Mercedes ve Red Bull dönemlerinin sonu neden aynı olmayabilir?

Mercedes teknik direktörü James Allison, Alman üretici ile olan sözleşmesi uzattı ve takımın işleri yeniden rayına oturmaya çalıştığı bir dönemde takımla çalışmaktan mutlu olduğunu belirtti.

Allison, “Aslında bu çok eğlenceli. Her ne kadar kazanmak kadar eğlenceli olmasa da, öyle.”

“Formula 1’i bir bütün olarak sevmek zorundasınız ve bu da elinizden gelenin en iyisini yapmadığınızda kendinizi güçlü tutmanız gerektiği anlamına geliyor.”

“Red Bull şu anda etkileyici sonuçlar alıyor ve önemli başarılar elde edemedikleri bir dönemde çok çalışıp – şimdi o dönemin meyvelerini almalarını takdir ediyorum.”

“Kovalayan konumunda olmak da oldukça heyecan verici; tabii eski statünüzü yeniden kazanmak için doğru adımları attığınızdan eminseniz…” demişti.

Hughes bu konuda şöyle diyor: “İki takımı karşılaştıran Allison, uzun bir zafer dönemini kaçınılmaz olarak bir çöküşün izlediğini, kısa süre önce başarıya ulaşmaya yardımcı olan enerjinin söndüğünü ve ardından başka bir takım önderliğinde yeni bir döngünün başladığını açıkça ortaya koyuyor.”

“Bu durum başka bir örnekle de doğrulanıyor: Bir zamanlar şampiyonada Ferrari’nin hakimiyeti vardı ve benzeri görülmemiş bir başarı elde etmişlerdi. Fakat Maranello merkezli takımın hakimiyet dönemi, kısa süre önce galibiyeti getiren enerjinin azalmasıyla sona erdi. Bir süre sonra Michael Schumacher, Ross Brawn ve Jean Todt takımdan ayrıldı; Formula 1’de yeni yıldızlar parlarken Ferrari’nin tüm büyüsü kayboldu.”

“Ancak Mercedes ve Red Bull’u karşılaştırırsanız, geçmişlerindeki koşulların çok farklı olduğunu görürsünüz.”

“Red Bull Racing, Formula 1’in ‘hibrit döneminden’ önce şampiyonaya hükmediyordu: Takım, Sebastian Vettel ile birlikte 2014’e kadar dört sezon üst üste şampiyon oldu. Ancak bu dönem Red Bull’u besleyen enerji yavaş yavaş tükendiği için değil, yeni güç ünitelerine geçildiği için sona erdi.”

“Elbette aerodinami faktörü hâlâ büyük rol oynuyordu, ancak gerçekten iyi şasilerle diğerleri aradaki fark 0,5 saniye civarındaysa, güç üniteleri arasındaki farklar iki, hatta üç kat daha fazlaydı.”

mercedes ve red bull dönemlerinin sonu neden aynı olmayabilir?

Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1 W09 EQ Power+

Fotoğraf: Steven Tee / Motorsport Images

Valtteri Bottas, Mercedes AMG F1 W09 EQ Power+

“Red Bull, Renault motoru kullanıyordu ve Fransız üretici, Formula 1 hibrit güç ünitesine geçişin zorluk seviyesini açıkça hafife almıştı. Buna karşılık Mercedes, PU106 motorunu geliştirmek için hem zaman hem de yüz milyonlarca Euro harcamıştı. Bu sayede yeni zorluklara en iyi şekilde hazırlanmıştı.”

“Hibrit güç ünitesine geçişle beraber şampiyonadaki güç dengesi bir anda değişti. O zamanlar deneyimli ve kurnaz Ross Brawn tarafından yönetilen Mercedes takımı, ortaya çıkan fırsatlardan tam olarak yararlandı ve Stuttgart şirketinin endüstriyel gücünü kullandı.”

“Ve Red Bull Racing – bu harika bir yarış takımı, böylesine teknolojik kaynaklara hiç sahip olmadı. Yani hırsını kaybetmedi; çok iyi bir güç ünitesi olmayan Renault ile, kendi güç ünitesini üreten Mercedes’e karşı rekabet etmek gerçekçi değildi.”

“Teknoloji açısından Mercedes’in herkesten beş yıl önde olduğunu söyleyebiliriz.”

“Mercedes güç ünitesini ve şasiyi mükemmelleştirmek için çok daha fazla fırsata sahipti. Brackley ve Brixworth fabrikaları, aracı bütünleştirmek için mükemmel bir iş birliği yaptı.”

“Red Bull araçları hâlâ aerodinamik anlamda iyiydi ancak bu, Renault motorunun güç eksikliğini telafi etmek için yeterli değildi.”

“Fakat Formula 1’de yavaş yavaş değişiklikler oluyordu – 2017’de yeni düzenlemeler yürürlüğe girdi, bunlar kademeli olarak ayarlandı ve değiştirildi. 2021’e gelindiğinde güç dengesi farklıydı. Araçların alt kısmıyla ilgili düzenlemelerde yapılan değişiklikler, Mercedes’in verimliliğini etkilerken, Red Bull artık daha iyi güç üniteleri yapmayı öğrenen Honda ile işbirliği yaptı.”

“Sonra Mercedes, bir sonraki yönetmelik değişikliğiyle daha da kötüleşen zorluklar yaşamaya başladı. Zemin etkisi kuralı geri döndüğünde, Brackley’de üretilen şasilerin, Adrian Newey liderliğinde Milton Keynes’te üretilenler kadar iyi olmadığı ortaya çıktı.”

“James Allison, 2024 yılında Mercedes’in nihayet aradaki farkı kapatabileceğine inanıyor, ancak Red Bull Racing’de neler başarabileceğini henüz bilmiyor. Şimdi bu ilginç rekabeti izlemek keyifli olacak.”

News Related

OTHER NEWS

Sağlıklı Yaşam Merkezleri asırlık çınarların hizmetinde

SAĞLIK BAKANLIĞININ GENELGESİ DOĞRULTUSUNDA, 80 YAŞ VE ÜZERİ BİREYLERİN AKTİF ÜRETKEN VE SAĞLIKLI YAŞAM SÜRMESİNİ DESTEKLEMEK AMACI İLE HASTANEDE SAĞLIKLI YAŞ ALMA MERKEZİ YANİ YAŞAM MERKEZİ HİZMET VERMEKTEDİR. Eskişehir İl ... Read more »

Tarihi ve kültürel eserlerin olduğu Taşhan Meydanı iyileştiriliyor

BİLECİK’İN GÖLPAZARI İLÇESİNDE BULUNAN TAŞHAN MEYDANI’NDA SOKAK SAĞLIKLAŞTIRMA VE CEPHE İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARINA BAŞLANDI. Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde bulunan Taşhan Meydanı’nda sokak sağlıklaştırma ve cephe iyileştirme çalışmalarına başlandı. Gölpazarı Belediyesi Taşhan Meydanı’nda ... Read more »

Küçükbaş hayvancılık destekleriyle hem hayvan sayısında hem verimlilikte artış hedefleniyor

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik, “Sağlanan destekler, üretimin sürdürülebilirliği, küçükbaş hayvan sayısının ve verimliliğin artmasına vesile olması bakımından sektörümüz açısından son derece değerlidir.” dedi. Küçükbaş hayvancılık destekleriyle hem hayvan sayısında ... Read more »

Türkiyenin petrol ithalatı eylülde arttı

Türkiyenin petrol ithalatı eylülde arttı Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun eylül ayına ilişkin “Petrol Piyasası Sektör Raporu”na göre, Türkiyenin toplam petrol ithalatı içinde en büyük kalemi oluşturan ham petrolde ithalat yüzde ... Read more »

Melikgazi Kayseri Basketbol, Eurocup’ta son 32 turunda

MELİKGAZİ KAYSERİ BASKETBOL, YARIN SON 32 TURUNA KALMAYI GARANTİLEDİĞİ EUROCUP WOMEN F GRUBU’NDA SON MAÇINI OYNAYACAK. Melikgazi Kayseri Basketbol, yarın son 32 turuna kalmayı garantilediği Eurocup Women F Grubu’nda son ... Read more »

Uzman isim uyardı: "Radyasyon maruziyeti, lösemi vakalarını artırabilir"

Kanser alanındaki çalışmalarıyla tanınan Emory Üniversitesi’nden Prof. Dr. Deniz Peker Barclift, İstanbul Atlas Üniversitesi’nde düzenlenen Kan Hastalıkları Sempozyumu’nda önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Deniz Peker Barclift radyasyon maruziyetinin artması nedeniyle ... Read more »

Van Gölü’nde dalgalar kartpostallık görüntüler oluşturdu

VAN’DA DÜN İTİBARİYLE ETKİLİ OLAN KUVVETLİ RÜZGAR BUGÜN ETKİSİNİ HAFİFLETİRKEN VAN GÖLÜ’NDE SABAH SAATLERİNDE OLUŞAN DALGALAR İSE KARTPOSTALLIK GÖRÜNTÜ OLUŞTURDU. Van’da etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle Van Gölü’nde oluşan dalgalar, ... Read more »
Top List in the World