Yamal satte rekord igjen da Spania vendte til 4-1-seier over Georgia

Rodri, Fabián Ruiz, Nico Williams og Dani Olmo scoret for Spania. På 2-1-målet var det assist fra 16-årige Lamine Yamal, som fortsetter å sette rekorder med «yngst» som fellesnevner. Han er nå den yngste som har spilt i en cuprunde i EM, og den yngste med målpoeng.

Han var veldig nær scoring ved flere anledninger, men det kan komme i de neste ukene.

Etter å ha brukt reservelaget i siste gruppekamp, gjorde Luis de la Fuente ti endringer og stilte bestelaget mot Georgia. Spania kom under med et selvmål av Robin Le Normand i det 18. minutt, men storfavoritten slo tilbake og vendte til en trygg seier.

Da Spania i september i fjor slo Georgia 7-1 borte i Norges kvalifiseringsgruppe, ble Yamal yngste debutant og målscorer for Spania, og yngste målscorer overhodet i EM-kvalifisering. Søndag slo han Jude Bellinghams rekord som yngste spiller i utslagsrundene i et EM-sluttspill.

Bellingham hadde fylt 18 år da han satte rekorden i forrige EM. Yamal er fortsatt nesten to uker fra sin 17-årsdag.

Kalddusj

Spania dominerte kampen fullstendig fra avspark. Laget kom i bølge etter bølge, men fant ingen vei forbi Georgias gode keeper Giorgi Mamardashvili. Etter et drøyt kvarter sto det 6-0 i hjørnespark, som ga et godt bilde av hvordan kampen hadde vært til da.

Så greide Georgia å spille seg gjennom Spanias høye press. George Mikautadze førte ballen på tvers og spilte fram høyreback Otar Kakabadze, som hadde masse rom foran seg på siden. Han slo et flott innlegg med retning mot Khvicha Kvaratskhelia, og så lå ballen i mål.

Den nådde aldri fram til «Kvaradona», men i forsøket på å hindre at Napoli-stjernen fikk ballen løp Spania-stopper Le Normand den i eget mål.

Målet sjokkerte de spanske spillerne, som plutselig framsto som tafatte. De slet med å komme til sjanser og slapp til flere farlige Georgia-kontringer. I det 32. minutt gikk Mikautadze over ende i feltet i duell med Le Normand. Det var litt kontakt, men ikke nok til at det ble straffespark.

Spania samlet seg, satte Georgia-målet under press igjen, og i det 39. minutt kom utligningen. Ballen ble spilt fram og tilbake rundt straffefeltet, og på pasning fra Williams skjøt Rodri fra 16-meterstreken. Skuddet gikk mellom beina på Lasha Dvali og inn i hjørnet.

Ved pause viste Uefa-statistikken 73-27 i ballbesittelse, 50-4 i farlige angrep, 16-2 i avslutninger og 9-1 i hjørnespark, men det sto 1-1 i mål.

Sjokk

I det 48. minutt holdt Kvaratskhelia på å sjokkere Spania igjen. Pedri mistet ballen, og Georgia kontret. Lagets største stjerne så at Unai Simon sto langt ute og prøvde skuddfoten fra egen halvdel. Ballen gikk rett utenfor.

Tre minutter senere var Spania i ledelse. Det startet med at Yamal tvang Mamardashvili til en kjemperedning på frispark fra 18 meter. Ballen ble løpt opp, og Yamal ropte på den ute på kant. Han fikk den og slo et perfekt innlegg som Fabián Ruiz nikket i mål fra kloss hold.

Målscoreren beveget seg inn bak ryggen på Georgia-kaptein Guram Kashia etter at innlegget ble slått, så det var ikke snakk om offside.

Yamal burde ha scoret selv i det 63. minutt, da han brøt en georgisk pasning rett utenfor 16-meterstreken, men skuddet gikk så vidt utenfor.

I det 74. minutt var Yamal sentral da ballen endte i mål igjen. Hans innlegg traff Giorgi Gvelesiani og gikk inn, men han var hårfint offside i forspillet.

Ett minutt senere ble det likevel 3-1 da Georgia blottet seg bakover og Spania fikk kontre. Williams ble spilt fram av Fabián Ruiz, stormet inn i feltet, vendte bort en motspiller og banket ballen opp i nærmeste kryss.

Da var det ingen vei tilbake i kampen for tapre Georgia-spillere, som sto for en kjempesensasjon ved å slå Portugal og ta seg videre fra gruppespillet. Olmo satte punktum i det 83. minutt.

yamal satte rekord igjen da spania vendte til 4-1-seier over georgia

Fabián Ruiz nikker inn Spanias ledermål mot Georgia. Keeper Georgi Mamiardashvili greide ikke å stoppe hodestøtet fra kort hold. Foto: Darko Vojinovic, AP / NTB

Rodri utligner for Spania i EM-åttedelsfinalen mot Georgia. Foto: Martin Meissner, AP / NTB

Lamine Yamal fortsetter å sette rekorder. Søndag ble 16-åringen den yngste som har spilt i cuprundene i et EM-sluttspill, og den yngste som har levert en assist. Foto: Darko Vojinovic, AP / NTB

Khvicha Kvaratskhelia jubler etter å ha presset fram et selvmål av Robin Le Normand (til v.) som ga Georgia ledelsen over Spania. Foto: Manu Fernandez, AP / NTB

Presset av Khvicha Kvaratskhelia løper spanske Robin Le Normand ballen i eget mål i EM-åttedelsfinalen i Köln. Foto: Manu Fernandez, AP / NTB