H Βαρβάρα Λαζαρίδου φυλάει την Επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Το 1978, όταν η Βαρβάρα Λαζαρίδου έπαιζε για πρώτη φορά στην Επίδαυρο, στις Τρωάδες του Θεάτρου Τέχνης, νιώθοντας το δέος της νεαρής ηθοποιού, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το θέατρο στο οποίο ονειρεύονται να παίξουν οι περισσότεροι ηθοποιοί θα γινόταν το «δεύτερο σπίτι» της.

Στις αρχές κάθε καλοκαιριού η υπεύθυνη εδώ και 22 χρόνια του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου φορτώνει το αυτοκίνητό της και μετακομίζει στον τόπο που έγινε η «υιοθετημένη» πατρίδα της. Και αυτό το καλοκαίρι θα κάνει τους περιπάτους της στο ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα γύρω από το θέατρο, μέσα στα λιόδεντρα και στη σκιά του βουνού, θα βρεθεί μέσα στο θέατρο ξημερώματα, στη δροσιά και στον καθαρό, διάφανο αέρα, θα νιώσει το θέατρο να αναπνέει στη σιωπή όταν θα έχει φύγει και ο τελευταίος θεατής, ακούγοντας τον γκιώνη.

Η δουλειά της ωστόσο δεν περιλαμβάνει μόνο αυτό το ποιητικό κομμάτι: είναι αυτή που κουρδίζει, συντονίζει και λύνει μικρά και μεγάλα προβλήματα στην προετοιμασία των παραστάσεων, που αγωνιά να κυλήσουν όλα με ασφάλεια μέχρι να φύγει και ο τελευταίος θεατής, ο τελευταίος συντελεστής, το τελευταίο φορτηγό με τα σκηνικά μιας παράστασης.

Η Επίδαυρος της έχει χαρίσει πολλές συγκινητικές στιγμές, μία από αυτές είναι όταν συναντά παλιούς ηθοποιούς που έρχονται να βλέπουν παραστάσεις. «Σκέφτομαι για μερικούς ότι, ενώ πέρασαν όλη τους τη ζωή στο θέατρο, δεν έφτασαν ποτέ εδώ, από τύχη, συγκυρίες, όχι γιατί δεν άξιζαν».

Φύλακας άγγελος του θεάτρου που γνωρίζει κάθε γωνιά του, υποδέχεται τους θιάσους, ανοίγει την αγκαλιά της στους ξένους που φτάνουν εκεί πρώτη φορά, στους πρωτάρηδες στο «κοίλον», στους αγχωμένους συντελεστές. «Το θέατρο σε θέλει νικητή», λέει όταν τη ρωτώ για τα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από εκείνη την πρώτη της άφιξη στην Επίδαυρο. «Δεν μπορείς να είσαι λυπημένος και να πας να διεκδικήσεις δουλειά ή να την κάνεις καλά. Είσαι εκτεθειμένος, δεν μπορείς να κρυφτείς. Νιώθω πολλή ευγνωμοσύνη που όλες οι εμπειρίες της ζωής μου ενώθηκαν και έφτιαξαν αυτό που κάνω σήμερα».

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στο ΚΘΒΕ, έγινε ηθοποιός, όπως ονειρευόταν, και μόλις τέλειωσε προσελήφθη από το Θέατρο Τέχνης που έκανε ένα άνοιγμα σε ηθοποιούς που δεν είχαν φοιτήσει στη σχολή του, μαζί με τη Λυδία Κονιόρδου και τον Παντελή Παπαδόπουλο. Ήταν παθιασμένη με το θέατρο από τότε που, σπουδάστρια, κατέβαινε από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στην Αθήνα για να βλέπει παραστάσεις και να παρακολουθεί τα πιο ενδιαφέροντα της θεατρικής κίνησης. Η ζωή την έφερε στην Αθήνα, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε πολλές φορές στο ΚΘΒΕ για να συμμετάσχει σε παραστάσεις του.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

H σκληρή αλήθεια για τη Βίκυ Μοσχολιού

H σκληρή αλήθεια για τη Βίκυ Μοσχολιού

29.6.2024

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Moyenne

Ο φυγάς που μετετρέψε ένα ερημικό νησί σε παραδείσιο οικολογικό καταφύγιο

26.6.2024

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Καντίνες: Το καλοκαίρι τρώμε «βρόμικα»

Καμία δίαιτα, το καλοκαίρι τρώμε «βρόμικα»

29.6.2024

Τότε γνώρισε τον Γιώργο Τσιπλάκο, τον σύζυγό της, και όταν εκείνος έγινε υπεύθυνος του θεάτρου της Επιδαύρου το 1987 περνούσαν εκεί τα καλοκαίρια τους. Ο γιος της, ο Κωνσταντίνος, μεγάλωσε μέσα στο θέατρο, θεωρεί την Επίδαυρο «χωριό» του.

Ο Γιώργος Τσιπλάκος έφυγε από τη ζωή πρόωρα, στα 61 του χρόνια το 2002, και η Βαρβάρα τόλμησε να διεκδικήσει τη θέση του. Την εμπιστεύτηκαν, την ενθάρρυναν κι έτσι ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, μια ευτυχής στιγμή και για εκείνη και για τον θεσμό που απέκτησε έναν άνθρωπο με ψυχραιμία, γνώση και καλοσύνη, που γνωρίζει κάθε γωνιά του θεάτρου, κάθε μυστικό και κάθε ιστορία πίσω από αυτές που εκτυλίσσονται επί σκηνής, που περπατά όλη μέρα μέσα στο θέατρο για εκτόνωση, όπως μου λέει, αλλά και για να τσεκάρει κάθε λεπτομέρεια, έχοντας στην τσέπη της μια καρτέλα παυσίπονα για τον ηθοποιό που υποφέρει από πονοκεφάλους την ώρα της πρόβας ή της παράστασης.

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Κάθε καλοκαίρι μοιάζει να είναι η πρώτη της φορά, άλλες λαχτάρες και αγωνίες και ικανοποιήσεις, χαμόγελα και δάκρυα έρχονται στο κατώφλι της. «Προβλήματα είναι αυτά, που δεν φαίνονται. Κάθε χρονιά και κάθε εβδομάδα εδώ είναι σαν να ξεκινάς από την αρχή, δεν υπάρχει συνήθεια ούτε αυτόματος πιλότος. Η δική μου δουλειά είναι όχι μόνο να αντιμετωπίζω αλλά και να προλαβαίνω τα μικρά πράγματα να μη συμβούν ή να μη γίνουν μεγάλα».

Έναν μήνα μετά τις παραστάσεις ξεκινά το έργο της προστασίας του θεάτρου, η φροντίδα ώστε να είναι ασφαλής ο τόπος όταν φτάνουν οι θεατές, με μια ποιότητα που ξεκινά από πολύ πρακτικά πράγματα ώστε να μη νιώσουν ότι έκαναν όλον αυτόν τον κόπο να φτάσουν μέχρι εκεί άδικα. «Θυμάμαι, όταν ξεκίνησα, η πρώτη μου δουλειά ήταν να βάλω σε λειτουργία τον βιολογικό καθαρισμό, που ήταν σε αχρηστία. Και άρχισα να καθαρίζω τον γύρω χώρο – νοικοκυρίστικα πράγματα, πρακτικά: έπρεπε να προσληφθεί προσωπικό, να λυθούν διάφορα θέματα, να έχεις νερό, να οργανωθεί η καθαριότητα, όλα τα διαδικαστικά».

 

Πολλά έχουν αλλάξει στην Επίδαυρο τα χρόνια που μεσολάβησαν. «Άλλαξαν προς το καλύτερο. Παλιά το θέατρο το τιγκάραμε, δεν μπορούσε να περάσει άνθρωπος ούτε από τα σκαλιά, πηδούσαν τα κάγκελα για να μπουν, γινόταν φοβερή φασαρία απέξω, δεν είχαμε καν σεκιούριτι. Τώρα υπάρχει ηλεκτρονικό εισιτήριο, το πάρκινγκ λειτουργεί καλύτερα. Φυσικά, πάντα υπάρχει ένας τζόρας που κάνει φασαρία, πάντα υπάρχουν εκνευρισμένοι θεατές και πρέπει να τους αναλάβει κάποιος ψύχραιμος, αλλά ο μεγάλος μου φόβος είναι μη συμβεί ατύχημα. Ξεκουράζομαι και ησυχάζω όταν φεύγουν οι θεατές και πάνε σπίτια τους. Πραγματικά με ενδιαφέρει πολύ λιγότερο η παράσταση, το αν θα έχει επιτυχία, από την ασφάλεια του κόσμου».

Όταν φθάνουν στην Επίδαυρο οι ηθοποιοί για πρώτη φορά στέκεται και τους παρατηρεί να κάθονται όλοι μαζί στην κερκίδα Μ, την πρώτη όπως μπαίνουμε δεξιά. «Συνήθως κάθονται όλοι μαζί για μια πρώτη αναγνώριση του χώρου. Και σιγά σιγά κάποιος ξεκόβει και αρχίζει να περπατάει το θέατρο, να ανεβοκατεβαίνει τις κερκίδες. Φαίνονται πάρα πολύ οι χαρακτήρες των ανθρώπων στο θέατρο, τους ξεγυμνώνει ο ίδιος ο χώρος. Δεν μπορείς να μαντέψεις αν μια παράσταση θα έχει επιτυχία, αλλά βλέπεις αν είναι όλα κουρδισμένα από τη σχέση που έχουν ο σκηνοθέτης και η παραγωγή με τον θίασο.

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Φύλακας άγγελος του θεάτρου που γνωρίζει κάθε γωνιά του, υποδέχεται τους θιάσους, ανοίγει την αγκαλιά της στους ξένους που φτάνουν εκεί πρώτη φορά, στους πρωτάρηδες στο «κοίλον», στους αγχωμένους συντελεστές. Φωτ.: Εβίτα Σκουρλέτη/ LIFO

Έχω δει παιδιά να φτάνουν εδώ απλήρωτα για να παίξουν και να κάθονται σαν μαραμένα και να μη μπορώ να κάνω τίποτα γι’ αυτά. Αλλά αυτή η δεύτερη παράσταση, η αόρατη στο κοινό, το backstage, ό,τι συμβαίνει πίσω από το σκηνικό την ώρα της παράστασης με συνεπαίρνει κάθε φορά. Γίνεται ερήμην των θεατών και σε πλήρη σιωπή, σαν χορογραφία».

Η πιο μεταφυσική σχεδόν στιγμή μέσα στο θέατρο είναι αυτή, όταν ο χρόνος από το μηδέν φτάνει στο ένα, όταν, σαν αφέτης, μέσα στη σιωπή της στιγμής, το άκουσμα του γκιώνη και το απόλυτο σκοτάδι, σηκώνει το χέρι ψηλά και λέει «πάμε», για να ξεκινήσουν όλα και να μπούμε στον μύθο και στην ιστορία.

 

Οι αναμνήσεις της είναι χιλιάδες, αν τη ρωτήσει κάποιος τι θυμάται περισσότερο θα μιλήσει όχι για παραστάσεις αλλά για σκηνές, εικόνες ανώτερες της περιγραφής, σώματα που συγκρούονται και φωνές που δονούνται και σε κάνουν να ανατριχιάζεις, την ορχήστρα καθαρή από περιττά, την εξωπραγματική ταχύτητα με την οποία έκανε αλλαγές ο Κέβιν Σπέισι, τους χορευτές του θιάσου της Πίνα Μπάους που έκαναν πρόβες σαν να μην πατούν στη γη, ηθοποιούς να μεταμορφώνονται, να ψηλώνουν, να παίρνουν άλλο σχήμα, να αποκτούν βάρος και όγκο. Τις καταιγίδες και τις ξαφνικές μπόρες που κάνουν το θέατρο αγνώριστο.

h βαρβάρα λαζαρίδου φυλάει την επίδαυρο 22 καλοκαίρια

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Η Επίδαυρος της έχει χαρίσει πολλές συγκινητικές στιγμές, μία από αυτές είναι όταν συναντά παλιούς ηθοποιούς που έρχονται να βλέπουν παραστάσεις. «Σκέφτομαι για μερικούς ότι, ενώ πέρασαν όλη τους τη ζωή στο θέατρο, δεν έφτασαν ποτέ εδώ, από τύχη, συγκυρίες, όχι γιατί δεν άξιζαν».

Αυτό που τη θυμώνει απίστευτα είναι η κακή και αγενής συμπεριφορά, το κράξιμο, οι φωνές. «Αυτά δείχνουν έλλειψη πολιτισμού και έλλειψη σεβασμού προς τον διπλανό σου που μπορεί να του αρέσει η παράσταση. Οι παραστάσεις, όπως και να είναι, δεν έχουν ανάγκη από απρέπειες αλλά από ευγένεια, είτε σου αρέσουν είτε όχι. Όμως πραγματικά, αυτό που με εξοργίζει είναι οι ανάγωγοι προς τους ταξιθέτες θεατές, όταν εκείνοι προσπαθούν να τηρήσουν μια τάξη, τους παρακαλούν να κλείσουν τα κινητά, να μην ενοχλούν. Χαμένος κόπος, κάποιοι δεν το αφήνουν από το χέρι τους.

Πρέπει να το ξεκαθαρίσω αυτό: τα παιδιά αυτά κάνουν εκπαίδευση, δουλεύουν 14 μεροκάματα όλο το καλοκαίρι, έρχονται στις πεντέμισι το απόγευμα, με καύσωνα, να στρώσουν πέντε χιλιάδες μαξιλαράκια για να σας υποδεχθούν και να βρείτε τις θέσεις σας. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος, ειδικά την Παρασκευή που έρχεται μετά τη δουλειά, δεν έχει πάρει ανάσα. Θα τους πρότεινα να δώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους, να φτάσουν εγκαίρως, να σιωπήσουν για λίγο, να αναπνεύσουν για να μπορέσουν να ζήσουν την εμπειρία, ειδικά αν έρχονται για πρώτη φορά. Να αποκτήσουν τη δική τους σχέση με το θέατρο γιατί άσχετα με την παράσταση, αυτό είναι το κέρδος τους, να νιώσουν τη μαγεία».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

OTHER NEWS

1 hour ago

Αμπντουλλάχ Γκιουλ: Ο ήλιος λάμπει στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας

1 hour ago

ΠΑΟΚ: Ανέβηκε και περιμένει απάντηση για Κεντζιόρα

2 hrs ago

ΑΕΚ, μεταγραφές: Η Μακάμπι βρήκε τον αντικαταστάτη του Μίλσον

2 hrs ago

Ψάχνει έναν… Πέτκοβιτς ο Ολυμπιακός - Η αναμόχλευση για Σάντσες

2 hrs ago

Πελάτισσα ζήτησε επιστροφή χρημάτων από ταπητοκαθαριστή και εκείνος δημοσίευσε το πριν και το μετά [εικόνες]

2 hrs ago

Αναπληρωτής CEO της Nexi Ελλάδος ο Νίκος Παπαδόγλου

2 hrs ago

Νικολακόπουλος: «Με 5,5 εκατ. ευρώ στον Ελ Κααμπί ο Ολυμπιακός… τρύπησε το ταβάνι»

2 hrs ago

Η οικογένεια του Αίαντα Μανθόπουλου δώρισε τα όργανά του - «Ζωή» σε 5 ανθρώπους

2 hrs ago

Ο ρευστός ουρανός της Μόσχας

2 hrs ago

Το μήνυμα στήριξης του Θανάση Αντετοκούνμπο στην Εθνική: "Δεν έχει σημασία ποια ομάδα είσαι, πρώτα είσαι Έλληνας"

2 hrs ago

Ο Ελ Κααμπί, η Λιόν και η απαίτηση του από τη Φενέρμπαχτσε…

2 hrs ago

Power of Love: Τα κορίτσια συζητούν για το ποιος πρέπει να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού και είναι όλο λάθος

2 hrs ago

Μαρίζα Ρίζου: Οι φωτογραφίες από τις διακοπές με την αδερφή της -Δείτε πόσο μοιάζουν

2 hrs ago

Δούκισσα Νομικού - Δημήτρης Θεοδωρίδης: Οι διακοπές τους στη Μύκονο - Δείτε φωτογραφίες

2 hrs ago

Χαλκιδική: Θλίψη στην κηδεία της 13χρονης που σκοτώθηκε από κεραυνό -Απαρηγόρητοι οι γονείς

2 hrs ago

Φωτιά στην Κω: Πυροσβέστες ξαπλώνουν στο χώμα για να ξεκουραστούν

2 hrs ago

Νέα, σημαντική ανακάλυψη στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών - Δείτε φωτογραφίες

2 hrs ago

Guardian: Στο Κίεβο ο Όρμπαν για να δει τον Ζελένσκι -Τι ζητά ο φιλορώσος πρωθυπουργός στην Ουκρανία

2 hrs ago

Stoiximan Basket League: Ο Κώστας Σλούκας αναδείχθηκε MVP της σεζόν

2 hrs ago

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με την Εθνική Ομάδα Μπάσκετ

2 hrs ago

Εκτός καθημερινού προγράμματος η επόμενη ημέρα της Μενεγάκη

2 hrs ago

Ακρωτηριάστηκε 2χρονο αγοράκι από μηχανή του γκαζόν

2 hrs ago

Τζέιμι Φοξ: Αποκάλυψε τι τον οδήγησε στη μυστηριώδη νοσηλεία του το 2023

2 hrs ago

ΠΑΟΚ, μεταγραφές: Ενδιαφέρον για τον Τιάγκο Γκουβέια, σύμφωνα με τη Record

2 hrs ago

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός κάνουν κουμάντο, όχι τα ποσταρίσματα

2 hrs ago

Μάρω Λύτρα: «Επέζησα από δύο χειρουργικές επεμβάσεις ανευρύσματος εγκεφάλου»

2 hrs ago

Ελένη Ράντου: Κατάθεση ψυχής για την μητέρα της που πάσχει από άνοια – "Βλέπω το βλέμμα της να είναι εχθρικό και φεύγω κομμάτια"

2 hrs ago

Ρονάλντο: Και οι πιο δυνατοί άνθρωποι έχουν αυτές τις ημέρες - Aυτό θα είναι το τελευταίο μου Euro

2 hrs ago

Δημήτρης Κόκοτας: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, θα παραμείνει τουλάχιστον 6 μήνες στο νοσοκομείο», λέει η Ματίνα Παγώνη

2 hrs ago

Το κοινό της δολοφονίας Προβιού και Ευγενίας είναι η Χάδω; Το Προξενιό της Ιουλίας κάνει φινάλε

2 hrs ago

Αυτά που ξέχασε και αυτά που μπέρδεψε ο Σαμαράς, η δημοσκόπηση που έχει παραγγείλει η Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και γιατί ξέσπασαν τα 87 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

2 hrs ago

"Τι μπορεί να πάει στραβά;" Η Ολίβια Κοντιζά κούρεψε τον μπαμπά της και ο διάσημος σεφ μας δείχνει το αποτέλεσμα!

2 hrs ago

“feelslikeimfallinginlove”: Κυκλοφόρησε το νέο videoclip των Coldplay που γυρίστηκε στο Ηρώδειο

2 hrs ago

"Πείραξαν τη γυναίκα μου, δεν θα τους συγχωρήσω ποτέ": Αμετανόητος ο Γουίλιαμ με τον Χάρι και τη Μέγκαν

2 hrs ago

Bentley Continental GT: Με 790 ίππους και περισσότερη τεχνολογία

2 hrs ago

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν θα έπρεπε να είχαμε εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας

2 hrs ago

Πόσο πωλείται η θρυλική «Χριστίνα» του Ωνάση;

2 hrs ago

Μαντζουράνης στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Κασσελάκης έχει τριετή εντολή - Πρέπει να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε, να πάψει η ενδοσκόπηση

3 hrs ago

Ροντλ: «Πάει για το θαύμα η Αίγυπτος, μεγάλη στιγμή το ματς με Ελλάδα»

3 hrs ago

«Πιέζει για Κοτάρσκι η Τζένοα - Θα επιστρέψουν με νέα βελτιωμένη πρόταση οι Ιταλοί»