Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει κόμπλεξ ανωτερότητας

τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει κόμπλεξ ανωτερότητας

8 Σημάδια των ανθρώπων με κόμπλεξ ανωτερότητας

Ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, η αυτό-αντίληψή μας, μοιραία επηρεάζει και τη συμπεριφορά μας προς τους άλλους. Οι άνθρωποι που είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους και την πορεία της ζωής τους, μπορούν να χαίρονται πραγματικά με τις επιτυχίες των άλλων.

Όταν, αντίθετα, κάποιος δεν έχει καταφέρει όσα θα ήθελε στη ζωή του, μπορεί να αισθάνεται την ανάγκη να υποβαθμίζει τους άλλους, στην προσπάθειά του να αισθανθεί καλύτερα. Πρόκειται για τη συμπεριφορά που είναι γνωστή ως «κόμπλεξ ανωτερότητας».

«О¤Ої ОєПЊОјПЂО»ОµОѕ О±ОЅП‰П„ОµПЃПЊП„О·П„О±П‚, ОµОЇОЅО±О№ О­ОЅО±П‚ П€П…П‡ОїО»ОїОіО№ОєПЊП‚ ОјО·П‡О±ОЅО№ПѓОјПЊП‚ О¬ОјП…ОЅО±П‚В», ОµОѕО·ОіОїПЌОЅ ОїО№ ОµО№ОґО№ОєОїОЇ. ОЊП„О±ОЅ ОєО¬ПЂОїО№ОїП‚ О¬ОЅОёПЃП‰ПЂОїП‚, ПѓП…ОјПЂОµПЃО№П†О­ПЃОµП„О±О№ ПѓО±ОЅ ОЅО± ОµОЇОЅО±О№ О±ОЅПЋП„ОµПЃОїП‚ О±ПЂПЊ ОєО¬ПЂОїО№ОїОЅ О¬О»О»ОїОЅ, П„Ої ОєО¬ОЅОµО№ ОµПЂОµО№ОґО® П„ОїОЅ О±ОЅП„О№О»О±ОјОІО¬ОЅОµП„О±О№ П‰П‚ ПЂО№ОёО±ОЅПЊ ОєОЇОЅОґП…ОЅОї.

Φοβούνται δηλαδή, οι άνθρωποι με σύμπλεγμα ανωτερότητας, ότι οι άλλοι θα ανακαλύψουν τις ανεπάρκειές τους και αυτό τους παρωθεί να φέρονται με τρόπο ώστε να δείχνουν «καλύτεροι» απ’ τους άλλους.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι, η συμπεριφορά αυτή αρχίζει να  παρατηρείται ανάμεσα στα πέντε και τα δώδεκα έτη της ζωής. Σ’ αυτό το στάδιο της ανάπτυξης, το παιδί αναζητά αποδοχή και επιβεβαίωση. Αν, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, το ζήτημα δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, το άτομο πιθανόν ν’ αποκτήσει μια αίσθηση κατωτερότητας, το γνωστό «κόμπλεξ κατωτερότητας».

Στην πραγματικότητα δηλαδή, το κόμπλεξ ανωτερότητας, εκφράζεται ως κόμπλεξ ανωτερότητας.

Οι άνθρωποι με κόμπλεξ ανωτερότητας, πασχίζουν ν’ αναπληρώσουν όσα τους λείπουν, συχνά μέσα από συμπεριφορές οι οποίες πληγώνουν τους άλλους.  «Οι συναισθηματικά και ψυχικά υγιείς άνθρωποι, δεν ενεργούν με τρόπο που να πληγώνει τους άλλους. Όταν κάποιος φέρεται με τρόπο που πονάει και υποτιμά τους άλλους, είναι επειδή ο ίδιος υποφέρει συναισθηματικά».

Τα 8 σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος άνθρωπος έχει κόμπλεξ ανωτερότητας

  • Αναζητούν διαρκώς επιβεβαίωση
  • Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους
  • Συγκρίνουν πολύ τον εαυτό τους με τους άλλους
  • Είναι κυκλοθυμικοί
  • Νομίζουν ότι όλα περιστρέφονται γύρω απ’ τον εαυτό τους
  • Έχουν υπερβολικές αξιώσεις
  • Θέλουν να έχουν τα πράγματα υπό τον έλεγχό τους
  • Προσβάλλονται εύκολα και δεν δέχονται κριτική

Πώς εκδηλώνονται οι 8 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των ανθρώπων με κόμπλεξ ανωτερότητας

Αναζητούν διαρκώς επιβεβαίωση

Οι άνθρωποι που έχουν κόμπλεξ ανωτερότητας, έχουν ανάγκη να βασίσουν την αυτό-εκτίμησή τους σε εξωτερικές πηγές. Νιώθουν αρκετοί, ή ότι αξίζουν, μόνο όταν τους το λένε οι άλλοι.

Σύμφωνα με τη γνώμη των ψυχολόγων «υπερβάλλουν με την περιγραφή των κατορθωμάτων τους επειδή δεν πείθουν τον εαυτό τους ότι αξίζουν ή ότι πράγματι έχουν κατορθώσει πράγματα στη ζωή τους».

Δυστυχώς όμως, ακόμη και ένα επαινετικό σχόλιο δεν αρκεί για να τους πείσει. Έτσι, δεν είναι ποτέ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους.

Δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους

Οι άνθρωποι που συμπεριφέρονται λες και είναι ανώτεροι από τους άλλους δεν αναλαμβάνου την ευθύνη της κακής τους συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την ψυχολογία, θεωρούν ότι εκείνοι έχουν πάντα δίκιο, και δεν αποδέχονται τις απόψεις των άλλων.

Δεν αποκλείεται, σε μια αντιπαράθεση να γίνουν επιθετικοί. Όσοι δεν είναι άνετοι και ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από ένα προσωπείο τελειότητας.

Η ανάληψη της ευθύνης για τα λάθη μας είναι ωστόσο η απόδειξη ότι έχουμε επίγνωση ότι κανείς δεν είναι τέλειος.

Συγκρίνουν πολύ τον εαυτό τους με τους άλλους

Η σύγκριση με τους άλλους ανθρώπους είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Όμως, όσοι έχουν κόμπλεξ κατωτερότητας, συγκρίνουν διαρκώς τον εαυτό τους με τους άλλους, αφού το αίσθημα της προσωπικής τους αξίας εξαρτάται κυρίως από το τη γνώμη των άλλων.

Τα άτομα αυτά μπορεί να δείχνουν συγκαταβατικά, αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να κρύψουν τα συναισθήματα της ανασφάλειας και της κατωτερότητας.

Αν τύχει και κάποιος τους κάνει να νιώσουν ότι δεν είναι καλοί σε κάτι, το πιο πιθανό είναι να γίνουν αμυντικοί και να φερθούν σαν να είναι καλύτεροι απ’ όλους.

Είναι κυκλοθυμικοί

Η συμπεριφορά των ανθρώπων με κόμπλεξ ανωτερότητας είναι συχνά απρόβλεπτη. Μπορεί με ορισμένους να είναι μια χαρά, ενώ με άλλους, η συμπεριφορά τους  μπορεί να είναι απαίσια.

«О¤Ої ОєПЊОјПЂО»ОµОѕ О±ОЅП‰П„ОµПЃПЊП„О·П„О±П‚ ПѓП…П‡ОЅО¬ ОєО¬ОЅОµО№ ОєО¬ПЂОїО№ОїОЅ ОЅО± ОЅО№ПЋОёОµО№ ПЊП„О№ ОµОЇОЅО±О№ П„Ої ОµПЂОЇОєОµОЅП„ПЃОї П„О·П‚ ПЂПЃОїПѓОїП‡О®П‚, ОєО¬П„О№ ПЂОїП… ПЂП…ПЃОїОґОїП„ОµОЇ П„О·ОЅ ОєП…ОєО»ОїОёП…ОјОЇО± П„ОїП…П‚В», ОµОѕО·ОіОїПЌОЅ ОїО№ ОµО№ОґО№ОєОїОЇ.

Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να προβλέψεις τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις τους.

Νομίζουν ότι όλα περιστρέφονται γύρω απ’ τον εαυτό τους

Οι άνθρωποι με κόμπλεξ ανωτερότητας είναι εγωκεντρικοί.  Φέρονται στους άλλους με τρόπο που δείχνει ότι τα ξέρουν όλα. Μπορεί δε, να υποβαθμίζουν τα κατορθώματα των άλλων, τονίζοντας τα δικά τους.

Αν για παράδειγμα ένας συνάδελφός τους κάνει μια εξαιρετική παρουσίαση, ο άνθρωπος με το κόμπλεξ ανωτερότητας, μπορεί να πει «καλό ήταν, αλλά στη δική μου παρουσίαση δεν  διέκοψε κανείς».

Έχουν υπερβολικές αξιώσεις

Το κόμπλεξ ανωτερότητας είναι ένας τρόπος να εγείρεις αξιώσεις, πληροφορούν οι ψυχολόγοι. «Αυτός ο τύπος ανθρώπου θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι είναι κατώτεροι απ’ αυτόν».

Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης ανάγεται στα παιδικά χρόνια, όπου πιθανόν να τους έκαναν να θεωρούν ότι μπορούν να φέρονται στους άλλους όπως θέλουν.

Θέλουν να έχουν τα πράγματα υπό τον έλεγχό τους

Αν τύχει και φερθείτε σε κάποιο άτομο με κόμπλεξ ανωτερότητας με τρόπο που δεν του αρέσει, θα αντιδράσει με κακία. Οι άνθρωποι με συμπλέγματα, θέλουν να έχουν πάντα δίκιο και τους αρέσει να έχουν τα πάντα υπό τον έλεγχό τους.

Όταν κάποιος δεν φερθεί σύμφωνα με τον τρόπο που θέλουν, θυμώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να καβγαδίσουν από ασήμαντες αφορμές και μάλλον, δεν διέπονται από ομαδικό πνεύμα.

Οι άνθρωποι που έχουν κόμπλεξ ανωτερότητας επιδιώκουν ηγετικές θέσεις, καθώς έτσι μπορούν να ικανοποιούν την ανάγκη τους για επιβεβαίωση.

Προσβάλλονται εύκολα και δεν δέχονται κριτική

Δεν μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι, άνθρωποι με σύμπλεγμα ανωτερότητας δεν είναι δεκτικοί σε τίποτα άλλο πέρα από επαίνους και θετικά σχόλια.

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι, αν λάβουν ουδέτερα σχόλια, μπορεί να νιώσουν ότι τους κατακρίνετε. «Τα άτομα με κόμπλεξ ανωτερότητας, συνήθως δεν λάμβαναν από τους γονείς τους επιβεβαίωση ότι αξίζουν γι’ αυτό που είναι, αλλά μόνο όταν τα κατάφερναν καλύτερα απ’  τους άλλους».

Στην ενήλικη ζωή τους, επαναλαμβάνουν, ασυνείδητα, την ίδια δυναμική που ανέπτυξαν ως παιδιά.

Tip: Το κόμπλεξ ανωτερότητας δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάποιος είναι κακός άνθρωπος. Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, το κόμπλεξ ανωτερότητας είναι αποτέλεσμα συναισθηματικού πόνου.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι μια αποτελεσματική λύση, βοηθώντας τους να διαχειριστούν τα συναισθήματα της κατωτερότητας, ώστε να μην χρειάζεται να συμπεριφέρονται με τρόπους που πληγώνουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

Αυτά τα συναισθήματα, είναι δυνατόν να ξεπεραστούν, αρκεί να υπάρχει διάθεση για ενδοσκόπηση και αποφασιστικότητα για ουσιαστικές, εσωτερικές αλλαγές.

OTHER NEWS

49 minutes ago

Ζάκυνθος: Αντιδράσεις για το γλέντι σε πανηγύρι με «φόντο» τη μεγάλη πυρκαγιά! ΒΙΝΤΕΟ

1 hour ago

Αθηνά Οικονομάκου: Το ρομαντικό δείπνο με τον Μπρούνο Τσερέλα στο Μιλάνο

1 hour ago

Σταθμοί εναλλαγής μπαταριών: Βελτιώνονται με ταχείς ρυθμούς

1 hour ago

Πόσα χρήματα θα πάρει ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ στους Κλίπερς και πόσα έχει βγάλει έως τώρα στην καριέρα του

1 hour ago

«Η αδελφή μου θα γεννήσει το παιδί μου, οι άνθρωποι μας κατακρίνουν αλλά δεν καταλαβαίνουν» – Έπειτα από 13 χρόνια δημιούργησαν οικογένεια

1 hour ago

Σηκώθηκαν εναέρια για τη μεγάλη φωτιά στην Ζάκυνθο - Απίστευτο βίντεο: Το βουνό καίγεται και από κάτω γίνεται πανηγύρι

1 hour ago

Euro 2024: Ο αρχοντικός Μπέλιγχαμ μίλησε στις καθυστερήσεις για έκτη φορά φέτος και κράτησε όρθια την Αγγλία για την κούπα

1 hour ago

Επίσημο: Παίκτης της Νιούκαστλ ο Βλαχοδήμος

1 hour ago

Μαίνονται οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Βοιωτία, χωρίς ενεργά μέτωπα σε Σταμάτα και Κερατέα

1 hour ago

Ο Κέβιν Πόρτερ Τζούνιορ πήρε τη... δεύτερη ευκαιρία: Οι Κλίπερς υπέγραψαν μαζί του διετές συμβόλαιο (vids)

1 hour ago

Πορτογαλία-Σλοβενία: Τρεις «Έλληνες» στον δρόμο του Κριστιάνο Ρονάλντο

1 hour ago

Ακυβέρνητο καράβι η Ευρώπη που ελπίζει στη... Μεγάλη Βρετανία

1 hour ago

Ολυμπιακός: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κάλυψε εξ ολοκλήρου την ΑΜΚ ύψους 30 εκατ. ευρώ

1 hour ago

ΠΑΣΟΚ: 3+1 υποψήφιοι με την Κεντροαριστερά στη μέση

1 hour ago

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι φωτιές σε Σταμάτα και Κερατέα - Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο

1 hour ago

Στα «ύψη» το ευρώ μετά τη νίκη της Μαρίν Λεπέν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία

1 hour ago

Προκαλούν οι Τούρκοι με Navtex σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα - Εμπλέκουν και τη Ρώμη

2 hrs ago

Ο Ολυμπιακός κάνει υπέρβαση για τον Ελ Κααμπί και πλέον περιμένει την απόφασή του

2 hrs ago

Απίστευτο βίντεο από τη Ζάκυνθο - Διασκέδαζαν σε πανηγύρι, ενώ η φωτιά μαινόταν πίσω τους

2 hrs ago

Σάκκαρη: Πού θα δείτε την πρεμιέρα της Μαρίας στο Wimbledon

2 hrs ago

Και δεύτερο ναυάγιο στα Αντικύθηρα

2 hrs ago

Χαλκιδική: Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ανεμοστρόβιλος ξηλώνει ομπρέλες σε beach bar

2 hrs ago

Euro 2024: Το πρόγραμμα των αγώνων της Δευτέρας

2 hrs ago

Γαλλικές εκλογές: Η μάχη του β΄γύρου που βγάζει κυβέρνηση -Μέτωπα και συμμαχίες κατά της Λεπέν, πώς θα κινηθούν τα κόμματα

2 hrs ago

ΗΠΑ: Επιχείρηση διάσωσης Μπάιντεν από τους Δημοκρατικούς, κόντρα στις δημοσκοπήσεις

2 hrs ago

Αλλαγή μοντέλου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης

2 hrs ago

Σέριφος: Οι ζημιές που άφησε πίσω της η φωτιά στο νησί - Δείτε φωτογραφίες

2 hrs ago

ΑΕΚ: Ανακοινώνει Σισέ, Μπρινιόλι και έπεται συνέχεια

2 hrs ago

Μεγάλη ανατροπή στα πλασματικά έτη για σύνταξη - Τι αλλάζει για ποιους και πότε

2 hrs ago

Φαίη Σκορδά: Η mini απόδραση στη Μύκονο και η συνάντηση με τον Γιώργο Μαζωνάκη

2 hrs ago

Γαλλία: Καθαρή νίκη της ακροδεξιάς, βαριά ήττα του Μακρόν – Πώς διαμορφώνονται τα αποτελέσματα και τα σχέδια των κομμάτων για τον 2o γύρο

3 hrs ago

ΝΔ: Η κοινή παρέμβαση Σαμαρά-Καραμανλή «ζεσταίνει» το εσωκομματικό σκηνικό - Η στάση του Μαξίμου

3 hrs ago

Τα 164 Bradley και ο «γάιδαρος που κοιτούν στα δόντια»

3 hrs ago

Πανελλαδικές 2024: Ασανσέρ οι βάσεις - Τι δείχνουν τα στατιστικά από τους βαθμούς των υποψηφίων

3 hrs ago

Τετραπλή ενίσχυση συντάξεων μέχρι το τέλος του 2024 - Eπανέρχεται το ΕΚΑΣ, τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης

3 hrs ago

Καταβάλλονται εφάπαξ από τον ΕΦΚΑ και επιδόματα από τη ΔΥΠΑ

3 hrs ago

Ο Τζέιμς Χάρντεν μένει στους Κλίπερς με 70 εκατομμύρια για δύο χρόνια αλλά και με έναν αστερίσκο

3 hrs ago

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας τη Δευτέρα

3 hrs ago

Οι Cosmote Bolts του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς σήκωσαν την κούπα στην VIP League του Stoiximan AegeanBall Festival 2024

3 hrs ago

Θεωρείο: Φοβούνται τον… Μητσοτάκη