Didik rakyat benci rasuah

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

KUANTAN – Gabungan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Rasuah Busters Pahang berusaha mendidik masyarakat antirasuah dengan melaksanakan kempen memerangi jenayah itu di negeri ini.

Pengerusi Rasuah Busters Pahang, Ir Dr Mohamad Rizza Othman berkata, gabungan NGO yang ditubuhkan ini berhasrat memberi pendidikan melalui penyampaian mesej antirasuah kepada masyarakat.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

“Ini adalah masa yang tepat untuk menggerakkan kempen memerangi rasuah dengan memberikan pendidikan di peringkat akar umbi sehingga ke peringkat atasan.

“Saya yakin dengan penglibatan semua pihak termasuk golongan profesional dan orang awam, dapat membantu mendidik masyarakat untuk bersikap antirasuah,” katanya ketika ditemui dalam pertemuan bersama NGO sempena Konvoi#RasuahBusters ke Pahang pada Ahad.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Rasuah Busters, Nurhayati Nordin.

Mengulas lanjut, Dr Mohamad Rizza yang merupakan Ahli Jawatankuasa Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram) berkata, kefahaman mengenai rasuah perlu disampaikan secara berterusan bagi memastikan budaya rasuah benar-benar bersih.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

“Saya yakin apabila usaha ini (memberi pendidikan) dibuat secara kolektif, sudah pasti saya impak itu akan lebih tersebar meluas lagi,” ujarnya.

Sementara itu, Timbalan Pengerusi Persatuan Lui Kwee Tang Kuan, Ong Tee Tock pula mengakui nilai rasuah perlu diterapkan kepada semua golongan supaya ia menjadi peringatan kepada semua.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

Menurutnya, usaha ini bukan sahaja dapat membendung sekali gus membantu masyarakat membenci rasuah.

“Saya memang sokong gerakan Rasuah Busters ini dan menyertainya untuk membantu membanteras rasuah serta mahu menjadikan Malaysia sebuah negara maju bebas rasuah.

“Gabungan NGO Rasuah Busters Pahang yang berperanan untuk mendidik masyarakat seharusnya ke sekolah-sekolah bagi memberi ilmu serta kesedaran akibat rasuah,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga perlu memainkan peranan mereka untuk berusaha mengurangkan birokrasi ini dan tidak mengharapkan NGO sahaja.

“Jangan bergantung pada NGO sahaja, sebaliknya pihak kerajaan perlu meneliti perkara ini sebab ia (rasuah) boleh memudaratkan negara,” ujarnya.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

Timbalan Pengerusi Rasuah Busters Pahang, Wan Emril Nizam Wan Embong berkata, gabungan terbabit mampu mendidik masyarakat di Pahang supaya anti rasuah dengan merancang pelbagai pendekatan di peringkat akar umbi.

“Hari ini, sebanyak 10 NGO terlibat dalam gabungan ini dan kita jangka gabungan ini akan berkembang di setiap daerah,” katanya.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

Pengerusi pertubuhan Kebajikan Darul Makmur, Ali Akbar Othman juga senada dengan pandangan Wan Emril yang melihat gabungan NGO Rasuah Busters Pahang mampu membantu memahamkan orang awam tentang bahaya rasuah.

“Bila ada ruang sebegini, kita tidak boleh berada ditakuk lama, sebaliknya perlu membuka ruang seluasnya untuk memberi penerangan kepada masyarakat supaya lebih faham.

“Kita yakin penglibatan NGO dan mahasiswa dalam gabungan ini memudahkan urusan perkongsian maklumat dengan masyarakat,” katanya.

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

Reaksi

Ahmad Zulhairi Azhar (Yang Dipertua Ikatan Pelajar Islam Pahang)

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

“Gabungan NGO dalam Rasuah Busters ini mampu membuat satu perubahan dalam masyarakat kerana Rasuah Basters bukan bergerak sendiri, sebaliknya bergerak sebagai sebuah pasukan kuat. Gabungan ini menghimpunkan pandangan dan idea daripada banyak pihak serta sudah pasti mendapat satu formula terbaik yang boleh jadikan strategi untuk memerangi rasuah itu sendiri.

——

Abdul Aziz Abd Rahman (Yang Dipertua Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) Pahang)

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

“Ini satu usaha kolaboratif yang sangat baik yang digerakan bersama atas dasar keluarga bersama kita bendung isu rasuah di pelbagai peringkat. Malah kepelbagaian persatuan yang terdapat dalam gabungan Rasuah Buster ini kit mampu rasuah dapat dibanterasnya,”.

—–

Wakil NGO Geha Bodhi, Keshminder Singh,

didik rakyat benci rasuah
© Provided by Sinar Harian

“Apa yang dilakukan oleh Rasuah Buster adalah satu usaha murni.NGO dan orang ramai perlu menyokong kempen ini kerana ia mampu menyelamatkan negara dari musnah. Kalau boleh beri satu perlindung kepada masyarakat untuk mereka mendedah pelaku rasuah,”

News Related

OTHER NEWS

Foreign buying extends into fourth week with RM451.7m inflow, says MIDF

Foreign buying extends into fourth week with RM451.7m inflow, says MIDF KUALA LUMPUR (Aug 15): Foreign funds extended their buying of Malaysian equities into the fourth week, with a net ... Read more »

#TECH: Vivo's new Y35 comes with extended RAM

#TECH: Vivo’s new Y35 comes with extended RAM KUALA LUMPUR: Vivo has launched its Y35 smartphone which comes with increased storage (256GB) and 8GB+8GB Extended RAM. It’s also packed with ... Read more »

Japan’s Saki Baba wins US Women’s Amateur in golf blowout

Japan’s Saki Baba won the championship on the 27th hole, defeating Canada’s Monet Chun. (AP pic) UNIVERSITY PLACE: Saki Baba routed Monet Chun of Canada 11 and 9 yesterday to become ... Read more »

Amaran ribut petir di Lembah Klang

Di Selangor, antara kawasan dijangka terjejas cuaca buruk adalah Klang, Petaling, Kuala Langat dan Sepang. PETALING JAYA: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di beberapa ... Read more »

Penyokong Sang Kenari diseru penuhi Stadium Darul Aman

WAKIL kelab penyokong Kedah Azman Ahmad yakin KDA FC mampu kembali bangkit mencipta kemenangan. -FOTO Izzali Ismail sukanteam@nstp.com.my Alor Setar : Kelab penyokong pasukan Kedah Darul Aman FC menyeru setiap ... Read more »

Anda belum cukup pantas Max - Hamilton

HAMILTON pernah bersama Aloson sebagai rakan pasukan ketika di McLaren. -FOTO Agensi London: Lewis Hamilton sebelum ini mendedahkan pesaing paling sukarnya dalam Formula Satu (F1) ialah Fernando Alonso. Dan pelumba ... Read more »

Remaja ditembak mati lelaki pedofil

BEYZA Dogan meninggal dunia selepas ditembak mati lelaki pedofil yang mengekorinya sejak tiga tahun lalu. FOTO Agensi Ankara: Malang nasib remaja perempuan di Turki, Beyza Dogan, apabila dia ditembak mati ... Read more »

Dasar berkecuali bantu Malaysia 'serap' persaingan AS, China

Dasar berkecuali bantu Malaysia ‘serap’ persaingan AS, China bhrencana@bh.com.my HUBUNGAN bilateral China-Malaysia menjadi tonggak kerjasama dan taruhan kedua-dua negara dalam mempertahankan pulangan impak positif kepada percaturan kepentingan tersendiri. Bagi Putrajaya, ... Read more »

Cheney and Murkowski: Trump critics facing divergent futures

Alaska U.S. Sen. Lisa Murkowski, center, is shown at the grand opening of her reelection campaign office in Juneau, Alaska, on Thursday, Aug. 11, 2022. Murkowski said she expects to ... Read more »

Tom Holland announces break from social media, raises awareness on mental health (VIDEO)

Malay Mail Social Logo KUALA LUMPUR, Aug 15 — Spiderman: No Way Home star Tom Holland recently returned to Instagram to announce he is taking a break from all social ... Read more »

Inspirasi! Ibu dua anak, Ana Rafali luah syukur selesai Master

INSPIRASI buat ibu-ibu muda! Memiliki pendidikan di aras yang tinggi bukan lagi sekadar impian malah ia boleh menjadi kenyataan. Begitulah yang dilalui penyanyi Ana Raffali yang menzahirkan rasa syukur selepas ... Read more »

Wanita rentung kereta terbakar

Seorang wanita ditemukan rentung di dalam keretanya yang terbakar selepas berlanggar dengan sebuah pikap. – Foto NSTP/Melvin Joni bhnews@bh.com.my LIMBANG: Seorang wanita rentung apabila kereta yang dipandunya terbakar selepas berlanggar ... Read more »

Jiwa saya sangat rosak - Elyana

Elyana kini aktif membuat kandungan untuk YouTube bagi memberi semangat kepada sesiapa yang memerlukan. – NSTP/Aziah Azmee fatin.farhana@bh.com.my KUALA LUMPUR: Tidak sesekali berhenti melakukan kebaikan, biarpun tindakan penyanyi Kalis Rindu, ... Read more »

Najib dibenar pinda notis usul mohon masuk bukti tambahan

NAJIB (tengah) di Mahkamah Persekutuan Putrajaya. FOTO Aizuddin Saad Putrajaya: Mahkamah Persekutuan membenarkan Datuk Seri Najib Razak meminda notis usul dalam permohonannya bagi memasukkan bukti tambahan berhubung keterangan beberapa individu ... Read more »

Kanak-kanak semua peringkat umur dibenar masuk Masjidil Haram

Gambar hiasan. – Foto AFP RIYADH: Kementerian Haji dan Umrah Arab Saudi mengumumkan bahawa kanak-kanak dari semua peringkat umur dibenarkan memasuki Masjidil Haram di Makkah, lapor akhbar Saudi Gazette. Pengumuman ... Read more »

Malaysia's 'father of bodybuilding' and veteran MCA leader Gan Boon Leong passes away

Malaysia's 'father of bodybuilding' and veteran MCA leader Gan Boon Leong passes away MELAKA: The founder of the iconic Jonker Walk night market and Malaysia’s “father of bodybuilding” passed away ... Read more »

Sisa nanas, medium penanaman cendawan, penyelidik UMP berjaya cari alternatif ganti cara konvensional

Sisa kering pokok nanas atau pinapeat didapati sesuai dijadikan medium penanaman cendawan sebagai alternatif kepada kaedah konvensional yang menggunakan habuk kayu getah. Universiti Malaysia Pahang (UMP) menerusi laman Facebooknya menyatakan ... Read more »

Makanan ringan popular Taiwan tidak dibenar dimport ke China

SNEK jagung Kuai Kuai. Beijing: Snek jagung Kuai Kuai berperisa kelapa yang sangat popular di China, selama bertahun-tahun kini sudah tiada di pasaran negara itu. Portal abc.net.au melaporkan, makanan ringan ... Read more »

Hirup udara segar, bersih dan sihat dengan siri Penapis Udara HeroPro dan HeroMini Nesh yang efisien

NESH, salah satu jenama sistem penapisan air isi rumah baru-baru ini memperkenalkan Penapis Udara HeroPro dan Penapis Udara HeroMini yang menyediakan pengalaman pernafasan yang lebih baik, bersih dan sihat. Siri ... Read more »

Ikan bilis mata biru mendarat di tepi pantai cetus tanda tanya

Tangkap layar video memaparkan ikan bilis mata biru terdampar di tepi pantai Pasir Bogak, Pangkor. – Foto IHSAN PEMBACA. bhnews@bh.com.my LUMUT: Ikan bilis mata biru yang sinonim dengan Pulau Pangkor, ... Read more »

Mah Sing, IHH among Top 10 fastest growing Malaysian brands

Mah Sing, IHH among Top 10 fastest growing Malaysian brands KUALA LUMPUR: Mah Sing Group Bhd has been placed in the Top 10 of Fastest-Growing Malaysian Brands 2022 by brand ... Read more »

Jangkitan COVID-19 di Indonesia meningkat 2 kali ganda

Kakitangan perubatan mengambil sampel calita hidung bagi ujian COVID-19 di Tanggerang, Banten, Indonesia. – Foto EPA JAKARTA: Pasukan Petugas Pengendalian COVID-19 (Satgas) meminta pemerintah dan rakyat Indonesia terus berwaspada terhadap ... Read more »

Anne Heche Taken Off Life Support; ‘Another World,’ ‘Donnie Brasco’ Actor Was 53

Anne Heche Taken Off Life Support; ‘Another World,’ ‘Donnie Brasco’ Actor Was 53 Anne Heche, the versatile yet troubled performer who appeared in TV shows including “Another World” and “Men ... Read more »

Najib's final SRC appeal begins today

Najib’s final SRC appeal begins today PUTRAJAYA: The Federal Court will hear former prime minister Datuk Seri Najib Razak’s appeal against his conviction and sentence for misappropriation of RM42 million ... Read more »

Berhenti prank anak dengan ‘sound’ mengilai seram. Lukakan emosi, jadi pendendam

BERGURAU dengan anak-anak tiada salahnya. Bahkan bermain dan bergurau senda akan mengeratkan hubungan ibu bapa dan si kecil. Pun begitu, gurauan kasar seperti ‘prank’ dengan suara mengilai dan menyeramkan yang ... Read more »

TNB Genco dijangka ke Bursa Malaysia dua tahun lagi

TNB Power Generation (TNB Genco) bhbiz@nstp.com.my KUALA LUMPUR: Rancangan Tenaga Nasional Bhd (TNB) untuk menyenaraikan perniagaan penjanaan tenaganya, TNB Power Generation (TNB Genco) dijangka memakan masa sekurang-kurangnya dua hingga tiga ... Read more »

Raising minimum age for motorcycle licence won’t reduce crashes, say activists

An average of 10 motorcyclists were killed every day from 2014 to 2020, with four between the ages of 16 and 25. PETALING JAYA: Two activists have disagreed with a ... Read more »

MP SPEAKS | Which defence minister is responsible for the LCS scandal?

MP SPEAKS | Which defence minister is responsible for the LCS scandal? MP SPEAKS | Since 1990, Malaysia has had nine defence ministers, two of whom served twice, as named ... Read more »

Guan Eng calls for update on police probe into ‘troll farm’ claim

Lim Guan Eng wants the police to give details of their investigation into the alleged ‘troll farm’ supporting the government and running down the opposition on Facebook and Instagram. PETALING ... Read more »

28YO Thai National Dies From Injuries After Participating In Muay Thai Tournament In Kelantan

28YO Thai National Dies From Injuries After Participating In Muay Thai Tournament In Kelantan Subscribe to our new Telegram channel for the latest updates and stories. A 28-year-old Muay Thai contestant from ... Read more »

'Pengkarya mesti ada tanggungjawab'

Ramli dan teman pemuzik bakal mempersembahkan dendangan lama dan baharu dalam siri jelajah di beberapa negeri. Foto Ihsan Ramli Sarip bhnews@bh.com.my KUALA LUMPUR: Legenda muzik digelar Papa Rock, Datuk Ramli ... Read more »

'Kertas Putih Kesihatan perlu kebal walau parti mana jadi kerajaan'

Khairy Jamaluddin zanariah_mutalib@bh.com.my KUALA LUMPUR: Kertas Putih Kesihatan perlu menjadi penyataan hasrat bersama semua pihak untuk memastikan sistem kesihatan di Malaysia lebih mampan dan berdaya tahan melalui pemikiran kerajaan dan ... Read more »

Searching for authentic Sarawak eats? Head to Kelana Jaya's Rustic Borneo Kitchen

Malay Mail PETALING JAYA, Aug 15 — At the family-run Rustic Borneo Kitchen, you feel connected to Kuching through their menu of Sarawak favourites. You will find mainstays of Sarawak ... Read more »

AICB brings together financial crime experts

AICB brings together financial crime experts KUALA LUMPUR : The Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) recently held the 12th International Conference on Financial Crime and Terrorism Financing (IFCTF) 2022, themed “The ... Read more »

MenKOMM umum mereka akan bangunkan APP antigodam. Tahukah mereka apa itu godam?

MenKOMM dalam satu sidang media yang dilaporkan Bernama memberitahu yang pihaknya akan memperkenalkan satu aplikasi istimewa yang katanya boleh menghindarkan daripada digodam. Menurutnya lagi, aplikasi ini boleh digunakan oleh sebarang ... Read more »

Anak Malaysia cipta jam tangan, setanding kualiti jenama antarabangsa

Belajar ilmu pembuatan jam secara profesional di luar negara, sebelum bina empayar perniagaan jenama jam tangannya sendiri, Fateh Watches. – Foto/Ihsan Zainal zanariah_mutalib@bh.com.my Kombinasi jam tangan yang dicipta dengan teknologi ... Read more »

Salman Rushdie dalam proses pemulihan

SALMAN Rushdie. FOTO AP New York: Novelis, Salman Rushdie dalam proses pemulihan dua hari selepas pengarang The Satanic Verses mengalami kecederaan serius akibat tikaman di satu acara di bahagian utara ... Read more »

Najib's final SRC appeal: Chief Justice Tengku Maimun heads five-judge panel of Federal Court

Former prime minister Datuk Seri Najib Razak arriving at the Palace of Justice in Putrajaya on Monday (Aug 15). — RAJA FAISAL HISHAN / The Star PUTRAJAYA: Chief Justice Tun ... Read more »

Barisan peguam Najib mulakan prosiding rayuan terakhir

Peguam yang mewakili Datuk Seri Najib Razak, Datuk Mohd Zaid Ibrahim hadir pada rayuan terakhir dalam kes membabitkan dana SRC International Sdn Bhd (SRC) di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya. – NSTP/Aizuddin ... Read more »

Najib's final SRC appeal: Defence team arrives at Palace of Justice in Putrajaya

Najib's final SRC appeal: Defence team arrives at Palace of Justice in Putrajaya PUTRAJAYA: Datuk Seri Najib Razak’s new defence team, led by lawyer Hisyam Teh Poh Teik, arrived at ... Read more »
15 Things to Do in Jeju for a Different Kind of Island GetawayMy 7 Favorite Wineries In California To Sip ChardonnayMy 5 Favorite Luxurious Experiences At Scottsdale’s Top ResortsThe Perfect 3-Day Visit To Beautiful Évora, Portugal7 Reasons To Explore Stunning Peggy’s Cove, Nova ScotiaRetirement Diaries: Diane Says Start Your Planning EarlyWhy I Love These 5 Campsites In France More Than Any HotelWe Have 21 Airline And Hotel Credit Cards, Here’s What We Love About Each OneThe 15 Most Beautiful Places To See Fall Foliage In 2022Top 15 Best Things to Do in Stockton, CaliforniaAnne Frank Museum Releases Videos Detailing Last Six Months Of Her LifeFarmers’ Almanac Predicts Unseasonably Cold Winter For Canada, Urges One Region To HibernateThis Is The Only Country On Earth That Sits Entirely Above 3,280 Feet, And You Can Ski There Right NowHow To Start A Freelancing Business From Scratch10 Things You Should Know Before Quitting Your Job To TravelBournda National Park: South Coast NSW’s Best Kept SecretThe Best Multi-Day Hiking Trips in CanadaFrom Bunbury to Margaret River, Here’s What Not To MissWhere To Find The Best Free Camping in TasmaniaAustralian Bushfires: Here’s What You Can Do To HelpOur AmazingCo Mystery Picnic in Queensland’s Atherton TablelandsHow To Plan A Sedona Girls Weekend Trip25 Of The Best Things To Do In Port Douglas, AustraliaPlatia Ammos Beach in Kefalonia (+ the Perilous Hike Down in Flip Flops!)From Corporate Stooge to Professional Travel BloggerWhy Choose Full Time RV Living Over Van Life?7 Handy Camping Hacks For Your Next Wilderness TripThe Best Spots For Eyre Peninsula Camping in South AustraliaGold Coast Hot Air Ballooning: A Bucket List Experience You Didn’t Know You NeededFitzroy Island or Green Island: Which is Better?A Zhangjiajie Hiking Adventure In The Avatar MountainsThings To Do On An Eyre Peninsula Road TripThings To Do On The Esperance To Perth DriveBunyeroo Gorge & Brachina Gorge: A Flinders Ranges Scenic Drive You CAN’T Miss!Duke of Orleans Bay: My 35th Birthday Adventure!Things To Do In Mount Gambier & Limestone Coast, South AustraliaHow This Woman Quit Her Job To Travel Europe Full-Time in a Motorhome10 Things I Wish I Knew Before Buying A CaravanCelebrating Boxing Day on a Captain Cook Sydney Harbour Cruise5 Adventurous Weekend Road Trips From DenverHow To Land Scuba Diving Instructor Jobs Around The WorldWhy You Don’t Need A Work And Travel Program Like Remote Year To Become A Digital NomadHow To Tell Your Parents You’re Quitting Your Job To TravelPerth to Esperance: The Ultimate Road Trip ItinerarySpeed Hiking: What It Is & What Gear You Need For ItWhat To Do When Sh*t Hits The Fan On Your Trip3 Days in Melbourne: A Melbourne 3 Day ItinerarySapphire Coast NSW: From Whales to Red RocksEssential Hiking Gear for Beginners: 5 Items You Absolutely Need For Your First HikeWhy This Grad Student Decided To Move Abroad Instead Of Getting A JobThe Best Fleurieu Peninsula BeachesNakie: The Best Traveler Hammock (That’s Also Eco-Friendly!)The Best Beaches in Kefalonia (+ Other Must-Dos)The Best Things To Do In Sydney Harbour7 Things To Know Before Your Overnight Or Day Trip To Rottnest IslandLawn Hill National Park: A Hidden Gem in Outback QueenslandBradleys Head to Chowder Bay Walk + Balmoral | Sydney Harbour WalkOrmiston Gorge: A Beach in Outback Australia!What To Do in Paris For 4 Days: A 4 Day Paris ItineraryOutdoorsy Things To Do In Noosa, An Aussie Adventure ParadiseWhy Quitting Your Job To Travel Isn’t As Scary As It SeemsThings To Do In Crete: A Crete Road Trip Itinerary15 Little Things You Can Do To Save Money For TravelKu-ring-gai Chase National Park: Sydney’s Hidden GemThings To Do In Esperance: The Best Walks, Campsites, & Beaches In Esperance, Western AustraliaVisiting Meteora: Clifftop Monasteries With A View In GreeceThe 15 Best Day Trips From CairnsHighlights Of A Great Ocean Road TripThe Best Boho Picnic Rugs For Outdoor AdventuresRenting Camera Gear For Travel: Save Money, Save MemoriesThe Best Sydney Weekend GetawaysCar Next Door Review: Using Car Sharing in AustraliaWhat the FAQ is Van Life? Everything You Want To Know About Full Time Van LivingThe Best Hikes In The Blue MountainsA Sydney Harbour Scenic Flight With Sydney SeaplanesThis Couple Quit Their Jobs & Sold Everything To Travel Europe Full-TimeThat Time ALL THE SIGNS Told Me To Buy Tony Robbins TicketsHow Much Money Do You Need To Save Before You Quit Your Job To Travel?15 Best Things to Do in Malden8 Unique Ways To Spend A Few Hours In The South Of France7 Authentic Aboriginal Experiences In Australia’s Northern Territory10 Best Hiking Trails In Flagstaff According To The Locals21 FUN Cancun Day Trips that you’ll love!The Unique Culinary Tour Not To Miss In Jerusalem18 BEST Things to do in Valparaíso, Chile7 New And Unique Things To Do On The Las Vegas StripPalwa Ride and More Adventures at Santabucks Eco-Adventure ParkClear Testing New Curb-To-Gate Premium Service At This Popular AirportCollette Unveils New Montana Cruise Tour Featuring Stops In Two Popular National ParksTop 15 Best Things to Do in Riverside, California8 Reasons To Visit Italy This FallI Booked A Trip To France This Summer For $5.60 Using Points, Here’s What I LearnedThe Exhilarating Experience Not To Miss In Canada’s Jasper National ParkI Tried Glamping At An Australian Crocodile Safari Camp And It Was Incredible16 Scenic Stops Along The Beautiful Cape Cod Rail TrailWorrowing Jervis Bay: A Winter Getaway From SydneyBest Beaches in Crete: The 10 Crete Beaches You Must VisitThe 20 Best Beaches in Western AustraliaWhat I Wish I Knew Before Moving From USA To Australia30 Things To Do in Albany, Western Australia & South Coast WAHiking Sydney: The 15 Best Hikes in Sydney, AustraliaThe Best Hikes in Grand Staircase Escalante National MonumentNew UAE Passport: How to Get Your New Emirati Passport?NATAS 2022 Singapore Travel Fair: What to Expect7 of the best things to do in Phuket on a budget15 Best Things to Do in WalthamU.S. Begins Testing Online Passport Renewals, How You Can ParticipateTop 7 Must-See Attractions At The Newly Renovated Air And Space MuseumFAA Considers Increasing The Size Of Airline Seats, But It Has Nothing To Do With ComfortEat Your McDonald’s Before You Get On The Plane15 Best Things to Do in HaverhillYosemite Reopens Its Beautiful Mariposa Grove To Visitors8 Signs You Need for a Salary Raise & How to Talk to Your Boss About ItMy 7 Favorite Restaurants In Beautiful Dripping Springs, Texas13 Tips For Hiking Jenny Lake In Grand Teton National Park 14 Budget-Friendly Ways To Entertain Your Elementary-Aged Grandkids According To A Retired TeacherTop 15 Best Things to Do in Huntington, New York12 Reasons This Lesser-Known Malta Town Will Transport You To 1950s Italy15 Best Things to Do in RevereParts Of This National Park Closed Because Of A BearSeveral Caribbean Islands Dealing With Record Amounts Of Seaweed, The Problems It’s Causing For Tourists And Residents7 of the best things to do in Hoi An on a budgetLOOK: Philippine Tarsier Spotted in Tacloban City for the First Time EverA Guide to the Best Staycation Hotels in Manila6 Fabulous Reasons To Take A Side Trip To Croatia When You’re Visiting Italy7 Reasons You Should Visit Canada’s Beautiful Georgian Bay6 Reasons To Explore Concord, California On Your Next Visit To San Francisco9 Key Tips For Hiking To Gorgeous Ta-Taki Falls In Okinawa, JapanTop 15 Best Things to Do in Islip, New YorkHawaii County Follows Maui’s Lead, Decides To Ban These Types Of SunscreensUnique Sign In New Mexico Had Highway Drivers Doing Double-Takes15 Best Things to Do in AberdeenIt Now Costs $250 To See A Real-Life Dragon, Here’s WhyHeavy Rains Cause Extremely Rare 1,000-Year Event In Death Valley15 Best Things to Do in Havre de Grace15 Best Things to Do in Elkton11 Best Beaches in Vietnam You Must Know About11 Money Tips If You’re Not Earning Well Enough to Build a Travel Fund7 Fantastic Hotels For A California Summer ExperienceThe Houseboat Getaway Near Ottawa Perfect for the Whole Family22 Amazing Outdoor Adventures I Loved In New Zealand5 Fantastic Stops On A Missouri Road Trip From St. Louis To St. JosephFolks Are Flocking To New Mexico For A High Flying Milestone This October15 Best Things to Do in New CarrolltonSurprising Shark Discovery Found Thousands Of Miles From Its HomeWhat You Need To Know About Road Closures At This National ParkThird-Culture Kid Blues: My Experience as an Indonesian Who Grew Up in MalaysiaA Guide to Ukay-Ukay Shopping in and Near Metro Manila7 Historic French Brasseries You Must Visit In Paris7 Amazing Outdoor Activities To Experience In Big Sky, Montana In The SummerTop 8 Questions To Ask Before Moving To Costa RicaEverything You Need To Know About Visiting Qatar¡Felices fiestas! A guide to Spain’s best annual events17 Amazing Things To Do In Beautiful Austin, TexasFancy Feast Isn’t Just For Felines, Where You Can Dine On Cat-Inspired Cuisine Why October Is The Best Time To See Elk In This StateBorobudur Temple – The World’s Largest Buddhist TempleMantigue Island: Camiguin’s Little Jewel | LakwatseroThe Wave of Utah and Arizona: Where “Amazing” is Understatement | LakwatseroMonad ShoalHow to Get to Luna ApayaoTales From Sadanga: The Trek to Fowa-as Falls | LakwatseroAbout BatadHow to Commute to 21 Kilometers Coffee and Back#13 Himalayan Mountain Range (Nepal)NATAS Travel Fair 2022: Best Travel and Tour Package Deals!Batanes: Sweet Rendezvous With My Playground | LakwatseroNaked IslandThe GreeneryBalabac Sojourn: Immersion in Bugsuk Island | Lakwatsero1. Chocolate HillsHow To Get to BulalacaoSurprises in Naujan | LakwatseroNatnat BeachScuba Diving in Mantigue Island: Revisiting Underwater HomeLubang: En Route to Big Surprises | LakwatseroAbout Cuyo1. Fortune Island (Nasugbu, Batangas)Climbing Mount MitsutogeWaterfalls of Mount Romelo: Buruwisan, Batya-Batya & MoreSurigao: Scuba Diving in Mabua | LakwatseroRooms and RatesBud Bongao: The Revered Mountain of Tawi-Tawi | LakwatseroHow to Get to CoronGoing In and Out of PokharaVisita Iglesia in Manila: Nine Churches to VisitA Day Trip to Seven Falls of Lake Sebu | LakwatseroBataan: Dunsulan Falls, Ambon-Ambon Falls & Limutan FallsHow to Get to MoalboalHow to Get to Kansalakan Enchanted RiverDetour to Mainland Sablayan | LakwatseroWaterfalls in Real, Quezon: Cawayan, Balagba & Noknok FallsRuwanwelisaya StupaSan GabrielColibra Island: Dasol’s Island Hideaway | LakwatseroHow to Get to Malamawi IslandHow to Get to Maosonon IslandBalabac Sojourn: Bugsuk Island Stole My Heart | LakwatseroAttractions in Igorot Stone KingdomNacpan & Calitang: The Twin Beaches of El Nido | LakwatseroCalinawan CaveClimbing Mount Fuji: Frequently Asked Questions1. Tropical Four SeasonsMasasa Beach Travel RequirementsPacsafe Toursafe Wheeled Duffel: The Ultimate Urban Adventure Buddy | LakwatseroHow to Get to Mount KitadakeKiltepan View Deck (Sagada, Mountain Province)A Solo DIY Trek to Kawah Ijen of Indonesia | LakwatseroFirst Time in NAIA Terminal 1: Seriously, It’s Not As Bad As You Think! | LakwatseroHow to Get to Mount Cayabu and MaynobaTagbilat Falls: The Curtain Falls of Zamboanga SibugayHow to get to Quitinday Falls and Underground RiverPaoay Church: UNESCO World Heritage Site in Ilocos NorteThe Island in FocusBicycle Diary: Kaybiang Tunnel Loop | LakwatseroSelf Guided 6D/5N Annapurna Base Camp TrekA Weekend of Ultimate Adventure in Baler | LakwatseroHow to Get to Camotes IslandsHail to Hulugan FallsIloilo: Where to Indulge in the City of LoveIntroducing SibaltanHow to Get to Kabutongan FallsHow to Get to Calinawan CaveAbout CaramoanHow to Get to Cabagnow Cave PoolFive Hours in Jakarta: A Walk in the Old Batavia (And Misadventures in Jakarta) | LakwatseroRacuh a Payaman (Marlboro Hills)Machu Picchu HouseAbout LubangHow to Get to Nagpatong Rock by Public Transport:A Glimpse of Manila Metropolitan Theater | LakwatseroAbout LunaAbout Capul IslandAlalum Falls: Shared Majesty of Sumilao and Impasug-ongSnake IslandZunsibarPico de Loro Frequently Asked Questions (FAQs)Tulay na Bato Falls48 Hours in Brisbane: A Quick Guide & ItineraryAbout BiriTales of a True Wanderer: The Joys and Pains of Solo Travel | LakwatseroWelcome to Surigao del SurMt. Palay-Palay  National ParkAbout PagudpudFive Levels of Aguinid FallsIntroducing San Pascual, MasbateMount Manmanoc ItineraryAdventures in Fortune Island of Nasugbu | LakwatseroNext Level Mobile Photography with Sony Xperia XZ1 | LakwatseroScuba Diving in Siargao: Discovering the Underwater Treasures of Daku Island | LakwatseroAbout Davao CityHow to Get to AndaJanuary: Cebu & IloiloHow to Get to Mines View ParkKamay ni Hesus: Pilgrimage Site in Lucban | LakwatseroPoon Hill: Three Days of Himalayan AdventureCalvary Hill Cemetery of SagadaHow to Get to TambobongMilford SoundTen Things To Do in Sagada: Bucket List for NewbiesDahoyhoy FallsPilot for a Day: The Ultra Light Aircraft Experience | LakwatseroReal Coffee and Tea Cafe of Boracay | LakwatseroGhorepani Poon Hill TrekAbout Maniwaya IslandHow to Get to Binanga FallsPalo Alto Falls of Baras, Rizal | LakwatseroExplore Moscow: Best Things to Do in the City | LakwatseroStairway to HeavenMount Guiting-Guiting Overnight Trek Complete ItineraryCape Melville LighthouseLa Cathedral Café: Restaurant with a View in IntramurosKapurpurawan Rock Formation: White and BeautifulDay Hike ItineraryThe Sandbox at AlvieraHow to go to Mararison IslandA Weekend of Adventures in South Cebu and DumagueteCalayan Island: A Virtual Diary of Our Epic Journey | LakwatseroFaro de Isla Jintotolo (Jintotolo Island Lighthouse)Low’s PeakAbout Taal VolcanoHow to Get to Mag-aso Falls of BoholSamar: Biri Rock Formations Up Close | LakwatseroBonbon BeachIntroducing Jomalig IslandAbout Cotabato CityAbout TabukLeyte Landing Memorial: A Memorial for a Fulfilled Promise | LakwatseroSilyang Bato, Mount MaramiPanimahawa Ridge and Cedar Falls Day Hike ItineraryFun in the World’s Best IslandSample Albay ItinerariesMagpupungko Beach and Tidal Pools6 Tips for Living in the Philippines | LakwatseroDaraga Church: The Nuestra Señora dela Porteria ChurchTulgao Rice TerracesCape Melville Lighthouse (Faro del Cabo Melville)Canyoneering to Kawasan FallsLake FewaLong Weekend: Five-Day Suggested Itineraries in Luzon | LakwatseroAbout CaponesThe Wichcraft Café of Zamboanga City | LakwatseroHow to Get to GuiuanAll-Female FloorHow to Get to Neri’s VilleDiotay’s EateryShort but Sweet Melaka Getaway | LakwatseroHow to Get to Tinuy-An FallsOslob: The Lost Grandeur of Tumalog Falls | LakwatseroIlocos ItineraryDitumabo Falls: The Mother Falls of San Luis, Aurora!Biking in Kalinga: Trek and Bike to TabukParadise Garden: A Haven for Sea TurtlesSiargao: Magpupungko Beach and Tidal Pools | LakwatseroAbout Bucas GrandeCoral GardenSagadaA Walk in Sangay Siapo Island Before it is Gone? | LakwatseroAmbaguio-Akiki ItineraryCorregidor Island Lighthouse (Faro dela Isla de Corregidor)Faro de Punta de Malabrigo (Malabrigo Point Lighthouse)About CulionNaidi Hill LighthouseBoquete IslandHow to Commute to Temple of LeahCatanduanes: The Heritage Church of Bato | Lakwatsero1. White Water Rafting or KayakingMount Fuji Overnight Climb ItinerarySip & Gogh Paint Studio: Unleash Your Inner Van Gogh | LakwatseroBatanes ItineraryHow to Get to Quitinday HillsAbout Callao CaveDiscover LakawonBiking to Taal: A Fun Ride to Batangas’ Heritage TownAntique Blooming: The Rafflesia of San RemigioMalasimbo Lights and Dance FestivalBacolod ItineraryPoon HillAttractions in Mirador Heritage and Eco ParkHulhumale Public BeachRomblon Island: Bonbon Beach, Tiamban Beach & MoreAdventure in Sabah: White Water Rafting in Padas River | LakwatseroHow to Get to Hinakpan Mystical HillsWelcome to Lake SebuAbout CasiguranAbout BuscalanHow to Go to Kalanggaman IslandFaro de Cabo Bojeador (Cape Bojeador Lighthouse)Backpacking Maldives: Budget Itinerary, Expenses & TipsHow to Get ThereOffbeat Bohol Itinerary: 3D/2N of AdventuresHow to Get to Tawi-TawiAlona BeachPangilatan Falls: The Forgotten Gem of Tapaz, CapizWorld War I: SMS Cormoran II3D/2N Taiwan Itinerary: Taipei – Yehliu – ShiffenLaos for Backpackers: Getting There on a BudgetBasic RequirementsHow to Get to Antong FallsCathedral CaveHow to Go to Gubat, SorsogonAbout SadangaHow to Get to Bugui Point LighthouseHow to Get to Cabra Island LighthouseCebu Itinerary: Three-Day Adventures in the SouthAbout AndaLuna: A Day in the Show Window of Apayao | LakwatseroMargues Blue LagoonFinding Palaui’s Cape Engaño Lighthouse | LakwatseroHow to Get to Mantayupan Falls of Barili, CebuHow to Get to MaligcongLinapacan Islands: Between Paradise | LakwatseroKLIA to KLCCHow to Get to JomaligBanaug ShoalEspadang Bato – Payaran Falls Day Hike Itinerary10 Remarkable Philippine Destinations for Solo TravelMiagao Church: A UNESCO World Heritage Site in IloiloAbout Carbin ReefAbout Parola IslandCabra WreckageCobra Falls: Ozamiz City’s Best Kept SecretBasco: The Chapel on the Hill of Tukon | LakwatseroBack in Kathmandu’s Lovely Mess | LakwatseroHimalayan Adventure: Kathmandu to Pokhara Overland | LakwatseroItineraryChinatown Vancouver (Stop #23)Situbo Falls: Tampilisan's Awesome SurpriseHow to Get to Inambakan FallsTuasan Falls: Another Camiguin’s Charmer | LakwatseroHow to Get to Lake SebuMarinduque Loop: Biking in the Heart of the Philippines1. Batanes: A Piece of HeavenMe Gusta Sunzibar Tacloban! | LakwatseroHitachi Seaside Park: Quick Guide from Tokyo and NaritaBeautiful Islands and BeachesSunzibarTrekking NotesSnapshot: In Love with Batulao | LakwatseroPalaui IslandHow to Get to Mount PinatuboBicycle Diary: The Ride to Infanta | LakwatseroSwimHow to Get to Osmeña PeakDaranak Falls of Tanay Rizal | LakwatseroHow to Get to Stobosa Hillside Homes ArtworkSurf or Learn to SurfDIY Solo and Self-Guided Trek to Annapurna Base CampBatanes by Bike: North Batan Tour | LakwatseroThe BeachSta. Cruz Grande IslandBasilica de San Martin de ToursBaguio Budget Stay: Upstairs Bed & Bath | LakwatseroBiking in Batanes: Batan Island Loop | LakwatseroCandaba Bird SanctuaryCape EngañoAbout HungduanIligan Tourism Triangle: Mimbalut, Tinago & Maria CristinaAbout Jose PanganibanCadapdapan Rice TerracesHow to Get to Casaroro FallsKiltepan: Sagada’s Best Sunrise | LakwatseroBeguet: Colorado Falls of Tuba | LakwatseroFollow the Call of the Great Outdoors: Go Out & Get More | LakwatseroSanga-Sanga ReefMasbate City: Where to Eat in the City | LakwatseroAbout Carabao IslandRain Vortex at the Jewel of ChangiPacsafe Venturesafe 65L GII Travel PackIrakoWhere to Stay in CarmenHow to Get to Tangadan FallsHow to Get to Samal IslandEverest Base Camp Trek: Into the Dream ZoneTop Things To Do in Gangwon-do: Korea’s Adventure ProvinceJomalig: The Golden Sand of Salibungot Beach | Lakwatsero1. Tubbataha Reefs (Cagayancillo, Palawan)IitineraryAbout Anini-yNacpan BeachAbout Legazpi CityHow to Get to Shifen FallsScuba Diving in Pearl Island of Guiuan, Eastern SamarHow to Get to Nagtabon BeachSiargao Travel RequirementsHow to Go to TanayHow to Get to Garin FarmDay 1: Paoay and San Nicolas (Ilocos Norte)Nueva Vizcaya Weekend ItineraryHow to Climb Mount HamiguitanHow to Get to Santa Cruz IslandMount TalamitamHow to Get to Sambawan IslandBacuit Grill12 Places to Satisfy Your Affogato Cravings in the MetroLion’s RockVictoria HarbourCoronPicture Perfect: The White Island of Camiguin | LakwatseroPanglao: Alona’s Allure | LakwatseroSecrets of the Lakeside: The Waterfalls of Laurel & TalisayMiyaru FaruMemorial Temple of Lord BaoHotel Siesta ShibuyaHow to Get to Tinago FallsSimunul Island: The Birthplace of Islam in the Philippines | LakwatseroBalabac: Onuk Island, Pink Beach & Melville LighthouseBike Diary: Bike and Trek to Buscalan (Mount Polis – Bontoc – Buscalan) | LakwatseroTagaytay (Cavite)Yearend Adventure with Pacsafe Venturesafe 25L GII | LakwatseroFavorite Beach: Punta Sebaring of Bugsuk Island, BalabacWelcome to Apo Reef & Pandan Island!The Ruins of A FamosaHow to Get to Canyoneering SitePacsafe Ultimatesafe Z28, My Newest Ultimate Travel Buddy | LakwatseroPulangbato Falls: The Red Waterfalls of ValenciaLocationSpider House: Boracay’s Chill Corner | LakwatseroThe 10,000 Roses Café of Cordova, Cebu’s Newest CrazeHow to Get to Asik-Asik FallsHow to Get to Dao FallsWelcome to Concepcion1. First Single-Aisle Aircraft to Fly Non-Stop from the Philippines to AustraliaHow to Get to Casino PeakMaadhoo Finolhu (Picnic Island)Cagbalete Travel RequirementsNacpan and Calitang BeachesThe RockiesBalabacPagbilao: Iringan, Malicboy, Bahay-Pagi & Katapang FallsPetronas Twin TowerSta. Fe, Bantayan IslandEverest Base Camp Trek Primer: Frequently Asked QuestionsTaraw Cliff: See the Best View of El Nido | LakwatseroHow to Get to Elephant MountainAbout MandalaySpelunking Rate in Capisaan CavesScuba Diving in Romblon: Blue Hole and Gorda WallHow to Get to Imugan FallsHow to Get to Awao Falls?