Opeens haalt Nederland de NAVO-norm: wat gebeurt er met al dat geld?

Na tientallen jaren onvoldoendes scoren, haalt Nederland dit jaar zeer waarschijnlijk eindelijk weer de NAVO-norm. Meer dan 2 procent van alles wat we in Nederland verdienen, wordt aan het leger uitgegeven.

Het bondgenootschap, waar demissionair premier Mark Rutte waarschijnlijk de nieuwe topman van wordt, gaat uit van 2,05 procent uitgaven aan het leger van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is net boven de eis van het bondgenootschap van 2 procent.

Die eis werd jarenlang niet gehaald door veel NAVO-leden, waaronder Nederland. De oorlog in Oekraïne heeft daar verandering in gebracht. In 2017 haalden slechts 5 NAVO-leden die minimumgrens, nu zijn dat er 23.

Daar hoort Nederland ook bij. In het voorjaar besloot het demissionaire kabinet de komende jaren miljarden extra uit te trekken voor militaire steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland. Onder meer dankzij dit extra geld haalt Nederland nu de norm.

1. Over welke bedragen hebben we het eigenlijk?

Het ministerie van Defensie werkt dit jaar met een budget van 22,4 miljard euro, terwijl dat in 2023 'slechts' 15,3 miljard euro was. Het betekent een toename van bijna zeven miljard euro in één jaar tijd. Ter vergelijking: in 2014, tien jaar geleden, besteedde Nederland 8 miljard aan het leger.

De Nederlandse uitgaven vallen overigens in het niet vergeleken met het totale budget van alle NAVO-landen. Die geven dit jaar zo'n 1,1 biljoen (1000 miljard) euro uit aan defensie. Het Nederlandse defensiebudget is goed voor zo'n 2 procent van het totaal van de NAVO.

2. Waar gaat al dat geld naartoe? 

Het meeste daarvan gaat naar personeel. Bijna de helft (47 procent) van de begroting van het ministerie van Defensie ging op aan salarissen, pensioenen en medische zorg, blijkt uit het jaarverslag 2023 van de Algemene Rekenkamer, de accountant van de overheid. Net als andere sectoren heeft het leger ook een flink personeelstekort. Om dat te fiksen, is ook extra geld nodig.

Ruim een derde (36 procent) van het defensiebudget ging naar het zogeheten Defensiematerieelbegrotingsfonds. Hieruit komt onder meer de investering in vier nieuwe fregatten; het grootste maritieme project ooit in Nederland.

Ook uitgaven aan de trots van de luchtmacht: de F-35 (ook wel bekend als de JSF) komen uit deze pot. Net als de rekening voor Patriot-raketten. Verder is er veel geld nodig voor het plegen van achterstallig onderhoud aan kazernes.

3. Waarom lukte het jarenlang niet om de norm te halen?

Defensie stond jarenlang laag op de prioriteitenladder in politiek Den Haag. Tussen 1995 en 1999 gaf Nederland gemiddeld per jaar 1,7 procent uit, blijkt uit cijfers van de NAVO. Daarna werd het alleen nog maar minder.

In 2010 werd er zelfs hard bezuinigd op uitgaven aan het leger, door het kabinet VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV.

In 2015 lag het absolute dieptepunt: toen ging 1,13 procent van ons bbp naar defensie, volgens cijfers van het bondgenootschap. Hierna werden de uitgaven mondjesmaat opgeschroefd, overigens nog bij lange na niet genoeg om de norm te halen.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne steeg de vraag naar wapens zo hard, dat fabrikanten niet konden leveren. "Het geld was er wel, alleen we konden het niet uitgeven", vertelt Frits Wester, politiek verslaggever van RTL Nieuws. "Munitie was bijvoorbeeld niet leverbaar."

4. Hoe doen we het in vergelijking met andere landen? 

Negentien andere NAVO-leden geven nog altijd een groter aandeel van hun bbp uit aan hun legers dan Nederland. Koploper Polen geeft 4,1 procent van haar bbp uit aan defensie, wat uitkomt op 31 miljard euro.

In de grafiek hieronder zie je per NAVO-land hoeveel zij van hun bbp aan defensie uitgeven. En hoeveel dat 10 jaar geleden was.

opeens haalt nederland de navo-norm: wat gebeurt er met al dat geld?

In absolute aantallen geven de Verenigde Staten verreweg het meeste uit: 704 miljard euro in 2024, ruim de helft van het totale budget. De Amerikanen besteden 3,5 procent van hun bbp aan defensie, en hebben ook verreweg de grootste economie van alle NAVO-lidstaten.

5. En wat geeft Rusland uit? 

Dat NAVO-landen zo veel geld uitgeven aan hun defensie komt met name door de dreiging vanuit Rusland. Diverse hooggeplaatste commandanten waarschuwen dat zo'n dreiging reëel is. "Ik zeg niet dat het morgen mis gaat, maar we moeten ons realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat we in vrede leven", zei NAVO-topmilitair Rob Bauer eerder dit jaar.

De Russische overheid geeft dit jaar meer uit aan defensie dan ooit tevoren: volgens de Russische begroting voor 2024 gaat 6 procent van het bbp naar militaire uitgaven, zo'n 107 miljard euro.

In 2023 was dat nog 3,9 procent. "Uitgaven die zo sterk gericht zijn op militaire en sociale behoeften kunnen alleen duurzaam zijn als de staat in oorlog is", meldt Carnegie, een onafhankelijke internationale denktank, in een rapport. Rusland is overgestapt op een oorlogseconomie waarbij onder andere de inkomsten uit olie en gas worden gebruikt om de oorlogsindustrie te voeden.

6. De wapenindustrie profiteert flink. De Nederlandse ook?

De Nederlandse wapenindustrie profiteert mee van de stijgende defensie-uitgaven. In totaal zijn er in Nederland zo'n duizend bedrijven actief in de defensie- en veiligheidssector. Hun omzet groeide van 4,7 miljard euro in 2021 tot 7,7 miljard euro in 2023.

Zo bouwt Nederland 180 CV90-pantserwagens voor Oekraïne. Het geld dat daarvoor wordt uitgegeven, blijft dus deels in Nederland. Ook de Nederlandse scheepsbouw profiteert van de hogere uitgaven. De vier nieuwe fregatten met een prijskaartje van tot wel 8 miljard worden gebouwd door de Nederlandse scheepswerf Damen.

Uiteindelijk zijn Nederlandse defensiebedrijven relatief kleine spelers, vergeleken met bedrijven in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Volgens de Zweedse denktank SIPRI komen de vijf grootste wapenproducenten ter wereld allemaal uit de Verenigde Staten.

Amerikaanse en Europese wapenproducenten lijken in te zetten op een verdere groei in de komende jaren. Europese en Amerikaanse defensiebedrijven willen dit jaar tienduizenden mensen aannemen, meldt Financial Times. Die mensen hebben ze nodig om te kunnen voldoen aan de stijgende vraag voor wapens en munitie.

Ook uit Nederland. Het kabinet in wording is van plan om ook te blijven in defensie, vertelt Wester. Dat moet ook wel, nu de benoeming van Rutte als topman van de NAVO steeds dichterbij komt.

"We zouden ook wel een enorm pleefiguur slaan als Rutte in deze tijd de topman van de NAVO wordt en we zelf niet aan de norm voldoen", zegt Wester. "Daarmee zouden zijn oproepen aan andere bondgenoten krachteloos worden."

OTHER NEWS

2 hrs ago

Russell dient Hamilton van repliek: ‘Hij weet heel goed dat we gelijk behandeld worden’

2 hrs ago

Yassin Jemai (TSV Havelse) krijgt directe vraag: ‘Wie was vandaag de slechtste speler van Oranje?’

2 hrs ago

Familieverhaal Veijer vaak vergeleken met dat van Verstappen: 'Maar ik ben nooit uit de bus gezet'

2 hrs ago

Geen banen voor getrouwde vrouwen bij Foxconn’s iPhone-fabriek in India: rapport

2 hrs ago

Als Noord-Korea troepen naar Oekraïne stuurt, worden die 'kanonnenvoer', aldus Amerikaanse defensiefunctionaris

2 hrs ago

Schumacher ziet alternatief voor Pérez: 'Hij is van een heel ander niveau'

2 hrs ago

Feyenoord-trainer Brian Priske kan vertrek Hancko opvangen met komst David Zima

2 hrs ago

Turkije wekt woede met vliegreis van 150 kilometer: 'Volkomen onzinnig en onnodig'

2 hrs ago

Mislintat haalt Bundesliga-sensatie voor bijna 20 miljoen naar Borussia Dortmund

2 hrs ago

Golfers door aanvullende eis NOC*NSF ondanks kwalificatie niet naar de Olympische Spelen: 'Typisch Hollands'

2 hrs ago

Opnieuw microplastics gevonden in mensenbloed

2 hrs ago

Reddingsbrigade waarschuwt zwemmers: pas op voor koud water

2 hrs ago

‘Bologna ziet in voormalig FC Groningen-spits opvolger van Zirkzee’

2 hrs ago

De Chinese tienjaarsrente is door zorgen over de groei gedaald naar het laagste niveau sinds 2002

2 hrs ago

Opnieuw veertien Nederlandse wielrenners in Tour de France

2 hrs ago

Amateur klopte Oranje-verdediger in de sprint, was het Matthijs de Ligt?

2 hrs ago

‘Simons wil bij Leipzig blijven, dat recordbedrag moet overmaken naar Parijs’

2 hrs ago

Foden verlaat Engelse selectie vanwege privéomstandigheden

2 hrs ago

Je kunt de Delorean DMC-12 laten ombouwen naar een EV

2 hrs ago

Deze voedingsmiddelen helpen je huid beschermen tegen de zon

2 hrs ago

Apple lanceert z'n 'self service repair'-tool in Europa - nu kun je thuis achterhalen wat er mis is met je computer

3 hrs ago

Vierdeklasser loopt Oranje-international eruit: ‘Ik hoop dat iemand het heeft gezien’

3 hrs ago

UEFA onthult: kwalificatie gaf niet de doorslag in strijd om plek twee in groep C

3 hrs ago

Plug Power-aandelen naderen belangrijke steun nu de vooruitzichten donkerder worden

3 hrs ago

Maatregelen vanwege tekorten in gevangenis blijven voorlopig

3 hrs ago

Zilverlokje: zó houdt jij je zilveren lokken mooi

3 hrs ago

Bitget en Foresight Ventures lanceren een ecosysteemfonds van $20 miljoen TON

3 hrs ago

Mogen katten appels eten? Ontdek of appels giftig zijn of niet

3 hrs ago

Turner De Munck wil olympische tattoo, Schmidt wil wel betalen

3 hrs ago

Hallmark maakt kerstfilm over footballteam Kansas City Chiefs

3 hrs ago

Vijf tips om beter met de angst voor de dood om te gaan: 'Je zal vergeten worden'

3 hrs ago

Feyenoord raakt verdediger officieel kwijt aan Stuttgart: 'Ik kan niet wachten'

3 hrs ago

Friese politiek neemt afscheid van aanstaand minister Wiersma

3 hrs ago

'Gerónimo Rulli brengt groot offer om Ajax deze zomer te kunnen verlaten'

3 hrs ago

Dit is na tien races het paceverschil tussen de F1-teamgenoten

3 hrs ago

Alfen verliest bijna helft van beurswaarde op lager Damrak

3 hrs ago

EK-orakel Ria overtreft 17 miljoen bondscoaches: 'Ik heb zomaar wat ingevuld'

3 hrs ago

Reijnders begaat zeer pijnlijke blunder in interview: Oranje-fans ontploffen op sociale media

4 hrs ago

Met 30,0 graden in De Bilt eerste tropische dag van het jaar

4 hrs ago

Vierdeklasser vertelt welke Oranje-speler hij omspeelde: 'Geen bijzondere goal'