Klimaaktivister vil stoppe oliefelter og sagsøger Norges stat

klimaaktivister vil stoppe oliefelter og sagsøger norges stat

I 2021 demonstrerede aktivister i Oslo foran Energi- og Olieministeriet, som ikke mener, at godkendelse af nye olie- og gasfelter strider med loven. (Arkivfoto).

Tirsdag skal en byret i Oslo behandle en sag, hvor klimaaktivister forlanger at få stoppet udvindingen af olie og gas fra nye felter i Norge.

Søgsmålet gælder regeringens godkendelse af planer for udbygning og drift af de nye oliefelter Tyrving, Breidablikk og Yggdrasil i Nordsøen.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Organisationerne Greenpeace og Natur og Ungdom mener, at godkendelserne bryder med krav udstukket af Højesteret i forbindelse med afgørelsen af et andet søgsmål.

Greenpeace og Natur og Ungdom forlanger også et midlertidigt påbud, som betyder, at udbygningerne kan ende med at blive sat på pause, mens sagen bliver endeligt afklaret i retssystemet.

Sagen forventes at vare frem til onsdag 6. december.

Olie- og Energiministeriet i Norge mener ifølge NTB ikke, at godkendelsen strider med loven.

Staten blev i forbindelse med et lignende søgsmål frifundet på alle punkter i 2020.

Retten mente dengang ikke, at tildelinger af olielicenser i Barentshavet i 2016 var hverken brud på grundlovens miljøparagraf eller på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som søgsmålene hævdede.

Retten mente derimod, at det først og fremmest er, hvis ikke staten iværksætter klimatiltag, at bestemte paragraffer kan bruges. Dommerne henviste blandt andet til, at staten har iværksat en række klimatiltag og sat sig som mål at nedbringe klimaaftrykket.

Organisationerne mener dog, at dommen slog fast, at staten ikke bare har ret, men også pligt til at nægte nye oliefelter af hensyn til klimaet og miljøet. De mener ligeledes, at staten har pligt til at udrede nye oliefelters klimapåvirkning, før de godkendes.

Det er det, de nu vil have afprøvet ved en domstol.

Organisationerne bygger deres tolkning på en gennemgang, som Norges Institution for Menneskerettigheder (NIM) står bag.

Nim er et uafhængigt offentlig organ underlagt Stortinget.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto). Rekordmange ... Read more »

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »
Top List in the World