Egy rakás pénzt nyert, mert leírta azt, amit gondolt

egy rakás pénzt nyert, mert leírta azt, amit gondolt

Egy rakás pénzt nyert, mert leírta azt, amit gondolt

Az ír Paul Lynch vehette át Londonban a Booker-díjat Prophet Song (Próféta éneke) című disztópikus családregényéért, amely egy képzeletbeli, diktatúra felé sodródó Írországban játszódik.

A Dublinban élő Lynch ötödik regénye a nyugati demokráciákban tapasztalható nyugtalanságot tükrözi, és az olyan katasztrófákkal szembeni közönyt mutatja be, mint a szíriai összeomlás.

Esi Edugyan, a Booker-díjról döntő zsűri elnökének értékelése szerint Lynch regénye kizökkenti az olvasót az önelégültségből, miközben az érzelmekre ható történetben egy nő küzdelme bontakozik ki, aki a családját próbálja megvédeni a diktatúrába tartó Írországban.

A 46 éves Lynch, aki korábban az ír Sunday Tribune vezető filmkritikusa volt, a Booker-díj honlapján közölt nyilatkozatában úgy fogalmazott: azt akarta elérni, hogy amikor az olvasók végül leteszik a könyvet, ne csak értsék, hanem át is érezzék a totalitarizmusba süllyedő ország problémáját.

A BBC beszámolója szerint a díjat a londoni Old Billingsgate-ben megrendezett ceremónián adták át, ahol az író elmondta, hogy

az elismeréssel járó 50 ezer fontos (22 millió forintos) pénzjutalmat részben lakáskölcsöne törlesztésére fordítja.

„Nagy örömmel hozom haza a Bookert Írországba” – mondta Lynch a díj átvételekor. „Sok évvel ezelőtt, Szicíliában nyaralva volt egy pillanatom, amikor bevillant a felismerés, tudtam, hogy írnom kell, és az életemet ebbe az irányba kell kormányoznom. És nagyon örülök, hogy megtettem.”

Megdermedt, de felismerte a valóságot

Lynch győzelmét napokkal azután tudta meg, hogy Dublinban öt ember megsérült egy késeléses támadásban. Az egyik megtámadott kislány súlyos sérüléseket szenvedett, két másik gyermeket pedig kisebb sebesülésekkel kezelnek – közölte a rendőrség, hozzátéve: egy felnőtt nő is súlyosan megsérült, illetve egy férfi is kisebb sérüléseket szenvedett. Az Irish Times beszámolója szerint a közelben egy iskola is működik, írta meg az Euronews.

A támadás után bevándorlóellenes zavargások törtek ki a városban. Az ír rendőrség szerint a szélsőjobboldali huligánok csak kihasználták a helyzetet.

Arra a kérdésre, miként reagált az eseményekre, Lynch azt mondta, hogy „megdermedt”, ugyanakkor „felismerte az igazságot, hogy ez a fajta erő mindig ott van a felszín alatt”.

Nem azért írtam ezt a könyvet, hogy kifejezetten azt mondjam, »itt egy figyelmeztetés«, hanem azért írtam a könyvet, hogy megfogalmazzam azt az üzenetet, hogy a dolgok, amelyek ebben a könyvben történnek, időtlenül megtörténnek a különböző idők során, és talán jobban el kellene mélyednünk, mi a saját felelősségünk az ilyen típusú ideákban

– mondta Lynch, majd hozzátette, hogy „egyáltalán nem tartja magát politikai regényírónak”.

Lynch az ötödik ír szerző, aki elnyerte a Booker-díjat Iris Murdoch, John Banville, Roddy Doyle és Anne Enright után. Az észak-írországi Anna Burns pedig 2018-ban kapta meg a rangos brit irodalmi elismerést. Az 1969 óta átadott Booker korábbi nyertesei között volt Margaret Atwood, Salman Rushdie és Yann Martel is.

(Borítókép: Paul Lynch átveszi a Bokker-díjat 2023. november 26-án. Fotó: Dave Benett / Getty Images Hungary)

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World