Skal ha svindlet folk for tre millioner: – Kynisk

skal ha svindlet folk for tre millioner: – kynisk

HANDLET: Politiet mener en av de to brukte deler av svindelutbyttet på en Dior-butikk i Frankrike.

Skal ha svindlet folk for tre millioner: − Kynisk

Det var ikke «Erling Abrahamsen fra politiet» som ringte og ba om bankopplysninger, men to menn i 20-årene, mener politiet. Nå er de blant flere tiltalt for grovt bedrageri.

Publisert: 28.11.23 kl. 04:33 Oppdatert: 28.11.23 kl. 07:07

Påtalemyndigheten mener de to mennene har svindlet til seg tre millioner kroner fra i all hovedsak eldre mennesker. I komplekset er det 35 unike saker.

– Det er kynisk. Det er et aldersspenn blant de fornærmede, men det store flertallet er folk født på 40- og 50-tallet, som har pensjonen sin på konto, forteller politiadvokat Fredrik Reinertsen til VG.

I tiltalen anklager påtalemyndigheten de to mennene for å ha ringt opp mennesker og lurt dem til å tro at det var noen fra politiet, Kripos eller Økokrim på tråden.

Påtalemyndigheten mener de to har lurt folk til å gi fra seg bankopplysninger, som de så har brukt til å bryte seg inn i nettbanken. De mener også at de to har rekruttert såkalte muldyr til å motta pengene og ta det ut i kontanter.

– Som det fremgår av tiltalebeslutningen, har de brukt aliaset «Erling Abrahamsen» og sagt at de er fra politiet når de har foretatt oppringninger, og sagt at de skal hjelpe de fornærmede som de har forledet til å tro at er utsatt for et hackerangrep eller svindelforsøk, sier politiadvokaten.

Gjennom dette fikk de tilgang til bankkontoene til personene. I tiltalen kommer det frem at de forsynte seg av til sammen 3 millioner kroner, men at det totalt var over 16 millioner kroner som de fornærmede hadde på konto og teoretisk risikerte å tape.

I tiltalen mot de to kommer det frem at de skal ha brukt noe av utbyttet til å handle eller forsøke å handle luksusvarer fra merker som Christian Dior.

Pågrepet i England

Reinertsen forteller at opprullingen av saken begynte med én sak i Møre og Romsdal.

– Det var en eldre kvinne som ble bedratt for rett i underkant av 600.000 kroner. Så overtok vi saken, og folkene våre begynte å se på de tekniske bevisene.

Da oppdaget de at saken var større enn kun den ene kvinnen. En mann i 20-årene fra Oslo kom raskt i søkelyset, og politiet så at han hadde mye kontakt med en jevnaldrende mann i Danmark.

– Vi hadde en liten jakt på ham. Vi anmodet dansk politi om å pågripe ham i Danmark, men han flyktet til England og ble pågrepet der etter noen måneder. Han ble utlevert til Norge i juni, og sitter varetektsfengslet for unndragelsesfare, forteller Reinertsen.

– Han erkjenner straffskyld for det vesentligste i tiltalen. Han har samarbeidet siden han ble pågrepet i England, og ser frem til å få saken overstått, sier mannens forsvarer Morten Kjensli ved Advokatfirmaet Rogstad.

skal ha svindlet folk for tre millioner: – kynisk

FORSVARER: Morten Kjensli, ved Advokatfirmaet Rogstad.

VG har spurt forsvareren til mannen fra Oslo, Kaja de Vibe Malling, om hvordan han stiller seg til siktelsen. Hun sier hun ikke ønsker å kommentere saken før den kommer opp for retten.

Overførte til andre

Det er de to mennene i 20-årene politiet mener sto bak oppringingene. Ved videre gjennomgang av telefoner og tekniske bevis, fant de flere.

– Det har vært en større etterforskning. Det er tatt ut tiltale mot to vi mener er hovedpersoner, samt to andre, og så er det en tredje person hvor saken er overført til en annen politienhet, forklarer Reinertsen.

Til sammen er fire personer tiltalt og én under etterforskning i saken så langt.

– Det har vært en større etterforskning. Vi mener disse to har ringt og foretatt nettbankinnbruddene. Vi mener tre andre har rekruttert andre til å stille kontoer til disposisjon, forteller Reinertsen.

Etter at pengene ble stjålet fra nettbankene til ofrene, ble de nemlig flyttet over på forskjellige kontoer tilhørende andre personer. For det er to andre tiltalt for blant annet hvitvasking.

Stort samfunnsproblem

– Det er bra at vi har klart å ta dem vi mener står bak, sett i lys av at dette er et stort samfunnsproblem. Vi håper vi kan signalisere at politiet har vilje, evne og kapasitet til å gjøre noe med dette, og håper dette sender et tydelig signal til svindlere om at de kan bli tatt, sier Reinertsen.

De to har erkjent en del av forholdene, men det er også forhold de ikke har erkjent straffskyld for, oppsummerer politiadvokaten.

De to er tiltalt for 35 grove bedragerier, grov hvitvasking, og bruk av falsk identitet.

Strafferammen for grovt bedrageri er seks år i fengsel, men Reinertsen forteller at påtalemyndigheten ikke har besluttet hva de vil legge ned påstand om.

Saken skal opp i Oslo tingrett i månedsskifte januar/februar.

Svindel med kunstig intelligens bekymrer:

Publisert: 28.11.23 kl. 04:33 Oppdatert: 28.11.23 kl. 07:07

News Related

OTHER NEWS

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »

6 Sjarmerende Tips for å Dekorere Hjemmet Ditt til Jul, Selv uten Plass til et Tre

Foto: Unsplash Med den forestående festsesongen er det på tide å dykke inn i julestemningen og forvandle hjemmet ditt til en koselig og festlig oase. Men hva om plassen er ... Read more »
Top List in the World