Vergadering Britse en Griekse premier geannuleerd om beeldenruzie

Een geplande ontmoeting tussen de Britse premier Rishi Sunak en zijn Griekse collega Kyriakos Mitsotakis is volgens de Griek gisteren ‘op het allerlaatste moment’ afgezegd. Dat komt door een langlopende ruzie tussen de twee landen over de wereldberoemde Parthenon-sculpturen, beter bekend als de ‘Elgin Marbles’.

Engeland en Griekenland kunnen het niet eens worden over de 2500 jaar oude beeldhouwwerken, die voor een deel tentoongesteld staan in het British Museum in Londen en voor een deel in Athene.

vergadering britse en griekse premier geannuleerd om beeldenruzie

Ooit sierden de beelden de Akropolis op het Parthenon in de Griekse stad, maar aan het begin van de negentiende eeuw zijn ze door de Britse ambassadeur in het Ottomaanse Rijk, Thomas Bruce, de graaf van Elgin, naar Londen verscheept.

Roofkunst

De beelden werden in 1816 gekocht door de Britse regering, die ze tentoonstelde in het British Museum. Velen zien ze daar als ‘s werelds bekendste voorbeeld van roofkunst.

Mitsotakis zei dit weekend tegen de BBC dat de beelden terug moeten naar Griekenland. De huidige situatie is, zo zei hij tegen de omroep, vergelijkbaar met ‘het doormidden snijden van de Mona Lisa’. Die uitspraak zou tot irritatie bij Sunak hebben geleid, die de dinsdag geplande ontmoeting daarom annuleerde.

Bronnen dicht bij Sunak melden aan de BBC dat het ‘onmogelijk werd de vergadering door te laten gaan, na de uitspraken van Mitsotakis’.

De Griekse premier liet in een reactie weten ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij weigerde een ontmoeting met de vicepremier, die hem als alternatief aangeboden werd.

Geplande ontmoeting

De geplande ontmoeting tussen Sunak en Mitsotakis had moeten gaan ‘over de situatie in het Midden-Oosten, Oekraïne, klimaatverandering, migratie en natuurlijk de Parthenon-sculpturen’, meldt de Griekse premier in een verklaring.

De Griekse premier zal vandaag terugvliegen naar Griekenland, zonder Sunak gesproken te hebben.

vergadering britse en griekse premier geannuleerd om beeldenruzie

News Related

OTHER NEWS

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: 'We pushen de grenzen en we pushen onszelf'

Red Bull gaat niet op lauweren rusten: ‘We pushen de grenzen en we pushen onszelf’ Red Bull Racing-teambaas Christian Horner geeft aan dat Red Bull nooit is gestopt met het ... Read more »

Tour de France komt 'iets te vroeg', maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde

Tour de France komt ‘iets te vroeg’, maar Uijtdebroeks trekt wel graag met top vijf-ambities naar grote ronde Cian Uijtdebroeks is naar eigen zeggen niet bezig met een vertrek bij ... Read more »

'Kannibaal' Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media

‘Kannibaal’ Verstappen na smetteloos seizoenseinde geprezen door buitenlandse media De buitenlandse media waren ook in de laatste race van het jaar getuigen van een zeer dominantie prestatie van ‘kannibaal’ Max ... Read more »

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: 'Als er niet snel iets verandert...'

Zorgelijke situatie Schalke maakt Stevens boos: ‘Als er niet snel iets verandert…’ Huub Stevens maakt zich grote zorgen om Schalke 04. De voormalig succestrainer van de Duitse club ziet dat ... Read more »

Zware sneeuwval in Duitsland zorgt voor grote problemen

Brandweer ter plaatse in Taunus, Hessen, in verband met hevige sneeuwval. Hoger gelegen streken in de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben gisteren te maken gehad met ... Read more »

Nathan van Hooydonck vindt het lastig om terug te zijn bij ploeg: ‘Dan zeggen ze: renners zijn terug beginnen te trainen, maar dat ben ik niet meer’

Photo: Tim Van Wichelen /Cor Vos © 2023 Het verhaal van Nathan van Hooydonck is bekend: de Belg van Jumbo-Visma kreeg een accuut hartprobleem terwijl hij met z’n zwangere vrouw ... Read more »

[Video] Justine Henin blikt terug: "Kim en Serena tilden mij naar een hoger niveau"

Justine Henin Justine Henin won Roland Garros maar liefst vier keer in haar rijkgevulde carrière. In een reportage van het grandslamtoernooi zelf, blikt de Belgische terug op haar meest memorabele ... Read more »
Top List in the World