Rema 1000 kritiseres for vildledende markedsføring

rema 1000 kritiseres for vildledende markedsføring

Foto: Shutterstock.com

Fødevarestyrelsen har rettet kritik mod Rema 1000 Norges ‘Ekstra groft hverdagsbrød’ og hævder, at brugen af ordet “ekstra” er vildledende og i strid med reglerne.

Anne Mette Wigdahl Østeraas, seniorinspektør hos Fødevarestyrelsen, forklarer:

“Vi anser ikke dette som en ernæringsanprisning, men det kan antyde noget om produktets fiber-indhold, og når det drejer sig om fibre, klassificeres det som en ernæringsanprisning.”

Læs også

Enhver form for ernæringsanprisning kræver godkendelse i henhold til reglerne om ernærings- og sundhedsanprisninger, skriver DinSide.

Anne Mette påpeger, at der eksisterer en skala for brød, der angiver dets grovhed, bestående af fire kategorier, der skal vises grafisk for at lette forståelsen.

“Tidligere opdelte vi dette i fint, halvgroft, groft og ekstra groft, men nu er denne terminologi fjernet, så kun procentdelen af grovhed vises på diagrammet,” forklarer hun.

“Dette tal angiver brødets grovhed, og derfor mener vi, at ‘ekstra’ ikke bør anvendes.”

Fejlen blev identificeret under en inspektion hos producenten Mesterbakeren, der fremstiller brødet for Rema 1000 i Norge.

I en mail skriver Marna Kotte, kvalitetschef for egne mærker hos Rema 1000, følgende:

“Vi hos Rema 1000 prioriterer sundhed og ønsker, at vores kunder finder et varieret og kvalitetsrigt udvalg af brød i vores butikker. Vi ønsker, at kunderne nemt kan navigere og finde deres foretrukne valg på brødhylderne. Betegnelsen ‘ekstra’ relaterer sig til brødskalaen og er et alment udtryk i branchen. Vi mener, at navnet ‘Ekstra groft hverdagsbrød’ er beskrivende og vejledende for forbrugerne.”

Denne holdning deler dog ikke Fødevarestyrelsens inspektører.

“Vi mener, at ordet ‘ekstra’ antyder en ernæringsanprisning, og forbrugerne forventer, at det angiver brødets grovhed og fiber-indhold,” påpeger Anne Mette.

Hun argumenterer for, at når et produktnavn går ud over den eksisterende brødskala, skaber det en forventning om et højt kostfiber-indhold og derfor bør anses som en ernæringsanprisning. Det er ikke blot ordet “ekstra”, men snarere den kontekst, det er indsat i, der rejser problemer.

“Dette er karakteristisk for al mærkning, hvor vi vurderer det fra sag til sag. Nogle gange er det acceptabelt, andre gange ikke. Her mener vi, det er i strid med reglerne.”

Ifølge seniorinspektøren er det hyppigt, at de opdager overtrædelser af reglerne, især når det gælder kosttilskud, men også i almindelige fødevarer.

Hun præciserer, at Rema 1000 er uenig i afgørelsen, og den endelige beslutning ligger hos Fødevarestyrelsens klageenhed.

Læs også

News Related

OTHER NEWS

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »

Klimaaktivister vil stoppe oliefelter og sagsøger Norges stat

I 2021 demonstrerede aktivister i Oslo foran Energi- og Olieministeriet, som ikke mener, at godkendelse af nye olie- og gasfelter strider med loven. (Arkivfoto). Tirsdag skal en byret i Oslo ... Read more »
Top List in the World