Ut mot mobilanbefaling: – Vagt og feigt

Ut mot mobilanbefaling: – Vagt og feigt

Mobiltelefonen skal ut av klasserommene på alle barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler.

Slik lyder den nasjonale anbefalingen fra Utdanningsdirektoratet (Udir) og regjeringen om mobilbruk i skolen, som ble lagt fram onsdag morgen.

Anbefalingen gjelder for hele landet, og anbefalingen gjelder for hele skoledagen, inkludert friminuttene.

– Veldig provoserende

Trude Vasstrand, for mange kjent fra dokusåpen «Funkyfam» og som deltaker i «Skal vi danse», jobber til daglig som lærer i Ålesund. Hun skulle ønske regjeringen la enda tydeligere føringer.

– Det er for så vidt en grei anbefaling, og det er bra at kunnskapsministeren markerer seg tidlig. Samtidig er det både vagt og feigt å kun komme med en anbefaling, sier Vasstrand til Nettavisen og fortsetter:

– Udir og regjeringen skyver fra seg ansvaret, og legger det heller på skuldrene til kommunene og skolene. Det er veldig provoserende, og det burde vært mye tydeligere fra Udir sin side.

Hun er klar på at mobiltelefonen bidrar til å forsterke et av skolens største utfordringer.

– Hva er den største mobbearenaen? Jo, internett. Det er ikke trygt for verken elever eller lærere. Mobilen gir mulighet til å filme, ta bilder og lydopptak, og dette deles i sosiale medier, ofte ute av kontekst. Du får verken et trygt arbeidsmiljø, eller et trygt læringsmiljø med mobiler i klasserommene, slår Vasstrand fast.

– Hvor er foreldrene?

Vasstrand forteller at det på skolen hun jobber allerede finnes regler for mobilbruk.

Hver morgen samler lærerne inn mobilene, og elevene får de ikke igjen før på tampen av dagen. Det skjer imidlertid ikke sømløst, skal vi tro Vasstrand.

– Jeg kjenner til tilfeller hvor elever har tatt med gamle telefoner, nekter å levere inn telefoner, eller lurer seg unna. Det går mye tid av undervisningen hver dag til å samle inn mobilene, forklarer hun.

Vasstrand mener for mye av ansvaret legges på lærernes skuldre.

– Hvor er foreldrene i dette? Dette burde ikke være et skoleproblem, men har blitt det. Det blir vårt ansvar som lærere å løse problemene. Er mobil i det hele tatt et skoleanliggende?

Elever: – Uaktuelt

Anbefalingen har ikke falt i god jord blant elevene heller, men av litt andre grunner enn Vasstrand.

Ved Akademiet videregående skole i Fredrikstad er ungdommene klare i sin sak.

– Det er uaktuelt, utbryter William Fjalstad, Fabian Risberg og Emil Olsen, når Fredriksstad Blad spør om de nye anbefalingene.

16-åringene er klare på at de liker det slik de har det i dag, og mener det ville vært en nedtur å miste tilgangen må mobiltelefonen.

Det til tross for at de innrømmer at telefonen kan være en tidstyv.

– Vi ville nok fokusert litt mer på skolen med mindre mobil. Jeg skal være ærlig: Mobilen distraherer oss ganske mye. Det er mange varslinger gjennom dagen, sier William Fjalstad (16).

ut mot mobilanbefaling: – vagt og feigt

Ut mot mobilanbefaling: – Vagt og feigt

ENIGE: William Fjalstad, Fabian Risberg og Emil Olsen, ønsker ikke å gi avkall på mobilen i skoletiden. Foto: Erik Hagen (Fredriksstad Blad)

Elevene ved skolen i Fredrikstad får støtte av Elevorganisasjonen.

– Kort sagt er vi imot en nasjonal anbefaling av mobilforbud, forklarer leder i Elevorganisasjonen, Petter Andreas Lona, til Nettavisen og fortsetter:

– Det er flere grunner til det. Ved å tydelig fraråde, frasier skolen seg et viktig dannelsesansvar til teknologi. Skolen må ta det ansvaret, da mobilbruk er et samfunnsproblem.

Han forklarer videre at anbefalingen strider imot opplæringsloven.

– Der står det at elever skal ha innflytelse på det som angår dem. Et mobilforbud angår i høyeste grad elever, og anbefalingen overkjører derfor det lokale elevdemokratiet, fastslår Lona.

– Et svært viktig styringssignal

Til Nettavisen opplyser Norsk lektorlag at de ønsker anbefalingene velkommen i skolen.

– Lektorlaget mener det er positivt med en nasjonal anbefaling for regulering av mobiltelefon i skolen. Dette er et svært viktig styringssignal for skolene lokalt. Vi er glade for tydelige anbefalinger om streng regulering av mobilbruk, forklarer Lektorlagets leder, Helle Christin Nyhuus.

I en medlemsundersøkelse i fjor, svarte 70 prosent av Lektorlagets medlemmer at de ønsket nasjonale regler. Samtidig svarte 75 prosent at elevenes mobilbruk forstyrrer undervisningen.

Lektorlaget mistenker at de lokale reglene mangler legitimitet.

– Vi tror det er viktig ikke å lage for mange unntak og lokale tilpasninger som bidrar til å utvanne anbefalingene, forklarer Nyhuus og fortsetter:

– Vi må bli tydeligere i skolen på hva som er læringshemmende og hva som er læringsfremmende. Åpenbart distraherer mobilen elevene i klasserommet. Det er svært uheldig.

ut mot mobilanbefaling: – vagt og feigt

VIKTIG: Norsk lektorlags leder, Helle Christin Nyhuus, er klar på at anbefalingene er viktig for skolen. Foto: Fartein Rudjord (Norsk lektorlag)

– Lever godt med anbefalingene

Utdanningsforbundet stiller seg også positive til de nasjonale anbefalingene. Det forklarer Utdanningsforbundets leder, Geir Røsvoll, til Nettavisen.

– Vi lever godt med at det nå kommer en anbefaling om mobilbruk i skolen. Situasjonen i dag er jo at nesten alle grunnskoler allerede har regler for dette, opplyser Røsvoll.

Han understreker at anbefalingene er nettopp anbefalinger, og forklarer at Utdanningsforbundet er glade for at myndighetene ikke har valgt å lovregulere mobilbruk i skolen.

– Så lenge dette er en anbefaling fra myndighetene, er det samtidig opp til skolen og lærerne å gjøre en faglig vurdering om og hvordan det er fornuftig å bruke mobilen faglig i undervisningen. Det er bra, slår Røsvoll fast.

ut mot mobilanbefaling: – vagt og feigt

FORNØYD: Leder i Utdanningsforbundet, Geir Røsvoll, lever godt med anbefalingene. Foto: Stig Weston (Utdanningsforbundet)

News Related

OTHER NEWS

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget.

Ta en titt på dokumentaren om hvordan NHL 94 ble laget. Verdens beste hockeyspill gjennom tidene? Vel, NHL 94 er definitivt et av de mest elskede, så mye er klart ... Read more »

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: "Vi diskuterer"

Michael Mann om Adam Driver i Heat 2: “Vi diskuterer” Om noen uker får vi se Adam Driver i rollen som Enzo Ferrari i Michael Manns dramatiserte biografi, Ferrari. Filmen ... Read more »

NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem

Oslo 20231122. NRK og kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen med pressebrief om «Ingen elsker Bamsegutt» på Marienlyst. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB NRK bidro til å få «Bamsegutt» hjem NRK sier ... Read more »

Detaljhandelen steg med 0,6 prosent

STIGER: Etter tre måneder med fall steg detaljhandelen i oktober. Detaljhandelen steg med 0,6 prosent Detaljhandelen i Norge steg 0,6 prosent fra september til oktober, viser tall fra SSB mandag ... Read more »

Usympatisk av Bryne å sparke en klubb som ligger nede

SMÅLIG: Brynes daglige leder Hans Øyvind Sagen vil sende Start en reiseregning på 30.000 kroner selv om laget vant på walk over og uten å slite på spillerne. Usympatisk av ... Read more »

9 Situasjoner en Skytten har opplevd

9 Situasjoner en Skytten har opplevd. Foto: Pexels Skytterne er fantastiske følgesvenner, og mange sier at dette er det beste stjernetegnet. Stemmer det? + Stjernetegnkombinasjon – Fiskene og Væren Profilen ... Read more »

Manchester United går for Premier League floppen som ikke likte å være i England

Det var et svakt rykte for noen dager siden som var vanskelig å tro på, men nå begynner det å ligne på noe som faktisk kan skje. Manchester United har ... Read more »
Top List in the World