A klímaváltozás legnagyobb áldozatai hozhatják el a szükséges változást

a klímaváltozás legnagyobb áldozatai hozhatják el a szükséges változást

A klímaváltozás legnagyobb áldozatai hozhatják el a szükséges változást

A klímaváltozás az egyik legkomolyabb probléma napjainkban. Egyre szélsőségesebbé válik az időjárás, brutálisabbak a viharok és a hőmérséklet is emelkedik, és ezeknek következményeitől az egész világ lakossága szenved. Na, de kit visel meg leginkább mindez?

A lakóhelyünk, a nemzetiségünk, de még a nemünk és az iskolázottságunk és befolyásolhatja, mennyire visel meg bennünket a klímaváltozás és annak következményei. Íme annak okai, hogy miért a nők a legnagyobb – emberi – elszenvedői az éghajlatváltozásnak.

Legelsőként említendő, talán a legmeglepőbb ok, mégpedig az erőszak. Kimutatások szerint ugyanis – például Kenyában – 60 százalékkal nagyobb annak valószínűsége, hogy egy családon belül fizikailag bántalmazzák a nőket, akik extrém időjárásban élik mindennapjaikat – írja a CNN.

Indiában is vizsgálható volt, hogy miután 1 Celsius-fokkal melegebb lett az ország átlaghőmérséklete, a nőket ért fizikai erőszakok száma is növekedésnek indult.

Azok a nők is nagy veszélynek vannak kitéve, akik kénytelenek elhagyni otthonukat az extrém időjárás miatt, hiszen kiszolgáltatottságuk miatt még könnyebben belefuthatnak bántalmazó közegekbe.

A következő ok, a nőgyógyászati egészség kérdésében rejlik. Orvosilag bizonyított ugyanis, hogy befolyásolja egy várandós nő testhőmérséklet-szabályozó képességét, ha extrém meleg van.

Továbbá növeli annak kockázatát is, hogy koraszülött vagy esetlegesen halva született gyermekeket hozzanak világra. Utóbbit a légszennyezettség is erősen befolyásolja, leginkább az üzemanyagokból származó szennyeződés.

Egy 2022-es adat szerint az éves halva születések számának 40 százalékát a magas légszennyezettség okozta.

A megoldás is a nők kezében van?

„A klímaváltozás egy ember alkotta probléma, ami feminista megoldást kíván” – fogalmazott Mary Robinson, az ENSZ volt ember jogi főbiztosa.

Szerencsére a nők nemcsak elszenvedői a klímaváltozásnak, hanem a változásért és a helyzet tovább romlása ellen is igyekeznek tenni. A bennszülött nők bizonyulnak a környezetvédelmi tevékenységek vezetőinek, valamint rengeteg nő nyert nevet magának klímaaktivista tevékenységeivel, például:

  • Greta Thunberg – a svéd származású lány, aki politikusokat is számonkért beszédeiben, és szinte már mindenki ismeri a nevét a világon;
  • Natalie Isaacs – ausztrál klímaaktivista, a 1 Million Women kezdeményezés megálmodója, melynek célja, hogy rávegyenek egymillió nőt arra, hogy egy év alatt egy tonnával csökkentsék szemetüket;
  • Katherine Wilkinson neve sem hagyható ki a sorból – az amerikai írónő és aktivista azért küzd, hogy 2030-ra a nők kezében legyen a klímaharc irányítása az Egyesült Államokban. Most ugyanis úgy érzi, a nők alulreprezentáltak a kérdésben, miközben nagyobb tudományos ismerettel rendelkeznek, mint a férfiak.

Mwanahamisi Singano, a WEDO globális politikai vezetője úgy fogalmazott: „Miért ne bíznánk meg azokban ebben a fontos kérdésben, akiknek régóta van mély és fenntartható kapcsolata a természettel? Szükség lenne női vezetőkre, és hagynunk kéne, hogy elhozhassák a változást, amire szükség van.”

(Borítókép: Klímaaktivisták San Ramonon 2023. szeptember 27-én. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World