självmål från vertonghen tog frankrike till kvartsfinal

Frankrike ställs mot Belgien i åttondelsfinal av EM 2024.

Matchen startar 18:00 och spelas på Düsseldorf Arena i Düsseldorf.

Matchen är slut, Frankrike är vidare efter 1-0.

Under kvällen spelades åttondelsfinal nummer fyra i EM 2024. Frankrike ställdes mot Belgien och nationerna tävlade om en plats i kvartsfinalen.

Frankrike gick vidare till slutspel med en andraplats i grupp D, efter att Österrike skrällt och tagit gruppsegern. Fransmännen stod endast för en seger under gruppspelet, 1–0 mot Österrike i premiärmatchen, följt av 0–0 mot Nederländerna och 1–1 i den avslutande matchen mot Polen.

Under gruppspelet gjorde Frankrike enbart två mål. Det är det lägsta antalet mål fransmännen har gjort i gruppspelet av en stor turnering sedan VM 2010 (1). Storstjärnan Kylian Mbappé missade två matcher på grund av en bruten näsa och det har ryktats om konflikter i truppen.

Belgien var nära på att åka ur mästerskapet men hamnade tillslut på en andraplats i grupp E. Det var en jämn grupp där samtliga lag hamnade på samma poäng (4), och Rumänien skrällvann gruppen på fler gjorda mål. Belgarna förlorade sensationsartat premiärmatchen mot Slovakien med 1–0, vann mot Rumänien med 2–0 och spelade 0–0 mot Ukraina i den avslutande matchen.

Det kommande mötet blir det 76:e mellan nationerna. Belgien är Frankrikes mest frekventa motståndare genom tiderna, med nästan dubbelt så många möten som mot något annat lag (39 möten vardera mot Italien och Schweiz).

Frankrike har vunnit alla fyra tidigare matcher mot Belgien i stora turneringar (VM och EM). Deras enda tidigare möte i ett EM var för 40 år sedan, 1984, då Frankrike vann med 5–0 i gruppspelet tack vare ett hattrick av Michel Platini samt mål från Alain Giresse och Luis Fernandez. Frankrike gick vidare och vann sin första EM-titel det året.

***

Matchens inledning var av det avvaktande slaget. Tydligt var dock att det, till de flestas förväntningar, var Frankrike som tog hand om bollinnehavet.

När tio minuter fotboll var spelade började till och med kommentatorerna undra vad det var frågan om.

– Det är inte många av spelarna som är svettiga än, sade Adam Pintorp i TV4:s sändning.

Strax efter den adekvata frågan kom matchen igång och båda lagen började hota framåt. Frankrike hade två skott utanför mål och Yannick Carrasco blev av med bollen i ett bra läge i offensivt straffområde.

I den 24:e minuten drog Kevin De Bruyne till med en frispark som höll på att ställa Maignan i det franska målet. "Skottet" fick en touch på vägen men Maignan var beredd och stod för en fotparad.

Tydligt var här att matchen började svänga allt mer och att lagen nu var något ivrigare att gå framåt. Inget av lagen hade skapat något jätteläge men det skulle nog komma, tids nog.  I minut 33 fick Marcus Thuram träff på en nick som färdades utanför den högra stolpen.

Med fem minuter kvar av den första halvleken visade Frankrike att man hade vaknat till. Den offensiva kreativiteten, viljan och intensiteten hade höjts och “Les Bleus” hade tagit tag i taktpinnen.

När svenske Glenn Nyberg blåste av för halvtid var det ingen särskilt underhållande sådan man fått se som åskådare. Höjdpunkterna var få och matchen avvaktande, dock hade Frankrike börjat höja tempot något.

När den andra halvleken drog igång dröjde det inte länge innan Aurlien Tchouaméni testade skott från håll. Det i sin tur var ingen dum idé då det höll på att ställa belgiska Casteels i målet.

Efter en timmes spel gick Belgien på kontring. Kevin De Bruyne slog en nära perfekt passning till en framrusande Carrasco. Han tog i sin tur med sig bollen framåt och sköt från riktigt bra läge. Då kom Theo Hernandez glidtacklande och blockade skottet i sista stund. En rejält fin brytning från vänsterbacken.

Med tjugo minuter kvar fick Maignan visa sina färdigheter när Romelu Lukaku drog till i straffområdet. Skottet var hårt men fransmannen i målet välplacerad och kunde stöta bort skottet.

Det hela osade förlängningsspel när dryga tio minuter återstod. Även om chanser skapades var de flesta aldrig riktigt farliga. Frankrike sköt ofta från distans, allt som oftast också över mål.

Kevin De Bruyne kom till ett bra avslut med åtta ordinarie minuter kvar. Skottet var hårt, räddningen från Maignan bra.

Med fem minuter kvar kom målet, inte från Mbappé, inte från Griezmann eller någon annan fransk spelare. Randal Kolo Muani sköt mot mål och bollen styrdes snöpligt in via Vertonghens ben. 1-0 Frankrike med fem kvar.