Ser farlig paracetamol-trend blant ungdom: – Skummelt

Ser farlig paracetamol-trend blant ungdom: – Skummelt

– Vi er ekstremt engstelige for utviklingen, sier overlege Morten Falke til Tønsbergs Blad.

Han er overlege på barneavdelingen ved Sykehuset i Vestfold. Avdelingen får inn rundt tre pasienter i uka som følge av paracetamolforgiftning, forteller han. De fleste er unge jenter.

– Vårt inntrykk er at de forstår at dette kan potensielt være farlig, men at de regner med at det vil gå bra uansett, sier Falke.

NRK omtalte saken først.

I fjor fikk Giftinformasjonen 661 henvendelser om paracetamol fra aldersgruppen 10–19 år. Av henvendelsene var 522 selvpåført.

Sterk økning

Mandag sendte Tønsberg kommune et brev til alle foresatte ved skolene i Tønsberg fra 6. til 10. trinn. Her advares det om at ungdom tar store doser smertestillende for å skade seg selv.

– Det er en sterk økning som vi har sett nasjonalt i de siste to årene, sier Falke til avisen Nidaros.

Ungdomstrenden har vært et viktig diskusjonstema blant legene i Norsk barnelegeforeningen de siste to årene, ifølge overlegen.

– Dette utgjør et helseproblem blant barn og ungdom. Vi er bekymret for hvor lite informasjon barn og unge har om farene ved inntak av store mengder smertestillende.

Også ved St. Olavs hospital i Trondheim får de inn pasienter med paracetamolforgiftning, skriver Nidaros.

ser farlig paracetamol-trend blant ungdom: – skummelt

ØKNING: Flere barn og unge benytter paracetamol på en uforsvarlig måte. Det gjør mange leger svært bekymret.

–Kan være farlig

Andreas Andreassen, fagdirektør i Helse Fonna, forteller at det er en bevisst handling og et rop om hjelp i de fleste av tilfellene de har sett.

– Det som er skummelt med dette er at tablettene kan kjøpes på butikken, samtidig som vi vet at en overdose kan være farlig, sier Andreassen til Haugesunds Avis.

Det mange ikke vet, er at det er små marginer for hva som er skadelig for kroppen.

– Det er kanskje verken de som tar tablettene med selvskade-hensikt eller de som tar det på grunn av feber klar over. Du tenker gjerne at du har litt å gå på, men terskelen er lavere enn mange tror, supplerer kommuneoverlege Jostein Helgeland.

News Related

OTHER NEWS

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »

6 Sjarmerende Tips for å Dekorere Hjemmet Ditt til Jul, Selv uten Plass til et Tre

Foto: Unsplash Med den forestående festsesongen er det på tide å dykke inn i julestemningen og forvandle hjemmet ditt til en koselig og festlig oase. Men hva om plassen er ... Read more »
Top List in the World