JUST NU: Spanien kör över Georgien – Olmo sätter fyran

just nu: spanien kör över georgien – olmo sätter fyran

Spanien ställdes mot Georgien i åttondelsfinal nummer fyra av EM 2024.

Matchen startade klockan 21:00 på RheinEnergieStadion i Köln.

Gruppspelet är över och Fotbolls-EM 2024 är inne i slutspelet. Under söndagskvällen ställdes Spanien mot Georgien i mästerskapets fjärde åttondelsfinal.

Spanien gick vidare som gruppsegrare i grupp B, efter tre raka segrar. Mot Kroatien vann man med 3-0, mot Italien och Albanien med 1-0. Georgien i sin tur inledde med en förlust (1-3) mot Turkiet, spelade 1-1 mot Tjeckien i den andra matchen och slog – mirakulöst och storartat – Portugal med 2-0 i den sista gruppspelsmatchen. Det innebar att man slutade trea i gruppen och gick vidare som en av de fyra bästa treorna.

Historiskt har lagen mött varandra vid åtta tillfällen. Sju gånger i tävlingsmatcher och en gång i träningsmatch. Av dessa har Spanien vunnit sju, samtliga tävlingsmatcher. Georgien kan stoltsera med en 1-0-vinst i en träningsmatch 2016. Den största segern lagen emellan kom 2023, i EM-kvalet. I ett av två möten vann Spanien med hela 7-1 och Alvaro Morata gjorde hattrick. I det andra EM-kvalmötet vann Spanien med 3-1.

Vad gäller skador och avstängningar saknade båda lagen två spelare. I Spanien Nacho Fernandez och Ayoze Perez som båda dras med muskelskador. I Georgien var Anzor Mekvabishili avstängd och Luka Lochoshvili skadad.

Spanien startade matchen bra och tryckte, inte helt oväntat, ned Georgien fullständigt. Georgien har dock visat tidigare att de är livsfarliga när de får kontra – och det visade de ännu en gång. Efter en dryg kvart av den första halvleken spelades bollen snabbt ut till Otar Kakabadze på högerkanten. Ytterbacken slog ett kraftfullt inlägg mot en framstörtande Khvicha Kvaratskhelia men bollen tog på Robin Le Normand som olyckligt styrde in den i eget mål.

Spanien fortsatte att testa Georgien efter ledningsmålet, men uppstickarna försvarade sig kompakt och stabilt. Efter knappt 40 minuter rullade Spanien bollen utanför offensivt straffområde. Bollen gick till Manchester City-stjärnan Rodri som drog till från distans. Mittfältaren fick en riktig kanonträff och satte 1–1 bakom en chanslös Mamardashvili. På reprisbilderna gick det tydligt att se att anfallaren Alvaro Morata stod i en offside-position. Efter VAR-granskning bedömdes det däremot att Atletico-spelaren inte påverkade spelet och målet godkändes.

Ställningen i halvtid var 1–1.

Tidigt i den andra halvleken fick Georgien ett kontringsläge. Kvaratskhelia snappade till sig bollen och noterade att Simon stod långt ut i banan. Napoli-stjärnan drog till med ett skott från halva plan – men bollen gick strax utanför stolpen.

I den 51:a minuten fick supertalangen Lamine Yamal bollen ute på sin högerkant. 16-åringen slog in ett stenhårt inlägg och Fabian Ruiz mötte bollen perfekt. PSG-mittfältaren nickade in Spaniens ledningsmål.

Med lite mer än en kvart kvar av ordinarie tid spelade Spanien läckert sig igenom det georgiska försvaret. Lamine Yamal stötte in 3–1 och blev med det EM-historiens yngste målskytt. Sedan viftade linjedomaren med sin flagga och målet dömdes bort. Bara minuter senare bjöd Spanien på en blixtsnabb kontring. Nico Williams fick bollen ute på högerkanten och snurrade upp försvararen fullständigt innan han placerade in 3–1-målet till sitt Spanien.

Därefter kändes det som att Georgien tappade den lilla tro de hade på att ett avancemang till kvartsfinal var möjligt. Bara minuter efter Spaniens trea fick Dani Olmo bollen utanför straffområdet och placerade iskallt in bollen bakom Mamardashvili till 4–1 till Spanien.

Vinnaren av åttondelsfinalen ställs mot Tyskland som igår besegrade Danmark i sin åttondelsfinal (2-0).

Startelvor:

Spanien:

Simon – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Pedri, Rodri, Ruiz, Yamal – Morata, Williams.

Georgien:

Mamardashvili – Kakabadze, Gvelesiani, Kashia, Dvali, Lochoshvili – Chakvetadze, Kiteishvili, Kochorashvili – Mikautadze, Kvaratskhelia.

4 hrs ago

Oscar Magnusson tar avstånd från ryktet: ”Stämmer inte”

4 hrs ago

Casper Janebrink vill göra Queens klassiker med en twist – när gäng dyker upp far en rysning genom kroppen

4 hrs ago

76 kandidater redan valda – 208 har hoppat av

4 hrs ago

Rumänien – Nederländerna: Vilka går vidare till kvartsfinal?