Eén minister maakt het verschil: EU heeft Natuurherstelwet door Leonore Gewessler

eén minister maakt het verschil: eu heeft natuurherstelwet door leonore gewessler

Eén minister maakt het verschil: EU heeft Natuurherstelwet door Leonore Gewessler

Het leek erop dat de Natuurherstelwet in de koelkast was beland. EU-voorzitter België ging er voorzichtig mee om en wilde de wet niet in stemming brengen, maar alleen bespreken. Dat zou het wetsproject beschermen en niet helemaal in de groene prullenbak van de EU doen belanden. Maar het pakte anders uit. Maandagochtend besloot de EU toch voor de Natuurherstelwet door de Oostenrijkse groene minister Leonore Gewessler die tegen de wil van haar eigen regering in voor stemde.

Als onderdeel van de Green Deal stelde toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans voor om de lidstaten van de Europese Unie verplicht te stellen de in slechte staat verkerende natuur van Europa te herstellen. Het in 2022 ingediende wetsvoorstel voor de Natuurherstelwet kreeg te maken met een 'brokkenparcours', oordeelde VILT. Vorig jaar kreeg het voorstel forse tegenwind, toen duidelijker werd dat de natuurherstelplannen verregaande gevolgen voor boeren zouden hebben, vooral in dichtbevolkte en verstedelijkte regio's zoals Nederland en Vlaanderen.

Boerenprotesten

In 2023 maakten boeren in heel Europa hun ongenoegen duidelijk kenbaar. Dat werd opgepikt door in eerste instantie de rechtse partijen in het Europees Parlement. Na de zege van de BBB bij de provinciale verkiezingen in Nederland realiseerden zich de Europese christendemocraten dat ze die partijen de wind uit zeilen moesten nemen door zelf hun standpunt over natuur te herzien.

De boerenprotesten zetten door, de tegenwind werd sterker en uiteindelijk haalde in februari in het Europees Parlement een fors afgezwakte versie van de natuurherstelwet het met de hakken over de sloot. Tegenstanders vrezen te veel regelgeving, commerciële nadelen en voetangels en -klemmen voor de landbouwsector.

Eind maart had de definitieve goedkeuring van die afgezwakte versie moeten plaatsvinden op de Milieuraad, de vergadering van de milieuministers van de lidstaten. Maar omdat toen de noodzakelijke 'gekwalificeerde meerderheid' niet voorhanden was (minstens 15 lidstaten die 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen), haalde voorzitter België het voorstel van de agenda om het niet af te hoeven serveren. Maandag 17 juni kwam de natuurherstelwet onverwacht toch nog op de agenda van de Europese Raad. Een 'bureaucratisch gegeven', volgens Europarlementslid Tom Vandenkendelaere in VILT. “Als een land de Europese Raad voorzit [België, nog 2 weken, CJ], wil het zoveel mogelijk wetgeving goedgekeurd krijgen. In deze politieke realiteit moet ook dit gezien worden. In principe is het ook niet slecht om af te toetsen hoe de landen nu (na de verkiezingen) aankijken tegen de natuurherstelwet." Vorige week werd nog gedacht dat België het voorstel niet in stemming zou brengen, maar alleen zou bespreken, alweer om het niet helemaal af te serveren. Een nieuwe ontwikkeling in Oostenrijk deed de voorzitter België van gedachten veranderen.

Oostenrijkse minister kiest zelf positie

Waar de posities van de meeste landen ongewijzigd zijn - Nederland stemde tegen, in lijn met de motie Van der Plas/Hertzberger van de nieuwe Kamer - deed zich in Oostenrijk een kleine aardverschuiving voor. Zondag kondigde de Oostenrijkse minister van Milieu Leonore Gewessler, die deel uitmaakt van de groene partij, aan dat zij vóór de natuurherstelwet zou stemmen. Tot nu toe konden de deelregeringen in Oostenrijk geen gedeeld standpunt overeen komen en onthield Oostenrijk zich van stemming. Maar onlangs lieten twee van de negen Oostenrijkse deelstaten hun verzet tegen de wet varen, meldde VRT zondag. Volgens de minister was dat voor haar voldoende reden om nu toch vóór de natuurherstelwet te stemmen. "Als ik over 20 tot 30 jaar met mijn nichtjes ga wandelen, dan wil ik op de schoonheid van de Oostenrijkse natuur kunnen wijzen," zei Gewessler in een toelichting op haar besluit.

Alleingang

Haar besluit werd onmiddellijk veroordeeld door de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer, die een brief naar zijn Belgische evenknie stuurde en Gewessler betichtte van een 'Alleingang', eigengereid gedrag. Het was duidelijk bonje in Wenen. Maandagmiddag werd bekend dat de regering blijft zitten om geen chaos in Oostenrijk te laten ontstaan. In september gaat Oostenrijk naar de stembus. Politiek gezien zag Gewessler haar kans schoon om de campagne voor de Groenen alvast een vliegende start te geven met een succes op Europese schaal.

Voor de Belgische voorzitter is het simpel. Met de draai van Oostenrijk is 66% van de Europese bevolking vertegenwoordigd. En aan de tafel met milieuministers "telt alleen de stemming in de vergaderzaal," aldus de Brusselse klimaatminister Alain Maron, net als Gewessler een groene politicus. Ook Frans Timmermans, initiatiefnemer van de natuurherstelwet jubelt: "Mooie dag voor de Europese natuur. Ook mooi dat vals spel door Nederland niet is beloond."

Er kan nog een kink in de kabel komen. Volgens Bondskanselier Nehammer stemde Gewessler in strijd met de grondwet, omdat ze niet namens het land zou hebben gestemd. Hij stapt naar de Oostenrijkse rechter en gaat naar het Europees Hof van Justitie om de stemming ongedaan te maken. Gewessler zegt dat ze conform de wet heeft gehandeld door de draai van twee van de negen Oostenrijkse deelstaten.

Zorgen

Boerenorganisatie LTO reageert verontwaardigd. LTO is uiteraard voor natuurherstel, "maar niet op deze manier, die leidt tot vergaande juridificering van de opgaven die ons platteland nog verder onder druk zetten." De zorgen van LTO spitsen zich toe op het gebruik van landbouwgrond in Nederland en de gevolgen van deze verordening voor het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders. "LTO roept het Nederlandse kabinet op om een realistische uitvoer te geven aan de Natuurherstelwet en juridische complicaties te voorkomen." Dat zal nog best lastig worden, voorspelt de Volkskrant. "Over twee jaar moet er al een herstelplan liggen, zodat vóór 2030 de eerste maatregelen om de Nederlandse natuurgebieden de herstellen kunnen worden genomen," door het aanstaande kabinet met PVV en BBB in de gelederen.

Nu de wet daadwerkelijk is aangenomen, zal deze binnenkort gepubliceerd worden in het Europese Staatsblad. Vermoedelijk treedt de Natuurherstelwet dan op 1 augustus in werking.

OTHER NEWS

2 hrs ago

'Gerónimo Rulli brengt groot offer om Ajax deze zomer te kunnen verlaten'

2 hrs ago

Dit is na tien races het paceverschil tussen de F1-teamgenoten

2 hrs ago

Alfen verliest bijna helft van beurswaarde op lager Damrak

2 hrs ago

EK-orakel Ria overtreft 17 miljoen bondscoaches: 'Ik heb zomaar wat ingevuld'

2 hrs ago

Reijnders begaat zeer pijnlijke blunder in interview: Oranje-fans ontploffen op sociale media

2 hrs ago

Met 30,0 graden in De Bilt eerste tropische dag van het jaar

2 hrs ago

Vierdeklasser vertelt welke Oranje-speler hij omspeelde: 'Geen bijzondere goal'

2 hrs ago

15e sterfdag van Michael Jackson: nu is bekend dat hij leed aan ernstige cynofobie

2 hrs ago

Geld op bankrekening Vitesse raakt op; aanvraag faillissement dreigt

2 hrs ago

'Mercedes en Sainz trokken aankondiging in tijdens raceweekend Spanje'

2 hrs ago

Primeur met 'vuurproef' bewindspersonen levert alleen bij PVV spanning op

2 hrs ago

Mensenrechtenclub probeert mogelijke beursgang Shein te blokkeren

2 hrs ago

Morad El Ouakili keert voor PowNed terug op NPO Radio 2

2 hrs ago

Aston Martin waarschuwt Alonso: Geen snelle oplossing voor problemen

2 hrs ago

Belastingwet helpt Real Madrid bij halen Mbappé

2 hrs ago

‘Rulli contacteert oude club en is bereid tweede doelman te worden’

2 hrs ago

Theo Janssen legt uit waarom Joey Veerman in het Nederlands elftal faalt

2 hrs ago

Horner onder de indruk van Red Bull-talent: 'Een van de slimste coureurs die we hebben'

2 hrs ago

De meest gebruikte manieren waarop mensen vreemdgaan verbergen

2 hrs ago

Phil Foden verlaat trainingskamp tijdelijk en keert terug naar Engeland

3 hrs ago

Weg met de dieselgenerator: Schiphol test grote batterij voor energieopslag

3 hrs ago

Weinig geld, toch een leuke vakantie: met deze tips vier je de zomer goedkoop in eigen land

3 hrs ago

'Lazio betaalt 15 miljoen euro voor Nederlander en geeft Ten Hag het nakijken'

3 hrs ago

Wat betekent de F1-zege van Verstappen in Spanje voor het kampioenschap?

3 hrs ago

Regeringsleiders Duitsland en VK lovend over benoeming Rutte als NAVO-baas

3 hrs ago

Gigantische tegenvaller voor potentiële Oranje-tegenstander: sterspeler verlaat abrupt het EK

3 hrs ago

Waarom oudere mensen steeds vroeger wakker worden (en middagdutjes doen)

3 hrs ago

'Villarreal heeft als tweede Spaanse club miljoenenaankoop van Ajax op de radar'

3 hrs ago

Taylor Swift geeft gul aan Britse voedselbanken

3 hrs ago

José De Cauwer over Van der Poel en Van Aert: 'De WK-zege van Van der Poel heeft iets in gang gezet'

3 hrs ago

Organisaties die Bosma niet bij herdenking wilden zijn opgelucht

3 hrs ago

Advies: stop met bevoordelen boeren bij financieringsregelingen

3 hrs ago

Bokser Oesik staat gordel af en bezit niet meer alle wereldtitels

3 hrs ago

Mandy Woelkens stopt als hoofdredacteur van LINDA.meiden

3 hrs ago

BASF uit project Indonesië om volk zonder contact met buitenwereld

3 hrs ago

Opnieuw baby overleden aan kinkhoest: vijfde dit jaar

3 hrs ago

'Ajax troeft Bayern München en Kompany af en haalt oude bekende terug'

3 hrs ago

Dit is de rijkste vrouw van Rusland: een introverte, selfmade miljardair die Poetin nu helpt met een alternatief betalingssysteem

3 hrs ago

Vaessen slaat lucratief bod af en heeft transfer binnen de Eredivisie te pakken

3 hrs ago

Run op verboden huisdieren: 'Mensen willen nog even inslaan'