Kuppforsøk i Bolivia: – Så langt har demokratiet seiret

kuppforsøk i bolivia: – så langt har demokratiet seiret

ESKALERTE: Onsdag ledet Juan Jose Zuniga kuppforsøket i Bolivia.

Kuppforsøk i Bolivia: – Så langt har demokratiet seiret

I går forsøkte militæret i Bolivia å gjennomføre et kupp mot den demokratisk valgte presidenten Luis Arce. Kuppforsøket ble ledet av general Juan Jose Zuniga, som ble avskjediget som forsvarssjef dagen før.

Kuppforsøket varte imidlertid bare noen timer. President Arce utnevnte en ny forsvarssjef og beordret militæret tilbake til sine militærbaser. En ordre de fulgte.

Spenningene mellom militæret og regjeringen har eskalert den siste uken på grunn av uenighet om tidligere president Evo Morales kan stille i neste års presidentvalg. Denne uenigheten toppet seg med at general Zuniga kom med trusler at han ville arrestere Evo Morales for forræderi mot grunnloven om han stilte i presidentvalget.

Dagen etter ble han avskjediget som forsvarssjef.

Dette er en konflikt mellom Morales og militæret som har eksistert siden 2019 da Evo Morales gikk til valg for en ny presidentperiode, til tross for at han ifølge grunnloven ikke kunne fortsette som president. Morales vant valget, men det ble annullert.

I 2020 ble det avholdt nytt valg og Bolivias nåværende president Arce, ble valgt. Han kommer fra samme politiske parti som Evo Morales og har i to perioder tjenestegjort som hans finansminister.

Verdensrekord i antall kupp

Bolivia er uoffisiell verdensmester i antall kupp gjennom historien med 190. Så dette er ikke ukjent territorium for bolivianerne. Bolivia har en interessant historie der militæret deres omtrent har tapt alle krigene de har deltatt i.

Jeg var noen måneder i La Paz i 2010, og da var jeg svært fascinert av et torg i byen dedikert til Den bolivianske marinen. Selv om de er et landfast land har de beholdt marinen siden de ønsker å få tilbake kysten de mistet i krig med Chile på slutten av 1800-tallet.

Den eneste jevnlige «suksessen» de har hatt har vært når de har tatt makten i eget land. Samtidig vil jeg understreke at det forrige militærkuppet var så langt tilbake som i 1980 og at det forrige større kuppforsøket var i 1984.

Bolivia er et fattig land med en historie med sosial uro. Gjennom 1990- og 2000-tallet var det uro flere ganger på grunn av privatisering av ulike statlige tjenester som førte til økte priser. For eksempel for vann. Til tross for tidvis uro, har den generelle utviklingen over tid vært positiv for Bolivia. Det har det også i all hovedsak vært for det bolivianske demokratiet.

Det har vært positiv utvikling med hensyn til politiske friheter, pressefrihet og gjennomføringen av valg. Men det bolivianske demokratiet ble utfordret da Morales ikke respekterte grunnloven i 2019. Protester førte likevel til at han måtte gå av og demokratiet holdt.

Var det et kuppforsøk?

Nå ønsker Morales å stille igjen. Til tross for at høyesterett vedtok i oktober at han ikke kan stille, så gjør han det likevel. Dette er det general Zuniga har reagert på og advart mot. Han uttalte under kuppforsøket at demokratiet måtte sikres slik at ikke én person kunne styre landet i mange tiår.

Zuniga vil nok hevde at det ikke var et kuppforsøk, men at de tvert imot ønsket å opprettholde demokratiet. Men nå pansrede kjøretøy kjører ned porten til presidentpalasset, er det selvsagt et kuppforsøk. Det bolivianske demokratiet seiret igjen, gjennom at militæret fulgte ordrene fra presidenten om å returnere til sine baser.

Det blir interessant å se hvordan dette utvikler seg videre. President Arce fremstår som styrket etter at han overvant kuppforsøket. Samtidig var det jo ikke han general Zuniga forøke å stoppe, men Arces største rival foran neste års valg, Evo Morales.

Siden de er i samme parti, er det i realiteten nominasjonsvalget til partiet som høyst sannsynlig avgjør hvem som vinner valget i 2025. Morales er svært populær, men Arce har loven på sin side. I tillegg har han nå bekjempet et kuppforsøk.

Trenger flere demokratier

Vi får virkelig krysse fingrene for at bolivianerne lander på beina i denne prosessen. Vi trenger Bolivia i demokratienes rekke. Demokratiet som styreform er under press internasjonalt.

Da Jette Christensen gjestet «Ukrainapodden» i desember 2023, sa hun at bare 13 prosent av verdensbefolkningen lever i et demokrati. Da hun lanserte boken «Demokratiet, det er oss» i april i år, hadde antallet falt til åtte prosent.

Til tross for at det er svært mange valg som gjennomføres i 2024, går trenden i feil retning. Det er mange land der demokratiet blir innskrenket for å sikre sier til den riktige kandidaten i «valget».

To aktører som virkelig kjører på for å svekke demokratiene internasjonalt er Russland og Kina. Begge er interessert i færrest mulig demokrati, siden de ser på demokrati som sin største trussel.

Mange kupp og konflikter har både interne og eksterne faktorer og påvirkninger. For eksempel kuppet i Mali og grensekonflikten mellom Venezuela og Guyana. Der har helt klart Putin vært involvert. Her i Bolivia fremstår det imidlertid som en ren intern politisk konflikt.

Et kuppforsøk er selvsagt ikke et bra tegn. Men folket mobiliserte og militære fulgte ordrene fra sin nye sjef. Så langt har demokratiet seiret i Bolivia.

OTHER NEWS

14 hrs ago

Stort søk etter savnet mann i Oslomarka

14 hrs ago

Første tittel på gress for Kasatkina

15 hrs ago

Fire personer bortvist under prideparaden i Oslo

15 hrs ago

Elden Ring: Shadow of the Erdtree har en lett modus

15 hrs ago

Real Madrid kjøper og selger Champions League helt

15 hrs ago

Minibuss med 14 om bord kjørte av veien i Sigdal

15 hrs ago

Signalfeil skapte togtrøbbel i Oslo

15 hrs ago

Ingebrigtsen avsluttet drømmeuke med kongepokal – feiret med familien

15 hrs ago

Har kontaktet Nottingham Forest om Anthony Elanga

15 hrs ago

Brenna blar opp: – Folk skal få bedre råd

16 hrs ago

Nytt NM-gull til Jakob Ingebrigtsen

16 hrs ago

Arsenal håver inn deilige 41 millioner ekstra på Chelsea-salg

16 hrs ago

Vil bytte til seg tidligere Manchester United-spiller

16 hrs ago

Ampert i friidretts-NM: – Nå må hun roes ned

16 hrs ago

Asserson Ingebrigtsen spurtslo Nordås – feiret med datteren

16 hrs ago

Flere evakuert etter brann i bygård i Bergen

16 hrs ago

Pensjonister rammes: – Må spise grøt

16 hrs ago

Jæger knuste NM-rekorden på 200 meter

17 hrs ago

Jakob Asserson Ingebrigtsen sikret gulldobbel i NM – vant 5000-meteren etter sen påmelding

17 hrs ago

Solberg inviterer Ap til energipakke-flertall før valget

17 hrs ago

Henriette Jæger knuste NM-rekorden på 200 meter

17 hrs ago

Ingvaldsen slått på 200-meteren i NM – Johansen tok gullet

17 hrs ago

Mye regn i vente i Nordland – styrtregn og lyn i Finnmark

18 hrs ago

Test av Skoda Enyaq RS SUV: – Dette setter vi ikke pris på

18 hrs ago

Fiskeridirektoratet foreslår soner med fiskeforbud i Oslofjorden

18 hrs ago

Mauritania velger ny president

18 hrs ago

Trafikkulykke med MC og bil: Erklært død på stedet

18 hrs ago

US SEC returnerer Ethereum ETF S-1-skjemaer til utstedere, påfyllingsfrist satt til 8. juli

18 hrs ago

Signalfeil skaper togtrøbbel i Oslo

18 hrs ago

Verstappen holdt unna – vant sprintløpet i Østerrike

18 hrs ago

Pride-paraden i Oslo i gang – folkehav med regnbueflagg

19 hrs ago

Mye regn i vente i Nordland – styrtregn i Finnmark

19 hrs ago

EU-sjefen signerer milliardavtale med Egypt

19 hrs ago

Wayne Rooney sier at Gareth Southgate har «killed» to engelske spillere i EM 2024

19 hrs ago

Ruud spiller første Wimbledon-kamp mandag

19 hrs ago

Danskene får EM-straff: – Det er et krav

19 hrs ago

Gladiator 2 viser sin første trailer før Deadpool & Wolverine

19 hrs ago

Hyller Steffen Tangstad: – Tror ikke nordmenn skjønner hvor svært det er

19 hrs ago

Stor NM-overraskelse: Jakob Ingebrigtsen løper 5000-meteren

19 hrs ago

NM-overraskelse fra Jakob Ingebrigtsen