628 farklı bitkiye zarar veriyor

628 farklı bitkiye zarar veriyor

DÜZCE’DE UZUN YILLARDAN BERİ GÖRÜLEN VE BÖLGEYE UYUM SAĞLAYAN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI BİRİNCİ DÖL ZARARI GENELLİKLE HAZİRAN AYININ 3. HAFTALARINDA GÖRÜLMEYE BAŞLANMAKTADIR

DÜZCE(İHA) – Düzce Tarım ve Orman il Müdürü Esra Uzun, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadelede son çare olarak kimyasal mücadele uygulamalarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Düzce’de uzun yıllardan beri görülen ve bölgeye uyum sağlayan Amerikan Beyaz Kelebeği Zararlısı birinci döl zararı genellikle haziran ayının 3. haftalarında görülmeye başlanmaktadır. Birçok bitkiden beslenebilme kabiliyetinde olan bu zararlı mücadele edilmediğinde popülasyonunu artırarak farklı alanlarda yeni zararlar meydana getirebilmektedir. Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle bölgede en çok dut, akçaağaç ve Fındıklarda görüldüğünü ayrıca diğer bitkilerden elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edildi.

628 farklı bitkiye zarar veriyor

DÜZCE’DE UZUN YILLARDAN BERİ GÖRÜLEN VE BÖLGEYE UYUM SAĞLAYAN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI BİRİNCİ DÖL ZARARI GENELLİKLE HAZİRAN AYININ 3. HAFTALARINDA GÖRÜLMEYE BAŞLANMAKTADIR

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına yumurta bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar toplu halde yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde birlikte yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından etrafa dağılarak gelecek dönemin erginlerini oluşturmak üzere dinlenme ya da kışlama formu olan pupa dönemine girerek toprağın çatlakları, evlerin çatı aralarına ya da ağaç gövdesinde gizlenmektedir.

628 farklı bitkiye zarar veriyor

DÜZCE’DE UZUN YILLARDAN BERİ GÖRÜLEN VE BÖLGEYE UYUM SAĞLAYAN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ ZARARLISI BİRİNCİ DÖL ZARARI GENELLİKLE HAZİRAN AYININ 3. HAFTALARINDA GÖRÜLMEYE BAŞLANMAKTADIR

2024 yılında ilk kelebek çıkışlarının Haziran ayı başında görüldüğü ancak kelebek çıkışlarının peyderpey görüldüğü, bugünlerde bahçelerde zararlının yumurta paketlerini bulmak için özellikle uç dallardaki yapraklar kontrol edilmelidir. Şayet yumurta bulunursa hava sıcaklığına bağlı olarak bu yumurtalar 1-3 günde açılacaktır ve yumurtadan çıkan genç larvaların yaklaşık 10 gün ayrılmadan birlikte beslenerek yaşamlarını sürdürecektir.

“Haziran ve Ağustos döl zamanı”

Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun bölgemizde haziran ve ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olan bu zararlı ile mücadele dahilinde yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünden dolayı mücadele zamanının geldiğini söyledi. Uzun, çıkışların aynı anda olmaması nedeniyle üreticilerin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri zararlının ekonomik zarar eşiğinin üzerine çıkması durumunda mücadele çalışmalarına başlamaları gerektiğini belirtti.

“Son çare kimyasal”

“Mücadelede öncelikli olarak alternatif mücadele içeren Entegre Mücadele Prensipleri hedef alınmalı” diyen İl Müdürü Esra Uzun “Gerek kalınması durumunda son çare olarak Kimyasal Mücadele uygulamaları tercih edilmelidir. Kelebeğin çıkış ve popülasyon yoğunluğunu tespit etme amacıyla Feromon ve Işık tuzaklarıyla ergin kelebeklerin çıkışı ve yoğunluğu belirlenerek mücadeleye karar verilmeli, Fındık alanlarında ocak başı 5 tırtıl kolonisi tespit edilirse mücadeleye karar verilmelidir. Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevresel zararı az olan yöntemlere öncelik vermek üzere değişik mücadele yöntemleri bir arada kullanılabilir. Öncelikle mekaniksel mücadele, biyolojik mücadele ve fiziksel yöntemler uygulanır. Eğer uygulamalar yeterli olmaz ise çevre dostu pestisitler kullanılır. Kullanılacak ilaçlar seçilirken çevre ve doğal düşmanlar için en az zararlı olan kimyasal ilaçlar seçilir ve uygulanır. Öncelikle yumurta kümelerinin ağaçlardan toplanarak imha edilmesi Kültürel Mücadelede büyük önem arz etmekte ve Teleskobik makaslarla uzun dallardaki tırtıl kolonilerini kesip atmak herhangi bir kimyasala gerek kalmaksızın hem çevre hem de insan sağlığını korumuş olacaktır. Ayrıca ağaç gövdelerine karton, mukavva ya da jüt çuvalların asılması böceğin toplu halde yakalanmasına yardımcı olacaktır” ifadelerinde bulundu.

“Ekonomik zararı azaltmak”

Mücadelede asıl amaç, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olduğunu işaret eden Esra Uzun, “Düzce İl Özel İdaresi bütçesinden alımı yapılan ilaçlar zararlının yoğun görüldüğü muhtarlıklara dağıtılacak. Dağıtımı yapılan bu ilaçlar ile köylerin ortak alanları, yol kenarları, meraların ilaçlamaları yapılacak. Çiftçilerimizin kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde, yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaşıldığında, bunların öncelikle budama makası ile kesilmek suretiyle imha edilmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye karar verilmelidir. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçların kullanılmasının önemli olduğunu, bu nedenle öncelikle muhtarlıklara dağıtılan ilaçların kullanılması, yeterli olmaması durumunda ise çiftçilerimizin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmaları, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekir” dedi.

Esra Uzun son olarak ise “İlaçlı mücadeleden 10-15 gün sonra ağaçlar kontrol edilmeli yeni bulaşma ya da yeni açılan yumurta paketleri varsa ikinci bir ilaçlı mücadele yapılmalıdır. Mücadelede toplu mücadelenin önem arz etmesi nedeniyle zararlının yoğun olduğu alanlarda birlikte mücadele zararlının yoğunluğunu düşürecektir. Üreticilerimizin dikkatli olması İlimizde Fındıkta sezon ortası olması hasebiyle üreticilerimizin mücadeleye zaman ayırmaları aksi halde böceğin bitkideki yaprakları yiyerek önemli derecede verimi olumsuz etkileyebileceği bilinmesi gerekmektedir” diyerek konuşmasını tamamladı.

OTHER NEWS

1 hour ago

On binlerce ton saman balyası kül oldu

1 hour ago

Şekerbank'ta hisse devri gelişmesinin ardından hisse tavan fiyatına yükseldi

1 hour ago

Ultra lüks villaya kaçak kat çıktı

1 hour ago

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Milli Meclisi feshetti

1 hour ago

Fenerbahçe'den müthiş transfer! 3 yıllığına anlaşma sağlandı

1 hour ago

Kenya'da mahkeme ordunun sokaklara inmesine izin verdi

1 hour ago

Alman futbolunun efsane kalecisi Eike Immel cebinde 2 sterlin ve arkadaşlarının yardımlarıyla yaşamaya çalışıyor

1 hour ago

Meloni'nin partisinin gençlik kollarından sızan videolar ortalığı karıştırdı… ‘Yanlış eve girmişler’

1 hour ago

Erdoğan: Suriye kardeş halkımız, ilişki olmamasına sebep yok

1 hour ago

Meteoroloji’nden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına uyarısı

1 hour ago

Kozan’da ağır hasarlı binaların yıkımına 18 ay sonra başlandı

2 hrs ago

TSK personel kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı

2 hrs ago

Son Dakika Haberleri: Ata’nın katili ile babasından şok ifade! Detaylar...

2 hrs ago

İmamoğlu: 60 kat bina olur mu, bir binada 650 daire olur mu; "Gökyüzünü ben satarım ona göre de yerim" diyeni seçtirmeyeceksiniz

2 hrs ago

Spor salonuna girmesi yasaklanan teyzelerden pitonun yuttuğu kadına kadar hazirandaki tuhaf olaylar

2 hrs ago

Samsun’da dehşet! Eşini yaralayıp intihar etti

2 hrs ago

Binalara tırmanan sansarı görenler şaşkına döndü

2 hrs ago

Mardin’deki hasta bebek ambulans uçakla İstanbul’a sevk edildi

2 hrs ago

Bu iki fotoğraf aynı gün çekildi! Tişört ile çıktı, kar montuyla geri döndü

2 hrs ago

Tradewind Finance kullanıcılarının KOBİ Günü’nü kutladı

2 hrs ago

Havalandırma boşluğuna düşen yavru kedi böyle kurtarıldı

2 hrs ago

'Sapıktır' yazıp fotoğrafını duraklara astılar! Görenler şok oldu: İnşallah böyle bir durum yoktur

2 hrs ago

Uçurumdan düşen inek kurtarılmayı bekliyor

2 hrs ago

O kadar da hevesliydi... Düğüne 4 gün kala nişan bozuldu... Gelinliği dolapta asılı kaldı

2 hrs ago

Faciaya 10 kala... Çatırtı sesini duymasalar öleceklerdi

2 hrs ago

Japonyada enflasyonda hızlanma eğilimi

2 hrs ago

İyi ki doğdun Hüseyin'im... Bebeğinizin doğmasını sabırsızlıkla bekliyorum

2 hrs ago

Ticaret Bakanı Bolat: "Gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu"

2 hrs ago

Japon yeni 38 yılın en düşük seviyelerine geriledi

2 hrs ago

Trabzonspor, Cihan Çanak ile 3+1 yıllık anlaşma sağladı

2 hrs ago

CAC 40 endeksi seçim öncesinde düzeltmeye yaklaşıyor: Düşüşü satın mı alacaksınız?

2 hrs ago

Brüt borç stoku 8,6 trilyon lira oldu

2 hrs ago

Denizbank/Ateş: Enflasyon bataklığını kurutmak gerekir

2 hrs ago

Büyükşehirde banka promosyonları Pazar günü hesaplara yatırılıyor

2 hrs ago

TCMB, "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayınladı

2 hrs ago

MHP'li Semih Yalçın: Özgür Özel yanlış yolda olduğunu kafasına çuval geçirildiğinde anlayacak

2 hrs ago

Hakan Arslan, Sivasspor’dan ayrıldı

2 hrs ago

Dış ticaret açığında gerileme

2 hrs ago

Kral Charles’ın doğum günü İstanbul’da kutlandı

2 hrs ago

Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri imar sorununda tek çatı altında