Verkenning begint van voor af aan, nu met Ronald Plasterk

verkenning begint van voor af aan, nu met ronald plasterk

Ronald Plasterk

Opnieuw komen vandaag de beoogde fractievoorzitters van de nieuwe Tweede Kamer bij elkaar. Dat deden ze vrijdag al, maar na het vroegtijdige vertrek van PVV-verkenner Gom van Strien begint dat proces weer van voor af aan.

Dinsdag zal, na het overleg tussen Kamervoorzitter Vera Bergkamp en de partijleiders, Ronald Plasterk worden aangesteld als verkenner. Hij krijgt ‘s middags zijn opdracht van Bergkamp. Het is nog onduidelijk of Plasterk meteen al begint met zijn gesprekken.

Het ligt bij veel partijen gevoelig dat de verkenning nu al zo rommelig verloopt. Van Strien vertrok nadat NRC had bericht over fraudebeschuldigingen aan zijn adres. Bij de aanstelling van PVV-Eerste Kamerlid Van Strien zijn fouten gemaakt, erkende PVV-leider Geert Wilders.

Plasterk krijgt nu de kans te zoeken naar meerderheden. Opmerkelijk is dat voormalig PvdA-bewindsman Plasterk zélf de dag na de verkiezingen in zijn Telegraafcolumn schreef dat de formatie van een kabinet ‘niet enorm ingewikkeld’ is en niet lang hoeft te duren.

Dit was evenwel nog voordat VVD-leider Dilan Yeşilgöz aankondigde dat haar partij niet in een kabinet wil stappen. Een meerderheid vinden voor een kabinet onder leiding van Wilders, wiens PVV verreweg de grootste partij werd, zal nu een stuk lastiger worden.

Hoewel Plasterk, zoals Wilders al beloofde, inderdaad meer afstand heeft tot de politiek dan actief senator Van Strien, zal zijn eigen commentaar van de afgelopen jaren mogelijk een probleem vormen. De oud-minister heeft sinds 2020 een column in De Telegraaf, waarin hij regelmatig fel van leer trekt tegen D66, zijn eigen PvdA en andere linkse partijen.

Deadline

Hij heeft zich bovendien uitgesproken tegen de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA. Frans Timmermans zal als lijsttrekker waarschijnlijk na Wilders aanschuiven bij Plasterk.

Een woordvoerster van de Tweede Kamer kon nog niet zeggen of ook Van Striens opvolger op 5 december een verslag moet hebben geschreven. Dat was de oorspronkelijke deadline. Een dag later wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd, op 7 december debatteert die Kamer over de verkiezingsuitslag en de eerste verkenningsronde.

News Related

OTHER NEWS

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »

[Video] Justine Henin blikt terug: "Kim en Serena tilden mij naar een hoger niveau"

Justine Henin Justine Henin won Roland Garros maar liefst vier keer in haar rijkgevulde carrière. In een reportage van het grandslamtoernooi zelf, blikt de Belgische terug op haar meest memorabele ... Read more »
Top List in the World