Súlyos jóslat: a sztárelemző megmondja, hol lesz a következő háború

súlyos jóslat: a sztárelemző megmondja, hol lesz a következő háború

Súlyos jóslat: a sztárelemző megmondja, hol lesz a következő háború

Az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik – mondta az Indexnek az orosz-ukrán háború várható végkimeneteléről George Friedman geopolitikai stratéga, aki úgy tudja, Washington és Moszkva már megkezdte a korai tárgyalásokat. Rávilágított, hogy Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból. A sztárelemző beszélt lapunknak az Izrael-Hamász háborúról, és arról is, milyen fegyveres konfliktusokon lehet a fókusz jövőre.

Tavaly októberben már olvashattak egy exkluzív interjút az Indexen George Friedmannel. Szóba került az Orbán Viktorral való viszonya, a miniszterelnök ráadásul idézett is Tusnádfürdőn a Vihar a csönd előtt című kötetéből. A magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratéga borúsan látja Európa jövőjét, de úgy véli, már a háború előtt is repedezett a rendszer.

Betalált az ukrajnai jóslat

Friedman véleménye már csak azért is mérvadó, mert egy 2008-ban írt könyvében, nevezetesen A következő 100 évben azt jósolta, hogy Oroszország 2020 körül megtámadja Ukrajnát, de az offenzíva kudarcot vall. „Tehát az egyik állításban igazam van, a másikat majd még meglátjuk” – mondta még egy évvel ezelőtt az Indexnek a sztárelemző, akit aztán később is felkért lapunk, hogy értékelje az orosz-ukrán háború történéseit, s azokban az Egyesült Államok szerepét. Eltelt egy újabb év, a fegyverek még mindig ropognak, mi pedig ismét arra kértük, vegye górcső alá Ukrajnát. Igaz, támpontként szolgált, hogy a Geopolitical Futures alapítója egy elemzésében már megírta: a háborúnak vége, de senki sem tudja, hogyan kell abbahagyni a harcot.

A háborúnak vége, már csak az a kérdés, mi lesz a vége. Békemegállapodásnak kell születnie, és úgy tudom, hogy az amerikaiak és az oroszok már megkezdték a korai tárgyalásokat

– kezdte az Indexnek George Friedman. Azzal folytatta, hogy az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik.

Amerika nyitott az együttműködésre

Megállapította, hogy Moszkva nem nyert akkora stratégiai mélységet, amekkorát szeretett volna. A másik szemszögből nézve pedig Washington távol tartotta az oroszokat az ukrán határon húzódó NATO-vonaltól. Ám Friedman szerint

Oroszország jobban akar gazdaságilag jelentős hatalom lenni, mint amennyire Ukrajnára fájt a foga. Ehhez pedig mindenképpen szüksége van az Egyesült Államokra.

„Az USA nyitott lesz az együttműködésre, ha a területi kérdéseket rendezik. Úgy vélem, ez lesz a végső kritikus tárgyalás. Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon” – fűzte hozzá a sztárelemző.

Kitért arra, hogy számításai szerint az orosz beavatkozásnak a szomszédaiba történő megszüntetése végül várhatóan más régiókkal kapcsolatos megegyezéseket is magában foglal majd. George Friedman kijelentette: Oroszország és Ukrajna egyaránt vesztett, de Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból.

Elkerülhetetlen, mégsem kiszámítható harcok

A Geopolitical Futures alapítóját az október 7-e óta dúló Izrael-Hamász háborúról is faggattuk. Elkerülhetetlen volt? Hogyan történhetett meg? Mi a legfontosabb motiváció az egyik és a másik oldalon, illetve milyen forgatókönyvek képzelhetők el a következő hetekre, hónapokra, esetleg évekre.

Friedman megállapította, hogy az Izrael és az arabok közötti háborúk elkerülhetetlenek, de az időzítésük nem kiszámítható.

Amióta Nagy-Britannia elfogadta a zsidó államot, az arabok nyugati alapú fenyegetést láttak Izraelben. Az ebből hasznot húzó nemzetek, mint például Szaúd-Arábia, kerülik a háborúkat Izraellel. De időszakosan ez újra és újra megtörténik majd

– vetítette előre.

Végül szóba hoztuk, hogy sok más fegyveres konfliktus is zajlik világszerte, de egyáltalán nem mindegy, ezek közül melyik lesz a középpontban 2024-ben. A sztárelemző hangsúlyozta:

  • jelenleg a Kaukázusra figyelünk, ahol az oroszok szövetségeseket váltanak.
  • De a Balkánt is nézzük, ahol nehéz elképzelni egy háborút, a bennfentesek mégis újabb konfliktust jósolnak.

(Borítókép: George Friedman 2017. október 26-án. Fotó:  Christopher Goodney / Bloomberg / Getty Images)

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World