italiens fiasko – regerande mästarna redan utslaget

Italien är utslaget från EM.

Schweiz var numret för stort och vann åttondelsfinalen med 2-0.

Gruppspelet är över och Fotbolls-EM 2024 går in i slutspelet. Först ut i EM:s första åttondelsfinal var Schweiz som ställdes mot de regerande europeiska mästarna Italien.

Båda nationerna slutade tvåa i sina respektive grupper, Schweiz efter Tyskland i grupp A och Italien efter Spanien i grupp B. Schweiz vann sin premiärmatch med 3–1 mot Ungern, och spelade 1–1 mot både Skottland och Tyskland. Italienarna vann mot Albanien med 2–1, förlorade mot Spanien med 1–0 och spelade 1–1 mot Kroatien i den avslutande gruppspelsmatchen.

Nationerna ställdes mot varandra för femte gången i mästerskapssammanhang. Italien hade vunnit de senaste två mötena (VM 1962 och EM 2020).

Vinnaren av England och Slovakien väntar i kvartsfinal för Schweiz – som efter mål från Freuler och Vargas tog sig rättvist vidare från åttondelen mot Italien.

Men hur var matchen. Nedan FD:s liverapport från mötet i Berlin.

Matchen spelades på Olympiastadion i Berlin med avspark 18:00. Det är den fjärde EM-matchen som spelas på Tysklands nationalarena detta mästerskap.

Italiens startelva märkbart förändrad jämfört med senast. Precis som det rapporterades om gjorde regerande Europamästarna hela sex ändringar.

Nicolo Fagioli, Bryan Cristante, Federico Chiesa, Gianluca Scamacca, Stephan El Shaarawy och Gianluca Mancini fick alla chansen i startelvan. Därmed petades Jorginho, Giacomo Raspadori, Lorenzo Pellegrini och Mateo Retegui samtidigt som Riccardo Calafiori var avstängd och Federico Dimarco åkt på en skada.

Schweiz med bäst inledning i Berlin. Mycket boll för de rödklädda, Italien mest fokus på försvarsspel.

I den 15:e minuten grinade Xhaka illa för en stund liggandes i gräset, men Bayer Leverkusen-spelaren kunde fortsätta matchen. Skönt för Schweiz det, så viktig som mittfältaren är för sitt landslag.

Tio minuter senare trodde nog Xhaka och övriga lagkamrater att Embolo skulle skjuta 1-0 till Schweiz när han kom helt fri med Donnarumma. Italiens lagkapten svarade dock för en klassräddning. Oj vad nära 1-0 Schweiz där.

Kort före pausvilan kom dock ledningsmålet för Schweiz. Ett fint anfall avslutades med att Freuler, med många års klubbkarriär i just Italien, prickade in 1-0 till Schweiz. Minst sagt rättvist ledningsmål. Italien med en svag första halvlek i Berlin.

Italien i underläge efter första halvlek – och direkt i andra agerade man genom att byta ut El Shaarawy. In kom i stället Mattia Zaccagni som ju blev hjälten mot Kroatien senast.

Men bytet hjälpte föga, för den andra halvleken hann knappt börja förrän Schweiz utökade – och målet var vackert. Vargas fick utrymme utanför straffområdet och knorrade in 2-0 i krysset.

I den 52:a minuten var Italien ytterst nära reducering när en touch från rödklädd spelare helt ställde Sommer, men bollen tog i stolpen.

Italien försökte trycka på och ändrade till ett 4-4-2 när anfallaren Retegui byttes in och centrala fältaren Barella lämnade planen.

Samme argentiskfödde Retegui kom till avslut i 73:e minuten i bra läge, men Genoaanfallaren fick inte tillräcklig fart på skottet och enkel räddning för Sommer.

Italiens forcering var rentav inte mycket att jubla över och Schweiz kunde enkelt vinna med 2-0 där alltså England eller Slovakien väntar i kvartsfinal.