Olaf Scholzin hallituksen suunnitelmat menivät täysin uusiksi – 60 miljardin euron aukko

olaf scholzin hallituksen suunnitelmat menivät täysin uusiksi – 60 miljardin euron aukko

Oikeuden päätöksellä syntynyt 60 miljardin euron budjettivaje aiheuttaa päänvaivaa Saksan hallitukselle. Se joutuu joko anomaan uutta poikkeuslupaa lisävelanotolle – tai säästämään rankalla kädellä tulevien vuosien lempiprojekteista.

Jättääkö Saksa toistaiseksi hyvästit uusille tuulivoimaloille ja kotoperäisten akkutehtaiden rakentamiselle?

Toissa viikolla korkein oikeus päätti, että Saksan hallitus ei voi käyttää alun perin koronakriisin selättämiseen myönnettyjä lisävelkarahoja ilmastoprojektien rahoittamiseen. Päätös pudotti budjetista yhteensä 60 miljardia euroa ja heitti koko ensi vuoden budjettisuunnitelmat uusiksi.

Liittokansleri Olaf Scholzin hallitus kertoi julkisuudessa pitävänsä kiinni kaavailluista sosiaalituista ja ilmastoystävällisten projektien rahoituksesta. Hallituksen toive saada vuoden 2024 budjetti taputeltua vielä tämän vuoden puolella vaatii kuitenkin nyt nopeita päätöksiä.

Helpointa hallitukselle olisi anoa uutta lisävelkaa Saksan parlamentilta eli Bundestagilta ensi vuodelle. Maan perustuslain mukaan 0,35 prosenttia bkt:sta ylittävän velan saa ottaa vain hätätilanteessa, esimerkiksi talouskriisin takia. Hallituksen olisi mahdollista argumentoida, että korkeimman oikeuden päätös ja yhä jatkuvat Ukrainan sodan seuraukset merkitsevät Saksalle jonkinasteista talouskriisiä.

Lisävelanoton vaarana on, että oppositio veisi velkaekstrat taas perustuslakituomioistuimeen, jossa ne jälleen kumottaisiin. Silloin kymmenien miljardien syvyinen budjettiaukko pitäisi paikata muilla, vielä radikaalimmilla keinoilla.

Toinen vaihtoehto olisi säästää tukipolitiikasta. Esimerkiksi vielä voimassa olevat energiakustannustuet ovat asiantuntijoiden mielestä joka tapauksessa turhia ensi vuonna, koska kaasu- ja sähkömarkkinoilla hinnat ovat laskeneet sitten pahimpien kriisikuukausien.

Sen sijaan niin kutsutusta lasten perusturvan rahoituksesta, jolla on tarkoitus jatkossa tukea lapsiperheitä 2,4 miljardilla eurolla vuosittain, olisivat valmiita säästämään vain kristillisdemokraatit.

Viime viikot Saksassa on ollut puhe myös perustuslakiin ankkuroidun lisävelkajarrun uudistamisesta. Harvalla länsimaalla on vastaavaa tiukkaa linjaa velanotossaan, ja kriitikoiden mielestä se vaarantaa Saksan kilpailukyvyn tulevaisuudessa. Lakimuutos vaatisi kahden kolmasosan enemmistöäänet Bundestagissa. Jo nyt suurin oppositiopuolue kristillisdemokraatit on ilmoittanut, ettei se äänestäisi velkajarrun kumoamisen puolesta.

Kehittyneiden maiden yhteistyöfoorumi OECD arvioi, että Saksan budjettikriisi vaikuttaa koko EU-alueen suhdanteisiin. Julkisen puolen investointien jäädyttäminen näkyy OECD:n mukaan myös yksityisen sektorin investoinneissa. Tästäkin syystä hallituksella on nyt kiire tehdä päätöksiä suuntaan tai toiseen budjettikriisin selättämiseksi.

Radikaali muutos alentaisi sähkölaskuja, mutta nyt tilanne meni epäselväksi Vladimir Putinilla on käsissään katastrofi Venäjän sisällä – Ja nyt kohteena ovat naiset

News Related

OTHER NEWS

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta

Tänään tv:ssä: Suomalainen tieteiselokuva yli 40 vuoden takaa – Hurja visio vuoden 1999 tulevaisuudesta IMDb-arvosana 4,9. Timo Linnasalon ohjaama tieteiselokuva Aurinkotuuli valmistui vuonna 1980. Elokuva perustuu Kullervo Kukkasjärven romaaniin. Painovoimatutkija Erik ... Read more »

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta

Amerikan ykkösjuontaja kiidätettiin hätäleikkaukseen – The Late Show peruttu loppuviikolta Stephen Colbertilta eivät vitsit loppuneet, vaikka tilanne oli vakava. The Late Show with Stephen Colbertin juontaja Stephen Colbert on kiidätetty ... Read more »

Juuse Saros loistaa NHL:ssä – suomalaismaalivahti valittiin viikon tähdistöön

Juuse Saros on ensimmäinen suomalaispelaaja, joka on tällä kaudella valittu viikon tähdistökolmikkoon. LEHTIKUVA/AFP Nashville Predatorsin suomalaismaalivahti Juuse Saros valittiin viime viikon kolmostähdeksi jääkiekon NHL:ssä. Saros pelasi kolmessa ottelussa, joista jokainen ... Read more »

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon

WhatsApp Web saa kuvien ja videoiden kertakatselutoiminnon (Kuva: Unsplash) WhatsApp Web, eli Metan suositun viestisovelluksen työpöytäversio, on päivitetty mahdollistamaan käyttäjille kuvien ja videoiden lähettämisen kertakatselutoiminnolla. Toiminto oli jo käytössä vuodesta ... Read more »

Ilveksen Jani Nyman, 19, loistaa maalipörssin kärjessä – murtautui legendojen listalle

Ilveksessä lainalla kiekkoileva Jani Nyman pelaa upeaa kautta Liigassa. Vasta 19-vuotias hyökkääjä on ollut syyskaudella hurjassa vedossa, kun 23:ssä ottelussa on syntynyt peräti 13 maalia, jolla irtoaa tällä hetkellä maalipörssin ... Read more »

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä

Manchester United harkitsee yllätysnimeä hyökkäykseensä Manchester United on kiinnostunut hankkimaan RB Leipzigin hyökkääjän Timo Wernerin, kertoo Saksan Sky. Werner, 27, on Valioliigan seuraajille tuttu pelaaja Chelseasta, jota hän edusti vuosina ... Read more »

Bundesliigassa traaginen viikonloppu katsomoissa - yksi kannattaja hakattiin henkihieveriin ja yli 100 loukkaantui

Bundesliigassa traaginen viikonloppu katsomoissa – yksi kannattaja hakattiin henkihieveriin ja yli 100 loukkaantui Bundesliigan viikonlopun kierroksella nähtiin ikäviä tapahtumia, kun joukkueiden kannattajat ottivat yhteen. Yksi fani loukkaantui vakavasti. Borussia Dortmundin ... Read more »
Top List in the World