NATO-főtitkár az Indexnek: Számítok arra, hogy Magyarország teljesíti kötelezettségvállalását

Jens Stoltenberg az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy az Egyesült Államoknak a növekvő geostratégiai verseny idején az az érdeke, ha a NATO-ban összefog európai szövetségeseivel. Számít arra, hogy a Magyar Országgyűlés további késedelem nélkül ratifikálja Svédország csatlakozását. A főtitkár szerint Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha.

A NATO tizenharmadik, norvég származású főtitkárát többek között arról is kérdeztük, hogy

  • mit vár Svédország NATO-tagságától;
  • mit kér Törökországtól és Magyarországtól;
  • tapasztalja-e a tagországoknál az Ukrajna-fáradtságot;
  • mikor csatlakozhat a jelenleg még háborúban álló Ukrajna a NATO-hoz;
  • megváltozik-e a NATO, ha jövőre Donald Trump nyeri az elnökválasztást az Egyesült Államokban;
  • elképzelhetőnek tartja-e, hogy női főtitkára legyen a NATO-nak.

A magyar és a török parlament eddig még nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását. Ön nemrég tárgyalt a magyar államfővel, Novák Katalinnal. Történt bármilyen előrelépés az ügyben?

Valamennyi NATO-szövetséges egyetért Svédország NATO-csatlakozásával, és Svédország teljesítette is kötelezettségvállalásait. Számítok arra, hogy Törökország és Magyarország további késedelem nélkül ratifikálja Svédország csatlakozását. Üdvözlöm, hogy Erdogan elnök nemrég elküldte a csatlakozási jegyzőkönyvet a Török Nagy Nemzetgyűlésnek ratifikálásra. Novák elnök asszonnyal is megvitattam a svéd tagságot, amikor nemrég Brüsszelben járt. Mindketten azon a véleményen vagyunk, hogy Svédország tagsága erősebbé teszi az egész szövetséget. A magyar kormány többször megismételte, hogy nem ő lesz az utolsó szövetséges, amely ratifikálja majd Svédország csatlakozását. Számítok arra, hogy Magyarország teljesíti kötelezettségvállalását.

Ukrajna-fáradtság és egylépcsős NATO-csatlakozás

Több európai politikus is említette, hogy az EU tagállamaiban megjelent az „Ukrajna-fáradtság”. Önnek mi a véleménye erről?

Ukrajna támogatásának költsége elhalványul Putyin érvényesülésének költségeihez képest. A NATO-szövetségesek idáig elkötelezték magukat, hogy ameddig csak kell, támogatják Ukrajnát, mert ez a mi saját biztonsági érdekünk. Az orosz háború kezdete óta a szövetségesek mintegy százmilliárd eurós katonai segélyt ajánlottak fel Ukrajnának. Ez sokat számít mindennap a csatatéren.

Ön szerint Ukrajna mikor csatlakozhat a NATO-hoz?

Ukrajna jövője a NATO-ban van. Az idei vilniusi NATO-csúcson a szövetségesek egy többéves segélyprogramban állapodtak meg Ukrajna számára, amely átmenetet biztosít a szovjet érából a NATO felszerelésére és szabványaira való átállására, valamint a hadseregek kölcsönös átjárhatóságára. A szövetségesek eddig 500 millió eurót ígértek a kritikus szükségletekre, beleértve az üzemanyagot, az orvosi felszereléseket, az aknamentesítő berendezéseket és a pontonhidakat. Felfrissítettük politikai kapcsolatainkat az új NATO–Ukrajna Tanácson keresztül, amely egy válságkezelési és döntéshozatali platform, ahol egyenrangú félként kezeljük a közös biztonsági problémákat.

Valamennyi szövetséges egyetértett abban is, hogy a tagsági cselekvési tervet (Membership Action Plan) eltávolítják Ukrajna NATO-csatlakozásának útjából, így a kétlépcsős folyamatot egylépcsőssé változtatják. A vezetők elhatározták, hogy meghívják Ukrajnát a csatlakozásra, amikor a feltételek teljesülnek, és a szövetségesek ebbe beleegyeznek. Ukrajna már közelebb van a NATO-hoz, mint valaha, és továbbra is támogatni fogjuk a szükséges reformok végrehajtásában a tagság felé vezető úton.

nato-főtitkár az indexnek: számítok arra, hogy magyarország teljesíti kötelezettségvállalását

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt a védelmi szövetség brüsszeli székházában 2023. november 8-án

Az USA-nak érdeke összefogni európai szövetségeseivel

2024-ben elnökválasztás lesz az USA-ban. Hogyan látja a NATO jövőjét, ha a republikánusok nyernek, és az elnök Donald Trump lesz?

A NATO 31 demokrácia szövetsége, különböző politikai pártokkal, kormányokkal és történelmi tapasztalatokkal. A NATO révén az Egyesült Államoknak több barátja és szövetségese van, mint bármely más hatalomnak. A növekvő geostratégiai verseny idején az Egyesült Államoknak az az érdeke, ha a NATO-ban összefog az európai szövetségeseivel.

Városi pletykák szerint az ön utódja Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke lesz. Elképzelhetőnek tartja, hogy női főtitkára legyen a NATO-nak?

Számos feladatom van a NATO-ban, de az utódom kiválasztása nem tartozik ezek közé. A szövetségesek fogják eldönteni, hogy utánam ki legyen a főtitkár. Addig is – a megbízatásom végéig – teljes mértékig a NATO-nál végzett munkámra koncentrálok.

(Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO brüsszeli központjában Belgiumban 2023. november 8-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images)

News Related

OTHER NEWS

Justin Bieber neje még ebben a rémes darabban is szuperszexi

Hailey Bieber jó szokásához híven megint trendet teremt! Hailey Bieber szorgalmasan és nem mellesleg nagyon jó érzékkel követi a trendeket, és sodródik is a kínálat nyújtotta kicsit sem unalmas árral, ... Read more »

Eddig elképzelhetetlen eredményt ért el Cunoda az AlphaTauri "őrült" fejlesztésével

Franz Tost, Team Principal, Scuderia AlphaTauri, Yuki Tsunoda, AlphaTauri Az AT04 padlólemezeinek fejlesztésével a japán pilóta a hatodik helyre kvalifikálta magát és az első körökben tartotta is ezt, sőt, előre ... Read more »

Egykori világbajnok: Ő legalább mindig kimondja, amit gondol...

Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, Charles Leclerc, Scuderia Ferrari, 2nd position, George Russell, Mercedes-AMG, 3rd position, on the podium Az idei szezonban a Forma-1 többnyire szólt, aki a ... Read more »

Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból

Amandla Stenberg alakította 2012-ben Rue-t Az éhezők viadala filmsorozat első részében. Nézd meg, hogy néz ki most! Emlékszel még rá? Ilyen dögös nő lett Az éhezők viadala kislányából, Rue-ból November ... Read more »

Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat

Ezekre kell odafigyelni egy párkapcsolatban, ha nagy a korkülönbség. Nagy a korkülönbség köztetek? A pszichológus szerint így működhet a kapcsolat Egy párkapcsolat működtetése sosem lesz könnyű feladat, ugyanakkor nagyobb kihívásnak ... Read more »

Magyarország alig költ az egészségügyre az EU tagállamaihoz képest

Paolo Gentiloni az Eurostat 2020-as konferenciáján Az egész Európai Unióban csökkentek tavaly a GDP-arányos egészségügyi kiadások, és Magyarországon is tovább romlott a helyzet 2022-ben – derül ki az Eurostat legfrissebb ... Read more »

Taylor Swift macskája a világ harmadik leggazdagabb háziállata, 474 millió R$ vagyonnal

Közzététel Olivia Benson, Taylor Swift macskája, nemcsak megnyerte az énekesnő szívét, hanem kiemelkedik a világ egyik leggazdagabb háziállataként is, becsült 474 millió R$ vagyonnal. Ez az elegáns és karizmatikus macska ... Read more »
Top List in the World