Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν πικρία και θυμό στη σχέση και τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

τα 8 σημάδια που μαρτυρούν πικρία και θυμό στη σχέση και τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

8 Σημάδια που μαρτυρούν πικρία στη σχέση και τα οποία δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπετε

Η μνησικακία, ο θυμός, η πικρία, διαβρώνουν σιωπηρά τις σχέσεις. Δυστυχώς συχνά, τα αρνητικά αυτά συναισθήματα καταστρέφουν ύπουλα και αθόρυβα τις σχέσεις. Πώς όμως μπορεί κάποιος να καταλάβει αν η σχέση του κινδυνεύει από τις σιωπηρές αυτές απειλές; Έχουν παρατηρηθεί ορισμένα ψυχολογικά σημάδια που μαρτυρούν ότι ο θυμός και η πικρία υποβόσκουν, και τα οποία δεν πρέπει να αγνοούνται.

Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν πικρία και θυμό στη σχέση και τα οποία δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

  • Διαρκής κριτική
  • Συναισθηματική αποστασιοποίηση
  • Απόδοση κατηγοριών
  • Αποφυγή συγκρούσεων
  • Έλλειψη συμπόνοιας
  • Παθητικό-επιθετική συμπεριφορά
  • Συχνοί καυγάδες με ασήμαντες αφορμές
  • Αίσθημα περιφρόνησης

Πώς τα 8 πιο συχνά σημάδια της πικρίας και του θυμού καταστρέφουν μια σχέση και πως να τα αντιμετωπίσετε:

Διαρκής κριτική

Η εποικοδομητική και με φειδώ κριτική, βοηθά τις υγιείς σχέσεις. Αν όμως διαπιστώνετε ότι ο σύντροφός σας ψάχνει να βρει αφορμές να σας κριτικάρει, αυτό ίσως συνιστά ένδειξη υποκείμενου θυμού και πικρίας.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο θυμός δρα σωρευτικά και εκδηλώνεται με ασήμαντες αφορμές, με την μορφή έντονης και καυστικής κριτικής. Κατά κανόνα, το άτομο που «βράζει από θυμό», δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με ειλικρίνεια, καταφεύγοντας στην κριτική ως μέσο εκτόνωσης του θυμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική, τις περισσότερες φορές δεν αφορά καν τα ζητήματα που θίγονται, αλλά προέρχεται από ανεπίλυτα συναισθήματα πόνου ή απογοήτευσης.

Συναισθηματική αποστασιοποίηση

Ένα συνηθισμένο σημάδι θυμού και πικρίας στη σχέση είναι η συναισθηματική αποστασιοποίηση του συντρόφου. Όσο τα συναισθήματα αυτά συσσωρεύονται, τόσο ο σύντροφος θα αποστασιοποιείται συναισθηματικά.

Πρόκειται για έναν ψυχολογικό μηχανισμό άμυνας, με σκοπό την προστασία του από μεγαλύτερο πόνο, αφού η συναισθηματική απόσταση γίνεται η «ασπίδα» του συντρόφου που νιώθει ότι απειλείται.

Το δύσκολο με το συγκεκριμένο σημάδι, είναι ότι δεν είναι προφανές, όπως η περίπτωση της κριτικής.

Αντίθετα, είναι ένα σημάδι αθόρυβο, που ερμηνεύεται ως απώλεια ενδιαφέροντος για συζητήσεις ή δραστηριότητες που άλλοτε έφερναν κοντά το ζευγάρι. Επίσης, εκδηλώνεται με τον περιορισμό της τρυφερότητας ή της συναισθηματικής εγγύτητας. Ο σύντροφος μπορεί ν’ αποκρίνεται λιγότερο, να γίνεται πιο αδιάφορος ή και ψυχρός προς το άλλο άτομο.

Η αναγνώριση της συναισθηματικής αποστασιοποίησης ως ένδειξη δυσλειτουργίας στη σχέση, μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τα προβλήματα του θυμού.

Χρειάζεται όμως να είστε συντονισμένοι, να μπορείτε να καταλαβαίνετε τις μεταβολές στο επίπεδο της αφοσίωσης στη σχέση σας.

Απόδοση κατηγοριών

Μέσα από την μετατόπιση των κατηγοριών, το άτομο που έχει εσωτερικευμένο θυμό προσπαθεί να δημιουργήσει περισπασμούς.

Ρίχνοντας τις ευθύνες στο άλλο μέλος, ο σύντροφος απαλλάσσεται από το φταίξιμο, ισχυριζόμενος ότι τα προβλήματα δεν δημιουργούνται απ’ τα δικά του συναισθήματα, αλλά από τις ενέργειες ή τις συμπεριφορές του άλλου.

Το συγκεκριμένο μοτίβο μπορεί να εκδηλώνεται αρχικά με την μορφή της απλής διαφωνίας, ή παρανόησης αλλά όταν γίνεται μια μόνιμη κατάσταση στη σχέση, καταδεικνύει πάντα εσωτερικευμένο θυμό. Άλλωστε, στις υγιείς σχέσεις, και οι δύο σύντροφοι θέλουν να  αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους.

Αν παρατηρήσετε ανισορροπία στο κομμάτι αυτό, ίσως είναι ώρα να σκεφθείτε λίγο πιο προσεκτικά σχετικά με τη σχέση σας.

Αποφυγή συγκρούσεων

Σας έτυχε ποτέ να προσπαθείτε να αποφύγετε, πάση θυσία τη σύγκρουση με τον σύντροφό σας, ακόμη και όταν αυτή θα ήταν λυτρωτική; Η αποφυγή των συγκρούσεων είναι ένα σημάδι που δείχνει ότι ο σύντροφος σιγοβράζει από θυμό.

Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο φόβος της σύγκρουσης αποτελεί πηγή και αιτία για σύγκρουση. Σε μια σχέση που έχει πληγεί από το θυμό ή τη ζήλεια, ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να αποφεύγουν τη συζήτηση ή τις διαφωνίες.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να αποφύγουν να θίξουν ζητήματα που ίσως πυροδοτήσουν μια έκρηξη που θα αποκαλύψει την καταπιεσμένη τους οργή.

Όσο φυσιολογικό και αν είναι να μην θέλετε να καβγαδίσετε με τον σύντροφό σας, η αποφυγή της σύγκρουσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να συσσωρεύσει τον θυμό, επιβαρύνοντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Η αποφυγή των συγκρούσεων αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας αλλά, την ίδια στιγμή είναι δίκοπο μαχαίρι.

Δηλαδή, μπορεί παροδικά να προσφέρει ανακούφιση από την αποφυγή των εντάσεων, όμως μακροπρόθεσμα «κρύβει» το ζήτημα, αφήνοντάς το ανεπίλυτο και επιδεινώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα του θυμού, της ζήλειας, της πικρίας.

Μην αποφεύγετε τις ειλικρινείς συζητήσεις, ακόμη και τους καβγάδες, αφού μέσα από αυτούς η σχέση μπορεί να γίνει πιο δυνατή.

Έλλειψη συμπόνοιας

Όταν ο θυμός και η πικρία έχουν φωλιάσει στην καρδιά ενός συντρόφου, είναι μάλλον δύσκολο για τον άνθρωπο αυτό να συναισθανθεί τον άλλο. Ο σύντροφος που έχει εσωτερικευμένο θυμό, απομακρύνεται ασυνείδητα από τον άλλον, στην προσπάθειά του να προστατευθεί από μεγαλύτερο συναισθηματικό πόνο.

  • Η απουσία συμπόνοιας εκφράζεται με διάφορους τρόπους, όπως:
  • Την υποτίμηση των συναισθημάτων ή των βιωμάτων του συντρόφου,
  • Την αδιαφορία για την ευημερία και την υγεία του συντρόφου,
  • Τη συναισθηματική απουσία όταν ο  άλλος έχει ανάγκη από υποστήριξη ή επιβεβαίωση.

Δώστε προσοχή στις αλληλεπιδράσεις με τον σύντροφό σας και, αν παρατηρήσετε ότι αδιαφορεί ή ότι υποβαθμίζει τα συναισθήματά σας, θεωρήστε το ως προειδοποιητικό σημάδι ενός βαθύτερου προβλήματος.

Η έλλειψη συμπόνοιας και η απουσία συμπαράστασης μολύνουν τη σχέση, αφού εμποδίζουν την υγιή επικοινωνία ανάμεσα στους δύο συντρόφους.

Παθητικό-επιθετική συμπεριφορά

Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά είναι γνώριμη σε όλους μας. Οι κρυμμένες προσβολές, η τιμωρία της σιωπής, τα σαρκαστικά σχόλια που δικαιολογούνται ως «χιούμορ».

Οι συμπεριφορές αυτές πυκνώνουν σε μια σχέση που έχει πληγεί από τ’ αρνητικά συναισθήματα της πικρίας και του θυμού.

Αυτή άλλωστε, είναι η δίοδος που έχει βρει το θυμωμένο άτομο να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, χωρίς να μιλήσει ανοιχτά γι’ αυτή. Η παθητικό-επιθετική συμπεριφορά είναι μια μορφή εκτόνωσης για το άτομο που νιώθει πικρία, χωρίς ωστόσο να συμβάλλει στην αποτελεσματική επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων.

Άλλωστε, είναι ασφαλέστερος τρόπος από την ανοιχτή σύγκρουση. Η αντιμετώπιση της παθητικό-επιθετικής συμπεριφοράς είναι ωστόσο εξουθενωτική. Η αναγνώριση αυτού του μοτίβου επικοινωνίας στη σχέση σηματοδοτεί ότι πρέπει να επιλυθούν βαθύτερα ζητήματα.

Συχνοί καβγάδες με ασήμαντες αφορμές

Σας έχει τύχει από μια απλή, καθημερινή κουβέντα να βρεθείτε ξαφνικά στην μέση ενός έντονου καβγά που έχει ξεσπάσει από ασήμαντη αφορμή; Πρόκειται για ένα ακόμη σημάδι που μαρτυρά υφέρπουσα πικρία και θυμό στη σχέση.

Όταν συσσωρεύονται αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να πυροδοτούν συχνούς καβγάδες από μικρά και ασήμαντα ζητήματα. Ο άνθρωπος που καταπιέζει τον θυμό του χρησιμοποιεί τις ασήμαντες αφορμές ως διέξοδο για τα καταπιεσμένα του συναισθήματα. Οι συχνοί καβγάδες σπάνια γίνονται για την αφορμή που ισχυρίζονται ότι τους ενοχλεί.

Αντίθετα, πηγή τους είναι τα βαθύτερα, ανεπίλυτα ζητήματα που δεν έχει καταφέρει να εκφράσει απευθείας ο σύντροφος.

Αν μαλώνετε συχνά γι’ ασήμαντες αφορμές με τον σύντροφό σας, ίσως είναι καιρός να αναλογιστείτε αν η σχέση σας χρειάζεται περισσότερη προσοχή. Αυτές οι αφορμές για καβγάδες μαρτυρούν ότι κάτω από την επιφάνεια «σιγοβράζουν» συναισθήματα που πρέπει να εκφραστούν.

Αίσθημα περιφρόνησης

Το τελευταίο, και ίσως πιο ανησυχητικό σημάδι που δείχνει ότι στη σχέση έχουν φωλιάσει συναισθήματα πικρίας και οργής, είναι η περιφρόνηση.

Η περιφρόνηση, πέρα από την ενόχληση και τον εκνευρισμό, δείχνει μια βαθιά απαξίωση που, ουσιαστικά, δηλητηριάζει τη σχέση. Πρόκειται ασφαλώς για ένα από τα πιο επιζήμια συναισθήματα σε μια σχέση και δημιουργείται από την μακροχρόνια συσσώρευση του θυμού που συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα αποστροφής και απουσίας σεβασμού.

Η περιφρόνηση παίρνει διάφορες μορφές, με κυριότερες τις εκφράσεις του προσώπου, τα σαρκαστικά σχόλια, την κοροϊδία ή ακόμη και το επιθετικό χιούμορ. Η αναγνώρισή της είναι επιτακτική, καθώς δείχνει ότι ο αρνητισμός στη σχέση έχει φτάσει σε ανυπόφορο σημείο, ώστε ν’ απειλεί πλέον τη σχέση.

Στην ένδειξη αυτή, πρέπει να προσπαθήσετε ν’ αντιμετωπίσετε άμεσα και ανοιχτά το συναίσθημα της περιφρόνησης, ώστε η σχέση να διορθωθεί.

Tip: Αντιμετωπίζοντας τα αρνητικά συναισθήματα

Η πικρία και ο θυμός, αποτελούν συχνά αισθήματα σε όλες τις συντροφικές σχέσεις. Αν μια σχέση πάσχει απ’ αυτά, δεν σημαίνει ότι ήλθε και το τέλος της. Τα αρνητικά συναισθήματα ωστόσο, αποτελούν σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση έχει ανάγκη από φροντίδα και συνειδητή προσπάθεια για την επίλυσή τους.

Τα τρία βασικά βήματα που οδηγούν στην εξυγίανση των σχέσεων είναι:

Ανοιχτή επικοινωνία: Εκφράστε με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σας προς τον σύντροφό σας. Η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται με σκοπό την απόδοση κατηγοριών ή την κριτική.

Βοήθεια από ειδικό: Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ο οποίος θα σας οδηγήσει προς την επίλυση των ζητημάτων που γεννούν τα συναισθήματα της πικρίας και του θυμού.

Συγχώρεση: Η συγχώρεση τόσο προς τον σύντροφο, όσο και προς τον εαυτό, είναι αναγκαία ώστε να μπορέσει η σχέση να προχωρήσει σε πιο γερές βάσεις.

Η προσπάθεια επίλυσης του θυμού και της πικρίας απαιτεί θάρρος, υπομονή, διάθεση για βελτίωση. Η προστριβές είναι κομμάτι κάθε ανθρώπινης σχέσης, και η διαχείρισή τους είναι το κλειδί για την πορεία τους. Να θυμάστε ότι τ’ αρνητικά συναισθήματα δεν σημαίνουν το τέλος μιας σχέσης.

Με κατανόηση και ανοιχτό διάλογο, αφοσίωση και θέληση για βελτίωση, θα καταφέρετε να διαχειριστείτε τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τα αρνητικά αλλά ανθρώπινα και συνηθισμένα συναισθήματα, χτίζοντας μια πιο υγιή και αρμονική σχέση με τον σύντροφό σας.

OTHER NEWS

3 hrs ago

H Φαίη Σκορδά φόρεσε με τον πιο σέξι τρόπο το πουκάμισο στην παραλία -Το ταξίδι στη Μύκονο

3 hrs ago

Ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων από τα πλημμυρισμένα χωράφια της λίμνης Κάρλα

3 hrs ago

Γιώργος Μαζωνάκης: Η ανάρτηση με νόημα μετά τις αποκαλύψεις για τη δικαστική διαμάχη με την αδελφή του

3 hrs ago

Power of Love: Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα κορίτσια και τα αγόρια - Νέο επεισόδιο απόψε στις 22.00 - Δείτε το trailer

3 hrs ago

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πάει από τον... κακό στο χειρότερο, οι "αυλοκόλακες" και οι "Λαοκόοντες" του Ανδρουλάκη και το... "αυτογκόλ" του "ανακατωσούρα"

3 hrs ago

Κυριακάτικο τραπέζι: Μπουκατίνι με σουπιές, καλαμαράκια και χωριάτικο λουκάνικο

4 hrs ago

Στην ηρωίδα της Στίβι Νικς αφιέρωσε το τραγούδι της «Clara Bow» η Τέιλορ Σουίφτ

4 hrs ago

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,6% υποχώρησε η ανεργία τον Μάιο

4 hrs ago

Δίδυμες αδελφές από την Πάτρα πήραν ακριβώς την ίδια βαθμολογία στις Πανελλαδικές

4 hrs ago

Τράπεζα Πειραιώς: Στεγαστικά Δάνεια για όλους – Οι παροχές

4 hrs ago

Υπουργικό στις 11 εν μέσω πυρκαγιών -Η κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών κινητοποιεί το Μαξίμου

4 hrs ago

Με 219 εκατ. ευρώ το ξεκινά το νέο fund του Απόστολου Ταμβακάκη

4 hrs ago

Δολοφονία Καραϊβάζ: Τα ίχνη των κατηγορουμένων και σε άλλες δύο εκτελέσεις

4 hrs ago

Η Βρισηίδα Ανδριώτου υποδέχεται τον Ιούλιο στη Σαντορίνη, μόνο με τη πετσέτα της -«Για μένα αυτό ειναι καλοκαίρι»

4 hrs ago

NBA: Ο Πολ Τζορτζ υπογράφει τετραετές συμβόλαιο 212 εκατομμυρίων δολαρίων με τους Σίξερς

4 hrs ago

Όλα ανοιχτά για Μίλσον και Κοϊτά στην ΑΕΚ, ανακοινώνονται Μπρινιόλι και Σισέ

4 hrs ago

Βεζένκοβ: "Προς το παρόν είμαι παίκτης των Ράπτορς, όμορφο να σε θέλουν άλλες ομάδες"

5 hrs ago

Ξεκινάει η ηλεκτρονική αποστολή κλήσεων της τροχαίας

5 hrs ago

Γάζα: Συγκλονίζει ο διευθυντής του Αλ Σίφα που αφέθηκε ελεύθερος μετά από επτά μήνες

5 hrs ago

Αν περάσεις αυτό το γρήγορο τεστ αντίληψης έχεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

5 hrs ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε την εθνική ομάδα μπάσκετ - Τα δώρα που του έκαναν οι παίκτες

6 hrs ago

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Η Βασιλική Θάνου, στις πρώτες σειρές στην ομιλία του Αντώνη Σαμαρά [εικόνες]

6 hrs ago

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Ισχυρές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

6 hrs ago

Fiat Grande Panda: Πρώτες «τσάρκες» στο Τορίνο

6 hrs ago

Χουάντσο Ερνανγκόμεθ: "Περήφανος για τη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, ο Μπράουν είναι από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη"

6 hrs ago

Πρέβεζα: Εντοπίστηκε η σορός αγνοούμενου υποβρύχιου αλιέα

6 hrs ago

Βραζιλία: Τραυματίες σε πτήση από σφοδρές αναταράξεις, αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Air Europa

6 hrs ago

Air Arabia: Ξεκίνησε πτήσεις προς την Αθήνα – Πόσες απευθείας εβδομαδιαίες πτήσεις θα συνδέουν την Αθήνα με την Σάρτζα

6 hrs ago

Αντί για κάποια παραλία διάλεξε να πάει στους παγετώνες αυτό το καλοκαίρι

7 hrs ago

Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό ο Κνέζεβιτς

7 hrs ago

Κυκλώνας Μπέριλ: "Ο εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας" απειλεί την Καραϊβική

7 hrs ago

Ο Γκόγκα Μπιτάτζε βγήκε από την αγορά των free agents: 25 εκατομμύρια για τρία χρόνια

7 hrs ago

Δωρεάν καλοκαιρινός έλεγχος αυτοκινήτου από τη Suzuki

7 hrs ago

Βρετανία: Αυτή είναι η σύζυγος του αρχηγού των Εργατικών -«Ποιος στο διάολο νομίζει ότι είναι;» είπε όταν τον γνώρισε

7 hrs ago

Προετοιμασία, η επιθυμία Λουτσέσκου για φιλικό και... ο Σαμάτα!

7 hrs ago

Ποιοι είναι οι "Ελβετοί" και τι κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

7 hrs ago

Ο Κόστα κάλυψε το... κόστος του Ρονάλντο και έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά του Euro

7 hrs ago

Πύρινη κόλαση στην Κω, εκκενώθηκαν σπίτια και ξενοδοχεία -Δύσκολη νύχτα σε Χίο και Κρήτη, μία σύλληψη, 6 τραυματίες

7 hrs ago

Κλάμα: Ο Παπανικολάου έκανε παράπονο στον Αντετοκούνμπο γιατί δεν του έχει κάνει δώρο ένα ζευγάρι παπούτσια! (vid)

7 hrs ago

Euro 2024: Η αντίπαλος της Πορτογαλίας, το πρόγραμμα και όλες οι διασταυρώσεις μέχρι τον τελικό