Det var rett av NRK å hjelpe «Bamsegutt» hjem

Det var rett av NRK å hjelpe «Bamsegutt» hjem

Presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen er kritisk til at NRK nærmest har opptrådt som reisebyrå og bestilt flybilletter til Jan-Egil Granfoss og familien hjem fra Filippinene og til Norge.

Regningen for billettene som NRK har forskuttert, sender de videre til Granfoss’ advokat Leif Strøm.

Han får deretter refundert pengene fra Spleisen som er opprettet til inntekt for Granfoss, om jeg har forstått det rett.

– Både NRK som journalististisk institusjon, og den enkelte NRK-medarbeider må holde styr på rollene, sier Bodahl-Johansen til Nettavisen.

Han legger særlig vekt på viktigheten av integritet og faren for rolleblanding.

Om de blander rollene, så kan journalister og medier ende opp i situasjoner der de føler seg forpliktet utover journalistikken, påpeker den tidligere fagmedarbeideren i etikk ved Institutt for Journalistikk.

Jeg er i prinsippet enig med ham.

Men bare i prinsippet. For noen ganger er det viktigere hensyn å ta.

I dette tilfellet er det godt mulig å argumentere for at NRK allerede har brutt presseetiske prinsipper, på grunn av den uforståelig dårlige beslutningen om å ikke offentliggjøre den gamle overgrepsdommen mot «Bamsegutt» fra 1991.

Da går det også an å argumentere for at NRK nå må ta de etiske konsekvensene av det, og rydde opp etter seg.

Om vi tar det fra begynnelsen, er det jo NRKs journalistiske og etiske kortslutning som førte til den omfattende omtalen av programmene, som igjen har gjort Granfoss’ historie kjent både her i Norge og på Filippinene.

Og som igjen kan ha satt Granfoss og hans familie i fare.

Dersom NRK har fått signaler om slikt, og kanskje til og med begrunnede mistanker om det, vil dette etter min mening kunne trumfe de presseetiske prinsippene.

Da er det andre etiske prinsipper som taler for at NRK-sjefene skal gjøre det de kan for å hjelpe. Liv og helse vil ofte kunne stå høyere enn pressetiske prinsipper, dersom de blir stilt opp mot hverandre.

Et dramatisk og ekstremt eksempel som ikke kan sammenlignes, men som likevel kan brukes for å illustrere et dilemma, er tilfellet Kevin Carter:

Den prisbelønte fotografen var på jobb for å dekke hungersnøden i Sudan, da han i 1993 kom over ei underernært jente som ble iakttatt av en gribb.

Carter tok opp kameraet, og året etter vant han Pulitzerprisen for det verdensberømte bildet du kan se nedenfor. Tre måneder senere tok han livet sitt – bare 33 år gammel.

det var rett av nrk å hjelpe «bamsegutt» hjem

BARNET OG GRIBBEN: Dette blidet vant Pulitzerprisen. Like etterpå begikk fotografen selvmord. Foto: Kevin Carter

Ifølge familien holdt han ikke ut sin dårlige samvittighet, fordi han ikke hadde gjort noe for å hjelpe den lille jenta.

I stedet hadde han holdt på sine presseetiske prinsipper om å bare skildre situasjonen, ikke gripe direkte inn.

Det fikk han massiv kritikk for, selv om mange forsvarte ham med at det var tusenvis av lignende tilfeller, og at nettopp hans bilde hadde vært med å skaffe mer hjelp fra verdenssamfunnet. Og at mange på den tida dessuten fikk instrukser om å ikke røre sultofre, på grunn av fare for sykdommer.

Dilemmaet som NRK-ledelsen er selvsagt et helt annet, om enn beslektet.

Det er også viktig å presisere at ennå har ingen påvist at det finnes en direkte sammenheng mellom Tore Strømøys dokumentarserie om «Bamsegutt» og at familien på Filippinene eventuelt har vært i fare.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Men her kan ikke NRK ta sjanser.

Om det finnes en sannsynlighet for at det forholder seg slik, er det etter min mening grunn god nok til å gripe inn og hjelpe for å få familien ut av landet. Det fortjener NRK-ledelsen faktisk ros for.

Så får de heller ta den presseetiske kritikken i etterkant.

News Related

OTHER NEWS

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »

6 Sjarmerende Tips for å Dekorere Hjemmet Ditt til Jul, Selv uten Plass til et Tre

Foto: Unsplash Med den forestående festsesongen er det på tide å dykke inn i julestemningen og forvandle hjemmet ditt til en koselig og festlig oase. Men hva om plassen er ... Read more »
Top List in the World