‘Edgar Davids gaf me een paar tips: ‘Blijf om je heen kijken, continu scannen'''

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

‘Edgar Davids gaf me een paar tips: ‘Blijf om je heen kijken, continu scannen’''
© Aangeboden door Voetbalzone

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Cas Dijkstra, die bij Telstar het seizoen van zijn definitieve doorbraak in het profvoetbal beleeft.

the latest tech news, global tech news daily, tech news today, startups, usa tech, asia tech, china tech, eu tech, global tech, in-depth electronics reviews, 24h tech news, 24h tech news, top mobile apps, tech news daily, gaming hardware, big tech news, useful technology tips, expert interviews, reporting on the business of technology, venture capital funding, programing language

Door Chris Meijer

De blik van Cas Dijkstra glijdt richting het kunstgrasveld van het BUKO Stadion. De twintigjarige middenvelder vertelt wat hij in zijn ogen nog kan verbeteren: zijn verdedigende kwaliteiten. Duels spelen, slidings maken. Maar ja, slidings maken op het soms wat stroeve kunstgrasveld van Telstar? “Nee, dat is geen pretje. Toen ik scoorde tegen Helmond Sport, gleed ik hier in de hoek op mijn knieën”, zegt Dijkstra lachend, terwijl hij naar de hoek van het stadion wijst. “Dat doe ik ook niet meer, mijn knieën waren helemaal rood en zaten onder het bloed.” Gelukkig voor Dijkstra en zijn knieën zijn slidings normaal gesproken niet hetgeen waarvan hij het moet hebben als middenvelder.

Global Tech News Daily

“Een nummer tien of misschien zelfs een beetje hoe Thomas Müller speelt”, zo omschrijft Dijkstra de rol waarin hij in zijn ogen het best rendeert. “Minder in de bal, maar continu met diepgang en op het juiste moment voor het doel zijn. In de kleine ruimtes kan ik ook wel goed uit de voeten. We spelen met de punt naar achter, waardoor we op papier twee aanvallende middenvelders hebben. Ik probeer vanaf de rechterkant altijd op tijd voor het doel te zijn. Ik weet niet of je een aantal doelpunten hebt gezien?” Dijkstra wacht even af en knikt bevestigend als hij het juiste antwoord hoort. “Vaak is het een goed uitgespeelde aanval waarvan ik het eindstation ben. Als je bij een team speelt dat veel aanvalt en constant druk zet, ben je veel meer voor het doel en dan zou ik misschien wel meer scoren. Telstar wordt natuurlijk soms teruggedrongen op de eigen helft. Maar dit maakt me ook completer als middenvelder.”

Dijkstra beleeft dit seizoen zijn definitieve doorbraak in het profvoetbal. Iets dat hij misschien een aantal jaar geleden niet meer had verwacht. Als dertienjarige werd Dijkstra weggestuurd bij FC Volendam. Noodgedwongen zette hij de stap terug naar de amateurs van Hollandia uit Hoorn. “Ik verloor een beetje het plezier in het voetbal. Voor zo’n jong jongetje is zoiets best pittig”, geeft Dijkstra toe. Daardoor kwam hij na zijn terugkeer bij Hollandia aanvankelijk zelfs op de reservebank te zitten. “Op een gegeven moment ging ik weer doelpunten maken en dan wordt het weer leuk. Ja, ik weet niet. Ineens begon het bij Hollandia weer te lopen, ik kreeg mijn plezier terug en uiteindelijk kwam ik hier terecht. Dat had ik gehoopt, maar niet verwacht. Dan kan het snel gaan.”

Global Tech News Daily

Na een training met Hollandia Onder 19 in het voorjaar van 2019 werd hij door zijn trainer bij zich geroepen. Dijkstra kreeg de kans om bij NEC mee te trainen. Daar vond men hem goed genoeg, maar hij zag zichzelf nog niet op zijn zeventiende zielsalleen in Nijmegen zitten. Via zaakwaarnemer Ronnie van Es diende zich met Telstar een optie dichterbij woonplaats Wieringen aan. “Ik heb een onderlinge wedstrijd meegespeeld en daarna werd ik vrij snel gebeld dat ik erbij mocht komen. Telstar was nog op zoek naar een nieuwe trainer en toen kwam ook nog eens Andries. Ja, dan is het helemaal top natuurlijk. Het is natuurlijk top dat de trainer met veel jonge jongens heeft gewerkt, en ook nog eens bij topclubs als Arsenal, Bayern München en Barcelona. Hij weet hoe het in de top werkt. Hij heeft me gemotiveerd en geholpen tot waar ik nu ben. Ik denk dat hij een grote factor is geweest in dat ik nu basisspeler ben hier.”

Andries Jonker – trainer én technisch directeur bij Telstar – heeft de afgelopen jaren behoorlijk moeten slijpen aan Dijkstra. “Ik kwam van Hollandia, dus ik moest qua inhoud écht wennen. Dat was op mijn zeventiende een enorme stap, fysiek en conditioneel. Elke keer nadat ik hier was geweest, was ik helemaal kapot. Ik had nog niet eens de stap naar het seniorenvoetbal gemaakt, laat staan naar het profvoetbal. In het eerste halfjaar zat ik nog niet bij de wedstrijdselectie en trainde ik op vrijdag keihard met de assistent-trainers.” Dat Dijkstra de afgelopen jaren in fysiek opzicht reuzenstappen heeft gezet, heeft hij mede te danken aan zijn vader. Dijkstra senior – die hem tot hij op zijn achttiende zijn rijbewijs haalde overigens ook nog afwisselend met zijn opa naar Telstar bracht – werkt voor de Koninklijke Marine in Den Helder en helpt zijn zoon met krachttraining.

“Hij is geen drill sergeant. Nee, hij is niet heel streng, hoor”, lacht Dijkstra. “We overleggen samen wat ik moet doen om bepaalde dingen te verbeteren. Ik heb samen met mijn vader thuis een gym. Wil ik explosiever worden? Nou, oké, dan doen we plyometrie. Dan ga ik op een in elkaar gelast bankje springen. We zijn steeds elkaar aan het uitdagen hoe ik beter kan worden, we proberen zo het beste uit mijn carrière te halen. Niet dat ik straks denk: nou, ik had toch nog verder kunnen komen als ik harder had getraind. Dat zou zonde zijn, ik probeer alles te geven naast het voetbal. Als we een zware training hebben gehad, ga ik thuis niet meteen weer volle bak trainen. In dat opzicht pak ik wel mijn rust. Maar als we één keer per dag trainen, probeer ik wel ‘s middags de gym in te gaan.”

Die mindset is wel veranderd sinds Telstar Dijkstra een nieuwe kans op een profcarrière bood, zo geeft hij toe. “Voordat ik naar Telstar kwam, had ik die mindset totaal niet. Dat verlies je een beetje. Maar toen ik hier kwam, dacht ik: het kan toch. Mensen zeggen dat het geluk is, maar het is ook een bepaald doorzettingsvermogen van mij geweest. Dat ik toch niet gestopt ben.” Uitgerekend tegen FC Volendam maakte Dijkstra op de kop af twee jaar geleden zijn debuut in het profvoetbal. Daarna moest hij geduld betrachten, want pas dit seizoen kan hij over het algemeen rekenen op een basisplaats. “Als je net erbij komt, probeer je zo snel mogelijk aan te haken. Er werd alleen toch even wat anders van me verwacht. Andries heeft me daartegen beschermd en langzaam gebracht. Dat was wel lekker. Ik trainde de hele week keihard en merkte dat ik stapje voor stapje beter werd.”

“Als je jonger bent, kom je net uit de puberteit en ben je misschien een beetje opstandig. Maar ik dacht: die jongens hebben veel meer meegemaakt dan ik en lopen al langer rond in het profvoetbal, dus ik stel me open en luister gewoon. Je hoeft niet alles per se aan te nemen, maar je kan wel luisteren en kijken wat je ermee kunt doen”, vervolgt Dijkstra. Een van de mensen naar wie hij de afgelopen jaren goed naar geluisterd heeft, is Edgar Davids. De oud-middenvelder van onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona en Internazionale was vorig seizoen een halfjaar als assistent van Jonker werkzaam bij Telstar. “Edgar Davids gaf me een aantal tips: ‘Blijf om je heen kijken, continu scannen’. Daar heb ik naar geluisterd en naar gekeken, daardoor kwam ik niet meer in de duels en speelde ik meteen een goede pot.”

Dijkstra kan direct opdreunen om welke wedstrijd het ging. Excelsior-uit, hij speelde 75 minuten mee en leverde een assist. “Die wonnen we nog in de laatste minuut door een doelpunt van Yaël (Liesdek, red.)”, brengt hij scherp in herinnering. “Dat zijn externe factoren die me geholpen hebben. Davids was er niet lang. Maar als hij wat zegt, luister je natuurlijk wel. Daar kan ik wel wat mee. Je verwacht niet dat zo’n grote naam bij een kleine club als Telstar op het veld staat. Het is het mooie van Telstar dat het toch kan. De trainer neemt zulke mensen mee, dat verbreedt toch weer je horizon. Dat soort mensen hebben toch bizarre dingen meegemaakt. We trainen elke dag hard, dus de trainingen voelen soms zwaarder dan wedstrijden. Dat ligt aan het niveau van de spelers, het is vaak één of twee keer raken. Je komt steeds in wedstrijdechte situaties, je maakt dingen mee die ook in wedstrijden kunnen voorkomen. Daardoor hoefde ik niet nog een extra stap te maken toen ik eenmaal speelminuten kreeg.”

Gaandeweg vorig seizoen kreeg Dijkstra steeds meer speelminuten en in deze voetbaljaargang ruimt Jonker over het algemeen een basisplaats voor hem in. Ook bondscoach Louis van Gaal deed dat toen hij Telstar eind november tegen Jong AZ voor één wedstrijd onder zijn hoede had. “Dat was voor mij wel het hoogtepunt van het afgelopen halfjaar. Het was heel speciaal dat Louis van Gaal kwam. Heel veel media-aandacht natuurlijk, dat was wel vet. Hij was er meer voor het team, hoe we tegen Jong AZ zouden spelen. Met pressie en druk op de bal, zoals Oranje ook doet. Nou ja, zo hebben we gespeeld. Het is mooi dat we nog gewonnen hebben, dat hebben we als collectief gedaan.”

“Ik bouw dit seizoen ritme op. Als je vanaf het begin speelt, is de wedstrijd anders. Rond de zeventigste of tachtigste minuut is het speelbeeld vaak al bepaald. Ik voel me volwassen in mijn spel, ik ben op het niveau waar ik hoor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik meer in mijn kracht speel en aanvallend mijn plek heb gevonden. Langzaam maar zeker ben ik steeds meer in de box en ga ik doelpunten maken.” Met de totaal vier doelpunten die hij in de eerste seizoenshelft verzorgde, haalde Dijkstra net zijn zelf gestelde doelstelling niet. Zijn totaal had voor de winterstop al op vijf treffers moeten staan. “Ik hoop dat ik dit seizoen in ieder geval totaal acht doelpunten maak en er nog twee of drie assists bij geef. Dat zou lekker zijn, dan verdubbel ik het aantal dat ik nu heb. En ik wil continu in de basis blijven staan, natuurlijk.”

En na dit seizoen? Zijn contract bij Telstar loopt af, al heeft de club een optie om die verbintenis nog met een jaar te verlengen. “Ik ben niet echt bezig met andere clubs. De focus ligt puur op mezelf ontwikkelen. En als ik dan nog een jaar bij Telstar moet blijven, doe ik dat ook graag. Geen probleem. Kan ik ergens anders een nieuwe uitdaging aangaan, alles is geregeld en Telstar is akkoord, ontwikkel ik mezelf bij een andere club. Ik hoop dat ik de stap na drie jaar bij Telstar kan maken, het is nog steeds mijn droom om in de Eredivisie te spelen en te scoren. Maar als het niet zo is, blijf ik bij Telstar en probeer ik volgend seizoen een nóg beter jaar te draaien.” Waar zijn plafond ligt, moet blijken. “Ik hoop dat ik later tegen mezelf kan zeggen dat ik er alles aan gedaan heb en dat ik mijn plafond heb kunnen aantikken.”

Naam: Cas Dijkstra

Geboortedatum: 12 september 2001

Club: Telstar

Positie: middenvelder

Sterke punten: diepgang, inzicht, techniek

News Related

OTHER NEWS

Danny Murphy hails 'outstanding' Aston Villa loanee

© PA Nottingham Forest’s Keinan Davis Former Liverpool midfielder Danny Murphy has praised Keinan Davis’ ‘outstanding’ performance against Leicester City as the on loan Aston Villa striker continues to impress ... Read more »

UPPGIFTER: IFK Värnamo vill värva från Pekings samarbetsklubb

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt Hampus Näsström, som tillhör IF Sylvia, kan vara på väg bort från Ettan norra.  Enligt uppgifter från NT-sporten är IFK Värnamo intresserade av 27-åringen.   – ... Read more »

Manchester United starlet rejected EFL move in the summer

In the summer, promising Manchester United talent, Hannibal Mejbri was offered the chance to embark on a loan spell with Reading, as per a report from The Athletic.  The report ... Read more »

Sadio Mane, Mo Salah headline best Afcon XI, Benni McCarthy's goalscoring mark erased

© Provided by Independent Online (IOL) Cape Town — Africa’s two most prized footballers, Sadio Mane and Mohamed Salah, headline the Africa Cup of Nations Team of the Tournament which ... Read more »

Folarin Balogun at Middlesbrough: How’s it gone so far? What issues does he face? What’s next?

Folarin Balogun arrived at Middlesbrough on a temporary spell from Arsenal midway through the January transfer window.  The 20-year-old netted 13 times in 11 Premier League 2 matches for Arsenal’s ... Read more »

Robert Snodgrass and the Aberdeen vs Hibs transfer temptation that 'elite' Scott Brown can swing

© Sammy Turner/SNS Group Brown and Snodgrass know each other well He’s enjoyed a career to remember so far and Robert Snodgrass certainly isn’t short when it comes to options ... Read more »

Everton handed massive injury boost pre-NUFC, fans will be delighted - opinion

© Provided by Football FanCast calvert lewin efc Everton have further fortune in their favour after their fantastic FA Cup win at the weekend, with a fresh update on injuries ... Read more »

Max Verstappen's brutal comment to Lewis Hamilton over world title loss

Max Verstappen has brutally shown no mercy towards Lewis Hamilton after controversially pipping him to last season’s Formula One title. The 2021 world champion shrugged off talk of feeling sympathy ... Read more »

South Africa: Springboks’ home Test schedule for 2022 confirmed

© PA Images Springboks-huddle-at-training-2021-PA The Springboks are scheduled to face Wales in three Test matches in the Incoming series in July, before hosting the All Blacks and Argentina in the ... Read more »

Quiz: Did Stoke City win, lose or draw in each of these 25 games this season?

© Provided by Football League World Championship – Stoke City v Fulham Stoke City will be eager to get themselves back towards the play-off places in the coming weeks and ... Read more »

Roy Keane to Sunderland: What does he offer? What EFL experience does he have? Can he get them promoted?

Sunderland’s managerial search has come down to two candidates, Football League World exclusively learnt yesterday.  The report states that Roy Keane and Grant McCann are the two options that the ... Read more »

Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel geweld

© Copyright ANP 2022 Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel geweld DEN HAAG (ANP) – Mariëtte Hamer, momenteel voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), wordt regeringscommissaris seksueel overschrijdend gedrag en seksueel ... Read more »

Actie politiebonden: geen bekeuring voor lichte overtreding

© Copyright ANP 2022 Actie politiebonden: geen bekeuring voor lichte overtreding DEN HAAG (ANP) – De politievakbonden hebben hun achterban opgeroepen vanaf woensdagochtend geen boetes meer uit te delen voor ... Read more »

E' della McLaren la primissima F1 in... Lego Technic

In attesa di scoprire come sarà la McLaren che sarà sulla griglia della Formula 1 nel 2022, la cui presentazione avverrà la sera di venerdì 11 febbraio, la scuderia di ... Read more »

Pioli, Ibrahimovic è un leone in gabbia

(ANSA) – MILANO, 08 FEB – “Zlatan è un leone in gabbia. La sua ambizione è aiutare la squadra in campo. Sta facendo di tutto per recuperare domani non sarà ... Read more »

17 players we can't believe are still playing in 2022: Fred, Santa Cruz…

Footballers seem only to get younger. Every week, a new outrageously talented, fresh-faced whippersnapper pops up in some corner of the globe scoring a wondergoal or pulling off a sublime ... Read more »

Brescia nel caos: Diego Lopez ha rinunciato alla panchina

Che sta succedendo al Brescia? Il caos scatenato dal presidente Massimo Cellino dopo lo 0-0 di Cosenza non si è ancora calmato e anzi, dopo l’esonero inatteso di Pippo Inzaghi ... Read more »

Formula One bosses decide to ditch knee-taking ritual before races

© Provided by Independent Online (IOL) London — Formula 1 boss Stefano Domenicali says drivers will no longer be given the formal opportunity to take a knee before races, stressing ... Read more »

Edendale Technical High School girls' football team to represent SA in continental tournaments in DRC

© Provided by Independent Online (IOL) The MEC for the Department of Education in KwaZulu-Natal, Kwazi Mshengu, has congratulated the girls’ football team at Edendale Technical High School in Pietermaritzburg ... Read more »

Sprint: Norway's Johannes Høsflot Klæbo defends Olympic gold

Norwegian cross-country athlete Johannes Hoesflot Klaebo defended his men’s sprint title for his fourth Olympic gold medal. Italian Federico Pellegrino once again took silver (as was the case in 2018), ... Read more »

Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d'activités

© Fournis par danslescoulisses.com Blessé, Logan Mailloux ratera deux à trois semaines d’activités Ça fait désormais plus d’un mois que la suspension de Logan Mailloux a été levée dans la ... Read more »

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stapt op na meldingen van ongewenst gedrag

Gijs van Dijk vertrekt per direct uit de Tweede Kamer. De PvdA'er neemt die beslissing nadat de afgelopen dagen meerdere meldingen binnenkwamen waarin hij wordt beschuldigd van "ongewenst gedrag in de privésfeer", schrijft de partij op de eigen website. Read more »

Bond-hit No Time To Die maakt kans op drie Oscars

© ANP Bond-hit No Time To Die maakt kans op drie Oscars De James Bond-film No Time To Die maakt kans op drie Oscars. Het 25e avontuur van de Britse ... Read more »

Ook ECDC adviseert: boosterprik jongeren nu niet nodig

© Copyright ANP 2022 Ook ECDC adviseert: boosterprik jongeren nu niet nodig SOLNA (ANP) – Het is niet nodig om alle jongeren van 12 tot en met 17 een boosterprik ... Read more »

Ook Eye buigt zich over onafhankelijkheidsstrijd Indonesië

© ANP Ook Eye buigt zich over onafhankelijkheidsstrijd Indonesië Ook Eye Filmmuseum in Amsterdam gaat, net als het Rijksmuseum later deze week met de expositie Revolusi!, aandacht besteden aan de ... Read more »

JUST NU: Mycket boll för AIK - men fortsatt slarvigt

© Tillhandahålls av Fotbolldirekt AIK mot Täby FK på Skytteholms IP. Det är en väldig rotation i AIK:s elva i jämförelse med matchen mot Degerfors. 79´ AIK har haft ett ... Read more »

Mitch Marner marque en prolongation et procure une sixième victoire d'affilée aux Leafs

Enfin!  Le hockey (de saison régulière) était de retour hier soir après une pause de quelques jours où a eu lieu le populaire week-end du match des étoiles. Le Canadien ... Read more »

PSV en NAC blijven hopen op geld voor Vloet na sanctie van FIFA

© Aangeboden door Voetbalzone NAC Breda en PSV wachten nog altijd op een transfersom die in 2018 betaald had moeten worden door FC Chiasso voor Rai Vloet. De Zwitserse club ... Read more »

We simulated Burnley vs Manchester United to get a score prediction

Manchester United will be looking to put their FA Cup woes behind them and bounce back with a win on Tuesday, as they face Burnley in the Premier League. Anthony ... Read more »

Il tennista Youtuber a caccia del Roland Garros-

© Fornito da Quotidiano.Net Non è mai troppo tardi quando si ha un sogno da seguire. È questo il motto o meglio l’hashtag (#JamaisTropTard) di Jules Marie, tennista trentenne francese ... Read more »

Afcon 2021: Salah’s ego questioned by Murphy after Egypt final defeat to Senegal

Former England and Liverpool player Danny Murphy has questioned the decision to have Mohamed Salah wait for the fifth penalty against Senegal in the Africa Cup of Nations final on ... Read more »

Derby County v Hull City: Latest team news, Is there a live stream? What time is kick-off?

Derby County host Hull City at Pride Park this evening as both sides look to get back to winning ways in the Championship.  Shota Arveladze was handed his first defeat ... Read more »

Power of the Dog leidt bij de Oscars met twaalf nominaties

© ANP Power of the Dog leidt bij de Oscars met twaalf nominaties Het Netflix-drama The Power of the Dog van regisseur Jane Campion heeft dinsdagmiddag de meeste Oscarnominaties ontvangen. ... Read more »

Sundlings långa väg till guldsuccéen

© Emmi Korhonen/Lehtikuva/TT Jonna Sundling jublar efter att ha korsat mållinjen som olympisk mästare. Skador, sjukdomar och krånglande halsmandlar. Jonna Sundling har mött många utmaningar – och klarat alla. Nu ... Read more »

Beursblog: bittere pil Pfizer op kalm Wall Street; Harley Davidson scheurt omhoog

Op Wall Street blijven de graadmeters in de VS dinsdag bij de start dicht bij huis. Pfizer gaat in de uitverkoop, terwijl Harley Davidson is de smaak valt bij beleggers. ... Read more »

Scolari opens up on player ‘problems’ that cost him job at Chelsea

© PA Images Phil Scolari looks at the floor in disappointment during a match Former Brazil boss Phil Scolari has revealed that there were “a few problems” that cost him ... Read more »

Eddie Howe breaks Newcastle's silence on failed transfer for Manchester United's Jesse Lingard

© Clive Brunskill/Getty Images. Opportunities have been hard to come by for Jesse Lingard at Manchester United this season. Newcastle United head coach Eddie Howe has admitted to being a ... Read more »

Kabinet geeft scholen meer tijd om leerachterstanden door corona in te lopen

© ANP Leerlingen van een middelbare school dragen mondkapjes in de klas Scholen krijgen meer tijd om de onderwijsachterstanden aan te pakken die door de coronapandemie zijn ontstaan. Vorig jaar ... Read more »

Kurt Zouma video: West Ham defender ‘deeply sorry’ after footage shows him kicking and slapping his cat

West Ham defender Kurt Zouma has said he is “deeply sorry” after a disturbing video surfaced online of him kicking and slapping a cat. Zouma, 27, is seen in the ... Read more »

VPRO trekt muziekserie terug na beschuldigingen van wangedrag

© ANP VPRO trekt muziekserie terug na beschuldigingen van wangedrag De VPRO gaat de muziekdocumentaireserie Villa da Musica niet uitzenden op NPO 2 Extra. De omroep heeft dit besloten na ... Read more »