Romlott a helyzet: Magyarország sereghajtó az egészségügyi kiadásaival az EU-ban

romlott a helyzet: magyarország sereghajtó az egészségügyi kiadásaival az eu-ban

Romlott a helyzet: Magyarország sereghajtó az egészségügyi kiadásaival az EU-ban

Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, Magyarországon is romlott a helyzet, és hátrébb csúszott a 24-es mezőnyben.

A tavalyi évben uniós szinten a betegbiztosítási és egészségügyi kiadások 8,1 százalékot tettek ki a GDP százalékában mérve, ez 0,4 százalékpontos csökkenést jelent a megelőző évhez képest.

Igaz, ez a mutató Szlovéniában és Luxemburgban emelkedett, Cipruson pedig változatlan maradt. Mindenhol máshol azonban csökkent – írja az Euronews az Eurostat legfrissebb jelentése alapján. 

A legnagyobb mértékű esést Bulgáriában figyelték meg, ezt követi Magyarország, majd Litvánia és Írország.

A legtöbbet Franciaország költötte egészségügyi kiadásokra (GDP-jének csaknem 10 százalékát), de Németország, Szlovénia, Ausztria és Belgium sem sokkal maradt el tőle.

A többi ország, így Bulgária, Írország, Magyarországon, Litvánia és Észtország viszont a legkevesebbet költő országok közé tartoznak a maguk 4,2 és 4,7 közötti GDP-százalékukkal.

Magyarország (4,7 százalék) tehát továbbra is sereghajtó, és az adatok szerint a tavalyinál is rosszabb a helyzet, mivel Észtország (4,8 százalék) és Litvánia (4,7 százalék) is megelőzte.

2022-ben már csak Írországban és Bulgáriában költött kevesebbet az állam egészségügyi ellátásokra, mint Magyarország a szociális védelmi kiadásokra vonatkozó korai becslésekből származó adatok alapján.

A MOK új elnöke már látja a magyar egészségügy problémáit

A magyar egészségügy legnagyobb problémájára legutóbb Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) új elnöke hívta fel a figyelmet, aki arról beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy a magyar kormánynak nyilvánossá kellene tennie azokat a terveit, amelyek az egészségügy átalakítását tartalmazzák.

Különös tekintettel arra, hogy megtudjuk, biztosított lesz-e olyan állami egészségügyi ellátás, ami minden magyar problémájára megoldást nyújthat.

Álmos Pétert november 25-én választották meg a Magyar Orvosi Kamara új elnökének. A küldöttgyűlésen 192-en szavaztak érvényesen, ebből 109 szavazatot kapott Álmos Péter, Kozma Gábor pedig 83-at.

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World