Driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

driekwart volwassenen bezorgd over gevolgen klimaatverandering

Een vrouw is nog bezig met herstelwerkzaamheden na de overstromingen in Limburg in 2021.

Ruim drie op de vier Nederlanders van 18 jaar en ouder maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Met name de droge zomers en het grotere risico op overstromingen zorgt voor bezorgdheid.

Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Extreem weer

Naast zorgen over droogte en overstromingen zijn ook zes op de tien Nederlanders bezorgd over het uitsterven van dier- en plantensoorten, en over extreem weer zoals meer zware regen- en hagelbuien. Zorgen zijn er ook over de toename van het aantal hete zomers en het ontstaan van een kleiner woongebied door de stijging van de zeespiegel.

Bijna de helft van de volwassenen (44 procent) vindt dat het klimaatbeleid van de overheid niet ver genoeg gaat, maar tegelijkertijd zijn ook zes op de tien ondervraagden bezorgd over de kosten van het klimaatbeleid door de overheid.

Een op de drie volwassenen vindt dat Nederland alleen een streng klimaatbeleid moet voeren zoals grotere landen, zoals China en de Verenigde Staten, ook doen. Een groter deel, 45 procent, is het daarmee oneens.

Toekomstige generaties

Van alle volwassenen maakt een op de drie mensen zich veel zorgen over de klimaatverandering voor toekomstige generaties. Vier op de tien maken zich hierover enige zorgen. Vrouwen maken zich iets vaker veel zorgen dan mannen, en ouderen wat vaker dan jongeren van 18 tot 25 jaar.

Bijna driekwart van de mensen vindt dat grote bedrijven, de industrie en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan. 66 procent is van mening dat landen buiten de Europese Unie te weinig hieraan doen.

Duurzame energie

Het CBS meldt verder dat een meerderheid van de Nederlanders wil dat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen of dat er helemaal mee gestopt moet worden.

Duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, aardwarmte en waterkracht moeten juist meer worden gebruikt, aldus de meeste mensen. Daarbij is de steun voor zonne-energie met 78 procent het grootst, gevolgd door windenergie met 69 procent.

Kernenergie

Daarnaast groeit de steun voor kernenergie ook onder de Nederlandse bevolking. Volgens het CBS vindt nu 36 procent van de volwassenen dat we meer kernenergie moeten gebruiken. Dat was nog een kwart in 2020. Het CBS stelt dat vooral mannen, ouderen en hoogopgeleiden voorstander zijn van kernenergie.

Volgens het bureau vindt nu 15 procent van de volwassenen dat juist helemaal gestopt moet worden met kernenergie. Dat was nog 25 procent in 2020. Door de oorlog in Oekraïne en de onrust op de energiemarkt is er in veel landen een omslag te zien in het sentiment rond kernenergie. Ook door de klimaatproblematiek lopen meer mensen warm voor kernenergie omdat kerncentrales geen broeikasgassen uitstoten.

News Related

OTHER NEWS

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »

[Video] Justine Henin blikt terug: "Kim en Serena tilden mij naar een hoger niveau"

Justine Henin Justine Henin won Roland Garros maar liefst vier keer in haar rijkgevulde carrière. In een reportage van het grandslamtoernooi zelf, blikt de Belgische terug op haar meest memorabele ... Read more »
Top List in the World