JUST NU: Füllkrug hjälte – förde Tyskland till gruppseger efter sen kvittering

just nu: füllkrug hjälte – förde tyskland till gruppseger efter sen kvittering

Tyskland och Schweiz tampades om förstaplatsen i EM:s grupp A.

Efter ett fint ledningsmål från Schweiz såg allt ut att sluta i rödvit glädje.

Nicklas Füllkrug ville annat, kvitterade på stopptid och tog Tyskland till gruppseger.

Slutspelsklara Tyskland möter Schweiz som, med största sannolikhet, kommer att kvalificera sig till slutspel oavsett hur kvällens match slutar. För att de ska säkra slutspelsplatsen redan ikväll behöver de ta minst en poäng.

Med tanke på att Tyskland redan är klara för åttondelsfinal kunde man tänka sig att förbundskapten Julian Nagelsmann skulle rotera. Det gjorde han inte utan behöll den tidigare laguppställningen.

Schweiz gör två förändringar i sin startelva jämfört med senast. Fabian Rieder och Breel Embolo får chansen från start, i stället för Xherdan Shaqiri och Ruben Vargas.

Det dröjde inte länge innan Tyskland närmade sig området innanför Jan Sommers stolpar när Kai Havertz träffade rätt med en nick i minut tre. Nicken ställde dock inte målvakten på några större prov.

Tio minuter in i matchen började Tyskland äga allt mer av bollinnehavet och försökte kombinera sig in i Schweiz straffområde. Kort därefter blev Kai Havertz tacklad i straffområdet och ropade på straff, något som domaren inte höll med om.

I den 17 minuten kom matchens första mål. Detta efter att Robert Andrich avlossat utifrån på en andraboll. I situationen som föranledde målet gick Musiala in för hårt i närkampen och domaren dömde således bort målet.

Drygt tio minuter senare var det Schweiz tur att ta ledningen. Inlägget från Freuler var nära perfekt och styrningen från Ndoye likaså. 1-o Schweiz och målet står sig denna gång.

Efter Schweiz 1-0-mål var det inte de rödklädda som tog över matchbilden, snarare tvärtom. Det fortsatta helt enkelt som innan ledningsmålet. Innan domaren blåste för halvtid hann Rüdiger bränna ett jätteläge då han misstajmade bollen något fatalt.

När matchuret närmade sig 50 minuter kom Jamal Musiala i ett bra läge. 21-åringen testade då ett distansskott som Sommer kunde styra bort. Fem minuter senare gjorde Toni Kroos samma sak, drog till från håll. Denna gång behövde inte Sommer ingripa utan kunde se på medan bollen passerade stolpen och ut till inspark.

När en timmes fotboll var spelad handlade det mesta om när, inte om, Tyskland skulle göra mål. Det var åtminstone känslan, som backades upp av statistiken. 67 procent bollinnehav och 0,77 i xG.

Med mindre än tio minuter kvar kom Schweiz på kontring. Då frispelades Vargas och sköt in 2-0 för Schweiz, ett mål som ganska snabbt dömdes bort för offside. Minuter senare tvingades Manuel Neuer till en bra räddning när Xhaka prickskjutit från håll.

På tilläggstid kom till slut kvitteringen. En välplacerad och hård nick från Füllkrug gav Tyskland kvitteringen och tog laget till gruppseger.

Startelvorna:

Tyskland: Neuer - Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt - Andrich, Kroos - Wirtz, Gündogan, Musiala - Havertz.

Schweiz: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer, Rieder, Xhaka, Aebischer - Freuler - Ndoye, Embolo