Ruotsi rikkoi lopulta Leijonien ainoan toimineen osan ja päätti Jukka Jalosen aikakauden

ruotsi rikkoi lopulta leijonien ainoan toimineen osan ja päätti jukka jalosen aikakauden

Suomen MM-kisaurakka päättyi torstai-iltana puolivälierissä kirvelevään jatkoaikatappioon Ruotsille. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Petteri Ikonen

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen historian pitkäaikaisimman ja menestyneimmän päävalmentajan Jukka Jalosen aikakausi päättyi myöhään torstai-iltana, kun Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän Ruotsille maalein 1-2.

Suomi venyi Ostravassa pelatussa ottelussa kisaurakan parhaimpaansa, mutta kolmella NHL-kentällisellä kyllästetty Ruotsi taivutti lopulta vastustajansa.

Alkusarjassa kaikki ottelunsa voittanut Ruotsi törmäsi ensin Suomen huippuvireiseen maalivahtiin Emil Larmiin ja sitten Suomen haalarimiehiin, joista Hannes Björninen tasoitti minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua.

- Tämä turnaus päättyi ylävireiseen otteluun. Olimme aika hyviä, vastustaja huomioiden, Jalonen sanoi.

Jatkoajalla Joel Eriksson Ek laukoi ratkaisun ylivoimalla. Alivoimatakaisku oli Leijonille kisaurakan ensimmäinen. Alivoima olikin loppuhetkille asti Leijonien toimivin osa.

Konsta Heleniuksen jäähy harmitti Jalosta.

- Maila ei osunut hansikkaaseen.

"Hyvä Saku"

Ruotsi aloitti ottelun vauhdikkaasti, mutta Suomi kesti maalivahti Larmin johdolla. Björnisen ketju ja taklauksillaan ruotsalaisia horjuttanut Juha Jääskä sytyttivät Leijonat mukaan peliin vaikean alun jälkeen.

Suomi voitti alkusarjassa vain kolme ottelua seitsemästä ja sai pudotuspelipaikan Britannian avustamana, mutta Leijonat ei joutunut aiemmin antautumaan kertaakaan alivoimalla.

Björnisen ja Arttu Hyryn johtamat alivoimakvartetit pääsivät töihin Ruotsiakin vastaan. Avauserässä Leijonat tappoi Juuso Riikolan jäähyn.

- Hyvä Saku, yleisön joukosta kuului kannustushuuto, kun Saku Mäenalanen blokkasi ruotsalaispelaajan laukauksen.

Mäenalanen joutui itse jäähylle toisen erän alussa, mutta Iiro Pakarinen tuurasi Björnisen vierellä ja piti Ruotsin maaleitta.

- Alussa olimme ahtaalla, mutta paransimme sitten, Mäenalanen jutteli.

Larmi kesti avauserässä esimerkiksi Eriksson Ekin huippupaikan ja toisessa erässä NHL-veteraani Marcus Johanssonin laukauksen. Toisen erän lopussa Larmi koppasi kaksinkertaisen Stanley Cupin voittajan Andre Burakovskyn lähietäisyydeltä ampuman kiekon.

- Aja, yleisöstä kuului, kun Mäenalanen lähti jälleen pehmittämään yhtä ruotsalaispelaajaa taklauksellaan.

"Paina Puistola"

Korkea työmoraali ja taisteleminen olivatkin Suomen ainoat keinot pärjätä ylivoimaiseksi ennakoitua Ruotsia vastaan. Leijonien altavastaaja-asemaa korosti se, että kapteeni Mikael Granlund oli sivussa alkusarjan päätösottelussa saamansa pelikiellon takia.

- Halusimme pelata niin, että "Mikke" pääsee vielä lauantaina pelaamaan, Jalonen korosti ja viittasi välierään, jossa Granlund olisi saanut jälleen pelata.

Kolmannessa erässä Leijonat kesti Björnisen jäähyn ja pääsi sen jälkeen pelaamaan ylivoimaa, mutta Heleniuksen ketjun luomaa mylläkkää lukuun ottamatta yritys oli kehno.

- Paina Puistola, paina, yleisö kannusti Heleniuksen laitahyökkääjä Patrik Puistolaa.

Pian ylivoiman jälkeen Ruotsin Rasmus Dahlin yllätti Larmin.

Viisi vuotta sitten Slovakiassa pelatuissa MM-kilpailuissa Suomi nousi puolivälierän lopussa tasoihin "NHL-Ruotsia" vastaan ja ratkaisi jatkoajalla. Nytkin päävalmentaja Jalosen joukkue venyi tasoihin, kun Björninen ohjasi kiekon maaliin minuutti ennen varsinaisen peliajan täyttymistä.

- Kaikki jäi kaukaloon. Olen ylpeä taistelusta, pettynyt Björninen sanoi.

Suomelta ei löytynyt tällä kertaa jatkoaikaratkaisijaa, vaan Eriksson Ek teki voittomaalin Heleniuksen jäähyn aikana.

- On sitä hävitty jatkoajalla MM-loppuottelukin, Mäenalanen viittasi kolmen vuoden taakse, kun häneltä kysyi ottelun jälkeisiä tunnetiloja.

Päävalmentaja Jalonen ei halunnut niputtaa kaksi jaksoa ja yhteen laskettuna 11 kautta kestänyttä päävalmentaja-aikaansa. Etenkin vuonna 2018 alkanut jälkimmäinen pesti oli menestyksekäs, kun Leijonat saavutti olympiakullan, kaksi MM-kultaa ja yhden MM-hopean.

- Tämä peli on päällimmäisenä mielessä. Harmittaa.

5 hrs ago

CNN: Ainakin kuusi Mekkaan matkannutta pyhiinvaeltajaa on kuollut lämpöhalvaukseen

5 hrs ago

Pettikö Arsenalin manageri lupauksensa? - Hyökkääjä lähtökuopissa

5 hrs ago

Ronaldinhon kohulausunto maajoukkueen tilasta hämmästytti Brasilian tähteä – iski isolla kuitilla takaisin

6 hrs ago

Ukrainan rauhankonferenssi jatkuu Sveitsissä

6 hrs ago

Juhannusviikko alkaa sateisena ja epävakaisena Suomessa

6 hrs ago

Castrenin olympiahaave kariutui, Komulainen ja Wikström kiinni golfin Pariisi-paikassa

6 hrs ago

Warner Bros. lupaa Rocksteadyn täyttävän päivittymisvaateet pelille Suicide Squad: Kill the Justice League

7 hrs ago

RKP:n johtoon pyrkinyt Henrik Wickström luopuu puheenjohtajakisasta – paljasti, ketä aikoo itse äänestää

8 hrs ago

"Pikkupoikia aamupalaksi" – Ikaalisten Nousevan-Voiman ankkuri oli rautaa Jukolan viestissä

8 hrs ago

Jukolassa tehtiin huikeaa historiaa - vastaava nähtiin viimeksi 33 vuotta sitten

9 hrs ago

Vuokra-asuntomarkkinassa on pääkaupunkiseudulla "häiriö", jota vuokranantajat yrittävät nyt ratkoa lahjakorteilla ja kertaluontoisilla alennuksilla