”Israel har normaliserat fängslande utan åtal”

”israel har normaliserat fängslande utan åtal”

”Israel har normaliserat fängslande utan åtal”

Hundratals palestinier hålls fängslade i Israel utan konkreta anklagelser, rättegångar eller domar, skriver Ishaan Tharoor i en analys i Washington Post. En av dem var den 59-åriga kvinnan Hanan Barghouti, som nyligen släpptes efter att ha suttit i israeliskt förvar på obestämd tid utan åtal eller konkret brottsmisstanke.

Tharoor skriver att fängslandet av palestinier ifrågasätts av både israeliska och internationella människorättsgrupper. Han konstaterar att upplägget med så kallade administrativa fängslanden, som enligt internationell lag bara får användas ytterst restriktivt, har blivit ”norm på Västbanken”. Även före Hamas attack i Israel den 7 oktober var de administrativa fängslandena på den högsta nivån på tre decennier, skriver Tharoor.

Mallory Moench skriver i Time Magazine att de palestinier som sitter fängslade utan en konkret brottsmisstanke utgör ungefär en tredjedel av samtliga palestinier som är frihetsberövade i Israel. Men den senaste månaden har hälften av alla fall varit så kallade administrativa fängslanden, och nu befinner man sig på rekordnivåer, enligt den israeliska människorättsgruppen Hamoked.

”En 18-åring på listan har suttit fängslad sedan oktober 2022 med anklagelser om att ha skadat ett områdes säkerhet”, skriver Moench.

Relaterade länkar:

News Related

OTHER NEWS

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll

Ny Avatar: Frontiers of Pandora-video visar bonusinnehåll Vi rekommenderar generellt inte att man förhandsbokar spel eftersom det är att köpa grisen i säcken, men om det är något du ändå ... Read more »

Five Nights at Freddy's är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin

Five Nights at Freddy’s är Blumhouse mest inkomstbringande film någonsin Blumhouse Productions har under många år varit en av branschens mest dominanta krafter inom skräckfilm med flera tungviktare under bältet. ... Read more »

Kontrovers kring nya lönekrav för arbetskraftsinvandrare: Misstänkta fuskkontrakt och utvisningshot

Foto: Shutterstock Från och med november har minimilönen för arbetskraftsinvandrare höjts från 13 000 kronor till 27 360 kronor i månaden. Läs också Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) betonade tidigare ... Read more »

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande”

COP28-värden bryter mot egna gasförbudet: ”Oroande” I gulfstaten Förenade arabemiraten, som står som värd för klimatmötet COP28, används tekniken gasfackling trots att den varit förbjuden i 20 år. BBC skriver ... Read more »

Sergej Lavrov ger löfte till Sverige efter USA:s varningar om Rysslands planer

Foto: Wikipedia Commons Austin varnade för att en rysk seger i Ukraina kan leda till ytterligare aggressiva åtgärder mot andra europeiska länder, inklusive de baltiska staterna och Polen. Läs också ... Read more »

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen

IF Metall: Teslas motstånd hotar den svenska modellen Teslas motstånd mot kollektivavtal kan inspirera andra bolag att gå samma väg och på sikt hota den svenska modellen. Det säger IF ... Read more »

JUST NU: Första fallet av nytt djurvirus bekräftat hos människa

Foto: Shutterstock I Storbritannien har ett fall av en ny form av svininfluensa bekräftats hos en människa, enligt United Kingdom Health Security Agency (UKHSA). Läs också Incidentchefen Meera Chand meddelade ... Read more »
Top List in the World