Årsbrev på vej til alle pensionister: Disse ændringer skal du bemærke

årsbrev på vej til alle pensionister: disse ændringer skal du bemærke

Både Udbetaling Danmark og Ældre Sagen anbefaler, at du sikrer dig, at din forskudsopgørelse stemmer, da den danner grundlag for beregningen i årsbrevet. (Arkivfoto).

årsbrev på vej til alle pensionister: disse ændringer skal du bemærke

Din formue har betydning for, hvad du kan få udbetalt. Hvis du næste år har en likvid formue på 99.200 kroner og derover som enlig eller tilsammen som par, kan du ikke få ældrecheck. Ældrechecken er på 19.900 kroner før skat om året. (Arkivfoto).

I disse dage sender Udbetaling Danmark årsbrev ud til over en million pensionister.

Hvis du er folke-, førtids- eller seniorpensionist, fremgår det af årsbrevet, hvad du vil få udbetalt i 2024.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at det hele stemmer, når du modtager brevet.

Og denne gang er der ekstra god grund til at kigge tallene igennem, fordi der er kommet flere ændringer, som kan få betydning for, hvad du får udbetalt.

Sådan lyder opfordringen fra Udbetaling Danmark.

– For at undgå ubehagelige overraskelser skal man være opmærksom på de nye boligskatter, og der er ikke længere fradrag for ubrugte feriepenge, siger centerdirektør i Udbetaling Danmark Lene Hougaard-Enevoldsen, der har det øverste ansvar for udbetalingen af pension til de 1,3 millioner pensionister.

– Til gengæld er der gode nyheder for folkepensionister, der har en arbejdsindkomst. Fra 1. januar 2024 indgår folkepensionisters arbejdsindkomst nemlig ikke længere i beregningen af folkepensionens grundbeløb og pensionstillæg.

Afdelingschef i Ældre Sagens rådgivning Anne-Birgitte Sindahl råder også til, at du tager dig den nødvendige tid til at gennemgå og forstå årsbrevet.

Hun peger på, at Udbetaling Danmark bruger oplysningerne fra forskudsregistreringen til at beregne folkepensionen og den personlige tillægsprocent.

– Når forskudsopgørelsen stemmer, minimerer man risikoen for at få for meget eller for lidt i folkepension og andre tillæg, siger hun.

Den personlige tillægsprocent bruges til at beregne, hvor meget du eventuelt kan få i ældrecheck, helbredstillæg og varmetillæg.

– Man skal være særligt opmærksom på sin forskudsopgørelse, hvis man for nylig er begyndt at få udbetalinger fra for eksempel ratepension eller livrente. De indgår nemlig i beregningen af pensionstillæg og den personlige tillægsprocent, siger Anne-Birgitte Sindahl.

Det samme gælder, hvis du ikke længere får udbetalinger fra ratepension eller livrente.

– Der er andre ændringer i år, som kan få betydning for dig som pensionist. Er du boligejer, vil boligskatten til kommunen, kaldet grundskyld, fremover blive opkrævet gennem skatten, siger hun.

En anden større ændring er, at hverken din egen, ægtefællens eller samleverens arbejdsindkomst i fremtiden vil indgå i beregningen af folkepensionen.

– Men din egen arbejdsindkomst har stadig betydning for beregningen af den personlige tillægsprocent, siger hun.

Hvis du er pensionist og fik udbetalt indefrosne feriepenge under coronapandemien, har de penge ikke været talt med i din likvide formue.

Men det bliver ændret fra 1. januar, hvor pengene vil indgå i opgørelsen af din likvide formue, hvis du stadig har dem. Likvid formue er for eksempel penge, som du har stående i banken.

– Kommer din likvide formue over den fastsatte grænse, kan du ikke få ældrecheck og helbredstillæg, siger Anne-Birgitte Sindahl.

Næste år er grænsen 99.200 kroner, hvis du er enlig, og ellers 99.200 kroner tilsammen, hvis du er gift eller har en samlever.

/ritzau fokus/

News Related

OTHER NEWS

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »

Klimaaktivister vil stoppe oliefelter og sagsøger Norges stat

I 2021 demonstrerede aktivister i Oslo foran Energi- og Olieministeriet, som ikke mener, at godkendelse af nye olie- og gasfelter strider med loven. (Arkivfoto). Tirsdag skal en byret i Oslo ... Read more »
Top List in the World