Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

tänään tv:ssä: suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

IMDb-arvosana 4,9.

Timo Linnasalon ohjaama tieteiselokuva Aurinkotuuli valmistui vuonna 1980. Elokuva perustuu Kullervo Kukkasjärven romaaniin.

Painovoimatutkija Erik Rankamaa on kuollut vuonna 1970 parhaassa iässään. Rankamaa on syväjäädytetty, mutta hänet herätetään vuonna 1999, kun hänen aikalaisiaan on vielä elossa.

Maailma on kokenut ekologisen romahduksen. Ilma on saastunut. Erikin tytär sairastaa plutoniumin aiheuttamaa leukemiaa. Linnut kuolevat ja pihan puut kannetaan suojaan sateen ajaksi.

Aurinkotuuli oli vasta toinen tulevaisuuteen sijoittuva kotimainen pitkä elokuva. Ensimmäinen oli ollut Risto Jarvan vuoteen 2012 sijoittunut Ruusujen aika, joka ilmestyi vuonna 1969.

Aurinkotuulen pääosissa näyttelevät Paavo Piskonen, Lilga Kovanko, Antti Litja ja Erkki Pajala.

Elokuvasta ei tullut odotetun kaltaista menestystä. Alkuperäisteoksen kirjoittaja Kullervo Kukkasjärvi toimi elokuvassa myös tuottajana. Hän laski, että tarvittaisiin 200 000 katsojaa, jotta elokuva pääsisi taloudellisesti omilleen. Aurinkotuuli keräsi teattereissa kuitenkin vain hieman yli 10 000 katsojaa.

Arvosteluissa tekijöiden kunnianhimoa ja älyllisiä teemoja kehuttiin, mutta elokuva sai kritiikkiä liiallisesta totisuudesta ja jähmeästä etenemisestä.

”Elokuvalle olisi ilmavampi ja avarampi ote tehnyt hyvää”, kirjoitti Erkka Lehtola Aamulehdessä marraskuussa 1980.

”Keskittäminen ja rytmin tiivistäminen olisi auttanut Aurinkotuulta reippaasti eteenpäin. Nyt – varsinkin puolivälin tietämissä – elokuva junnaa eteenpäin. Ei toki laiskasti ja epähuomiossa vaan tahallisesti ja tarkoituksella – mutta niin hitaasti, niin hitaasti”, Lehtola kritisoi.

Aurinkotuuli on niitä elokuvia, jotka ovat jääneet sittemmin pitkälti unohduksiin, mutta elokuvaharrastajien keskuudessa se nauttii kulttisuosiota.

Aurinkotuuli esitetään nyt Yle Teemalla kahteen otteeseen:

  • Ti 28.11.2023 klo 22.01
  • Su 03.12.2023 klo 13.30

Elokuvan voi katsoa Areenasta 27.12.2023 saakka.

News Related

OTHER NEWS

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta Stephen Colbertilta eivät vitsit loppuneet, vaikka tilanne oli vakava. The Late Show with Stephen Colbertin juontaja Stephen Colbert on kiidätetty ... Read more »

Juuse Saros loistaa NHL:ssä – suomalaismaalivahti valittiin viikon tähdistöön

Juuse Saros on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on tällä kaudella valittu viikon tähdistökolmikkoon. LEHTIKUVA/AFP Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Juuse Saros valittiin viime viikon kolmostähdeksi jääkiekon NHL:ssä. Saros pelasi kolmessa ottelussa, joista jokainen ... Read more »

Olaf Scholzin hallituksen suunnitelmat menivät täysin uusiksi – 60 miljardin euron aukko

– Oikeuden päätöksellä syntynyt 60 miljardin euron budjettivaje aiheuttaa päänvaivaa Saksan hallitukselle. Se joutuu joko anomaan uutta poikkeuslupaa lisävelanotolle – tai säästämään rankalla kädellä tulevien vuosien lempiprojekteista. Jättääkö Saksa toistaiseksi ... Read more »

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon (Kuva: Unsplash) WhatsApp Web, eli Metan suositun viestisovelluksen työpöytäversio, on päivitetty mahdollistamaan käyttäjille kuvien ja videoiden lähettämisen kertakatselutoiminnolla. Toiminto oli jo käytössä vuodesta ... Read more »

Ilveksen Jani Nyman, 19, loistaa maalipörssin kärjessä – murtautui legendojen listalle

Ilveksessä lainalla kiekkoileva Jani Nyman pelaa upeaa kautta Liigassa. Vasta 19-vuotias hyökkääjä on ollut syyskaudella hurjassa vedossa, kun 23:ssä ottelussa on syntynyt peräti 13 maalia, jolla irtoaa tällä hetkellä maalipörssin ... Read more »

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä Manchester United on kiinnostunut hankkimaan RB Leipzigin hyökkääjän Timo Wernerin, kertoo Saksan Sky. Werner, 27, on Valioliigan seuraajille tuttu pelaaja Chelseasta, jota hän edusti vuosina ... Read more »

Bundesliigassa traaginen viikonloppu katsomoissa - yksi kannattaja hakattiin henkihieveriin ja yli 100 loukkaantui

Bundesliigassa traaginen viikonloppu katsomoissa – yksi kannattaja hakattiin henkihieveriin ja yli 100 loukkaantui Bundesliigan viikonlopun kierroksella nähtiin ikäviä tapahtumia, kun joukkueiden kannattajat ottivat yhteen. Yksi fani loukkaantui vakavasti. Borussia Dortmundin ... Read more »
Top List in the World