens sesong av «Farmen kjendis» endelig sparket i gang, og den første uken har vært ... Read more »

Konflikten stärker Kinas och Rysslands handelsband

© Tillhandahålls av Omni Den spända situationen mellan väst och Moskva efter den ryska upptrappningen kring Ukraina har fört Ryssland och Kina närmare varandra, skriver Nikkei Asia. Enligt nya siffror ... Read more »

Smitta i Västerås – tvingas skjuta upp match

© Foto: Maxim Thore/Bildbyrån Västerås IK. Västerås är nästa lag i HockeyAllsvenskan att drabbas av covid-19.  Deras match mot Tingsryd på tisdag skjuts därför upp.  – Förhoppningsvis har vi fått ... Read more »

Ny omikronvariant kan ta över spridningen

© Johan Nilsson/TT En ny omikronvariant är på väg att ta över spridningen i Danmark och ökar även i Sverige. Arkivbild. En ny variant av omikronviruset håller på bli dominerande ... Read more »

Larm om kollektiva bestraffningar på regemente

© TT Värnpliktiga i Skövde drabbades av kollektiva bestraffningar, visar en granskning från pliktrådet. Arkivbild Värnpliktiga på regementet i Skaraborg utsätts för kollektiva bestraffningar, rapporterar P4 Skaraborg med hänvisning till ... Read more »

Björk tappade i Abu Dhabi efter trippelbogey

© Adam Ihse/TT En trippelbogey förstörde dagen för Alexander Björk i Abu Dhabi. Arkivbild. Alexander Björk tappar mot täten i Europatourgolfens säsongspremiär i Abu Dhabi. Svensken gick runt på 72 ... Read more »

Norsk militærekspert om Russlands kommandolinjer: – Større sjanser for å gjøre feil

Det sier sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Tor Bukkvoll. Han peker på ulikheten mellom kommandolinjene i Nato og Russland, som kan bli utslagsgivende dersom den svært spente situasjonen skulle eskalere ... Read more »

Här flyger talibanerna till Oslo – brodern till eftersökt terrorist ombord

© Tillhandahålls av Omni Företrädare för talibanstyret i Afghanistan har lämnat Kabul och är på väg till Norge med ett privatplan, rapporterar norska medier. Från söndag till tisdag kommer förhandlingar ... Read more »

Ny smäll för Asbaghi - fortsatt jumbo i Championship

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt I november tog Poya Asbaghi över engelska Barnsley. Men något vidare lyft har inte Championship-laget fått under den förre IFK Göteborg-tränaren. I dag förlorade Barnsley på ... Read more »

Arkeologer har hittat Bellmans Pelikan

Huset där den dåtida restaurang Pelikan bedrev sin verksamhet från 1730-talet revs på 1930-talet för att göra plats åt trafikplats Slussen. Förr i tiden grävde man inte ur marken vid ... Read more »

Minst 82 innsatte drept i flyangrep på fengsel i Jemen

© Leveres av ABC Nyheter En mann hjelpes ut etter flyangrepet i Hodeida i Jemen. Lederen for Leger Uten Grenser (MSF) i Jemen, Ahmed Mahat, sier til AP at minst ... Read more »

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet

Dette er Taliban-toppens beskjed til norske myndigheter før det historiske møtet Flyet tok av fra Kabul lørdag ettermiddag norsk tid og har ifølge NRK med seg blant andre Anas Haqqani. ... Read more »

Stor kalabalik i SHL-mötet – delade ut tre matchstraff

© Tillhandahålls av Omni Stökiga scener utspelade sig när Oskarshamn tog emot Frölunda i lördagens SHL-omgång. Först fick Göteborgslagets Christan Folin matchstraff för en crosschecking på hemmalagets Dale Weise – ... Read more »

Jonas Junland sågade sitt lag i Linköpings förlust mot Luleå

© Foto: Bildbyrån Jonas Junland kritiserade LHC:s insats. Linköping gjorde en blek insats i två perioder mot Luleå och förlorade matchen.  Då var lagkaptenen Jonas Junland kritisk mot hur laget ... Read more »

Djurgården vinner – i Dick Axelssons comeback

© Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån Djurgården vann med Dick Axelsson i laget. Under lördagen gjorde Dick Axelsson comeback för Djurgårdens IF.  Då fick han lämna isen som en vinnare då han ... Read more »

Uppgifter: Malmö FF jagar mittback - parterna uppges förhandla

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Anel Ahmedhodzic kan komma att lämna Malmö FF i vinter. De regerande mästarna är därför på jakt efter en ny mittback. Enligt Sportbladet är MFF intresserade ... Read more »

Djurgårdare vinnare i Dick Axelssons comeback

© Jessica Gow/TT Axelssons comeback Dick Axelsson spelade fram till ett mål när stjärnan gjorde comeback för Djurgården i SHL. Stockholmarna fick börja året med seger med 2–1, efter straffar, ... Read more »

OS-spelare i fokus när Oskarshamn vann

© Adam Ihse/TT Frölundas Christian Folin åkte på matchstraff. Arkivbild. Två av isens blivande OS-spelare tilldömdes matchstraff redan i den första perioden. Tre Kronor-uttagna Fredrik Olofsson spelade dock hela matchen ... Read more »

Elangas ersättare frälste United

© Matt Dunham/AP/TT Marcus Rashford firar segermålet mot West Ham. Anthony Elanga fick chansen från start för tredje matchen i rad. Men det var ersättaren Marcus Rashford som frälste Manchester ... Read more »

Emerich Roth är död

© TT Emerich Roth har avlidit. Arkivbild. Fördes till Auschwitz — Emerich var en person som aldrig gav upp. Han gav sig aldrig. När han trodde på något så trodde ... Read more »

Luleå formstarkast – slog Linköping igen

© Pär Bäckström/TT Luleås Pontus Andreasson, Erik Gustafsson, Linus Omark och Juhani Tyrväinen. Luleå är fortsatt formstarka. Tabelltvåan besegrade Linköping med 3–2, efter att matchen gått till förlängning. Samtidigt skrällde ... Read more »

Flera myndigheter gör ingen bakgrundskoll på städare

© Tillhandahålls av Omni Flera svenska myndigheter som har hand om säkerhetskänslig information gör ingen bakgrundskoll på städare som ges tillgång till myndigheternas lokaler, enligt DN. Det handlar bland annat ... Read more »

Tusentals stockholmare i stor protest mot vaccinpass

© Tillhandahålls av Omni Demonstrationer mot vaccinpass har anordnats i både Stockholm och Göteborg under lördagen. Vid 14-tiden samlades tusentals människor på Norrmalmstorg i Stockholm, för att sedan röra sig ... Read more »

Andersson sågar sin insats: ”Jag förstör för de andra”

© Tillhandahålls av Omni Det svenska skidskyttelaget slutade på 14:e plats i lördagens stafett i Antholz på lördagen. Sverige ställde upp med ett reservbetonat lag då flera OS-klara åkare avstod, ... Read more »

Test: Lenovo Yoga Tab 13

Kort sammendrag De fleste kjøper seg et nettbrett som et nyttig alternativ til en laptop, som de kan ta med seg på farten og jobbe med, men i vår testperiode ... Read more »

USA uppmanar familjer till anställda att evakuera

© Tillhandahålls av Omni USA har uppmanat familjer till anställda vid landets ambassad i Kiev att inleda evakueringarna från Ukraina redan på måndag, uppger en källa för Fox News. USA:s ... Read more »

Källa: USA uppmanar familjer till ambassadpersonal att lämna

© Tillhandahålls av Omni USA har uppmanat familjer till anställda vid landets ambassad i Kiev att inleda evakueringarna från Ukraina redan på måndag, uppger en källa för Fox News. USA:s ... Read more »

PL-match avbruten efter drönarincident

© Jon Super/AP/TT Emiliano Buendía firar segermålet mot Everton. Robin Olsen var bänkad när hans nya lag Aston Villa vann med 1–0 mot Everton. Mötet mellan Brentford och Wolverhampton har ... Read more »

Efter covidfallen: "Det är inte helt kört"

© Stina Stjernkvist/TT Hanna Olssonär en av spelarna som har testats positivt inför OS. Men hon kan kallas in – som reserv. Arkivbild. Fyra covidsmittade spelare i Damkronorna missar resan ... Read more »

Topp 10 januarsalg hos Milrab

Topp 10 januarsalg hos Milrab I den anledning har vi valgt ut ti favoritter på januarsalget, som kan gi den lille ekstra boosten for deg som vil komme deg mer ... Read more »
On free-english-test.com you will find lots of free English exam practice materials to help you improve your English skills: grammar, listening, reading, writing, ielts, toeic