Nytt samisk trossamfunn skal beskytte hellige fjell

Initiativtakerne håper at troen kan beskytte de samiske fjellene mot utbygging.

Samisk tro og livssyn (Sami Osku-Ja Eallioaidnu) har som formål å fremme og videreutvikle samisk tro og livssyn basert på naturen og dens unike kraft, og bidra til at mennesker kan praktisere det samiske livssynet.

Styreleder Olav Nikkinen forteller til Vårt Land at bakteppet var planene om vindmølleanlegg flere steder i Finnmark.

– Vi har samiske fjell i hele Finnmark. Jeg har lest om det som skjedde hos urbefolkningen i Australia. Noe de kalte det røde fjellet, Uluru eller Ayers Rock, skulle bygges ut. De vant fram i retten og fikk stoppet utbygging på grunn av sitt livssyn og tenkning rundt fjellområdet, sier Nikkinen til avisen.

Han understreker at det ikke bare er hellige fjell, men også elver og innsjøer som er åndelige markører i naturen.

Trossamfunnet som ble registrert i desember 2020, har nå rundt 50 medlemmer fra norsk, svensk og finsk del av Sápmi. Foreløpig har trossamfunnet ikke søkt om statsstøtte.

(©NTB)

News Related

OTHER NEWS

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »

6 Sjarmerende Tips for å Dekorere Hjemmet Ditt til Jul, Selv uten Plass til et Tre

Foto: Unsplash Med den forestående festsesongen er det på tide å dykke inn i julestemningen og forvandle hjemmet ditt til en koselig og festlig oase. Men hva om plassen er ... Read more »
Top List in the World