Assange for syk til å møte i retten

assange for syk til å møte i retten

STØTTE: Demonstranter utenfor High Court i London, der skjebnen til WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal bli avgjort

Assange for syk til å møte i retten

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange møter ikke selv i retten tirsdag når det skal avgjøres om han skal utleveres fra Storbritannia til USA.

52-åringen er for syk til å møte, sier hans advokat.

Assange har sittet i et høysikkerhetsfengsel i London siden han ble tvunget ut av Ecuadors ambassade i London i 2019. Hans kone Stella advarte i forrige uke om at «hans psykiske og fysiske helse var i forfall».

Domstolen High Court i London skal avgjøre om Assange skal utleveres til USA, der myndighetene vil stille ham for retten for spionasje og datatyveri.

Bakgrunnen for saken er at nettstedet Wikileaks i 2010 offentliggjorde store mengder hemmelige dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Brukt alle ankemuligheter

Hvis 52-årige Assange vinner denne gangen, får han en ny mulighet til å legge fram saken sin i en domstol i London. Taper han, har han brukt opp alle ankemuligheter i det britiske rettssystemet. En utleveringsprosess er i så fall ventet å starte.

Assanges advokater har imidlertid signalisert at de vil bringe saken inn for europeiske domstoler. Kona, Stella Assange, frykter for ektemannens liv dersom han blir utlevert, og hun vil be Den europeiske menneskerettsdomstolen stanse utleveringen midlertidig.

Motstand mot utlevering

Mange presseorganisasjoner og forkjempere for ytringsfrihet mener at Assange utøvde journalistikk da dokumentene ble publisert. I fjor høst ble Assange tildelt Ossietzkyprisen av organisasjonen Norske Pen.

– Å drive undersøkende journalistikk er å systematisk avdekke kritikkverdige samfunnsforhold og maktmisbruk. Det er nettopp dette Julian Assange gjorde ved å publisere avsløringer av alvorlige krigsforbrytelser, het det i begrunnelsen.

Assange er australsk statsborger, og Australias statsminister Anthony Albanese, som overtok makten i 2022, mener rettsprosessen mot Assange bør avsluttes.

Nominert til Nobels fredspris

Rødts Sofie Marhaug har nominert Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til Nobels fredspris.

– Assange har avslørt vestlige krigsforbrytelser og på den måten bidratt til fred. Hvis vi vil unngå krig, så må vi vite sannheten om skadene krig fører med seg. Assange har avslørt tortur og umenneskelig atferd mot krigsfanger. Han fortjener fredsprisen, sier Marhaug til Dagbladet.

Stortingsrepresentanter er blant samfunnsaktørene som kan nominere personer og organisasjoner til fredsprisen. Det kan også medlemmer av nasjonalforsamlinger, regjeringsmedlemmer, vitenskapsfolk i enkelte disipliner og tidligere vinnere av fredsprisen.

Assange sitter for tiden fengslet i London, og USA krever å få ham utlevert. Før dette oppholdt han seg i den ecuadorianske ambassaden i London i årevis. Tirsdag og onsdag denne uka skal britisk High Court avgjøre om han skal utleveres.

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World