SD pressar på om sänkt reduktionsplikt

sd pressar på om sänkt reduktionsplikt

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att SD skulle betrakta det som ett brott mot Tidövavtalet med regeringen om reduktionsplikten bara halveras. Noll är SD:s mål. Arkivbild

En halvering av reduktionsplikten för inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel räcker inte, enligt Sverigedemokraterna.Det ser jag som ett avsteg från Tidöavtalet, säger Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson till TT.

Regeringen och SD förhandlar för närvarande om vad reduktionsplikten ska ligga på från 2024. Vad nivån hamnar har betydelse för priserna för bensin och diesel vid pump.

I år är plikten pausad och ligger kvar på samma nivå som 2022, vilket är 30,5 procent för diesel och 7,5 procent för bensin. Procenten anger nivån för hur mycket utsläppen ska minska från drivmedlet.

TT: Vad är en acceptabel nivå på reduktionsplikten för SD?

— Egentligen är det faktiskt noll för det finns ingen etablerad miniminivå. Det vi har förhandlat om är att reduktionsplikten ska ligga på EU:s miniminivå och eftersom det inte finns någon så tolkar det vi som noll och anser att vi objektivt sett har rätt om det, säger Sjöstedt.

I Tidöavtalet sägs inget specifikt om reduktionsplikten, bara att partierna ska ta fram förslag för lägre drivmedelspriser. I statsministerns regeringsförklaring sades dock:

” Reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, och gäller under mandatperioden.”

För närvarande pågår dock förhandlingar i EU som kan leda till en miniminivå för reduktionsplikten och bedömningar har gjorts om att det kanske kan innebära någonstans kring eller lite mer än en halvering i förhållande till de svenska nivåerna. Om det skulle gälla diesel då 15 procent istället för dagens 30,5.

Liberalerna står längst ifrån SD i frågan om nivå på reduktionsplikten. L-ledaren Johan Pehrson har gjort klart att noll (0) inte är tänkbart för hans parti.

News Related

OTHER NEWS

Jesper Wallstedt utses till en av AHL:s bästa talanger

Jesper Wallstedt. Jesper Wallstedt stod för en stark debutsäsong i AHL vilket ledde till att han togs ut till Hockey-VM.  Nu står det klart att 20-åringen prisas i AHL genom ... Read more »

Säpochefen sommarpratar i P1

Säpochefen Charlotte von Essen, Centerpartiets tidigare partiledare Annie Lööf och artistduon Hooja & Mårdis är några av debutanterna bland årets sommarpratare. ‒ Det känns lite läskigt att öppna sig, men ... Read more »

Vårdcentraler stängs – påverkar 9 000 personer

Två vårdcentraler, med omkring 9 000 personer listade hos sig, stängs med omedelbar verkan. Arkivbild. Två vårdcentraler i Göteborg stängs med omedelbar verkan, skriver lokala medier. Beslutet påverkar omkring 9 000 invånare. ... Read more »

Omfattande stopp i biltrafiken i Stockholm – brand i lastbil

Långa köer ringlade genom Stockholm efter att en lastbil började brinna vid Norrtullstunneln under torsdagseftermiddagen. Arkivbild. En brand i en lastbil vid Norrtullstunneln orsakar under torsdagseftermiddagen långa köer i alla ... Read more »

Busschaufför brottsmisstänkt efter dödsolycka med dubbeldäckare

Busschauffören är misstänkt för brott efter olyckan utanför Åtvidaberg. Arkivbild. Efter onsdagens dödsolycka då en dubbeldäckad buss i linjetrafik körde av vägen utanför Åtvidaberg är busschauffören misstänkt för brott, skriver ... Read more »

Rykte: Det vankas en Nintendo Direct nästa månad

Rykte: Det vankas en Nintendo Direct nästa månad Nintendo går sin egen väg och vill sällan göra samma sak som alla andra. Därför var det ganska tydligt från början att ... Read more »

Super Mario Bros Movie 2-produktionen har pausats

Super Mario Bros Movie 2-produktionen har pausats Inte långt efter det stod klart att Super Mario Bros Movie slagit sig in som nummer två på listan över tidernas mest framgångsrika ... Read more »

Uppsala: Polisen rapporterar om vapenlagen

Envato.com. Bilden är en genrebild. “Vapen anträffas inomhus i en hiss.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Uppsala län rapporterar detta: En privatperson har anträffat ett vapen i en hiss ... Read more »

Ukraina: Cherson beskjuts under evakueringen

Ukraina: Cherson beskjuts under evakueringen Ryska styrkor har under dagen artilleribeskjutit den ukrainska staden Cherson, som översvämmats efter dammkollapsen. Det uppger guvernören Oleksandr Produkin på Telegram enligt Reuters. Det sker ... Read more »

Militärkällor: Ukrainas motoffensiv inleddes i natt

Militärkällor: Ukrainas motoffensiv inleddes i natt Den ukrainska motoffensiven har inletts, uppger fyra ukrainska militärkällor för Washington Post. Landets styrkor ska ha intensifierat motattackerna under natten. Det är framför allt vid ... Read more »

Peter Settman bekräftar bröllopslyckan med nya fästmön – 5 år efter skilsmässan: ”Som en film”

Peter Settman, Carmen Navis Nyligen gästade Peter Settman podcasten Bathinas skilda möten. Där kunde han berätta om sorgen med skilsmässan från ex-hustrun Anna Settman – men även om bröllopslyckan med ... Read more »

Rapport om dådet i Oslo: ”Hade kunnat förhindras”

Rapport om dådet i Oslo: ”Hade kunnat förhindras” Dådet i vilken två personer dödades och minst 19 skadades i en masskjutning på en bargata i Osloi fjol hade kunnat stoppas. ... Read more »

Charlotte, 24, dejtar tio äldre män – för ett liv i total lyx: ”Känner mig respekterad”

24-åriga Charlotte från London har ett annorlunda förhållande och resor jorden runt med sina rika män. Charlotte, 24, har förhållanden med tio äldre män. För ett liv i lyx. ”Det ... Read more »

Man häktas för grov mordbrand i Ronneby

Ett trähus i Ronneby brann i måndags ner till grunden. Nu häktas en 60-årig man misstänkt för grov mordbrand. Arkivbild. En 60-årig man häktas misstänkt för grov mordbrand i Ronneby, ... Read more »

Utredare: Oslodåd kunde ha blivit mycket värre

Två personer sköts till döds utanför två uteställen i Oslo förra sommaren. Arkivbild. Dödsskjutningarna i Oslo förra sommaren hade kunnat bli det dödligaste dådet på flera år. Det är tack ... Read more »

Cervenka och Mix bland årets sommarpratare

Cervenka och Mix bland årets sommarpratare Finansmannen Harald Mix, AI-forskaren Max Tegmark och ekonomijournalisten Andreas Cervenka är några av årets sommarpratare, meddelar P1. Cervenka har skapat debatt genom boken ”Girig-Sverige”, ... Read more »

Totalstopp på Norra länken i Stockholm

Det råder totalstopp på Norra länken i Stockholm efter en lastbilsbrand, rapporterar P4 Stockholm. I nuläget finns det ingen prognos för när trafiken kan börja rulla igen. Relaterade länkar: Read more »

Förra mästarklubben begärs i konkurs

Förra mästarklubben begärs i konkurs [object Object] undefined Ladda ner Hänts nya app här – nöje och nyheter utan betalväggar! Basketklubben A3 från Umeå begärs i konkurs, skriver VK. Klubbens ... Read more »

Över 40 döda i jordskred i Haiti

En översvämmad gata i Port-au-Prince. Bild från i söndags. Minst 42 personer har omkommit och 11 saknas efter jordskred orsakade av skyfall i Haiti. Enligt FN har omkring 13 400 personer ... Read more »

Dyr urinsanering för hyresgäst

En kvinna dömdes till att betala renoveringen av en lägenhet efter det att hon vägrat betala saneringen av katturin. Arkivbild. Falu tingsrätt dömer en kvinna att betala sammanlagt 111 000 kronor ... Read more »

Bred men måttlig nedgång på New York-börsen

Apple backade på Wall Street efter att it-jätten presenterat nya produkter. Arkivbild. Ny statistik visade på måndagen att amerikanska bolag i bygg- och bostadsbranschen går bra. Deras omsättning ökade i ... Read more »

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt”

Hugo Larsson: ”Det är klart att det är speciellt” Ikväll var Hugo Larsson en av målskyttarna när Malmö FF besegrade Degerfors med 5–0. På fredag tar han studenten och därefter ... Read more »

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen

Kampsportsprofil döms – polis hittade vapen En kampsportsprofil har dömts till ett flerårigt fängelsestraff efter att polisen hittat bland annat ett skarpladdat vapen i mannens företagslokal. Det rapporterar Göteborgs-posten. Polisen ... Read more »

Zlatans stora hemlighet för sin egen familj – erkänner nu allt: ”Det var väldigt känslosamt”

En makalös fotbollskarriären har kommit till ända. Nu avslöjar Zlatan Ibrahimovic det stora hemlighetsmakeriet. – Jag berättade inte ens för min familj, säger ”Ibra” på presskonferensen. På söndagskvällen hände det ... Read more »

Datorstrul gav oppositionen fel ledare

Den tidigare försvarsministern Hans Peter Doskozil blev inte ny partiledare i SPÖ trots allt. Arkivbild. Hans Peter Doskozil kunde i lördags fira att han hade valts till ny ledare för ... Read more »

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier

Göteborg påbörjar största spårvägsatsning på decennier På måndagen togs det första spadtaget i vad som är det största spårvägsprojektet i Göteborg på decennier, rapporterar SVT. Den nya sträckan som byggs ... Read more »

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era”

Analys: Dröjer innan vi vet om det är en ”ny era” Påminner närmast om skidglasögon men med en prislapp på närmare 40 000 kronor. Vision Pro är Apples första nya produkt ... Read more »

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på”

Zelenskyj hyllar soldater: ”Nyheten vi väntat på” Volodymyr Zelenskyj hyllar sina soldater efter de obekräftade uppgifterna om att Ukraina tagit tillbaka områden kring den krigshärjade staden Bachmut i öst. – ... Read more »

Malmö: Polisen rapporterar om farligt föremål

Google maps, Malmö “Misstänkt farligt föremål på Drottningtorget.”, skriver polisen på sin hemsida. Polisen i Skåne rapporterar detta: Polis är på plats och har spärrat en del av Drottningtorget där ... Read more »

Spionen Robert Hanssen hittad död i sin cell

FBI-agenter utanför Robert Hanssens hem i Vienna i den amerikanska delstaten Virginia efter att han gripits 2001. Arkivbild. Den före detta FBI-agenten och dömde spionen Robert Hanssen har hittats död ... Read more »
Kênh kiến thức kỹ năng, phát triển bản thân, hướng nghiệp, blog nhân sự