Beralih daripada 'negara subsidi' kepada skim pembiayaan sosial

beralih daripada 'negara subsidi' kepada skim pembiayaan sosial
© Provided by Berita Harian bhrencana@bh.com.my

NEGARA maju di Barat seperti Amerika Syarikat (AS), United Kingdom (UK), Jerman dan kebanyakan negara di Eropah sedang bergolak dengan kemungkinan kegawatan ekonomi serta kadar inflasi tinggi, tahap perkembangan ekonomi lemah diikuti krisis import khususnya bagi barang makanan.

Kita selalu merumuskan Malaysia juga mungkin mengalami keadaan sama. Ini adalah satu kesilapan tanggapan. Kita seolah-olah menganggap Malaysia tertakluk di bawah jajahan negara maju seperti AS sehingga apabila AS terbatuk, ia akan terus menular ke seluruh dunia.

Minggu lepas Pengarah Bank Dunia menegaskan lagi bahawa Malaysia adalah suatu senario pengecualian – negara ini dijangka mengelak daripada mengalami kegawatan kerana Malaysia mengeksport komoditi penting minyak mentah dan minyak kelapa sawit yang terus meningkat harganya dengan permintaan pasaran kukuh.

Kita juga mengelak kesan kegawatan kerana cuba mengelak berdagang dengan mata wang AS, sebaliknya berdagang dengan China. Jadi Bank Dunia terus menganggarkan ekonomi Malaysia akan berkembang pada kadar lebih daripada 5.5 peratus pada 2022 dengan unjuran peningkatan penggunaan peribadi melebihi 8.5 peratus.

Walaupun kita yakin ekonomi Malaysia akan terus berkembang naik tahun ini selepas keluar daripada kegawatan pada suku keempat 2021, kita perlu mengkaji kelemahan ekonomi bagi bersedia menghadapi kemungkinan negatif pada masa terdekat.

Isu paling penting sedang kita hadapi ialah peningkatan kos sara hidup yang banyak disumbangkan kos makanan. Walaupun hanya mengakaunkan 29.5 peratus daripada jumlah penggunaan isi rumah, jika kita ambil kira makanan di luar rumah dan minuman, komposisinya hampir 40 peratus daripada kos sara hidup isi rumah – 16.95 peratus untuk makanan di rumah, makanan di luar rumah (11.5 peratus) dan minuman bukan alkohol (11.5 peratus). Barang makan di rumah naik pada kadar lebih 5 peratus, manakala makanan di luar naik hampir 10 peratus. Ini tentu membimbangkan.

Pemberhentian subsidi minyak masak berbotol menyulitkan lagi keadaan kerana banyak peniaga kecil kini menggunakan minyak masak berbotol. Jadi harga barang makan dimasak di restoran dan gerai makanan dijangka akan meningkat lagi.

Isi rumah perlu segera kembali kepada tabiat asal untuk lebih banyak makan di rumah daripada di luar atau membeli makanan siap dari luar untuk mengurangkan tekanan permintaan ke atas barang makanan masak di luar dan mengurangkan kos sara hidup mereka.

Harga ayam juga dijangka meningkat dengan penarikan balik subsidi ayam RM0.60 sekilogram kepada penternak. Kerajaan sudah membuat persediaan dengan melonggarkan syarat pengimportan ayam tanpa memerlukan permit import (AP). Ini sepatutnya meningkatkan bekalan ayam di pasaran – dengan ayam beku yang kosnya jauh lebih rendah (pada RM5.90) berbanding harga kawalan RM8.90 hari ini.

Namun, tidak banyak yang boleh dibawa masuk oleh peruncit, pasar raya dan pasar raya besar. Alasannya kerana Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengehadkan pembekal diiktiraf halal. Contohnya banyak pembekal ayam di Thailand diberi tauliah halal oleh kerajaan Arab Saudi tidak dibenarkan masuk ke Malaysia kerana mereka tidak mendapat sijil halal daripada JAKIM.

Kerajaan membuat keputusan memberhentikan subsidi secara pukal (kepada semua pengguna) dengan menggantinya kepada subsidi khusus dan tersasar kepada kumpulan memerlukan. Bantuan wang tunai akan diberi penekanan.

Kini RM2,500 bagi setiap keluarga diumumkan untuk lebih 4 juta isi rumah. Ini ditambah lagi RM100 hasil daripada penjimatan subsidi ayam yang akan diagihkan kepada lebih 6.8 juta isi rumah, orang bujang dan warga tua. Jumlahnya memang nampak kecil, iaitu RM210 bagi setiap keluarga berbanding kos sara hidup sebenar sebanyak RM 2,500 sebulan.

Namun, ia adalah tahap tertinggi pernah diberikan setakat ini oleh kerajaan Malaysia dan membayangkan simbol keprihatinan kerajaan terhadap kumpulan memerlukan ini.

Apa lagi patut dilakukan oleh kerajaan? Kerajaan tidak boleh terlalu menekankan kepada pemberian subsidi secara pukal kepada semua isi rumah. Malaysia perlu mengelak daripada dilihat sebagai sebuah lagi negara menekankan subsidi seperti Sri Lanka. Ini boleh memberikan imej dan persepsi negatif bahawa kerajaan bersikap boros dan tidak berhemah dalam mengurus kewangan negara.

Jadi untuk mencapai kelestarian dalam skim bantuan kepada isi rumah, kerajaan perlu memantapkan program keselamatan sosial dengan mewujudkan Tabung Endowment Nasional bagi mengumpul modal dalam skim pembiayaan sosial.

Kita hanya perlu mengukuhkan Tabung Wawasan sedia ada dengan mewujudkan mekanisme untuk setiap syarikat milik kerajaan, syarikat berkaitan kerajaan (GLC), syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC), syarikat tersenarai, peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta individu untuk menyumbang kepada tabung ini dengan insentif cukai dalam bentuk penangguhan cukai, rebat cukai dan potongan cukai.

Syarikat GLC misalnya boleh meminjamkan saham pelaburannya kepada tabung ini untuk satu tempoh. Matlamatnya adalah untuk mewujudkan jumlah pelaburan endowment hingga RM100 bilion yang akan dilaburkan dengan matlamat pulangan pelaburan tahunan RM5 bilion yang akan diagihkan kepada kumpulan memerlukan dan sebagainya digandakan melalui skim takaful bagi melindungi kumpulan memerlukan – isi rumah B60 dan M20.

Kerajaan perlu lebih agresif dalam strategi penggantian import untuk input makanan seperti makanan ternakan, bahan makanan, beras, tepung, gula, minyak masak, sayur, buah, susu, daging, ikan dan lain-lain.

Dalam jangka panjang, kerajaan perlu segera melaksanakan strategi keselamatan makanan melalui program seperti Buku Hijau Generasi Baharu yang akan menjadikan bukan sahaja negara mencapai tahap keselamatan makanan, malah kebanyakan keluarga akan juga mencapai tahap kendiri dalam keperluan makanan seperti sayuran, buah-buahan dan sumber protin.

Penulis adalah Profesor Emeritus di Universiti Tun Abdul Razak (UTAR)

Semua artikel penulis tamu adalah pendapat peribadi, bukan pendirian rasmi BH

© New Straits Times Press (M) Bhd

News Related

OTHER NEWS

PJ City dicabar pamer aksi sebenar

PENGENDALI PJ City, P Maniam. -FOTO NSTP firdaushashim@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Pemain Petaling Jaya City FC (PJ City) diseru memperagakan karektor sebenar dalam baki aksi Liga Super musim ini sekali gus ... Read more »

NSFC belum fikir tempat tiga teratas

Pemain Negeri Sembilan FC, Gustavo Almeida (kiri) bersama rakan sepasukan Matheus Alves Leandron meraikan kejayaan selepas menjaringkan gol ketika menentang Petaling Jaya City FC pada perlawanan Liga Super di Stadium ... Read more »

PSB chief: See pledged to vacate Batu Lintang seat if he ever quit the party

PSB chief: See pledged to vacate Batu Lintang seat if he ever quit the party SIBU: Parti Sarawak Bersatu (PSB) says Batu Lintang assemblyman See Chee How should also vacate ... Read more »

Pukul ustaz di tahfiz: Tiga suspek direman empat hari

Pukul ustaz di tahfiz: Tiga suspek direman empat hari nurul.hidayah@bh.com.my KUALA LUMPUR: Tiga lagi suspek yang ditahan semalam, berhubung kes serangan terhadap seorang ustaz di sebuah pusat tahfiz di Jalan ... Read more »

Foodpanda celebrates 10th anniversary with event for subscribers

Foodpanda celebrates 10th anniversary with event for subscribers KUALA LUMPUR: Online food delivery service providers foodpanda celebrates its 10th anniversary this year with a special event for its pandapro subscribers. ... Read more »

Amid spotlight on navy procurement, PKR MP asks MoF to explain direct deal for RM854m howitzer

Malay Mail KUALA LUMPUR, Aug 14 – Lembah Pantai MP Fahmi Fadzil wants the Finance Ministry to clear the air about an alleged decision to procure a long-ranged weapon for ... Read more »

Jelaskan pembelian senjata RM854 juta, Ahli Parlimen gesa Tengku Zafrul

Fahmi Fadzil menggesa Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz memberi penjelasan mengenai dakwaan yang dibangkitkan seorang pemerhati politik baru-baru ini. PETALING JAYA: Pengarah Komunikasi PKR Fahmi Fadzil menggesa Menteri Kewangan ... Read more »

Poor infrastructure behind Sabah's high unemployment, poverty, says Bung

Poor infrastructure behind Sabah's high unemployment, poverty, says Bung SANDAKAN: The infrastructure in Sabah is still at an unsatisfactory level, making it difficult for the state government to attract large ... Read more »

Tiada beg plastik pada Sabtu dan Ahad di Selangor

> Amirul: bhnews@bh.com.my KUALA SELANGOR: Kerajaan Selangor bercadang untuk menguatkuasakan larangan penggunaan beg plastik di semua premis perniagaan berdaftar di Selangor pada Sabtu dan Ahad. Pengerusi Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar, ... Read more »

Time for Freedom of Information Act to be implemented to deter power abuse, says Sabah Law Society

Sabah Law Society president Roger Chin KOTA KINABALU: The time has come for Malaysia to adopt and implement a Freedom of Information Act (FOI) if it wants to uphold the ... Read more »

Parti Sarawak Bersatu vows action after Batu Lintang rep cuts ties to go independent

Malay Mail KUCHING, Aug 14 — Parti Sarawak Bersatu (PSB) president will pursue all the legal options available against Batu Lintang assemblyman See Chee How who resigned after winning the ... Read more »

Centralised reporting system among education transformation elements introduced by MoE

Centralised reporting system among education transformation elements introduced by MoE PUTRAJAYA: The development of a centralised reporting system to record student assessment results is one of the education transformation elements ... Read more »

Polisi kereta usang perlu menyeluruh

KERETA lama yang terbiar usang. FOTO Arkib NSTP ekhwan@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Hasrat kerajaan untuk memiliki polisi pelupusan kenderaan hujung hayat (ELV) dalam tempoh tiga tahun mampu mengoptimumkan penggunaan kenderaan hujung ... Read more »

Selangor cadang larangan guna plastik setiap Sabtu, Ahad

GAMBAR hiasan. FOTO NSTP am@hmetro.com.my Kuala Selangor: Kerajaan negeri bercadang menguatkuasakan larangan penggunaan beg plastik di semua premis perniagaan berdaftar di Selangor pada Sabtu dan Ahad. Pengerusi Jawatankuasa Tetap Alam ... Read more »

Perjalanan masih jauh - Devan

DEVAN enggan terlalu memikirkan kedudukan dalam carta Liga Super. -FOTO Arkib firdaushashim@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Pengendali Negeri Sembilan FC (NSFC), K Devan enggan terlalu memikirkan kedudukan dalam carta Liga Super apabila ... Read more »

Malaysian Waterski Ace Aaliyah Yoong Wins Four Gold In South Korea

Malaysian Waterski Ace Aaliyah Yoong Wins Four Gold In South Korea Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. National water skiing ace Aaliyah Yoong Hanifah bagged four gold ... Read more »

Pukul ustaz di pusat tahfiz, 3 suspek direman 4 hari

RAKAMAN video yang tular di media sosial. FOTO tular nurul.hidayah@hmetro.com.my Kuala Lumpur: Tiga lagi suspek yang ditahan semalam, berhubung kes serangan terhadap seorang ustaz di sebuah pusat tahfiz di Jalan ... Read more »

OPR mungkin dinaikkan lagi pada September, November

BNM telah dua kali menaikkan kadar faedah bagi membendung kenaikan harga pada tahun ini – NSTP/Hazreen Mohamad zaky@bh.com.my KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) dijangka ... Read more »

Saya faham situasi pemain - Nafuzi

Pengendali Terengganu FC, Nafuzi Zain memberi arahan kepada pemain-pemainnya pada perlawanan Liga Super menentang Sarawak United FC di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin malam tadi. – Foto NSTP/Ghazali Kori sukanteam@nstp.com.my ... Read more »

Yusri terkilan tewas di tangan JDT II

YUSRI mengakui peluang ke saingan Piala Malaysia tampak tipis. -FOTO Rizar Mohd Noor rizar@mediaprima.com.my Johor Bahru: Pengendali Perak FC, Yusri Che Lah terkilan selepas barisan pemainnya gagal membawa pulang tiga ... Read more »

PN sukar menang majoriti untuk tubuh kerajaan

Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) BERSATU, Datuk Rosol Wahid (dua kiri) menyampaikan cenderahati kepada Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan, pada program tertutup Penerangan BERSATU negeri. semalam. – ... Read more »

Shanghai buka semula sesi persekolahan bulan depan

Seorang guru memakai pelitup muka mengajar di dalam bilik darjah semasa lawatan media anjuran kerajaan di sebuah sekolah menengah ketika lebih ramai pelajar kembali ke kampus berikutan COVID-19. – Foto ... Read more »

#FASHION: Pandora releases new charm holders

#FASHION: Pandora releases new charm holders Pandora wants to keep updating its personalisation game, so this year, the Danish brand has released more ways to style your charms with versatile ... Read more »

[Watch] Dismantling CCTV And Jumping On Car, Culprit Is Now Wanted By Police

[Watch] Dismantling CCTV And Jumping On Car, Culprit Is Now Wanted By Police Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates Police are looking for a man who deliberately ... Read more »

Centralised reporting system among education transformation elements introduced by govt

Centralised reporting system among education transformation elements introduced by govt PUTRAJAYA: The development of a centralised reporting system to record student assessment results is one of the education transformation elements ... Read more »

Explain RM854m weapons purchase, MP tells Tengku Zafrul

Fahmi Fadzil said claims about a RM854 million weapons deal by the government were ‘alarming’, amid the current probe into the littoral combat ships project. PETALING JAYA: PKR information chief ... Read more »

Saya memahami situasi pemain - Nafuzi

REAKSI Nafuzi pada perlawanan Liga Super menentang SUFC. -FOTO Ghazali Kori sukanteam@nstp.com.my Kuala Terengganu: Walaupun hanya melakar kemenangan tipis 1-0 menumpaskan Sarawak United FC (SUFC) pada aksi Liga Super di ... Read more »

Denise Dowse, ‘Insecure’ and ‘Beverly Hills, 90210’ Actress, Dies At 64

Denise Dowse, ‘Insecure’ and ‘Beverly Hills, 90210’ Actress, Dies At 64 Denise Dowse, an actress known for roles in “Beverly Hills, 90210” and “Insecure” among multiple other film and television ... Read more »

Kelekaan minit akhir bawa padah - Asri

Pemain Melaka United FC Muhammad Fadhli Idris (kanan) diasak pemain Sri Pahang FC Mior Dani Armin Mior Ariffen dalam perlawanan Liga Super di Stadium Hang Jebat, Krubong. – Foto BERNAMA ... Read more »

Weak Earthquake Hits Kundasang, Tremors Also Felt In Ranau

Weak Earthquake Hits Kundasang, Tremors Also Felt In Ranau Subscribe to our Telegram channel for the latest stories and updates. A weak earthquake, measuring 3.1 on the Richter Scale, hit Kundasang in ... Read more »

Balachandran terpaksa ambil risiko senarai seorang penjaga gol

BALACHANDARAN pada perlawanan Liga Super di Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin. -FOTO Ghazali Kori sukanteam@nstp.com.my Kuala Terengganu: Pengendali Sarawak United FC (SUFC), S Balachandran akui terpaksa mengambil risiko besar apabila ... Read more »

Blues, Spurs adu kehebatan

Jorginho (tengah) meraikan jaringannya ketika menentang Everton minggu lalu. bhsukan@bh.com.my LONDON: Chelsea dan Tottenham Hotspur bertembung di Stamford Bridge malam ini mengintai peluang untuk meneruskan rentak kemenangan selepas hujung minggu ... Read more »

Woman hurt in car-van collision in Kota Marudu

The burning van in Kota Marudu district. KOTA KINABALU: A woman was hurt when her van caught fire after an accident along Jalan Langkon in Sabah’s Kota Marudu district early ... Read more »

China perbaharui amaran cuaca panas

China memperbaharui amaran merah untuk suhu tinggi ketika gelombang panas terik melanda banyak wilayah di negara itu. – Foto REUTERS BEIJING: Balai cerap China hari ini memperbaharui amaran merah bagi ... Read more »

Mothercare buka kedai konsep di Suria KLCC

Fu Wei (tengah) merasmikan pembukaan Mothercare Flagship Store di Suria KLCC – Foto ihsan Kim Hin Joo zaky@bh.com.my KUALA LUMPUR: Kim Hin Joo (Malaysia) Bhd (Kim Hin Joo), peruncit terkemuka ... Read more »

Honda berada dalam saat genting - Marquez

MARQUEZ sedang menjalani proses pemulihan. -FOTO Agensi Austria: Bekas juara dunia Marc Marquez mendedahkan bahawa Honda kini berada dalam saat yang genting. Biarpun kali terakhir beraksi di Grand Prix Itali, ... Read more »

Premis dipercayai melombong bitcoin terbakar

Tingkat atas sebuah bangunan yang mempunyai mesin bitcoin di Taman Angsana, Sungai Petani musnah dalam kebakaran.FOTO IHSAN BOMBA am@hmetro.com.my Alor Setar: Tingkat atas sebuah kedai tiga tingkat di Taman Angsana, ... Read more »

Pertumbuhan pesat ekonomi Malaysia bakal berterusan

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz zaky@bh.com.my KUALA LUMPUR: Ekonomi Malaysia akan berkembang pesat pada suku ketiga selepas mencatatkan pertumbuhan terpantas dalam tempoh setahun pada suku kedua ... Read more »

Tengku Zafrul: Pent-up demand will drive Malaysia's economy to grow faster

Malay Mail KUALA LUMPUR, Aug 14 — Malaysia’s economy will grow even faster this quarter compared to the second quarter of the year, Finance Minister Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul ... Read more »

50 lokasi berisiko tinggi lemas seluruh negara dilengkapi LiSA

MOHAMMAD Hamdan (kanan) dan M Noor Azman (dua dari kanan) ketika meninjau Fire Point Kampung Terian sempena Majlis Perasmian Program Khidmat Bakti Bomba dan Kempen Keselematan Kebakaran. FOTO YUN MIKAIL ... Read more »
How To Start A Freelancing Business From Scratch10 Things You Should Know Before Quitting Your Job To TravelBournda National Park: South Coast NSW’s Best Kept SecretThe Best Multi-Day Hiking Trips in CanadaFrom Bunbury to Margaret River, Here’s What Not To MissWhere To Find The Best Free Camping in TasmaniaAustralian Bushfires: Here’s What You Can Do To HelpOur AmazingCo Mystery Picnic in Queensland’s Atherton TablelandsHow To Plan A Sedona Girls Weekend Trip25 Of The Best Things To Do In Port Douglas, AustraliaPlatia Ammos Beach in Kefalonia (+ the Perilous Hike Down in Flip Flops!)From Corporate Stooge to Professional Travel BloggerWhy Choose Full Time RV Living Over Van Life?7 Handy Camping Hacks For Your Next Wilderness TripThe Best Spots For Eyre Peninsula Camping in South AustraliaGold Coast Hot Air Ballooning: A Bucket List Experience You Didn’t Know You NeededFitzroy Island or Green Island: Which is Better?A Zhangjiajie Hiking Adventure In The Avatar MountainsThings To Do On An Eyre Peninsula Road TripThings To Do On The Esperance To Perth DriveBunyeroo Gorge & Brachina Gorge: A Flinders Ranges Scenic Drive You CAN’T Miss!Duke of Orleans Bay: My 35th Birthday Adventure!Things To Do In Mount Gambier & Limestone Coast, South AustraliaHow This Woman Quit Her Job To Travel Europe Full-Time in a Motorhome10 Things I Wish I Knew Before Buying A CaravanCelebrating Boxing Day on a Captain Cook Sydney Harbour Cruise5 Adventurous Weekend Road Trips From DenverHow To Land Scuba Diving Instructor Jobs Around The WorldWhy You Don’t Need A Work And Travel Program Like Remote Year To Become A Digital NomadHow To Tell Your Parents You’re Quitting Your Job To TravelPerth to Esperance: The Ultimate Road Trip ItinerarySpeed Hiking: What It Is & What Gear You Need For ItWhat To Do When Sh*t Hits The Fan On Your Trip3 Days in Melbourne: A Melbourne 3 Day ItinerarySapphire Coast NSW: From Whales to Red RocksEssential Hiking Gear for Beginners: 5 Items You Absolutely Need For Your First HikeWhy This Grad Student Decided To Move Abroad Instead Of Getting A JobThe Best Fleurieu Peninsula BeachesNakie: The Best Traveler Hammock (That’s Also Eco-Friendly!)The Best Beaches in Kefalonia (+ Other Must-Dos)The Best Things To Do In Sydney Harbour7 Things To Know Before Your Overnight Or Day Trip To Rottnest IslandLawn Hill National Park: A Hidden Gem in Outback QueenslandBradleys Head to Chowder Bay Walk + Balmoral | Sydney Harbour WalkOrmiston Gorge: A Beach in Outback Australia!What To Do in Paris For 4 Days: A 4 Day Paris ItineraryOutdoorsy Things To Do In Noosa, An Aussie Adventure ParadiseWhy Quitting Your Job To Travel Isn’t As Scary As It SeemsThings To Do In Crete: A Crete Road Trip Itinerary15 Little Things You Can Do To Save Money For TravelKu-ring-gai Chase National Park: Sydney’s Hidden GemThings To Do In Esperance: The Best Walks, Campsites, & Beaches In Esperance, Western AustraliaVisiting Meteora: Clifftop Monasteries With A View In GreeceThe 15 Best Day Trips From CairnsHighlights Of A Great Ocean Road TripThe Best Boho Picnic Rugs For Outdoor AdventuresRenting Camera Gear For Travel: Save Money, Save MemoriesThe Best Sydney Weekend GetawaysCar Next Door Review: Using Car Sharing in AustraliaWhat the FAQ is Van Life? Everything You Want To Know About Full Time Van LivingThe Best Hikes In The Blue MountainsA Sydney Harbour Scenic Flight With Sydney SeaplanesThis Couple Quit Their Jobs & Sold Everything To Travel Europe Full-TimeThat Time ALL THE SIGNS Told Me To Buy Tony Robbins TicketsHow Much Money Do You Need To Save Before You Quit Your Job To Travel?15 Best Things to Do in Malden8 Unique Ways To Spend A Few Hours In The South Of France7 Authentic Aboriginal Experiences In Australia’s Northern Territory10 Best Hiking Trails In Flagstaff According To The Locals21 FUN Cancun Day Trips that you’ll love!The Unique Culinary Tour Not To Miss In Jerusalem18 BEST Things to do in Valparaíso, Chile7 New And Unique Things To Do On The Las Vegas StripPalwa Ride and More Adventures at Santabucks Eco-Adventure ParkClear Testing New Curb-To-Gate Premium Service At This Popular AirportCollette Unveils New Montana Cruise Tour Featuring Stops In Two Popular National ParksTop 15 Best Things to Do in Riverside, California8 Reasons To Visit Italy This FallI Booked A Trip To France This Summer For $5.60 Using Points, Here’s What I LearnedThe Exhilarating Experience Not To Miss In Canada’s Jasper National ParkI Tried Glamping At An Australian Crocodile Safari Camp And It Was Incredible16 Scenic Stops Along The Beautiful Cape Cod Rail TrailWorrowing Jervis Bay: A Winter Getaway From SydneyBest Beaches in Crete: The 10 Crete Beaches You Must VisitThe 20 Best Beaches in Western AustraliaWhat I Wish I Knew Before Moving From USA To Australia30 Things To Do in Albany, Western Australia & South Coast WAHiking Sydney: The 15 Best Hikes in Sydney, AustraliaThe Best Hikes in Grand Staircase Escalante National MonumentNew UAE Passport: How to Get Your New Emirati Passport?NATAS 2022 Singapore Travel Fair: What to Expect7 of the best things to do in Phuket on a budget15 Best Things to Do in WalthamU.S. Begins Testing Online Passport Renewals, How You Can ParticipateTop 7 Must-See Attractions At The Newly Renovated Air And Space MuseumFAA Considers Increasing The Size Of Airline Seats, But It Has Nothing To Do With ComfortEat Your McDonald’s Before You Get On The Plane15 Best Things to Do in HaverhillYosemite Reopens Its Beautiful Mariposa Grove To Visitors8 Signs You Need for a Salary Raise & How to Talk to Your Boss About ItMy 7 Favorite Restaurants In Beautiful Dripping Springs, Texas13 Tips For Hiking Jenny Lake In Grand Teton National Park 14 Budget-Friendly Ways To Entertain Your Elementary-Aged Grandkids According To A Retired TeacherTop 15 Best Things to Do in Huntington, New York12 Reasons This Lesser-Known Malta Town Will Transport You To 1950s Italy15 Best Things to Do in RevereParts Of This National Park Closed Because Of A BearSeveral Caribbean Islands Dealing With Record Amounts Of Seaweed, The Problems It’s Causing For Tourists And Residents7 of the best things to do in Hoi An on a budgetLOOK: Philippine Tarsier Spotted in Tacloban City for the First Time EverA Guide to the Best Staycation Hotels in Manila6 Fabulous Reasons To Take A Side Trip To Croatia When You’re Visiting Italy7 Reasons You Should Visit Canada’s Beautiful Georgian Bay6 Reasons To Explore Concord, California On Your Next Visit To San Francisco9 Key Tips For Hiking To Gorgeous Ta-Taki Falls In Okinawa, JapanTop 15 Best Things to Do in Islip, New YorkHawaii County Follows Maui’s Lead, Decides To Ban These Types Of SunscreensUnique Sign In New Mexico Had Highway Drivers Doing Double-Takes15 Best Things to Do in AberdeenIt Now Costs $250 To See A Real-Life Dragon, Here’s WhyHeavy Rains Cause Extremely Rare 1,000-Year Event In Death Valley15 Best Things to Do in Havre de Grace15 Best Things to Do in Elkton11 Best Beaches in Vietnam You Must Know About11 Money Tips If You’re Not Earning Well Enough to Build a Travel Fund7 Fantastic Hotels For A California Summer ExperienceThe Houseboat Getaway Near Ottawa Perfect for the Whole Family22 Amazing Outdoor Adventures I Loved In New Zealand5 Fantastic Stops On A Missouri Road Trip From St. Louis To St. JosephFolks Are Flocking To New Mexico For A High Flying Milestone This October15 Best Things to Do in New CarrolltonSurprising Shark Discovery Found Thousands Of Miles From Its HomeWhat You Need To Know About Road Closures At This National ParkThird-Culture Kid Blues: My Experience as an Indonesian Who Grew Up in MalaysiaA Guide to Ukay-Ukay Shopping in and Near Metro Manila7 Historic French Brasseries You Must Visit In Paris7 Amazing Outdoor Activities To Experience In Big Sky, Montana In The SummerTop 8 Questions To Ask Before Moving To Costa RicaEverything You Need To Know About Visiting Qatar¡Felices fiestas! A guide to Spain’s best annual events17 Amazing Things To Do In Beautiful Austin, TexasFancy Feast Isn’t Just For Felines, Where You Can Dine On Cat-Inspired Cuisine Why October Is The Best Time To See Elk In This StateBorobudur Temple – The World’s Largest Buddhist TempleMantigue Island: Camiguin’s Little Jewel | LakwatseroThe Wave of Utah and Arizona: Where “Amazing” is Understatement | LakwatseroMonad ShoalHow to Get to Luna ApayaoTales From Sadanga: The Trek to Fowa-as Falls | LakwatseroAbout BatadHow to Commute to 21 Kilometers Coffee and Back#13 Himalayan Mountain Range (Nepal)NATAS Travel Fair 2022: Best Travel and Tour Package Deals!Batanes: Sweet Rendezvous With My Playground | LakwatseroNaked IslandThe GreeneryBalabac Sojourn: Immersion in Bugsuk Island | Lakwatsero1. Chocolate HillsHow To Get to BulalacaoSurprises in Naujan | LakwatseroNatnat BeachScuba Diving in Mantigue Island: Revisiting Underwater HomeLubang: En Route to Big Surprises | LakwatseroAbout Cuyo1. Fortune Island (Nasugbu, Batangas)Climbing Mount MitsutogeWaterfalls of Mount Romelo: Buruwisan, Batya-Batya & MoreSurigao: Scuba Diving in Mabua | LakwatseroRooms and RatesBud Bongao: The Revered Mountain of Tawi-Tawi | LakwatseroHow to Get to CoronGoing In and Out of PokharaVisita Iglesia in Manila: Nine Churches to VisitA Day Trip to Seven Falls of Lake Sebu | LakwatseroBataan: Dunsulan Falls, Ambon-Ambon Falls & Limutan FallsHow to Get to MoalboalHow to Get to Kansalakan Enchanted RiverDetour to Mainland Sablayan | LakwatseroWaterfalls in Real, Quezon: Cawayan, Balagba & Noknok FallsRuwanwelisaya StupaSan GabrielColibra Island: Dasol’s Island Hideaway | LakwatseroHow to Get to Malamawi IslandHow to Get to Maosonon IslandBalabac Sojourn: Bugsuk Island Stole My Heart | LakwatseroAttractions in Igorot Stone KingdomNacpan & Calitang: The Twin Beaches of El Nido | LakwatseroCalinawan CaveClimbing Mount Fuji: Frequently Asked Questions1. Tropical Four SeasonsMasasa Beach Travel RequirementsPacsafe Toursafe Wheeled Duffel: The Ultimate Urban Adventure Buddy | LakwatseroHow to Get to Mount KitadakeKiltepan View Deck (Sagada, Mountain Province)A Solo DIY Trek to Kawah Ijen of Indonesia | LakwatseroFirst Time in NAIA Terminal 1: Seriously, It’s Not As Bad As You Think! | LakwatseroHow to Get to Mount Cayabu and MaynobaTagbilat Falls: The Curtain Falls of Zamboanga SibugayHow to get to Quitinday Falls and Underground RiverPaoay Church: UNESCO World Heritage Site in Ilocos NorteThe Island in FocusBicycle Diary: Kaybiang Tunnel Loop | LakwatseroSelf Guided 6D/5N Annapurna Base Camp TrekA Weekend of Ultimate Adventure in Baler | LakwatseroHow to Get to Camotes IslandsHail to Hulugan FallsIloilo: Where to Indulge in the City of LoveIntroducing SibaltanHow to Get to Kabutongan FallsHow to Get to Calinawan CaveAbout CaramoanHow to Get to Cabagnow Cave PoolFive Hours in Jakarta: A Walk in the Old Batavia (And Misadventures in Jakarta) | LakwatseroRacuh a Payaman (Marlboro Hills)Machu Picchu HouseAbout LubangHow to Get to Nagpatong Rock by Public Transport:A Glimpse of Manila Metropolitan Theater | LakwatseroAbout LunaAbout Capul IslandAlalum Falls: Shared Majesty of Sumilao and Impasug-ongSnake IslandZunsibarPico de Loro Frequently Asked Questions (FAQs)Tulay na Bato Falls48 Hours in Brisbane: A Quick Guide & ItineraryAbout BiriTales of a True Wanderer: The Joys and Pains of Solo Travel | LakwatseroWelcome to Surigao del SurMt. Palay-Palay  National ParkAbout PagudpudFive Levels of Aguinid FallsIntroducing San Pascual, MasbateMount Manmanoc ItineraryAdventures in Fortune Island of Nasugbu | LakwatseroNext Level Mobile Photography with Sony Xperia XZ1 | LakwatseroScuba Diving in Siargao: Discovering the Underwater Treasures of Daku Island | LakwatseroAbout Davao CityHow to Get to AndaJanuary: Cebu & IloiloHow to Get to Mines View ParkKamay ni Hesus: Pilgrimage Site in Lucban | LakwatseroPoon Hill: Three Days of Himalayan AdventureCalvary Hill Cemetery of SagadaHow to Get to TambobongMilford SoundTen Things To Do in Sagada: Bucket List for NewbiesDahoyhoy FallsPilot for a Day: The Ultra Light Aircraft Experience | LakwatseroReal Coffee and Tea Cafe of Boracay | LakwatseroGhorepani Poon Hill TrekAbout Maniwaya IslandHow to Get to Binanga FallsPalo Alto Falls of Baras, Rizal | LakwatseroExplore Moscow: Best Things to Do in the City | LakwatseroStairway to HeavenMount Guiting-Guiting Overnight Trek Complete ItineraryCape Melville LighthouseLa Cathedral Café: Restaurant with a View in IntramurosKapurpurawan Rock Formation: White and BeautifulDay Hike ItineraryThe Sandbox at AlvieraHow to go to Mararison IslandA Weekend of Adventures in South Cebu and DumagueteCalayan Island: A Virtual Diary of Our Epic Journey | LakwatseroFaro de Isla Jintotolo (Jintotolo Island Lighthouse)Low’s PeakAbout Taal VolcanoHow to Get to Mag-aso Falls of BoholSamar: Biri Rock Formations Up Close | LakwatseroBonbon BeachIntroducing Jomalig IslandAbout Cotabato CityAbout TabukLeyte Landing Memorial: A Memorial for a Fulfilled Promise | LakwatseroSilyang Bato, Mount MaramiPanimahawa Ridge and Cedar Falls Day Hike ItineraryFun in the World’s Best IslandSample Albay ItinerariesMagpupungko Beach and Tidal Pools6 Tips for Living in the Philippines | LakwatseroDaraga Church: The Nuestra Señora dela Porteria ChurchTulgao Rice TerracesCape Melville Lighthouse (Faro del Cabo Melville)Canyoneering to Kawasan FallsLake FewaLong Weekend: Five-Day Suggested Itineraries in Luzon | LakwatseroAbout CaponesThe Wichcraft Café of Zamboanga City | LakwatseroHow to Get to GuiuanAll-Female FloorHow to Get to Neri’s VilleDiotay’s EateryShort but Sweet Melaka Getaway | LakwatseroHow to Get to Tinuy-An FallsOslob: The Lost Grandeur of Tumalog Falls | LakwatseroIlocos ItineraryDitumabo Falls: The Mother Falls of San Luis, Aurora!Biking in Kalinga: Trek and Bike to TabukParadise Garden: A Haven for Sea TurtlesSiargao: Magpupungko Beach and Tidal Pools | LakwatseroAbout Bucas GrandeCoral GardenSagadaA Walk in Sangay Siapo Island Before it is Gone? | LakwatseroAmbaguio-Akiki ItineraryCorregidor Island Lighthouse (Faro dela Isla de Corregidor)Faro de Punta de Malabrigo (Malabrigo Point Lighthouse)About CulionNaidi Hill LighthouseBoquete IslandHow to Commute to Temple of LeahCatanduanes: The Heritage Church of Bato | Lakwatsero1. White Water Rafting or KayakingMount Fuji Overnight Climb ItinerarySip & Gogh Paint Studio: Unleash Your Inner Van Gogh | LakwatseroBatanes ItineraryHow to Get to Quitinday HillsAbout Callao CaveDiscover LakawonBiking to Taal: A Fun Ride to Batangas’ Heritage TownAntique Blooming: The Rafflesia of San RemigioMalasimbo Lights and Dance FestivalBacolod ItineraryPoon HillAttractions in Mirador Heritage and Eco ParkHulhumale Public BeachRomblon Island: Bonbon Beach, Tiamban Beach & MoreAdventure in Sabah: White Water Rafting in Padas River | LakwatseroHow to Get to Hinakpan Mystical HillsWelcome to Lake SebuAbout CasiguranAbout BuscalanHow to Go to Kalanggaman IslandFaro de Cabo Bojeador (Cape Bojeador Lighthouse)Backpacking Maldives: Budget Itinerary, Expenses & TipsHow to Get ThereOffbeat Bohol Itinerary: 3D/2N of AdventuresHow to Get to Tawi-TawiAlona BeachPangilatan Falls: The Forgotten Gem of Tapaz, CapizWorld War I: SMS Cormoran II3D/2N Taiwan Itinerary: Taipei – Yehliu – ShiffenLaos for Backpackers: Getting There on a BudgetBasic RequirementsHow to Get to Antong FallsCathedral CaveHow to Go to Gubat, SorsogonAbout SadangaHow to Get to Bugui Point LighthouseHow to Get to Cabra Island LighthouseCebu Itinerary: Three-Day Adventures in the SouthAbout AndaLuna: A Day in the Show Window of Apayao | LakwatseroMargues Blue LagoonFinding Palaui’s Cape Engaño Lighthouse | LakwatseroHow to Get to Mantayupan Falls of Barili, CebuHow to Get to MaligcongLinapacan Islands: Between Paradise | LakwatseroKLIA to KLCCHow to Get to JomaligBanaug ShoalEspadang Bato – Payaran Falls Day Hike Itinerary10 Remarkable Philippine Destinations for Solo TravelMiagao Church: A UNESCO World Heritage Site in IloiloAbout Carbin ReefAbout Parola IslandCabra WreckageCobra Falls: Ozamiz City’s Best Kept SecretBasco: The Chapel on the Hill of Tukon | LakwatseroBack in Kathmandu’s Lovely Mess | LakwatseroHimalayan Adventure: Kathmandu to Pokhara Overland | LakwatseroItineraryChinatown Vancouver (Stop #23)Situbo Falls: Tampilisan's Awesome SurpriseHow to Get to Inambakan FallsTuasan Falls: Another Camiguin’s Charmer | LakwatseroHow to Get to Lake SebuMarinduque Loop: Biking in the Heart of the Philippines1. Batanes: A Piece of HeavenMe Gusta Sunzibar Tacloban! | LakwatseroHitachi Seaside Park: Quick Guide from Tokyo and NaritaBeautiful Islands and BeachesSunzibarTrekking NotesSnapshot: In Love with Batulao | LakwatseroPalaui IslandHow to Get to Mount PinatuboBicycle Diary: The Ride to Infanta | LakwatseroSwimHow to Get to Osmeña PeakDaranak Falls of Tanay Rizal | LakwatseroHow to Get to Stobosa Hillside Homes ArtworkSurf or Learn to SurfDIY Solo and Self-Guided Trek to Annapurna Base CampBatanes by Bike: North Batan Tour | LakwatseroThe BeachSta. Cruz Grande IslandBasilica de San Martin de ToursBaguio Budget Stay: Upstairs Bed & Bath | LakwatseroBiking in Batanes: Batan Island Loop | LakwatseroCandaba Bird SanctuaryCape EngañoAbout HungduanIligan Tourism Triangle: Mimbalut, Tinago & Maria CristinaAbout Jose PanganibanCadapdapan Rice TerracesHow to Get to Casaroro FallsKiltepan: Sagada’s Best Sunrise | LakwatseroBeguet: Colorado Falls of Tuba | LakwatseroFollow the Call of the Great Outdoors: Go Out & Get More | LakwatseroSanga-Sanga ReefMasbate City: Where to Eat in the City | LakwatseroAbout Carabao IslandRain Vortex at the Jewel of ChangiPacsafe Venturesafe 65L GII Travel PackIrakoWhere to Stay in CarmenHow to Get to Tangadan FallsHow to Get to Samal IslandEverest Base Camp Trek: Into the Dream ZoneTop Things To Do in Gangwon-do: Korea’s Adventure ProvinceJomalig: The Golden Sand of Salibungot Beach | Lakwatsero1. Tubbataha Reefs (Cagayancillo, Palawan)IitineraryAbout Anini-yNacpan BeachAbout Legazpi CityHow to Get to Shifen FallsScuba Diving in Pearl Island of Guiuan, Eastern SamarHow to Get to Nagtabon BeachSiargao Travel RequirementsHow to Go to TanayHow to Get to Garin FarmDay 1: Paoay and San Nicolas (Ilocos Norte)Nueva Vizcaya Weekend ItineraryHow to Climb Mount HamiguitanHow to Get to Santa Cruz IslandMount TalamitamHow to Get to Sambawan IslandBacuit Grill12 Places to Satisfy Your Affogato Cravings in the MetroLion’s RockVictoria HarbourCoronPicture Perfect: The White Island of Camiguin | LakwatseroPanglao: Alona’s Allure | LakwatseroSecrets of the Lakeside: The Waterfalls of Laurel & TalisayMiyaru FaruMemorial Temple of Lord BaoHotel Siesta ShibuyaHow to Get to Tinago FallsSimunul Island: The Birthplace of Islam in the Philippines | LakwatseroBalabac: Onuk Island, Pink Beach & Melville LighthouseBike Diary: Bike and Trek to Buscalan (Mount Polis – Bontoc – Buscalan) | LakwatseroTagaytay (Cavite)Yearend Adventure with Pacsafe Venturesafe 25L GII | LakwatseroFavorite Beach: Punta Sebaring of Bugsuk Island, BalabacWelcome to Apo Reef & Pandan Island!The Ruins of A FamosaHow to Get to Canyoneering SitePacsafe Ultimatesafe Z28, My Newest Ultimate Travel Buddy | LakwatseroPulangbato Falls: The Red Waterfalls of ValenciaLocationSpider House: Boracay’s Chill Corner | LakwatseroThe 10,000 Roses Café of Cordova, Cebu’s Newest CrazeHow to Get to Asik-Asik FallsHow to Get to Dao FallsWelcome to Concepcion1. First Single-Aisle Aircraft to Fly Non-Stop from the Philippines to AustraliaHow to Get to Casino PeakMaadhoo Finolhu (Picnic Island)Cagbalete Travel RequirementsNacpan and Calitang BeachesThe RockiesBalabacPagbilao: Iringan, Malicboy, Bahay-Pagi & Katapang FallsPetronas Twin TowerSta. Fe, Bantayan IslandEverest Base Camp Trek Primer: Frequently Asked QuestionsTaraw Cliff: See the Best View of El Nido | LakwatseroHow to Get to Elephant MountainAbout MandalaySpelunking Rate in Capisaan CavesScuba Diving in Romblon: Blue Hole and Gorda WallHow to Get to Imugan FallsHow to Get to Awao Falls?About SipalayComiran Island: The Pink Beach of Balabac, Palawan | LakwatseroBagan! Oh Bagan! | LakwatseroBuntot Palos Falls, Laguna’s Hidden Grandeur | LakwatseroSandugan WallMagtutuka RocksKoh Dac MaiPresenting Calayan IslandAbout Dumaguete CityOffbeat Cebu: Ten Amazing Waterfalls of the SouthHow to Get to Merloquet FallsMount Masaraga ItineraryBudget Stay in Boracay: W Hostel Boracay | Lakwatsero