Schweiz tar revansch – vidare till första semifinalen sedan 2018

schweiz tar revansch – vidare till första semifinalen sedan 2018

Nico Hischiers Schweiz går vidare.

Schweiz är klara för VM-semifinal för första gången sedan 2018.

De tar revansch på Tyskland och vinner med 3-1 för att avancera från kvartsfinalen.

Både 2021 och 2023 så skrällde sig Tyskland till semifinal genom att besegra rivalen Schweiz i kvartsfinal.

Men nu fick schweizarna revansch. De vinner nämligen eftermiddagens kvart med 3-1 och går därmed vidare till medaljmatcherna för första gången sedan 2018 då de förlorade mot Tre Kronor i finalen.

Schweiz fortsatte på exakt samma sätt som i gruppspelet där de var det tredje bäst rankade laget bakom Sverige och Kanada och kom ut starkt direkt i första perioden. Efter sju minuters spel kunde då Schweiz ta ledningen.

När Tyskland hade powerplay så kontrade schweizarna och Christoph Bertschy sköt ett skott som gick in vid första krysset, ovanför axeln på Philipp Grubauer i det tyska målet. Mot slutet av perioden kom även 2-0 för Schweiz. Då var det stjärnan Nico Hischier som klev fram och utökade ledningen efter att ha snappat upp ett missat skott av backen Jonas Siegenthaler.

Schweiz klara för semifinal för första gången på sex år

2-0 efter 20 minuter och det såg sedan bekvämt ut för ett dominant Schweiz i mittperioden. Men halvvägs in i perioden så delade Andrea Glauser ut en tackling på Tysklands stjärna JJ Peterka som tog knä mot knä. Peterka vred sig då i smärtor medan domarna först tog en femma på Glauser. Efter videogranskning ändrade sig dock domarna till en tvåa för tripping och Tyskland fick spela powerplay. Peterka klarade sig också från skada och fortsatte spela i matchen.

I powerplay-spelet så dröjde det bara fyra sekunder innan det small till. Tyskland vann tekningen bakåt och där dök Dominik Kahun upp och skickade in pucken bakom den schweiziske målvakten Leonardo Genoni.

Trots att Schweiz ledde skotten med 21-10 så gick de ändå bara in i pausvilan med en 2-1-ledning inför tredje perioden.

Tyskland jagade sedan för att kvittera och tvinga kvarten till förlängning.

Trots en större press av det tyska laget så kunde Schweiz hålla undan och vinna med 3-1 för att säkra en avancemang efter att Christoph Bertschy satt spiken i kistan med ett mål i tom kasse.

Schweiz har åkt ut i kvartsfinalen i de fyra senaste VM-turneringarna men tar sig nu vidare till semifinal för första gången sedan 2018, alltså sex år sedan.

Schweiz – Tyskland 3–1 (2-0,0-1,1-0)

Schweiz: Christoph Bertschy 2, Nico Hischier.

Tyskland: Dominik Kahun.

TV: "Finland kommer inte ha en chans mot Sverige"