A gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk

Az adventi időszak hétvégéin az óbudai Zichy-kastély három múzeuma, a Kassák, az Óbudai és a Vasarely összefogásával változatos élmények várják a látogatókat. December első hétvégéjén a Vasarely Múzeum Budapest készül programokkal, amelyeken érvényes múzeumi belépővel lehet részt venni. A múzeum legújabb időszaki kiállítását pedig nem csak ezért érdemes megnézni: Szentpétery Ádám szlovákiai magyar művész Vasarelyhez méltó geometrikus absztrakt festményei a család minden tagjának a tetszését elnyerhetik.

Vajon milyen lehet egy LED-világítású pop-up képeslap? Ezt mindenki megtudhatja, aki 2023. december 2-án, szombaton részt vesz a Vasarely Múzeum Budapest Fényes ünnep elnevezésű családi workshopján, sőt, itt el is készítheti. A délutáni, Kockákat rejtő ívek – azaz a kastély története a Vasarely Múzeum Budapest szemszögéből című programon pedig azt tudhatjuk meg, hogy mit rejtettek a Zichy-kastély boltíves falai régen, és mit rejtenek most, vagy hogy

a gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk.

A vezetés során felelevenítenek egy XVIII. századbeli napot, miközben elmondják, kik és hogyan éltek a kastély falain belül. Kitekintenek a falakon túlra is, és felelevenítik az akkor még külön falunak számító Óbuda életét.

a gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk

És egy nagy kérdésre is fény derül: hogyan lett a barokk Zichy-kastély az op-art művészet fellegvára, a Vasarely Múzeum otthona?

A programokat érvényes múzeumi belépővel lehet látogatni, előtte tehát megnézhetjük a legújabb időszaki tárlatot, Szentpétery Ádám Hálózatok című egyéni kiállítását. A Vasarely Múzeum Budapest ugyanis a hagyományoknak megfelelően idén is bemutatja a nemzetközi geometrikus absztrakt festészet kiemelkedő kortárs alkotóit: a szlovákiai magyar művész munkáit 2024. január végéig láthatja a közönség a múzeum kamaratermében. A művek olyan optikai illúziót keltenek, amelyek a gyerekek számára is érdekessé és élvezetessé teszik a múzeumlátogatást.

a gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk

Optikai illúziók

Amint megpillantjuk Szentpétery Ádám képeit, rögtön világos lesz, hogyan is kerülnek éppen ide a művei. A Munkácsy-díjas festőművészre, művészetpedagógusra ugyanis pályája kezdetén inspiráló erővel hatott Victor Vasarely stílusteremtő ereje és az optikai művészet szabadsága. „Az 1980-as évek nyomasztó kultúrpolitikai légkörében a szlovákiai geometrikus absztrakt művészet egyik úttörő alakja, mára pedig a nonfiguratív szlovákiai képzőművészet origója lett” – olvashatjuk Szentpéteryről a kiállítás leírásában.

Ebből azt is megtudhatjuk, hogy Szentpétery festészetének alapja a klasszikus modern (avantgárd) konstruktivizmus, amelyet a hetvenes és nyolcvanas évek magyar neoavantgárd geometrikus festészeti nyelvével ötvöz. Foglalkoztatta a művészet kiterjesztése a szélesebb közönség felé, számos köztéri munkája mellett mára az elmúlt huszonöt évben készített nagy méretű festményei is emblematikussá váltak. Tondóinak (kör formájú dombormű vagy festmény) vizualitása, optikai illúziója, valamint a centrális és decentrális kompozíciók egyensúlyának vizsgálatára épülő négyzetes festményei Victor Vasarely és Bridget Riley op-art műveivel állíthatók párhuzamba.

a gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk

Covid-festmények

A művész az optikai illúziókat számos formában idézte elő, foglalkoztatta a képsík térmélységének képzete, a tér síkba való „görbítése”, létrehozva munkáinak háromdimenziós illúzióját. Szögletes vásznai gyakran kör formátumúvá alakulnak, és ezzel a látható tér megformázása is megváltozik. Hálózatok című egyéni kiállítása az elmúlt tíz év négy, egymással párhuzamosan futó alkotói programjának fő műveit mutatja be. Az életművében atipikus Covid-sorozat (2020–2022) például mementóként emlékeztet az elmúlt száz év legnagyobb járványára.

A Covid-festmények mintái egymástól elválasztva, elszigetelve lebegnek a végtelenített térben, ezzel megszakítva a művészre jellemző összekapcsolt, hálózatos struktúrát

– olvashatjuk a leírásban. A kiállítás kurátora iski Kocsis Tibor, a tárlat a VILTIN Galéria együttműködésével valósult meg.

a gyönyörű épület funkciója régen teljesen más volt, mint amire most gondolnánk

A Vasarely Múzeum Budapest állandó kiállítása 2023. december 3-ig tekinthető meg, 2023. december 4. és 2024. január 21. között a két időszaki kiállítás a szokásos nyitvatartási rend szerint, fél áron látogatható. A múzeum Szentpétery Ádám egyéni időszaki kiállítása mellett az emeleti kiállítótérben a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület (OSAS) időszaki kiállításainak biztosít teret. Az OSAS PLUS No. 2 című tárlatot Gáyor Tibor emlékének ajánlják.

A Vasarely Múzeumban minden hónap harmadik szombatján a 6–26 éves látogatók és az őket kísérő két felnőtt részére a belépés díjtalan. A három múzeum (Kassák, Óbudai, Vasarely) adventi programjain résztvevőket értékes ajándékcsomaggal is megjutalmazzák. Aki ellátogat mindhárom múzeum délelőtti vagy délutáni programjára, a lepecsételt pontgyűjtő kártyát mutassa be az Óbudai Múzeumban az ajándékokért.

(Borítókép: Szentpétery Ádám Hálózatok című egyéni kiállítása a Vasarely Múzeumban. Fotó: Vasarely Múzeum Budapest)

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World