Hij is binnen: Ten Dam is 'nog nooit zo moe geweest', maar rondt helse Tour Divide-tocht wél af

hij is binnen: ten dam is 'nog nooit zo moe geweest', maar rondt helse tour divide-tocht wél af

Hij is binnen: Ten Dam is 'nog nooit zo moe geweest', maar rondt helse Tour Divide-tocht wél af

Laurens ten Dam heeft de zogenoemde Tour Divide: een graveltocht van 4481 kilometer tussen Banff, Canada en Mexico succesvol afgerond. De Nederlander kende een lastige periode op zijn fiets, maar heeft het uiteindelijk toch geflikt. Hulde, Laurens!

Allereerst: wat is die Tour Divide precies? 'De route begint ergens op de grens tussen Canada en de Verenigde Staten. De finish is dan bij een hek, ergens op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten', deelde Ten Dam eerder mee over de race tussen Banff, Canada en Antelope Wells, New Mexico. 'Eén keer per jaar is er echt een massastart, de rest van het jaar kan je de toch ook zoals een soort tijdrit rijden. Voor de massastart geldt dus dat degene die als eerst bij het hek is, wint. De tijd stopt tussentijds dus niet.

Dag 1: Ten Dam iets te laat voor de start

Ten Dam stond op dag één wat verkeerd gepositioneerd voor de start, maar kwam uiteindelijk vrij snel van voren te zitten. 'Taaie rakkers', noemde hij de mannen met wie hij op dat moment vooruit reed. Na één dag stond er 426 kilometer op de teller en lag hij vijfde in de koers.

Dag 2: Ten Dam rijdt goed door in de kou

Op de tweede dag bereikte Ten Dam de Verenigde Staten, waar het vrij fris was. Onderweg was hij zijn handschoenen en lamp verloren, maar dat loste zichzelf op. Eén Litouwer, Justinas Leveika, reed nog voor hem uit in de koude omstandigheden. Ten Dam had na twee dagen 848 kilometer afgewerkt en lag dus tweede.

Dag 3: 'Tour Divide eist zijn tol'

Tijdens dag drie toonde Ten Dam dat het lastig was en dat hij het zelf ook lastig kreeg. 'De Tour Divide eist zijn tol', liet hij al weten in het dagelijkse dagboek dat hij bijhoudt. Met 1068 kilometer gerond, stond hij op een derde plek na Leveika en Ulrich Bartholmoes. Maar het weerbericht voor de komende dagen toonde vooral sneeuw, dus daar moesten de renners zich ook al op voorbereiden.

Dag 4: koude, helse omstandigheden

Op dag vier reed de Nederlander - samen met de andere deelnemers- dus de sneeuw in. 'De afdaling is echt een hel, ik heb ook een paar koprolletjes gemaakt. Ik kom niet beneden, joh. Mijn pedalen, remmen en derailleur zijn bevroren en het hotel wat ik geboekt heb, ga ik niet halen', klonk het in een update vanuit Amerika.

Dag 5: wandelen door de Amerikaanse modder

Het vijfde etmaal bestond voor Ten Dam niet alleen uit fietsen, maar hij moest ook aardig wat kilometers wandelend ploegen door de Amerikaanse modder. Daarbij werkte zijn band wat tegen en moest hij zijn laatste binnenband opmaken. Leveika en Bartholmoes lagen nog altijd redelijk voor op Ten Dam, die nog altijd derde lag en 1625 kilometer afgewerkt had.

Dag 6: bijpompen, even liften en terug

Op de zesde dag bestond het fietsen voor Ten Dam vooral uit bijpompen. 'Ieder half uur, dus het is weer bijna tijd', hoorden we hem zeggen. De spijker die er op dag vijf in kwam, had meer schade aangericht en dus reed Ten Dam per auto - dankzij Amerikaan Mike - naar een fietsenwinkel. Daar werd zijn fiets gerepareerd, maar: 'Ik moet nu weer een uur terug met de auto en dan kan ik er weer aan beginnen.'

1.858 kilometer gehad, nog 2.560 kilometer te gaan!

Dag 7: Overal pijn voor Laurens ten Dam

Ten Dam had er een week opzitten en dat begon hij te voelen. Over de helft, met 2.249 kilometer op de teller en nog dik 2.000 te gaan. Dat was nodig ook, want een tricky passage lag er nu nog goed bij, maar zou een dag later door de regen veranderen in een 'pindakaas-modderstrook'. Ten Dam moest om die reden lang doorrijden om de regen voor te zijn, met een enorme bevoorrading onderweg, blaren op z'n handen en 'een wond op mijn kont'.

Dag 8: Ten Dam voorbij cruciaal punt

Hij had het gered! Door 670 (!) kilometer in twee dagen af te raffelen, kwam Ten Dam in droog weer voorbij de gevreesde strook, waar het (toen hij in de nacht van zaterdag op zondag in z'n bedje lag) inderdaad begon te regenen en veel renners ophield. Op dag acht moest er nog eens 280 kilometer worden afgewerkt, om zo richting Silverthorn te komen.

Dag 9: Ten Dam verslaapt zich

Laurens ten Dam is al negen dagen onderweg in de Tour Divide en dat eist zijn tol. Op dag negen versliep hij zich en moest hij door de Amerikaanse modder. 'Van de hel naar de hemel', sloot hij zijn dag vol slijk met een positieve noot af. Na negen dagen lag hij op een derde plek, met 2681 afgewerkte kilometers.

Dag 10: Ten Dam brengt overwegend goed nieuws

Na een stevige portie nachtrust heeft Laurens ten Dam zijn weg c.q. lijdensweg voortgezet, inmiddels comfortabel vast op plaats drie. 'Ik heb heel veel goed nieuws', klonk het positief vanuit de Verenigde Staten. 'Ik had minder pijn in mijn polsen en ook minder pijn in mijn achillespees. Ook mijn reet voelde beter, dus het leek alsof mijn lichaam begreep wat het allemaal moest doen. Er is echter wel één minpuntje: ik verlies continu mijn bidon uit mijn bidonhouder. Op een gegeven moment gebeurde dat weer en wilde ik hem eruit pakken, maar reed ik net op een stuk vers gestort grind. Daardoor maak ik me toch een schuiver! Je raadt het al: toch weer de knie die zeer deed. Maar ik zat zo lekker in de flow, na vijf minuten was ik alweer weg. Verband eromheen en door!' 3092 kilometer afgewerkt, nog 1326 km's te gaan: de slotweek kan beginnen!

Dag 11: pittige laatste bergketen, gelukkig een fijn verblijf

We hebben weer een nieuwe update vanuit kamp-Ten Dam, waar de Nederlander op dag elf de laatste mountain range - een bergketen - achter de rug heeft. 'De Tour Divide is nooit saai, mensen', horen we de routinier zeggen. 'Ik sta nu bovenop de Carnero-pas, op een hoogte van rond de tienduizend voet. Die komt wel even binnen hoor, pfoe... Ik ben helemaal naar de klote.' Gelukkig voor Ten Dam sliep hij in een lodge waar alles goed geregeld was, met bovendien véél eten en drinken! Hij is ook nog eens goed onderweg: nog altijd de derde plaats, maar de twee koplopers lijken iets minder sterk te worden. 3265 kilometer gedaan, 1056 te gaan!

Dag 12: Ten Dam is behoorlijk relaxed: 'Besloten het iets meer live slow aan te pakken'

De laatste update die we van Ten Dam krijgen, is behoorlijk geruststellend. Hij heeft de gashendel ietsje dichtgedraaid en is naar eigen zeggen wat rustiger gaan rijden. 'Ik zit nu in de stad Cuba, heb pannenkoekjes gegeten en boodschapjes gedaan. Ik heb besloten het iets meer live slow te gaan aanpakken', doet hij zijn eigen motto eer aan. 'We zitten toch in niemandsland nu. Het gehaast was nergens goed voor. De benen waren goed vandaag.'

Ook was de tracker van Ten Dam even kapot, en dus was hij voor de buitenwacht even niet te traceren. 'Kan gebeuren, batterijtjes leeg, maar maak je geen zorgen hoor, ik ben oké!' Via zijn story op Instagram deelde de oude meester in het vak ook nog een heilzame slaapplek, midden in de natuur, waar hij zich heeft teruggetrokken in zijn slaapzak. 'Welterusten!' We horen gauw weer van je, Lau!

Dag 13: Leveika gefinisht, Ten Dam moet nog 448 kilometer

Laurens ten Dam gaat de officiële editie van Tour Divide niet winnen, daar de Baltische stoomlocomotief Justinas Leveika de finish aan de Mexicaanse grens inmiddels behaald heeft. 13 dagen, 2 uur en 16 minuten heeft hij er over gedaan. 'Don Lorenzo' Ten Dam moet nog 448 kilometer, maar doet het inmiddels even wat rustiger aan. Nog maar even, krijger!

Dag 14/15: Ten Dam heeft het gehaald

Laurens ten Dam heeft de Tour Divide afgerond! De Nederlander bereikte als derde de Mexicaanse grens. 'Ik blik er later uitgebreid op terug, want voor nu ben ik té moe. Ik weet wel dat de twee mannen die voor mij eindigden mijn respect hebben verdiend en dat ik nog nooit zó kapot ben geweest. Maar dat kan ook aan de leeftijd liggen. Nu heb ik een goede barbecue en IPA gevonden en ga ik mijn familie opzoeken.'

Dit bericht wordt aangevuld. Via het Instagram-kanaal van Live Slow Ride Fast kun je de tocht van Ten Dam volgen.

OTHER NEWS

2 hrs ago

Visma | LAB vindt Evenepoel mentaal niet rotsvast: 'Als hij in de verdrukking komt, gaat hij daar niet altijd goed mee om'

2 hrs ago

'Ten Hag neemt contact op met Oranje-reserve, Manchester United wil vraagprijs voldoen'

2 hrs ago

Opstelling Oranje: Koeman kiest voor twee wijzigingen tegen Roemenië

2 hrs ago

Ducati kiest voor minder fabrieksmotoren op MotoGP-grid in 2025

2 hrs ago

Geen extra toezicht op overnachters voor ArenA-shows Taylor Swift

2 hrs ago

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

2 hrs ago

Verdachte van verkopen middel X stapt uit het leven, strafzaak eindigt

2 hrs ago

Papa Roach in 2025 voor concert naar AFAS Live

2 hrs ago

Bosz: 'Joey Veerman deed het niet zo slecht in eerste helft tegen Oostenrijk'

2 hrs ago

Zien: nieuwe regering poseert op bordes van Paleis Huis ten Bosch

2 hrs ago

Plooij stelt zijn mening bij: 'Leek alsof Verstappen een extra beweging maakte'

2 hrs ago

Van Gaal over levensbedreigende ziekte: 'Ik ben vertrouwd met de dood'

2 hrs ago

Is eiwitlimonade de hype waard?

2 hrs ago

Inflatie in de eurozone daalt licht naar 2,5% in juni – wat doet de ECB met de rente?

2 hrs ago

Ervaringsdeskundige Jansma kijkt ogen uit bij Oranjemars: 'Dit overstijgt alles'

2 hrs ago

Hadj Moussa: ''Ik had Feyenoord niet nu al verwacht''

2 hrs ago

Beeld & Geluid en VPRO vieren 50 jaar Simplisties Verbond

2 hrs ago

Aston Martin benoemt voormalig Mercedes-kopstuk tot CEO

3 hrs ago

EBU: Joost Klein is gewoon weer welkom bij songfestival

3 hrs ago

Bosz reageert op pijnlijke wissel Veerman: 'Natuurlijk ken ik de oorzaak'

3 hrs ago

Negentien Nederlandse zwemmers naar Spelen in Parijs

3 hrs ago

Boulahrouz getergd: "Het is gewoon schandalig wat zij dit toernooi laten zien"

3 hrs ago

Spotify test opvallende nieuwe functie in app

3 hrs ago

Column | Norris en Britse media raken na Verstappen-incident realiteitszin weer helemaal kwijt

3 hrs ago

Dwangsom voor reisaanbieders die prijs tijdens boeken veranderen

3 hrs ago

Bosz geeft Veerman-signaal af: 'Heeft zichzelf veel te ver naar beneden gehaald'

3 hrs ago

Airbus wacht grote Filipijnse order van 24 miljard dollar

3 hrs ago

NOS wint strijd om voetbalrechten en sluit deal met UEFA voor EURO 2028

3 hrs ago

WhatsApp krijgt soort Lensa: jezelf in de hoofdrol op gegenereerde plaatjes

3 hrs ago

De Cler ziet in Feyenoorder oplossing voor Oranje: 'Mis vastigheid op middenveld'

3 hrs ago

EU-parlementariër maakt misleidende beweringen over COVID-19-vaccins

3 hrs ago

Noorwegen naar songfestival na toezeggingen EBU

3 hrs ago

'Feyenoord zet in op Mitchell als versterking voor eerste elftal'

3 hrs ago

AC Milan gaat opnieuw voor Santiago Giménez: Feyenoord wil 50 miljoen euro

3 hrs ago

Valtteri Bottas, de fietsende Formule 1-coureur: 'Het werd een soort verslaving'

4 hrs ago

Lotus Emeya benadert de Porsche Taycan en de Audi RS e-Tron GT (review)

4 hrs ago

Bosz kiest voor assistent die met PSV halve finale Champions League haalde

4 hrs ago

'In 99,99 procent van de gevallen vertrekt Zirkzee bij Bologna'

4 hrs ago

Gijp twijfelt aan gedrag: 'Daar is Memphis er één van, en daar is Lang er één van'

4 hrs ago

Officieel: Hadj Moussa zet handtekening in De Kuip