Átadták az újjáépített budavári Lovardát és a Csikós-udvart

© Technológia: Index.hu Két új mellszoborral is gazdagodott az eredeti tervek szerint visszaépített Ybl-támfal.

A Csikós-udvar és a Törökkert

A terület ifjabb Vastagh György szobrászművész Lófékező című szobráról kapta a nevét, amelyet eredetileg 1901-ben avattak fel a most újjáépített Lovarda előtt. A művész modellje egy hortobágyi csikós volt. A paripa ábrázolása csaknem portrészerű: a bábolnai Schaghia XI. és O-bajan II. törzsmént vette mintának. A mű avatásakor már híres volt, mivel várbeli felállítása előtt a szobor sikerrel megjárta az 1900-as párizsi világkiállítást. Az alkotást 1954-ben szállították át a Hunyadi-udvarba, majd restaurálását követően, 2019 augusztusában visszahelyezték eredeti helyére.

Szintén elkészült a Lovarda épülete mögötti új zöldfelület. A királyi várpalota nyugati oldalán elnyúló alsó és felső várfal közötti udvart a török korban Jeni mahallénak, azaz Új városnak nevezték. A Karakas pasa tornyától a Buzogány toronyig elnyúló egykori, balkáni hangulatú, 30×340 méter nagyságú városrésznek a török megszállás idején még saját dzsámija is volt. Most Törökkert néven felidézték ezt a korszakot is.

Bár a Csikós-udvar csak a Karakas pasa torony restaurálását követően, jövő tavasszal születik teljesen újjá, az új közterületet már igénybe veheti a nagyközönség. Használható a Palota útra lefutó két, nagy kapacitású, egyenként 33 fő befogadására alkalmas lift is. A Lovardát szeptember 18-án és 19-én, a kulturális örökség napjain, valamint októberben több alkalommal is ingyenesen lehet majd megtekinteni. A Lovarda előtti terület a 30. Budapest Borfesztivál új helyszínéül is szolgál 2021. szeptember 23-tól.

A mellszobrokkal megkoronázott Stöckl-lépcső

A látvány miatt a Csikós-udvart érdemesebb a felső palotaszintről, Hauszmann Alajos különleges vonalvezetésű, neoreneszánsz stílusú díszlépcsőjén megközelíteni. Az 1896-ban átadott lépcső a közelben álló egykori várfelügyelő kétszintes hivatali háza után (Stöckl Gebӓude) kapta a nevét, amely Ausztriában a kastélyok szomszédságában álló melléképületek gyűjtőneve volt. A lépcsőt 1902-ben bővítették ki az új főőrségi épület szuterénszintjébe vezető járdával.

1971-ben a főőrségi épülettel és a felvezető rámpával együtt a Stöckl-lépcsőt is elbontották. A háború után készült fényképek és Havassy Pál építész-tervező 1963. októberi utasítása is azt sejteti, hogy a lépcső elbontására nem a műszaki állapota miatt került sor.

 • A Stöckl-lépcső helyreállítása nem pusztán funkciója miatt volt fontos, hanem történelmi szempontból is, hiszen talán ez az ország legkülönlegesebb és legnagyobb múltra visszatekintő történelmi lépcsője.
 • A rekonstruált lépcső ismét közvetlen összeköttetést teremt a Csikós-udvar és a Budavári Palota szintje között.

Antonio Bonfini és Luigi Ferdinando Marsigli mellszobra

Antonio Bonfini (1427–1502) Magyarországon tevékenykedő humanista történetíró, aki Mátyás király meghívására érkezett hazánkba 1486-ban. Életműve, a Hungaricum rerum decades IV et dimidia (A magyar történelem négy és fél könyve) a magyar történelem első nagy humanista feldolgozása.

Farkas Zoltán készítette a Bonfinit ábrázoló mellszobrot, amelyet 1934-ben avattak fel a Hunyadi-udvaron, a Stöckl-lépcső feljáratánál. A szobor egy második példányát 1935-ben Olaszországban állították fel. Budapest ostroma során a szobor eltűnt. 2008-ban Fáskerti István és munkatársai mintát vettek az itáliai alkotásról, és ez alapján újraalkották a történész portréját. A mű talapzatát – az eredetileg Árkay Bertalan-féle posztamenset megidézve – Szilágyi András faragta újra.

Luigi Ferdinando Marsigli gróf (1658–1730) botanikus, hadvezér, diplomata, műgyűjtő és hidrokartográfus volt, aki nagy szerepet játszott Buda 1681-es visszavételében. A harcokat követően a romos várból kimenekített közel háromszáz kódexet, amelyek közül sajnos egy sem volt Mátyás király corvinája. A karlócai béke után ő állapította meg és jelölte ki az új határvonalakat, de jelentős szerepet játszott a Duna feltérképezésében és a folyó mentén található vadon termő növények katalógusának összeállításában is.

Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrát 1936-ban avatták fel a Stöckl-lépcső feljáratánál. A háború után a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Tasnádi Kubacska András mentette ki a romok közül. A mű ezután a Magyar Nemzeti Múzeum egyik folyosójára került, ahol az 1956-os forradalom során kiütött tűzben szinte teljesen elfeketedett. 1994 óta a Természettudományi Múzeum Ásványtárában őrizték. A két mellszobor ismét eredeti helyén áll, a Stöckl-lépcső tetején, az Oroszlános kapu és a Főőrség épülete között.

A Lovarda

A Királyi Palotától nyugatra fekvő királyi (más néven udvari) istállót, valamint az ettől délre eső lovaglócsarnokot és kocsiszínt István nádor kezdte kiépíteni a XIX. század elején, azonban az elkészült részek komoly károkat szenvedtek a Görgei Artúr vezette 1849-es ostromkor. Végül mégis felépült a csarnok, amely a Királyi Palota lovardájául szolgált negyven éven át.

A mellette álló istállóépület túl kicsinek bizonyult, ezért a lovaglótermet istállóvá és kocsiszínné alakították. Hauszmann Alajos tervei alapján 1899 és 1901 között az új palotaegyütteshez méltó lovardát építettek a Csikós-udvarban. A 11 400 négyzetméteres, téglalap-alaprajzú épület faszerkezetét Thék Endre bútorgyára tervezte és gyártotta. A lovaglóterem nyitott fedélszékét Neuschloss Károly és fiai cég kivitelezte, az óriási, részben színes ablakokat Róth Miksa cége készítette. A kétrészes, manzárdtetős épület kivitelezési munkálatait Höpfner Guido irányította. Az épület látványos tetőzete a prágai Belvedere-t és Palladio vicenzai bazilikáját idézte.

Az egykori királyi család lovaglásai után IV. Károly koronázásakor a Lovarda is szerepet kapott. Itt pihent a bécsi udvarban hosszú hónapok alatt betanított ló, amely a koronázási ceremónia alatt az új királyt cipelte. A Lovardát a századfordulótól kezdve 1938-ig csak az udvartartás használta, ezt követően az udvarlaki őrség spanyol lovasiskolája is tartott benne bemutatókat. A II. világháborúban negyvenszázalékosan megsérült épület megmenthető lett volna, de 1954-ben inkább lebontották. Első komolyabb régészeti feltárása Zolnay László vezetésével 1967–1975 között történt.

 • Az újjászületett impozáns épület közel 1500 négyzetméteren XX. századi multifunkcionális rendezvénytérnek ad otthont.
 • A tervezést megelőző kutatás során előkerültek a pallértervek, valamint majdnem teljesen a részlet- és gyártmánytervek. Ezenfelül rendelkezésre állt a művészettörténeti tudományos dokumentáció mellékletében az építkezéshez kapcsolódó ajánlatok, költségvetések és számlák jelentős része, így nemcsak a beépített anyagok, hanem az eljárások és a mennyiségek is megismerhetők voltak.
 • A megmaradt tervezési dokumentumoknak köszönhetően korhűen visszaállított homlokzat mellett a belső terekben is visszaköszönnek az eredeti anyagok, színek és motívumok.
 • Az eredetivel megegyezően készült a nyitott fedélszék, a gerendázat és a páholyok, a színes, nagy ablakok.
 • A homlokzat meghatározó része volt a déli főbejárat kovácsoltvas szerkezetű üveg előtetője. Ez a fennmaradt rajzok, valamint a fényképek alapján teljes hűséggel rekonstruálható volt.
 • Az épület szerkezete tökéletesen megfelel a mai állékonysági és földrengésbiztonsági előírásoknak és szabványoknak, miközben teljes mértékben követi az eredeti geometriát és figyelembe veszi az eredeti megoldásokat is.
 • A lovaglócsarnok minden részletében követi az egykori épület kialakítását. Meghatározó eleme a körbefutó ferdesíkú falburkolat – lambrin –, amelynek az eredetivel egyezően nemcsak a lovaglótér határolásában, hanem a tér fűtésében-szellőztetésében is szerepe van.
 • A lovaglótér nagy ablakainak üvegezése az eredeti költségkiírásokból és számlákból egyértelműen meghatározható, a fotókon is egyértelműen kivehető. A források alapján kialakított kétszínű katedrálüvegezés kompozíciója azonos az eredetivel.
 • Az épület északi részében eredetileg vasoszlopok segítségével tizenkét lóállást alakítottak ki, az újjáépítés során ez a kialakítás szerkezetileg és vizuálisan megmaradt, de az új funkcióhoz illeszkedően a rendezvények vendéglátási igényeit szolgálja.
Internet Explorer Channel Network
News Related

OTHER NEWS

Orbán Viktor megkapta a harmadik oltást

© Technológia: Index.hu Felvette a harmadik adag koronavírus elleni oltást Orbán Viktor. Erről a miniszterelnök a közösségi oldalán osztott meg videót. A kormányfő a videó tanúsága szerint a mellékhatásokra is ... Read more »

Távozik a Forma-1-ből a Mercedes főszponzora – sajtóhír

© Steven Tee / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes W12 A maláj állami olajvállalat 1995-ben lépett be a Forma-1-be, majd 2010-ig a Sauber és a BMW-Sauber szponzora volt. A bajor ... Read more »

A Bikák a pihenésnek szentelhetik az idejüket, a Rákoknak segítségre lesz szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz a csillagok ismét üzentek! © Pexels by Olga Lioncat NAPI HOROSZKÓP OKTÓBER 17. KOS (március 21.-április 20.) Abszolút ... Read more »

Napi horoszkóp október 17.: a Bikák a pihenésnek szentelhetik az idejüket, a Rákoknak segítségre lesz szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó napján is érdemes néhány percet a horoszkópodra szánnod, hisz a csillagok ismét üzentek! © Pexels by Olga Lioncat NAPI HOROSZKÓP OKTÓBER 17.   KOS (március 21-április 20) ... Read more »

Greta Thunberg szerint a Glasgow-i klímakonferencia sem hozza meg az áttörést

© Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP Nem vár nagy eredményeket a két hét múlva kezdődő Glasgow-i klímakonferenciától Greta Thunberg svéd aktivista. A Fridays for Future globális tüntetéssorozatot inspiráló 18 ... Read more »

Vaskakasban a színművészetek királynője

© Technológia: Index.hu Október 1-jén ünnepelte 30. születésnapját a győri Vaskakas Bábszínház. Kocsis Rozi, a teátrum igazgatónője bebizonyította, hogy a bábművészet nem paraván mögötti mutyizás. 1991. október 1-jén a győri ... Read more »

Mobilokat lopott a HÉV-en, a saját anyját is kirabolta

Az óbudai nyomozók lezárták annak a férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint a HÉV-en telefonokat lopott, és saját anyját is kirabolta – közölte a rendőrség. A férfi februárban nem ... Read more »

Elhurcoltak tizenhét misszionáriust és a családtagjaikat Haitin

© Technológia: 444.hu Elhurcoltak tizenhét amerikai misszionáriust és családtagjaikat szombaton a természeti csapások és belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben – írja a The New York Times. A keresztény hittérítőket ... Read more »

Visszatér a vénasszonyok nyara

© Technológia: Index.hu Vasárnap reggel a ködfoltok, valamint a rétegfelhőzet feloszlása után túlnyomóan napos időre számíthatunk általában kevés fátyol- és gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz, és a szél is gyenge marad. ... Read more »

„Most eljött a mi időnk” – így gúnyolódtak a romba dőlt Vár láttán a kommunisták

© Technológia: Mandiner.hu Fotó: Fortepan/Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich/Agnes Hirschi A háború utáni új világra és hatalomra készülő kommunisták 1945 után viccesnek találták a magyar történelem és államiság jelképének, a ... Read more »

Megelőzték Tom Cruise-t, megjöttek az űrből az orosz filmesek

© Technológia: Index.hu Visszatért az űrből Julija Pereszild színésznő és Klim Sipenko rendező, akik az első olyan filmen dolgoznak, amelyet nagyrészt az űrben forgatnak. A Szojuz MS−18 űrhajó vasárnap hajnalban ... Read more »

Feloldották a világ leghosszabb karanténját

© Technológia: 444.hu „Csodás ez a nap! Büszkék lehetünk arra, amit elértünk!” – Ezekkel a szavakkal jelentette be Daniel Andrews, az ausztrál Victoria állam elnöke, hogy enyhítenek a járvány miatt ... Read more »

Ha ezt a ruhadarabot viseled a csizma mellé, te leszel a legcsinosabb

Ha unod a farmert, ha nem, mutatunk néhány izgalmas párosítást, ami meghozza a kedved a szoknyaviseléshez. © Getty Images/Christian Vierig Ahogy változnak a szoknyatrendek és más-más csizmák kerülnek a középpontba, ... Read more »

Kigyulladt egy családi ház Dunavarsányban

© Technológia: Index.hu Leégett egy családi ház tetőszerkezete a dunavarsányi Vörösmarty Mihály utcában. A száztíz négyzetméteres épülethez tartozik egy húsz négyzetméteres garázs is, ami az ott álló autóval együtt teljesen ... Read more »

„Miért mondtam nemet a leánykérésre?" Kilenc történet

Hogyan történhet meg az, hogy egy mély érzésekkel teli párkapcsolatban az egyik fél úgy gondolja, hogy ideje örökre elkötelezni magukat, de a másik még nem? Ezek a lánykérés-történetek igazolják, hogy ... Read more »

Valaki nagyon jól járt a lottósorsolás után, van egy telitalálat

© Technológia: Index.hu A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 41. játékhéten megtartott ötös lottó számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki: 22 49 64 73 86 Ötös ezen a héten nem ... Read more »

„Ebben a szezonban először gondolom azt, hogy Lewis a favorit”

© Andy Hone / Motorsport Images Lewis Hamilton, Mercedes, waves on the grid Nagy tétje volt a törökországi hétvégének, hiszen míg rajtbüntetéssel nézett szembe, addig Max Verstappen tisztában volt vele, ... Read more »

Kábeleznek az M7-esnél, saruznak a Hárosi hídon

© Technológia: Index.hu Elektromos kábelt feszítenek vasárnap reggel az érdi csomópont közelében az M7-es autópálya felett. Mindkét irányban a külső sáv lezárására kell számítani, de az érintett szakaszon időszakos pályazár ... Read more »

Elsüllyedt egy szállodahajó a Paraguayon, legalább hatan meghaltak

Viharba került és elsüllyedt egy szállodahajó Brazíliában a Paraguay-folyón – jelentette a G1 brazil hírportál a tűzoltóságra hivatkozva. Legalább hatan életüket vesztették. A hullámok közül 14 embert tudtak kimenteni. A szállodahajó ... Read more »

A mai napig találnak V2 rakétákat Angliában

© Technológia: Index.hu A nácik egyik csodafegyverét, az angol főváros terrorbombázására használt V2-es rakétát ástak elő Anglia délkeleti részén, egy Platt nevű falu melletti szántóföldön. A közel 800 kilogrammnyi rakétatörmeléket ... Read more »

Hatalmas tiltakozást váltott ki egy új háborús videojáték

© Technológia: Index.hu Nyolc évig húzódott el a 2003-ban indult fegyveres konfliktus, az iraki háború, melyben az USA által küldött katonai koalíció Szaddám Huszein uralmát is megdöntötte. A megszállás komoly ... Read more »

Fordulat a fizikában: a kozmosz születése máshogy történhetett

© Technológia: Index.hu A semleges részecske élettartamának megismerése segíthet a sötét anyag megtalálásában. Az Indianai Egyetem nemzetközi kutatócsapata minden eddiginél pontosabban megmérte a neutron élettartamát. A méréssel az egyetem vezette ... Read more »

De kik is a Szahara kék emberei?

© Technológia: Index.hu A nyugati öltözködési stílus nem csak Magyarországon és a szomszédos kelet-közép-európai országokban terjedt el, hanem az afrikai divatvilágban is megjelent, így az eddig viselt – ma már ... Read more »

Nem tud mit tenni a TikTok az oltásellenes videók ellen

© Technológia: Index.hu Oltástagadó, oltásellenes és a koronavírus kapcsán összeesküvés-elméleteket népszerűsítő tartalmakat is találni a TikTokon, bőven, a platform pedig úgy tűnik, nem tud ellene mit tenni. A legnagyobb baj ... Read more »

Herbert: Hamilton jobb, mint Schumacher volt, de Verstappen még jobb lesz

© Jerry Andre / Motorsport Images Max Verstappen, Red Bull Racing, 2nd position, arrives on the podium Herbert egy interjúban beszélt Verstappen és Hamilton idei bajnoki csatájáról. Herbert azt mondta, ... Read more »

Vajon legyengült az immunrendszered? Ha ezek igazak rád, biztosan!

Több dologból is ki lehet következtetni, mennyire gyengült le a szervezeted ellenálló képessége! © pexels Az elmúlt hónapokban nagy szerep jutott az immunrendszerünk megerősítésének, hiszen a koronavírus ellen ott próbáltuk ... Read more »

Ők öregszenek a legszebben: 10 sztár botox nélkül!

10 sztár, aki nem fél az öregedéstől. És te? © Bertrand Rindoff Petroff/Jason Mendez/Aaron J. Thornton/Getty Vannak nők, akik kínosan ügyelnek arra, hogy ne derüljön ki, valójában mikor születtek és ... Read more »

Japán sikerekkel kezdődött a párizsi cselgáncs Grand Slam

© Lewis Joly/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved Japán sikereket hozott a párizsi cselgáncs Grand Slam nyitónapja. Hét súlycsoport versenyéből négy aranyat a távol-keleti ország dzsúdósai vittek el. ... Read more »

Túlterheléses támadás a 444 ellen

Kedves olvasók/támogatók/előfizetők! Szombat délután tapasztalhatták, hogy a 444 hoszabb-rövidebb időre eltűnt az internetről, majd csak valami furcsa felirat („Checking your browser before access” vagy ilyesmi) megjelenése után, lassan, kisebb-nagyobb hibákkal ... Read more »

Egyre több 90 feletti ember kokainozik a briteknél, unokáiktól kapják a szert

© Technológia: Index.hu A brit The Mirror szerint az utóbbi időben huzamosan nőtt a 90 év feletti kokainfelhasználók száma az országban. Az időseket elsősorban az unokáik látják el a kábítószerrel. ... Read more »

Ezért vagy jó az ágyban a horoszkópod szerint

Most végre kiderül, mi a titkos szuperképességed, ha a hálószobai teljesítményről van szó! © getty images Először is szögezzünk le valamit: tisztában vagyunk azzal, hogy a következőkben leírtak mellett még ... Read more »

A transznemű sportolók miatt Texasban előírnák, hogy a születési nemnek megfelelő számban lehessen csak indulni

© Technológia: Index.hu A texasi törvényhozás mindkét háza elfogadta, és Greg Abbott kormányzó elé került aláírásra az a törvényjavaslat szombaton, amely előírja, hogy az iskolai sportolók csakis születési nemüknek megfelelő ... Read more »

Híres nők, akik utálták a várandósságukat

Hangulatingadozás, hormonok, rosszullétek, fizikai változások. Csak néhány dolog, ami az állapotos nőket érinti. Azonban míg a nők nagy része ezek ellenére is minden egyes percét imádják a terhességüknek, addig mások ... Read more »

Ha valaki így kezdi a bocsánatkérést, tutira nem gondolja komolyan

A bocsánatkérés csak akkor jó, ha őszinte, de ha az alábbi mondatokkal indítanak, valószínűleg nem gondolják komolyan! © cottonbro from Pexels Nincs jövője egy olyan kapcsolatnak, tök mindegy, hogy ez ... Read more »

Színésznők, akiket csúnyának tartanak: elmennél mellettük az utcán, de mi mégis irigykedünk rájuk

Ha egy férfi ronda, a sármjával, humorával és intelligenciájával pillanatok alatt levehet egy nőt a lábáról. Ha egy nő van híján a szép vonásoknak, hasonló fegyverkészlettel hódíthat, ráadásul van még ... Read more »

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak 80 százaléka már megkapta az oltást

A győri Széchenyi István Egyetem hallgatóinak döntő többsége felvette a koronavírus elleni vakcinát, ám egyes karokon még ennél is magasabb a vakcinát felvevők aránya – számol be róla az Új Szó. ... Read more »

Felháborodott a betörő, üzenetben jelezte csalódását, amiért a feltört házban nem volt elég pénz

Felháborodott üzenet fogadott egy indiai kormányzati tisztviselőt, amikor is két hét után hazatért a Madhja Prades tartományban található otthonába – számolt be az Indian Express. A politikusnak betörtek a lakásába, a tolvaj ... Read more »

Tízezrek tiltakoztak Rómában a szélsőjobboldal ellen

© Technológia: Index.hu Tízezrek tiltakoztak szombaton Rómában a „szélsőjobboldal” betiltását követelve, egy héttel azután, hogy erőszakba torkollott az oltási igazolvány kötelezővé tétele miatti tüntetés az olasz fővárosban – írja az MTI. ... Read more »

Egy éve fejezték le Samuel Paty-t

© Christophe Ena/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved Franciaországban az egy évvel ezelőtt brutális módon lefejezett tanárra, Samuel Paty-re emlékeztek. A 47 éves történelem-földrajz szakos tanárt egy 18 ... Read more »

Angela Merkel elbúcsúzott a török elnöktől

© Technológia: Index.hu Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Isztambulban kijelentette, hogy a formálódó új német kormánnyal is ugyanolyan sikeresen kíván együttműködni, mint tette Angela Merkel leköszönő német kancellár kormányával ... Read more »