Rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

rekordhøjt antal udenlandske indsatte er overført til deres hjemlande

Det er som udgangspunkt EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning, der har betydning for, om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland. (Arkivfoto).

Rekordmange udenlandske indsatte i danske fængsler er i år overført til deres hjemlande, hvor de skal afsone resten af deres dom.

Der er indtil videre i 2023 overført 42 indsatte, som tilsammen har op til 160 års fængselsstraf tilbage af afsoningen.

Det skriver Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse.

Tre gange så mange er i år overført til afsoning i hjemlandet som i 2017. Og det er knap dobbelt så mange som i 2021.

Og det giver tiltrængt plads i danske fængsler, mener landets justitsminister, Peter Hummelgaard (S).

– Det er vigtigt, fordi vi i Danmark ikke har lyst til at give husly til udenlandske kriminelle. Deres fremtid ligger ikke i Danmark, og derfor skal de selvfølgelig så vidt muligt heller ikke afsone deres fængselsstraf her, siger justitsministeren.

Han peger på, at Kriminalforsorgen er “yderst presset” med både mangel på fængselsbetjente og fysisk kapacitet.

– Så hver udlænding, vi kan få til at afsone i sit hjemland, vil være en gevinst for fængselssystemet og for Danmark, fortsætter Peter Hummelgaard.

Sammenligner man tallene med overførte udlændinge, er udviklingen de seneste seks år, med undtagelse af 2019, opadgående.

Kriminalforsorgen peger på, at det blandt andet skyldes, at beslutningsprocessen, for hvorvidt udenlandske afsonere i danske fængsler kan overføres til afsoning i deres hjemlande, i 2021 blev flyttet fra justitsministeriet til kriminalforsorgen.

Peter Hummelgaard ser også det positive i, at overførselssagerne ligger tættere på dem, der også har kontakten med de indsatte.

– Derfor er det jo selvfølgelig utroligt positivt, at det er lykkedes Kriminalforsorgen at få flere til at afsone i deres hjemlande, siger han.

Men det er stadig et stykke vej til det endelige mål, hvis man spørger justitsministeren.

Tal fra Kriminalforsorgen fra sidste år viser, at 12,2 procent i de danske fængsler og arresthuse er udlændinge.

– Vi vil gerne have overført så mange som overhovedet muligt. Det er jo klart, at det i sagens natur nok er nemmere, når det er borgere fra EU-lande, end når det er uden for EU, siger Peter Hummelgaard.

Justitsministeren peger på, at regeringen har planer om at realisere den aftale, som Danmark har indgået med Kosovo, om at Kosovo skal huse et dansk fængsel.

Det skal være afsoningsstedet for kriminelle udvisningsdømte udlændinge, så de kriminelle, der ikke kan overføres til deres hjemland, skal til at afsone i Kosovo frem for i Danmark.

Om det er muligt at overføre domfældte i Danmark til afsoning i deres hjemland reguleres blandt andet af EU-regler, internationale konventioner og modtagerlandenes lovgivning.

/ritzau/

News Related

OTHER NEWS

NFL-træner får sparket efter skrækkelig sæsonstart

Carolina Panthers tabte søndag til Tennessee Titans efter at have ført med 10-1. Frank Reich er færdig som træner for NFL-klubben Caroline Panthers efter bare 11 kampe i spidsen for ... Read more »

Pyrus-stjerne melder ud: Det er slut

Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix Den velkendte skuespiller Jan Linnebjerg, bedst kendt som den elskede nisse Pyrus, har taget turen til Imperial-biografen i København for at se den nye danske ... Read more »

Nottingham Forest undersøger nye påstande om homofobi

Brighton, der fik Lewis Dunk udvist, vandt opgøret mod Nottingham Forest med cifrene 3-2. Nottingham Forest bistår politiet i dets efterforskning af en række tilhængere, som menes at være kommet ... Read more »

Lind undskylder efter grim tackling på FCM-keeper

Alexander Lind ramte efter en halv times spil under superligaopgøret mellem Silkeborg og FCM Martin Fraisl i hovedet med sit knæ. – Undskyld. Sådan lyder det sent mandag på det ... Read more »

Google starter med at slette inaktive konti fredag

Google annoncerede i maj en oprydningsproces, der starter fredag. (Arkivfoto). Fredag begynder Google at rydde op i inaktive konti på tværs af sine platforme. Det skriver nyhedsbureauet AP. Google annoncerede ... Read more »

Ronaldo overbeviste dommer om at omstøde eget straffespark

I stedet for at gøre sig klar til at sparke straffespark, kom Cristiano Ronaldo hurtigt på benene igen og viste en løftet pegefinger til dommeren, kinesiske Ma Ning. Normalt er ... Read more »

Klimaaktivister vil stoppe oliefelter og sagsøger Norges stat

I 2021 demonstrerede aktivister i Oslo foran Energi- og Olieministeriet, som ikke mener, at godkendelse af nye olie- og gasfelter strider med loven. (Arkivfoto). Tirsdag skal en byret i Oslo ... Read more »
Top List in the World